Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip tramdot "ožiukus"? 2 dalis

QUOTE(madrugada @ 2013 05 17, 23:14)
vaidukas.vd, mano antroji dabar lygiai tokio pat amžiaus. Rėkavimai ir klyksmai ne naujiena, temperamentinga mergaitė, bet paskutiniu metu prasidėjo tokie, kad ojoj.. pagrindinės bėdos - apsirengimas, kartais dar rankų plovimas, na, priešinas įprastiems ritualams, sunku pereiti iš vienos veiklos į kitą.
mano požiūris šiek tiek skirias nuo Limcamcos. Biheivioristų nelabai mėgstu smile.gif Aš nemanau, kad čia yra kova dėl valdžios, ar kad tiksliau, dabar reikia man jokiu būdu nenusileist vaikui, nes užlips ant galvos. Mano suopračiu, klykt jai pačiai labai nepatinka, bet ji pasimeta, nebežino, ką daryti, ir jai pačiai yra blogai, blogiau negu man, tuos klyksmus klausančiai. Čia ta trečiųjų metų krizė - vaikas savarankiškėja, nori priimti tam tikrus sprendimus pats, bet įgūdžių trūksta, todėl kartais pradeda spręst labai ne vietoj.. pvz. tas rankų plovimas - ji nesuvokia, kad čia jos pačios labui liepiu tas rankas plaut smile.gif prieštarauja, kad prieštarautų, kad galėtų spręsti kažką pati. Dėl apsirengimo - praėjo, kai pasiūliau pačiai rengtis. Bando, kaip moka, priima ir mano pagalbą.
šiaip dar svarbu, kad vaikas elementariai nepervargtų, neperalktų ir pan. Kitaip prasidėjus klyksmo periodui niekas nepadės.
Apskritai tų klykimų išvengt neišvengsim. Nepatinka man jie, bet tiesiog toks raidos etapas. Aš kol kas leidžiu jai pagulinėt vienai, manęs ji iš pradžių neprisileidžia, vėliau pradeda mane kviest, tada paimu ant rankų ir apsiramina. Siūlyt skirtingas alternatyvas tuo metu (gal nori valgyt, gal gert, gal to ar ano) neverta, tik dar labiau pyksta. Bandžiau ir palikt vieną, nekreipt dėmesio - tada išsigąsta ir klykia dar ilgiau, žodžiu Limcamcos aprašomas metodas visiškai neveikia, ir mano supratimu, dar labiau gąsdina vaiką.
Nesijaudinkit taip labai, normalu ta krizė. Daugumai būna, ir praeina be jokių nervinių ligų. Vyresniosios klykimo etapai irgi buvo, panašaus amžiaus... nervinaus, dainuodavau visaip, kad nuraminčiau, praėjo po mėnesio kito ir tiek. Visko ir dabar būna.

Iš gerų knygų tai lengvai skaitoma Nekrasovų "Liaukitės vaikus auklėti, padėkite jiems augti".


Madrugada, naudojate mano nurodytus metodus, tik kitaip, ir sakote, kad neveikia biggrin.gif Juk pati aiskiai rasote, atejo toks raidos etapas, ir ji tiesiog reikia isgyventi biggrin.gif

O, man kilo klausimas: ar visi vaikai klykia? Cia privaloma? As nelabai tikiu visokiom treju, penkiu ir bla bla krizem schmoll.gif pradziai uztenka zinoti bent pagrindus vaiko raidos, ir isvengsit tu isteriju 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2013 05 15, 16:54)
Pirmiausia, tai visada turite atsiminti, kad blogas dėmesys yra vistiek dėmesys. Jūsų vaikas jūsų neklauso, laksto po namus, kaukia, mušasi, - ką darote jūs? Ogi kreipiate dėmesį, reaguojate. Vaikui tik to ir tereikia: jis turi mamos dėmesį. Pabandykit ramiai sudrausminti ir tiesiog, nekreipti dėmesio į jo blogą elgesį. Pirmas dienas, savaites, gal net mėnesius bus sunku, bet vėliau, pamatysit, viskas pasikeis. Automatiškai, kam elgtis negražiai, jei niekas nekreipia dėmesio?

