Mažėlis iki tos 3 metų krizės dar nepriėjo

, nors jaučiu prieisim gana greitai, nors dar tik 1,9 m teturim. O vat vyresnėliui (dabar jam beveik 16m) ta krizė (tik tuo metu aš nežinojau nieko apie tą krizę) prasidėjo 2,5 metų. Tiesiog visai nebebuvo galima susikalbėti su vaiku, nei gražiuoju, nei piktuoju. Nebetekusi kantrybės nusivedžiau vaiką pas psichologę vaikų poliklinikoje pasiaiškinti kas gi tam mano vaikui nutiko. Jau net pagalvojau, kad čia gal man pačiai kas nors nutiko, kad nebemoku su vaiku bendrauti

. Psichologė maloniai mus priėmė, truputį pasikalbėjome, vaikas tuo metu smalsiai apžiūrinėjo kabinete esančius žaislus, o po to aš išėjau ir palikau juos vienu du kabinete. Grįžti man buvo liepta po geros valandos. Po visko psichologės atsakymas buvo toks: protingas, gabus vaikas, viskas su juo gerai, tik... pusmečiu anksčiau prasidėjusi trejų metų amžiaus vaiko krizė. Tai krizė, kai vaikas ima save suvokti kaip atskirą, individualų asmenį, kai ima atsiriboti nuo tėvų ir pradeda savarankiškiau eiti per gyvenimą, bet tuo pačiu metu jam vis dar reikia ir tėvų pagalbos. Receptas: kantrybė, kantrybė ir dar kartą kantrybė bei diplomatija, jokių mušimų ir pan. dalykų, kuo ramiau (esant reikalui griežtumas turi būti, bet ramiame fone) stengtis su vaiku apsieiti. Psichologė paguodė, kad per pusmetį viskas turėtų normalizuotis. Tiesą pasakius taip ir buvo

. Kantrybės ir diplomatijos reikėjo tikrai daug

. Bet tai atsipirko
Kaip matau dabar jau nebe 2,5 metų vaikams trejų metų krizės prasideda, bet jau dvimetinukams

. Kažin kas bus dar po 10 metų
Sėkmės visoms mamytėms krizės laikotarpiu