Įkraunama...
Įkraunama...

Kontraceptikų vartojimo pasekmės - 2

http://www.lrt.lt/ne...5082&id=4050328



Gydytojai pagaliau kalba atvirai: kontraceptikai pavojingi ne tik moterims, bet ir būsimų vaikų sveikatai. Prognozuojami dažni ateinančių kartų apsigimimai.

Medikai sako, kad kontraceptikus galėtų vartoti tik tos moterys, kurios neplanuoja turėti vaikų.

Po pranešimų, kad kontraceptiniai vaistai parduodami tik pagal receptus atlikome tyrimą – pabandėme įsigyti receptinių vaistų be receptų. Ir įsitikinome, kad recepto reikia ne visur.

Šiauliuose pietinio rajono vaistinėje, pasiteiravus, ar galima būtų įsigyti kontraceptinių tablečių, vaistininkė vaistų pardavė. Kitoje vaistinėje tokie pat vaistai buvo parduoti net nepažvelgus į pirkėją.

„Gal geriau nueikite pas savo gydytoją receptuko“, – pasakyta trečioje vaistinėje, kur vaistininkė nesileido į kalbas apie kontraceptinio vaisto pardavimą.

Receptinių vaistų įsigijusi be receptų išsivežė ir pažįstama moteris, nuolat gyvenanti Ispanijoje, parvažiuojanti pailsėti pas tėvus į Lietuvą. Antibiotikai, kontraceptinės tabletės, vaistai nuo skausmo – tokių svetur prireikia labiausiai.

„Vaistinėje, pagal perkamų vaistų kiekį mato, kad juos išsiveš emigrantas. Parduoda. Jei prireikia išvažiavus, tai nuperka giminaičiai ir atsiunčia. Čia problemos nėra, o užsienyje nenusipirksi“, – patikino moteris.

Gresia išsigimimas

Specialistai apie vykdomą savigydą kontraceptikais, antibiotikais ar vaistais nuo skausmo kalbėjo griežtai – žmonės savanoriškai nuodijasi ir kenkia ne tik sau, bet ir būsimiems palikuonims.

„Po mokslininkų atliktų tyrimų paaiškėjo, kad kontraceptikai turi ir tolimąsias pasekmes. Tai nėra nekaltas preparatas. Susimąstyti reikia negimdžiusioms, bet kontraceptikus vartojančioms moterims“, – perspėjo Šiaulių teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė.

Jos teigimu, mokslininkai, atlikę kontraceptinių tablečių bandymus su pelėmis buvo šokiruoti – gyvūnai į trečią–ketvirtą kartą išsigimsta. Šie vaistai — cheminė medžiaga, išbalansuojanti žmogaus organizmą bei hormoninę pusiausvyrą. Pabrėžta, kad tokius vaistus būtina skirti labai atsakingai — geriausia — gydymo tikslais.

„Vaistininkams – didžiuliai pinigai, o paskui moterys didžiulius pinigus neš vaisingumo klinikoms. Ar žmogus turi pilną informaciją? Nešališką farmakologų nuomonę gali sužinoti tik specialistai“, – sakė D. Ozolienė.

Pasak D. Ozolienės, gydytojas, skiriantis kontraceptikus turi atlikti nuodugnius tyrimus: hormonų, kepenų funkciją, kraujo krešėjimą, įvertinti bendrą moters sveikatos būklę ir tik tada skirti kontraceptinius preparatus.

„Kokios bus pasekmės žmonėms – neaišku. Vaistai pasaulyje vartojami gal tik apie 40 metų. Dar nepasikeitė kartos, kad būtų matomas šalutinis poveikis žmogui. Statistika liūdna: visiškai sveikų vaikučių gimsta vis mažiau“, – sakė vedėja.

Baimė nereikalinga

Šiaulių apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos klinikos vadovė Angelė Jurgaitienė patvirtino, kad tarp moterų dar labai gaji ginekologo baimė. Pabrėžė, jog suaugusios moterys vengia apsilankymo pas specialistus, o ką jau kalbėti apie jų dukteris, kurios dažniausiai apsisaugojimo priemones perka pasitarusios su draugėmis.

„Pagirtina, kad moterims kontraceptikus reikės įsigyti tik su receptu. Ginekologas tinkamai parinks vaistus. Pas gydytoją ateiti apžiūrai nė vienai moteriai nepakenks“, – sakė Akušerijos-ginekologijos klinikos vadovė.

