Pasidalinkite mamytes budais kaip mokinti vaikus pazinti spalvas ir nuo kada jusu vaikai sia uzduoti puikiai isisavino... maniskei jau 2 metai, o jai visos spalvos zalios... tiesa pavadinimus zino ir kitu spalvu... bet kai paklausi kokia spalva, visada atsako zalia
O tu nebandei paprashyti parodyt geltona daikta ar pan.?
Mano vaikiukas tai taip mokesi:
Sedi baseine pilnam kamuoliuku ir metome vienas kitam ZALIA kamuoliuka, veliau RAUDONA ir t.t. Paskiau jau prasiau kad man paduotu Zalia, Raudona, Geltona... Ir tik galiausiai pradejau klausineti 'o kokios spalvos cia kamuoliukas?'
Galiu pasakyti kad paduodavo prasomos spalvos, bet is pradziu pavadinima istardavo ne visada teisingai (sakydavo ta kuri lengviausia tarti buvo - geltona)
Kartais tycia sako neteisingai ir juokiasi
)
Mano vaikiukas tai taip mokesi:
Sedi baseine pilnam kamuoliuku ir metome vienas kitam ZALIA kamuoliuka, veliau RAUDONA ir t.t. Paskiau jau prasiau kad man paduotu Zalia, Raudona, Geltona... Ir tik galiausiai pradejau klausineti 'o kokios spalvos cia kamuoliukas?'
Galiu pasakyti kad paduodavo prasomos spalvos, bet is pradziu pavadinima istardavo ne visada teisingai (sakydavo ta kuri lengviausia tarti buvo - geltona)

O maniskei visos spalvos buvo "raudona"
Pradejom mokytis mazdaug nuo metuku, na, toks ten ir mokymasis, budavo tik vardinu spalvas ir viskas
Zolyte zalia, gelyte raudona ir pan. Labai tiko mokymuisi Lego Duplo kaladeles, jas rusiuodavom pagal spalvas, prasydavau, kad paduotu raudona, melyna ir pan. Sakydavau, va, dabar statysim raudona nama, ieskokim raudonu kaladeliu, parodau, kaip atrodo ta raudona kaladele ir ieskom. Lyginam su kitom spalvom: "ne, cia ne raudona". Jei maze paduoda ne tokios spalvos, sudedavau abi kaladeles, kad matytusi skirtumas, paaiskindavau. Juk svarbiausia, manau, kad vaikas suvoktu pacia savoka "spalva", ka tai reiskia, o ne ismoktu jas teisingai ivardinti
Gal kokiu 1.6 m. buvo, kai pradejo teisingai atrinkt prasoma spalva, iki tol tik zaidimas buvo, duoda bet kokia, kartais teisingai, o kartais ir ne. Kaip ir Gudra naudojom kamuoliuku baseina
Tiesa, mazdaug 1.10 m. kai buvo, labai susidomejo sviesoforu, ir ka jus manot, po poros paaiskinimu labai sauniai ismoko- kai dega zalia, galima eiti, kai raudona- ne. Tai budavo, kai einam per gatve visada klausiu, galima eit ar ne. Net jei pro sali einam, o dega raudona- sustoja ir nepajudinsi is vietos
Tenka pastovet, kol uzsidegs zalia. O pavadinimus tai buna, kad ir dabar sumaiso, bet juk ko noret is mazo vaiko, sitiek informacijos turi tilpt toj mazoj galvelej
Svarbiausia, kad supranta, kas ta "spalva", kad moka rusiuot vienodos spalvos daiktus, t.y. juos palygint tarpusavyje