Tuo pačiu, griežtai save reguliuokite, ir kai tik vaikas gražiai elgiasi, ką nors daro, sako, - girkite, girkite, girkite  wub.gif  wub.gif Net, jei tai mažutė smulkmena, vistiek būtinai jį pagirkite.

aš konkrečiai nepritariu dėmesio nekreipimui. Jau anksčiau maniau, kad taip negerai, pabandžiau pritrūkus kantrybės - tikrai negerai. Ta prasme, aš nerodau dėmesio klykiančiam vaikui tol, kol neprašo. Kai prašo, nors dar klykia, rodau. Ir priežastis, dėl ko prasidėjo pykčiai, nebesvarbi, vaikas pats dažnai jau būna tą pamiršęs.
Tokiems gyrimams irgi nepritariu. Man apskritai principas už gerą elgesį girt, už blogą ignoruot - nepatinka. Įdomiau išsiaiškint priežastis, kas už to slypi smile.gif

o vat kiek skaičiau apie tuos raidos etapus, tai klykimai panašu, kad neišvengiami.. taip, turin kibirus kantrybės, apskaičiuojant visus poilsio žaidimo maisto grafikus, idealiu atveju, gal ir įmanoma jų išvengt. Realiai ne. Tam tikra prasme tie klykimai yra signalas tėvams, kad kažkas keičias, va, sugalvojo vaikas pats rengtis, tik nemokėjo to pasakyt, tėvai iš pat pradžių nesuprato to neišsakyto noro - ir štai, turim isterijos epizodą..
Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2013 05 18, 00:09)
* Tokiems gyrimams irgi nepritariu. Man apskritai principas už gerą elgesį girt, už blogą ignoruot - nepatinka. Įdomiau išsiaiškint priežastis, kas už to slypi smile.gif

** o vat kiek skaičiau apie tuos raidos etapus, tai klykimai panašu, kad neišvengiami.. taip, turin kibirus kantrybės, apskaičiuojant visus poilsio žaidimo maisto grafikus, idealiu atveju, gal ir įmanoma jų išvengt. Realiai ne. Tam tikra prasme tie klykimai yra signalas tėvams, kad kažkas keičias, va, sugalvojo vaikas pats rengtis, tik nemokėjo to pasakyt, tėvai iš pat pradžių nesuprato to neišsakyto noro - ir štai, turim isterijos epizodą..


* Labai įdomu kodėl? ax.gif Kad reikia aiškintis sakykim, isterijų priežastis, taip sutinku. O ką aiškintis apie gerą elgesį? Kodėl jo nepagyrus?

** Manau, kad išvengiami. Tiesiog dažniau reikia žiūrėti vaiko akimis rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2013 05 18, 10:03)
* Labai įdomu kodėl?  ax.gif Kad reikia aiškintis sakykim, isterijų priežastis, taip sutinku. O ką aiškintis apie gerą elgesį? Kodėl jo nepagyrus?

** Manau, kad išvengiami. Tiesiog dažniau reikia žiūrėti vaiko akimis  rolleyes.gif

http://archyvas.bern...=articles/95253

ar tavo vaikai niekad neklykė?
man tas klykimas yra vaiko emocijų išraiška. Tai praktiškai tas pats, kad galima išvengt vaiko pykčio - nu netikiu unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2013 05 18, 14:59)
http://archyvas.bern...=articles/95253

ar tavo vaikai niekad neklykė?
man tas klykimas yra vaiko emocijų išraiška. Tai praktiškai tas pats, kad galima išvengt vaiko pykčio - nu netikiu  unsure.gif


Įdomus straipsnis. Paėmus kitą pusę, ir paskaičius, galima sakyti irgi, tiesa, ane? STRAIPSNIS, - jei skaitote angliškai.

Aš, manau, kad net girti vaiką reikia mokėti, ir būtina tai daryti. Paaiškinsiu: kur aš mokausi, kartu dalyvauja grupė tėvų, auginančių įv.amžiaus vaikų, dažniausiai iki 11 metų. Jie mums yra, kaip praktika. Pas juos tikrai didelės problemos su vaikais. Jie yra siųsti arba teismo sprendimu (paskutinė galimybė, kad nebūtų paimti vaikai) arba socialinės tarnybos. TAi, galima įsivaizduoti, kad situacijos tikrai nesmagios. Beveik visada per pirmą paskaitą, jie yra pamokomi girti savo vaikus. Ir, beveik 7-8 iš dešimties, grįžę po savaitės, pasako, kad pirmoji savaitė buvo daug lengvesnė, rodant daug pozityvaus dėmesio problemos apmažėja, vaikai linkę labiau bendradarbiauti su tėvais.