A. Jurgaitienė tikino, kad šios tvarkos nauda yra neabejotina: patikrinimų metu atsiranda galimybė užkirsti kelią moterų lytinių organų vėžinėms ligoms. Tikino, kad savavališko gydymosi įpročio teks atsisakyti. Receptus gydytojas išrašyti galės ir trims mėnesiams, ir pusei metų.

„Tai tik į naudą – ypač jaunoms merginoms, kurios kontraceptikus įsigyja pasitarusios su draugėmis arba nusprendusios pačios. Tokie vaistai gali sukelti ciklo sutrikimus, vėliau nevaisingumą, stabdo augimą, nes dažnai geriami neteisingos dozuotės hormoniniai preparatai“, – sakė gydytoja ginekologė.

Kontraceptikai – jei neplanuoji turėti vaikų

Pasak farmakologo, medicinos daktaro, doc. Romualdo Basevičiaus, kontraceptikus galėtų vartoti nebent neplanuojančios vaikų susilaukti moterys.

„Pasaulyje hormoniniai kontraceptiniai vaistai imti vartoti apie 1972 metus, o Lietuvoje — po penkerių metų. Buvo paskelbti mokslininkų tyrimų rezultatai, kad vaistai sukelia apsigimimus, tačiau labai greitai visi pranešimai nutilo, ir niekas apie tai nebekalba iki šiol.

Hormoniniai kontraceptiniai vaistai organizme sukelia hormoninį disbalansą, todėl vartoti turėtų tik tos moterys, kurios nebeplanuoja turėti palikuonių.

Moterys yra trijų fenotipų, todėl šiuos preparatus privalo parinkti gydytojas, išsiaiškinęs, kurie jai geriausiai tiks. Pirkti savo nuožiūra nerekomenduojama, juolab klausyti draugių patarimų. Kas tiko vienai, nebūtinai tinka kitai moteriai. Itin saugotis šių vaistų turėtų nesubrendusios merginos.

Manyčiau, labiausiai suinteresuotos plačia prekyba užsiimančios farmacinės firmos. Vyksta stipri konkurencinė kova. O tai yra baisiausia, nes kentės ne tik moterys, bet ir būsimi vaikai, ir jų vaikai.

Moterys turi būti suinteresuotos saugoti savo sveikatą. Nepatarčiau pasiduoti farmacininkų reklaminiams triukams“, – kalbėjo R. Basevičius.
Atsakyti
oi blink.gif g.gif
alternatyva?
Atsakyti
Sitas straipsnis jau yra idetas kazkurioj temoj - gal pasidomekit pries pradedamos isteriskai kurti naujas temas? rolleyes.gif
Atsakyti
Kai man kazkada KT skyre gydytojas LT, tikrai nuodugniai netikrino sveikatos, lugiai taip pat buvo ir UK, kur jie parduodami tik su receptu. Ten ateini issirasyti recepto, tai pasveria, pamatuoja kraujospudi ir pan, bet nieks ginekologiskai neapziuri nei kokiu ten kepenu tikrina. Taip kad tas recepto rasymas, tai irnesakyk.gif nelabai ka ir reiskia. Nu tik kad jau pati is lempos nebegalesi nusipirkt ir pradet vartot, nors tas gerai.
Atsakyti
Buvo straipsnis idetas, nebuvo - kuo daugiau tu geriau. Gydytojai KT parenka greiciausiai pagal juos uzverbavusia farmacine firma. Is lankstinuko. Jokiu tyrimu nedaro. O tai, kad dabar reikia pas juos eiti, kad israsytu KT - dar vienas farmacijos pasaulio triukas greiciausiai
Papildyta:
QUOTE(garbane @ 2007 11 30, 22:12)
Sitas straipsnis jau yra idetas kazkurioj temoj - gal pasidomekit pries pradedamos isteriskai kurti naujas temas?  rolleyes.gif

