QUOTE(Amalia @ 2005 04 17, 11:05)
Čia aš kalta, kad ne viską surašiau.
Bulvės turi būti miltingos, Belgijoj pommes frites mėgsta, tam naudojamos bulvės kukuliams netinka.Vokiškai vadinasi "Mehlige Kartoffeln", kurios reikalingos.
Bulves geriau virti dieną prieš tai. Iš šviežiai virtų pagaminta tešla būna šlapia.Kai kurios moterys karštas bulves išspaudžia per presą ir palieka purias neuždengtam bliūde atšalti ir garą išleisti porai valandų.
Jei dedi miltus, reikia suformavus tuoj pat virti, nes miltams brinkstant tešla skystėja.
Į verdantį vandenį sudėjus, sumažinama ugnis.Leidžama, kaip vokiečiai sako, "ziehen" (pritraukti - čia virėjų terminologija) 10 -15 min., priklausomai nuo dydžio.Vokietijoj jie didžiuliai, porcija - 2 štukos.Aš gaminu mažiukus, apie 5 cm skersmens, tai 10 pilnai užtenka.
Verdant dangtis neuždengiamas.Kadangi viską, kas kukuliuose, nevirtą valgyt galima, tai ne problema.
Vokietės daro ir su manų koše - 1 kg bulvių, iš vakaro išvirtų, 250 ml vandens, 100 g manų.Košę verdančią ant išspaustų bulvių verčia.Aš nebandžiau, nežinau.
Super senoje knygoje iš 19 amžiaus radau receptą - 1 kg bulvių 2 kiaušiniai, po 2 šaukštus miltų ir krakmolo arba 4 šaukštai krakmolo.Čia nuo ankstesnio skirtumas, kad dvigubai daugiau kiaušinių ir miltų, tai man nepatinka, nes kiaušinis irgi skystina.
Dar girdėjau patarimą, kad į vandenį krakmolo įdeti kokį šaukštą, kad kukuliai neišsileistų. Už kiek pirkau, už tiek parduodu - nežinau. Mat , vokiečiai verda bulvių kukulius visoIkius - žalių, virtu ir maišytų, tik įdarui deda svieste pakepintos bandelės kubelius ir valgo juos vietoj bulvių su mėsa. Aš pasiūliau kaimynėms lietuviškai užpildyti - su faršu, tai joms patiko, atseit mažiau darbo, nebereikia mėsos atskirai virti.Taip ir keičiamės patyrimu - ką aš čia viršuj surašiau, jų išmintis.Manau, kad ir cepelinams tinka, nes jie nuo vokiškų kukulių tik forma ir tesiskiria.
Bulvės turi būti miltingos, Belgijoj pommes frites mėgsta, tam naudojamos bulvės kukuliams netinka.Vokiškai vadinasi "Mehlige Kartoffeln", kurios reikalingos.
Bulves geriau virti dieną prieš tai. Iš šviežiai virtų pagaminta tešla būna šlapia.Kai kurios moterys karštas bulves išspaudžia per presą ir palieka purias neuždengtam bliūde atšalti ir garą išleisti porai valandų.
Jei dedi miltus, reikia suformavus tuoj pat virti, nes miltams brinkstant tešla skystėja.
Į verdantį vandenį sudėjus, sumažinama ugnis.Leidžama, kaip vokiečiai sako, "ziehen" (pritraukti - čia virėjų terminologija) 10 -15 min., priklausomai nuo dydžio.Vokietijoj jie didžiuliai, porcija - 2 štukos.Aš gaminu mažiukus, apie 5 cm skersmens, tai 10 pilnai užtenka.
Verdant dangtis neuždengiamas.Kadangi viską, kas kukuliuose, nevirtą valgyt galima, tai ne problema.
Vokietės daro ir su manų koše - 1 kg bulvių, iš vakaro išvirtų, 250 ml vandens, 100 g manų.Košę verdančią ant išspaustų bulvių verčia.Aš nebandžiau, nežinau.
Super senoje knygoje iš 19 amžiaus radau receptą - 1 kg bulvių 2 kiaušiniai, po 2 šaukštus miltų ir krakmolo arba 4 šaukštai krakmolo.Čia nuo ankstesnio skirtumas, kad dvigubai daugiau kiaušinių ir miltų, tai man nepatinka, nes kiaušinis irgi skystina.
Dar girdėjau patarimą, kad į vandenį krakmolo įdeti kokį šaukštą, kad kukuliai neišsileistų. Už kiek pirkau, už tiek parduodu - nežinau. Mat , vokiečiai verda bulvių kukulius visoIkius - žalių, virtu ir maišytų, tik įdarui deda svieste pakepintos bandelės kubelius ir valgo juos vietoj bulvių su mėsa. Aš pasiūliau kaimynėms lietuviškai užpildyti - su faršu, tai joms patiko, atseit mažiau darbo, nebereikia mėsos atskirai virti.Taip ir keičiamės patyrimu - ką aš čia viršuj surašiau, jų išmintis.Manau, kad ir cepelinams tinka, nes jie nuo vokiškų kukulių tik forma ir tesiskiria.
Aciu uz tiek daug puikiu patarimu!