Bet, pasikartosiu: girti reikia mokėti 4u.gif

Dėl klykimo, mano vyresnėlis niekada neklykė, nebuvo jokių krizių schmoll.gif Su antruoju tik jam gimus, prasidėjo klykimai biggrin.gif kurie tęsėsi ketverius metus. Tai, kad tai vaiko raidos įtakoti klykimai, tikrai negaliu pasakyti schmoll.gif Tuo labiau, kad jis yra specialių poreikių vaikas 4u.gif
Atsakyti
Manau, kad ne visi vaikai klykia. Juk ir suauge nevienodi buna- vieni ramus, kuriu niekas is pusiausvyros neismus, kiti - impulsyvesni. Mano dukra klykdavo ir daug. Patarimu negaliu duoti, kaip nuraminti. Mano atveju niekas neveikdavo (gal visko isbandziusi nebuvau). Jei bandydavau graziuoju kalbinti ir ir nukreipti demesi, klykimo priepuolio metu ji neklausydavo, nereaguodavo, o klydavo toliau, galedavo prarekti ir 30 min. Tik tada kai issirekdavo, galedavai pradeti sneketi. Man baisu darydavosi, daugumos aplinkiniu pazistamu vaikai budavo geruciai, kuriu rekimas tesdavo max 5 minutes. Tik paskui issisnekejus su viena drauge paaiskejo, kad jos vidurinioji ir po 40 min. galedavo isklykti. Tiesa, daugeliu (bet ne 100 %) atveju rekima sukeldavo nuovargis, alkis, troskulys.
Dabar maniskei 6 metai. Yra jautresne mergaite. Bet manau, kad nera kokia isskirtine reksne ir zyzekle.
Pasiseke toms, kuriu vaikai ramus. Bet jie turbut tokie is prigimties, o ne todel, kad jos kokios isskirtines mamos.Cia as nepiktai,tik su maza balto pavydo doze smile.gif .
Atsakyti
Kada baigiasi tie klykimai? ar išvis baigiasi? maniškiui trys su puse metukų, jai kas negerai ko užsinori ar ko negauna iškarto klyksmas, beprotiškas.. jo balsas tooks skardus, ir šiaip šneka labai garsiai ir cypliai.. kantrybės pas mane daug, užteks dar ilgam, gal parekomenduosit kokių gerų straipsnių vaikučių auklejimui?

pietukų niekada nenori miegoti, matau kad pavargęs, bet einam miegoti su ašarom, ir kartu paguliu ir pasaką paskaitau, bet galiausiai tenka palikti viena irį griežtai liepti miegoti ir dar +su kokiu pagrasinimu.. pvz jai dabar neužmigs negalėsime kažko daryti ir +priežastis kodėl negalėsime to daryti..

va kad ir dabar guli lovytė žiūri filmuką ir užsibliovė lyg niekur nieko "noriu ananaso!!!!!!!" ne tai kad rėkia bet bliaudamas..

šneku kad mamytė nesupranta ką adukas rėkdamas sako, kad mes mokame kalbėti ramiai ir gražiai, paprašau tai padaryti dažniausiai padaro, tada pasakau kad štai kaip mes mokame gražiai bendrauti padarau ko prašo..

kiti sako kad aš negerai darau, daugmaž reiktu gerai duoti lupti ir būtu ramu..

renktis rytrais irgi nesinori.. pasakau kad jai nenori kad aš jį aprenkčiau tai tegul rengiasi pats, o jai neapsirenks eis į darželį be drabužėlių tarkim, arba išvis nei ir galės likti namie, čia jaučiu gal negerai? keliu baime likti vienam namie? bet po tokių pasakymų pradeda klykti kad nenori to ar ano, susitariam kad vis gi aprenksiu..

kartais atrodo jam tikrai reikia griežtumo, o iš manęs pasakytas griežtas žodis jam nė motais, o tėvelio neturim.. nežinau kokiais žodžiais ir kokiais veiksmais dar galiu jį auklėti..

ir dar.. jei jau kažko nori klyks tol kol negaus, arba ilgai ilgai kalbėsimes kodėl ne ir vistiek reikalaus kol galiausiai jausis baisiai nuskriaustas nes negavo..