O man temos apie KT nauda atrodo isteriskos mirksiukas.gif
Atsakyti
Man tas straipsnis atrodo visai nemoksliškas. schmoll.gif Normaliam straipsnyje rašoma "tokio universiteto, tokio profesoriaus vadovaujama grupė nuo 19XX iki 20XX metų tyrusi kontraceptiko Z paveikį įsitikino, kad...",o čia "buvo atlikti tyrimai". Na, sorry, ne tas pats ar tos tyrimus atliko Čiukotkos valstybinis institutas ar rimta mokslo įstaiga. KT yra labai įvarių, hormonų dožės labai skirtingos... Jei buvo tyriami 1972 metų kontraceptikai tai viena, jei šiuolaikiniai- visai kas kita. Ką reiškia "gimsta vis mažiau sveikų vaikų" blink.gif Nieko sau pasakymas. Tai reikia netaikyt intensivios naujagimių terapijos gal mirs??? blink.gif Juk visada gimė, tik seniau neišgyveno, jei kas ne taip... Žodžiu, tas straipsnis- visiškas nulis. Neturėjo LR ką spausdint ir tiek. Kodėl cituojami Šaulių medikai? Kodėl Vilniaus ar Kauno medikų nuomonės nieks nepaklausė? Eilinis LR atspausdintas briedas, kuo toliau- tuo labiau bulvariškėja tas laikraštis. ban.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mirėja: 01 gruodžio 2007 - 11:31
QUOTE(Mirėja @ 2007 12 01, 13:26)
Man tas straipsnis atrodo visai nemoksliškas.  schmoll.gif Normaliam straipsnyje rašoma "tokio universiteto, tokio profesoriaus vadovaujama grupė nuo 19XX iki 20XX metų tyrusi kontraceptiko Z  paveikį įsitikino, kad...",o čia "buvo atlikti tyrimai". Na, sorry, ne tas pats ar tos tyrimus atliko Čiukotkos valstybinis institutas ar rimta mokslo įstaiga. KT yra labai įvarių, hormonų dožės labai skirtingos... Jei buvo tyriami 1972 metų kontraceptikai tai viena, jei šiuolaikiniai- visai kas kita. Ką reiškia "gimsta vis mažiau sveikų vaikųblink.gif Nieko sau pasakymas. Tai reikia netaikyt intensivios naujagimių terapijos gal mirs???  blink.gif Juk visada gimė, tik seniau neišgyveno, jei kas ne taip... Žodžiu, tas straipsnis- visiškas nulis. Neturėjo LR ką spausdint ir tiek. Kodėl cituojami Šaulių medikai? Kodėl Vilniaus ar Kauno medikų nuomonės nieks nepaklausė? Eilinis LR atspausdintas briedas, kuo toliau- tuo labiau bulvariškėja tas laikraštis.  ban.gif

Todėl, kad Vilniuje ir Kaune seniai visi medikai nupirkti:... už poilsines keliones ir t.t.t.t
Ir dar norėčiau pabrėžti: GIMSTA VIS MAŽIAU SVEIKŲ VAIKŲ" čia apie išgyvenimą nėra kalbos: tik apie gimimą.

O dėl poveikio- aišku, kad jis didelis: juk kažkur jau kiekviena skaitė: kad KT iš normalios sveikos moters padaro cituoju: "klimaksinę moterį" Na jūs pačios pagalvokite? koks šiuolaikinės moters klimakso vidurkis? apie 42m blink.gif . Čia visose ES šalyse... Koks japonių moterų klimakso vidurkis? ogi net 60m blink.gif , ir iškyla klausimas? kodėl gi? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Klepesova @ 2007 12 01, 12:08)
Todėl, kad Vilniuje ir Kaune seniai visi medikai nupirkti:... už poilsines keliones ir t.t.t.t
Ir dar norėčiau pabrėžti: GIMSTA VIS MAŽIAU SVEIKŲ VAIKŲ" čia apie išgyvenimą nėra kalbos: tik apie gimimą.

O dėl poveikio- aišku, kad jis didelis: juk kažkur jau kiekviena skaitė: kad KT iš normalios sveikos moters padaro cituoju: "klimaksinę moterį" Na jūs pačios pagalvokite? koks šiuolaikinės moters klimakso vidurkis? apie 42m  blink.gif . Čia visose ES šalyse... Koks japonių moterų klimakso vidurkis? ogi net 60m blink.gif , ir iškyla klausimas? kodėl gi? unsure.gif

drinks_cheers.gif
Nes Japonijoj kt vartoja tik 8 proc moteru. Kazkur skaiciau.
Atsakyti
Na va... ten ir su viršsvoriu mažiau problemų, ir žmonės sveikesni- tai aišku ne vien Kt nuopelnas lotuliukas.gif Juk ten propaguoja SVEIKĄ GYVENIMO BŪDĄ.... o į sveiką gyvenimo būdą bereikalingas medikamentų vartojimas neįeina

pačiai man teks Kt vartoti... tačiau gydytoja patarė: pirma susilaukite visų vaikelių kiek tik norite, tada pradėsime gydymą... Net žinau kas manęs laukia: 3mėnesiukai vaistukų žoleliniu pagrindu, o jei nesimatys pakitimai- KT. verysad.gif
Papildyta:
QUOTE(norge @ 2005 01 21, 12:32)
Ištrauka iš "Ievos" lapkričio mėnesio straipsnio "Vedęs ir neturi vaikų":