Mano krikstasuniui irgi 2 metukai. spalvu nepazista. Paprasau antest raudona kamuoliuka, tai isrenka visus melynus, paprasau melynus - atnesa geltonus. Zodziu, jei atnesa teisingai, tai tik netycia pataike. O nuo kada vaikiukai pazysta spalvas?
Manau, kad tai priklauso nuo to, kiek ir kaip su vaiku yra "dirbama". Maniske mazdaug pusantru atskirdavo melyna, raudona, veliau ismokom ir zalia, geltona. Pavadinimus, tai gana ilgai maisydavo, ir dabar buna, kad susimaiso. Bet paprasyta paduoti, jau atrinkdavo teisingai.
Ingano, pabandykit berniukui parodyt, tarkim, raudona kamuoliuka ir paprasykit, kad atnestu toki pati raudona. Jei atnes kita spalva, sudekit salia abu, palyginkit, tegu pamato skirtuma. Maniske tada pati suprasdavo skirtuma ir nulekdavo kito ieskot. Gal vaikui sunku isidemet pacius pavadinimus, o pacias spalvas jis kuo puikiausiai skirs
Ingano, pabandykit berniukui parodyt, tarkim, raudona kamuoliuka ir paprasykit, kad atnestu toki pati raudona. Jei atnes kita spalva, sudekit salia abu, palyginkit, tegu pamato skirtuma. Maniske tada pati suprasdavo skirtuma ir nulekdavo kito ieskot. Gal vaikui sunku isidemet pacius pavadinimus, o pacias spalvas jis kuo puikiausiai skirs

maniskis mane nustebino 1.5 beveik buvom, i darzeli uzsirasyt nuejom o grupe buvo tapetuota, o piesinys ivairiaspalviu balioneliu pripiesta. Jis man rodo raudonus balioniukus ir sako va laudonas balionas ir vis ant tokio bakst, bakst apakau is kur, o aukletoja ir gi. tai grįzus namo griebiau mokyti visu pagrindiniu spalvu. Auksciau yra aprasyta kt mamu- tai per zaidima. Ir specialiai bendraujant paminiu spalvas daiktu apie kuriuos kalbam. 2 metu zinojo jau ir atspalvius. Net nepasakyciau ar tai anksti ar ne. Buna tokiu apleistu vaiku kad 6 metu neskiria spalvu, gali buti liga...Na bet pritariu, kad priklauso nuo tevu ideto darbo, ir asiko ir individualiu vaiko savybiu, ne visus vaikus sudominsi zaisti ir dar spalvas derinti

O mano dukrai (jai dabar 2.5m) dar visai neseniai irgi visas pasaulis buvo zhalias
Paskui ishmoko sakytis "baltas" ir "rudas", nes baltu glaistu sureliai jai labiau patinka, nei rudu
Daugiau pavadinimu nesako, bet atnesha paprashyta daikta, aishku dar dazhnokai suklysta

mano mazute jau pries antraji gimtadieni skyre spalvas. zaisdavom su spalvotomkaladelem po truputi rodydau spalvas taip ir ismokom.ji labai imli naujiems dalykams smalsi be galo ,dreit ismoksta ka ja pamokini

As saviskiui nuo pat maziuko pabrezdavau kokio nors daikto spalvas ir paskiau jis pats pradejo klausti kokia cia, o kokia cia, bet labiausiai jam padejo vaziavimas su masina kai davaziuodavom jis labai ziuredavo i sviesaforus ir as jam vis aiskindavau kad per zalia vaziuojam o per raudona stovim ir tada kai suprato iskart kitas visas pradejo pazinti
tiesa dabar kai vaziuojam tai rekia stok stok raudona

As saviski tai mokiau spalvu kartu su automobiliu markem... Einam per kiemus, masinu pristatyta - raudona Audi, juodas BMW, smelinis folksvagenas... Tai 2 metu jis jau mokejo spalvas normaliai (ta prasme, skyre pvz. oranzine, raudona, bordine ir ruzava) ir masinu markes. Tik moskviciu vadindavo kaip ir mamyte - xrenovina
Na, cia toks nedidelis netikslumas, praktiskai beveik jokio
Galu gale, mazai tu moskviciu bepasitaiko

Maniskis 2.5m. Zino visas pagrindines spalva ir atspalvius. Na siki parduotuveje dvimetis rinkosi baliona. Ilgai uztrukom kol supratom, kad jis sako-violetini. Pritariu, kad nuo mamytes"darbo" ir vaiko pomegiu priklauso kada. Tiesa mano pipiras megsta kompiuteriu prisidaryti burbulu, o po to juos" splvinti". Kai su pelyte nepataiko ant norimos spalvos kviecia ir reikalauja "noriu tamsiai melyna" ir t.t.