Atsakyti
QUOTE(Rūtkė @ 2013 05 23, 22:21)

Manajai irgi 3.5, ir praktiskai viskas taip pat... doh.gif vis ieskau budu, kas padetu, i ka sureaguotu..bet kol neissibliauna, tol susitart neina..ir pasakyt, kas yra, nesako..isterikuoja, dauzosi, spardosi.. ne visada uztenka kantrybes. bet siaip bandau kalbetis, pasiimu ant ranku, pasisodinu ant keliu, raminu, paglostau, kol aprimsta.. cia matyt tikrai toks amzaus tarpsnis ir reikia kantriai islaukti..
Atsakyti
laukiu.. kažin kiek dar taip tesis.. g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rūtkė: 24 gegužės 2013 - 05:36
QUOTE(Rūtkė @ 2013 05 23, 22:21)
Kada baigiasi tie klykimai? ar išvis baigiasi? maniškiui trys su puse metukų, jai kas negerai ko užsinori ar ko negauna iškarto klyksmas, beprotiškas.. jo balsas tooks skardus, ir šiaip šneka labai garsiai ir cypliai.. kantrybės pas mane daug, užteks dar ilgam, gal parekomenduosit kokių gerų straipsnių vaikučių auklejimui?

pietukų niekada nenori miegoti, matau kad pavargęs, bet einam miegoti su ašarom, ir kartu paguliu ir pasaką paskaitau, bet galiausiai tenka palikti viena irį griežtai liepti miegoti ir dar +su kokiu pagrasinimu.. pvz jai dabar neužmigs negalėsime kažko daryti ir +priežastis kodėl negalėsime to daryti..

va kad ir dabar guli lovytė žiūri filmuką ir užsibliovė lyg niekur nieko "noriu ananaso!!!!!!!" ne tai kad rėkia bet bliaudamas..

šneku kad mamytė nesupranta ką adukas rėkdamas sako, kad mes mokame kalbėti ramiai ir gražiai, paprašau tai padaryti dažniausiai padaro, tada pasakau kad štai kaip mes mokame gražiai bendrauti padarau ko prašo..

kiti sako kad aš negerai darau, daugmaž reiktu gerai duoti lupti ir būtu ramu..

renktis rytrais irgi nesinori.. pasakau kad jai nenori kad aš jį aprenkčiau tai tegul rengiasi pats, o jai neapsirenks eis į darželį be drabužėlių tarkim, arba išvis nei ir galės likti namie, čia jaučiu gal negerai?  keliu baime likti vienam namie? bet po tokių pasakymų pradeda klykti kad nenori to ar ano, susitariam  kad vis gi aprenksiu..

kartais atrodo jam tikrai reikia griežtumo, o iš manęs pasakytas griežtas žodis jam nė motais, o tėvelio neturim.. nežinau kokiais žodžiais ir kokiais veiksmais dar galiu jį auklėti..

ir dar.. jei jau kažko nori klyks tol kol negaus, arba ilgai ilgai kalbėsimes kodėl ne ir vistiek reikalaus kol galiausiai jausis baisiai nuskriaustas nes negavo..


Vienas klykiantis vaikas dar ne tragedija smile.gif
As namuose turiu du skardziabalsiu vaikus, kai abu kartu uztraukia savo melodija, tai skamba visa gatve smile.gif
Bet svarbiausia reikia ismokti i klykimus nereagoti, t.y. jeigu vaikas tokiu budu reikalauja ir gauna, jis tiesiog nemoka kitaip prasyti. Reikia ismoktyi vaika prasyti kitaip, zinau lengva nebus, bet reikia.
Reikes jusu kantrybes, kantrybes ir pasiryzimo...
I klykimus nereaguokite, ramiu balsu pasakykite ne, ir geriausia palikti vaika viena, nes kai nera ziurovu, artistui nebus taip idomu smile.gif..
Parasykite daugiau situaciju, gal ka galesim daugiau is patirties patarti smile.gif


Atsakyti
Tema uždaryta pasiekus maksimalų leidžiamą puslapių skaičių.
Atsakyti