"Mus, vyrus, pribaigs moteriški hormonai".- sako gydytojas urologas prof. Balys Dainys. Jis pasakoja, kad neseniai D.Britanijoje buvo tirta vyrų sperma. Rezultatai pribloškė anglų džentelmenus - spermos kokybė prastėja. Baltiojos šalyse atlikti tokie pat tyrimai parodė, kad šioje srityje problemų nėra. Mūsiškiai pranoksta anglus, tačiau profesorius įsitikinęs, kad neilgai taip bus. Kodėl sperma prastėja? O gi dėl MOTERIŠKŲ HORMONŲ ĮTAKOS. Moterys geria KT, kurių sudėtyje yra moteriškų hormonų. Prisigėrusios hormonų po kurio laiko pastoja. Dėl gresiančio persileidimo guldomos į ligoninę ir vėl gydomos moteriškais hormonais. Jei tokia moteris nešioja berniuką, vaikas greičiausiai gims su patalogija. Mažiausia jam gresianti blogybė- nenusileidusios sėklidės. Kūdikis gali gimti su neišsivysčiusiomis arba atrofuotomis sėklidėmis, kurios ateityje nepagamins geros kokybės spermos. Jei užaugęs ir turės palikuonių, jo sūnums bus dar blogiau išsivysčiusios sėklidės, o vaikaičiai net nesugebės atlikti vyro funkcijų." 

blink.gif

Dabar džiūgauju, jog gyvenime negėriau kontraceptikų.  rolleyes.gif I jau tikrai niekada niekada jų negersiu- gavau pakankamai stiprų motyvą.



Čia buvo "neigiamas Kt poveikis... Kažkas pasigedo "rimtų" straipsniukų?
Atsakyti
Ai, kiekvienas visvien turės savo nuomonę, tai ką čia kalbėt.

Netikiu tokiais straipsniais, be to, rodos alternatyvų vis vien nėra. Gyventi yra nesveika ir nieko čia nepadarysi... nekviepot, negert, nevalgyt nepavyks...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mirėja: 01 gruodžio 2007 - 13:13
QUOTE(Mirėja @ 2007 12 01, 12:26)
Man tas straipsnis atrodo visai nemoksliškas.  schmoll.gif Normaliam straipsnyje rašoma "tokio universiteto, tokio profesoriaus vadovaujama grupė nuo 19XX iki 20XX metų tyrusi kontraceptiko Z  paveikį įsitikino, kad...",o čia "buvo atlikti tyrimai". Na, sorry, ne tas pats ar tos tyrimus atliko Čiukotkos valstybinis institutas ar rimta mokslo įstaiga. KT yra labai įvarių, hormonų dožės labai skirtingos... Jei buvo tyriami 1972 metų kontraceptikai tai viena, jei šiuolaikiniai- visai kas kita.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif

Kiekvienos reikalas, nori vartoja, nenori - nevartoja. Tiesiog jau baigia atsibost sitos klykaujancios temos (zr. pavadinima), toks jausmas, kad va visos mes "reklamos ir korumpuotu gydytoju aukos", o stai atsidaro "zinancios kas ir kaip" ir kaip kokios misionieres atakuoja visas vartojancias. Jeigu KT toks nuodas idomu kodel vaisingumo specialistai jas naudoja kaip vaista? Vienzo, nespreskit apie viska is savo varpines. Isivaizduokit jeigu as buciau vegetare ir nulekus i kulinarijos skyreli pulciau kur temas "Mesai -NE!" doh.gif Juo labiau kad sitam skyrely jau pilna temu apie KT zala - eikit ten ir reiskites rolleyes.gif Bet pastebejau kad kiekviena "KT priese" jaucia pilietine pareiga po nauja tema atidaryt laugh.gif
Atsakyti
O aš manau taip: kam papildomai nuodyti savo organizmą? Kažkodėl tai visi supranta, kad antibiotikus gerti nuo peršalimo negalima... O štai KT turi kitokį poveikį... Moterims patogu jį vartoti... malonumas ir jokios atsakomybės: Tik vat problema- atsakomybė turėtų būti: bent jau prieš savo vaikus... Ai koks skirtumas? Esmė ta pato: jei niekada nenorėsiturėti vaikų- gerk... jei norėsi ateityje susilaiukti- gerai pagalvok- kad netektų po to tiems vargšams vaikams verkti dėl motinos malonumo...

Ai per daug moralizuoju- pati nesu šventoji: esu išgėrusi gal 3 pakuotes postinoro per visą savo gyvenimą... (čia gerų "draugių" paklausiusi po 2 tabletes išgėriau doh.gif )Čia dar tais laikais kai jos net po 4vnt būdavo... taigis išeina kad 6 kartai- milžiniškų hormonų dozių... verysad.gif (bjaurybės prezervatyvai mad.gif ... Galiausiai su vyru nusprendėm, ai kas bus tas... ir atsisakėm prezervatyvų... NAudojom tik natūralų planavimą... kas keisčiausiai gandrai aplankė tik praėjus 5 meteliams Ir tai kai visai vadžias atleidom...
Norėjau pasakyti tik tiek: nesuprantu porų, kurios po metų kitų norės kūdikėlio, o vis tiek geria KT... gal geriau išsivalyti organizmą nuo preaparato, o tik tada susiplanuoti- manau, kad tada poveikis tikrai turėtų sumažėti. o dėl netyčiukų... KT nuo jų neapsaugo... Ir tai kad KT yra 98 procentų apsauga tėra mitas... Kažkaip aš juo tikėjau, tačiau apsidairiau: 2 grupiokės su KT pastojo (viena persileido) draugė irgi su KT pastojo, brolienės draugė irgi gėrė Kt pastojo... galiausiai mano dantistė išsikalbėjom: vienus gėrė- pastojo netyčiuku su ginekologe pasirinko kitus- irgi pastojo (tiesa po 4 metų pertraukos) dabar laukiasi... Tai kur tas 98 procentų patikimumas? Na negali būti, kad jos visos patenka į tuos 2 procentus?
Papildyta:
QUOTE(garbane @ 2007 12 01, 15:23)
drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif

Kiekvienos reikalas, nori vartoja, nenori - nevartoja. Tiesiog jau baigia atsibost sitos klykaujancios temos (zr. pavadinima), toks jausmas, kad va visos mes "reklamos ir korumpuotu gydytoju aukos", o stai atsidaro "zinancios kas ir kaip" ir kaip kokios misionieres atakuoja visas vartojancias. Jeigu KT toks nuodas idomu kodel vaisingumo specialistai jas naudoja kaip vaista? Vienzo, nespreskit apie viska is savo varpines. Isivaizduokit jeigu as buciau vegetare ir nulekus i kulinarijos skyreli pulciau kur temas "Mesai -NE!" doh.gif Juo labiau kad sitam skyrely jau pilna temu apie KT zala - eikit ten ir reiskites  rolleyes.gif Bet pastebejau kad kiekviena "KT priese" jaucia pilietine pareiga po nauja tema atidaryt laugh.gif



O čia jau kiekvieno gydytojo kompetencija... absurdas būna kai KT išrašo nuo galvos skausmo...

O dėl vaisingumo specialistų: irgi visokių pasitaiko... Man yra cistos... jos nemažėja, bet Kt tai paskutinė priemonė norint pastoti. Ir tai mano gydytopjos žodžiais tariant: pirma bandykit bent 2 metelius- jei nieko neišeis- pagersite vaistukus žolelių pagrindu, ir jei vis tiek nieko neišeis- tada Kt, po to bent pusmetis išsivalyti organizmui ir vėl bandykit...

Ir dar pamąstymui: viduramžiais gėrė gyvsidabrį kaip "stebuklingą vaistą" ir tais laikais tai buvo vienas iš efektyviausių priemonių nuo sifilio...pamastykit: ar dabar gertumėt? Gal po 500m taip pat žmonija (jei tik išliks) bus pakraupusi nuo to ką mes į savo organizmus kišame? Tai nebūtinai KT yra ir be jų visokio brudo...
Ai dar prisiminiau... neperseniausiai HOLIVUDE buvo super duper lieknėjimo būdas: prisigerdavo kaspinuočių kiaušinėlių ir būdavo super lieknos lotuliukas.gif betgi dabar niekas negers jų dėl tokios nesamonės?
Atsakyti