Įkraunama...
Įkraunama...

Santuokos sakramentas - ar visada tikras?

Labas vakaras.

5 minutes sėdėjau kol pavadinimas sugalvojau, niekaip taikliai neįtaikiau. Noriu pasiūlyti tokį tarsi klausimą diskusijai, kuri gal pasirodys įdomi.

Mano situacija tokia. Su savo vaikinu jau gyvenu 2 metus, rugsėjį planuojame vestuves. Esu tikinti, tačiau kaip sakoma "nepraktikuojanti" arba kaip man patikęs vieno liuteronų kunigo pasakymas - aš tikiu į Dievą, tačiau ne į bažnyčią. Tai va, kadangi tikiu Dievu, tai labai norėčiau, kad jis palaimintų mano pasirinkimą, mano sąjungą su mylimu žmogumi. Tikrai nesu iš tų merginų kurios nori bažnyčios dėl gražaus vaizdo ir patenkintų giminių, gal netgi norėčiau pačio ritualo nedalyvaujant kitiems asmenims, bet dabar ne apie tai.

Taigi kurgi problema. O problema ta, kad norint gauti santuokos sakramentą būtina atlikti išpažintį, tam kad išpažintis būtų tikra, būtina atgaila, t.y.aš turiu gailėtis už savo nuodėmes, ar tiksliau už tai ką bažnyčia laiko nuodėmėmis. Na ko gero pagrindinė nuodemė tai mano jau 2 metai pragyventi su mylimu žmogumi. Ir štai dilema - ne trupinėlio nesigailiu. Kaip aš galiu gailėtis, jei esu laiminga, jei myliu ir mane myli. wub.gif Žinau - mylėti - nenuodemė - lytiniai santykiai nuodemė - deja nieko negaliu sau padaryti doh.gif nu nors sukapokit - nesigailiu. Taigi santuoka negalima. verysad.gif

Buvo pasiūlymų (gal ir iš jūsų kuri bandys tai pasiūlyti) "paaukoti" kunigui daugiau pinigėliu, o gal pameluoti per išpažintį. Tačiau tada gi ir palaiminimas būtų netikras, o tik dirbtinis, tik dėl akių. O kaip jau sakiau man dėl akių nereikia.

Taigi ar bus kokių pamąstymų?
Atsakyti
Pamenu, toki klausima apie santuoka : Santuoka baznycioje- krikscioniska pareiga ar desimtmecio mada?
Papildyta:
Daznai riba buna ir mumyse. apie kazka panasaus kazkada lyg ir kalbejau su draugu, o jis yra vedes. Kas yra nuodeme? kas yra blogis, o kas yra geris? Jis sake, kad teisinga yra tai, ka manai esant teisinga. O gal geriau pasakyti tuos dalykus, del kuriu pvz gailiesi? arba karta, tik nezinau ar juokais, irgi pasake, tai jei nenori, paimi ir pasakai sulauziau visus 10 dievo isakymu, prasau atleisti. Arba taip pat siule toki dalyka : siais laikais galima surasti kuniga ir su juo kalbetis be klausyklos, paliekant klausykla bobutems, ir tu gali jam pasakyti viska, kas yra negerai. Jis nesmerks, nes negali to padaryti. manyciau cia butu geriausias variantas. Pokalbis - ispazintis, bet be klausyklos, o akis i aki.
Atsakyti
Išpažintis juk Dievui, o ne kunigui. Jei Tau sąžinė sako, kad ties dveji metai ne nuodėmė, reiškias tai nėra nuodėmė. Kunigas negali neduot išrišimo, jei ir nepasakysi apie tuos dvejus metus arba pasakysi, kad nelaikai to nuodėme. Dievas juk kūrė žmogų džiaugsmui, taigi jei tuos dvejus metus buvai laiminga, mylinti ir mylima, labiau negalėjai pagerbti Kūrėjo. Kunigas negali nurodyti Dievui, ką reikia išrišti nuo nuodėmių, o ko ne. Įsivaizduok per išpažintį, kad kalbi su Dievu, o ne kunigu.
Atsakyti
bet tai koko skirtumas tarp išpažinties klausykloje ir akis į akį, jei viduje nejauti savo kaltės ir dėl to nesigaili verysad.gif
Atsakyti
MrsRAT, iškeldama šį klausimą, pati gražiausiai sau ir atsakai rolleyes.gif
Šventa tau yra tai, ką tu pati laikai šventu, o ne tai, ką tau bandys įsiūlyti kiti (nesvarbu, ar bažnyčia, ar aplinkiniai). Tai tavo pasirinkimas. Esi laiminga, mylinti ir mylima...sakyčiau nesąmonė ieškoti tame "nuodėmės" biggrin.gif Aiškiai tą supranti, ačiū Dievui. Taip kad ir neieškok, ko čia gailėtis notworthy.gif
Džiaukis, jei tavo širdis kupina meilės, švęsk gyvenimą. 4u.gif
Jei nori įnešti sakralumo į judviejų santykius, santuoka nebūtinai turi vykti ten, kur reikalauja tradicijos ir mūsų papročiai ax.gif Gal rasi išmintingą kunigą..., o gal sugalvosit patys, kaip įnešti šventumo į judviejų santykius, jūsų pasirinktu laiku, jūsų pasirinktoje vietoje, jūsų pasirinktu būdu, jūsų pasirinkta priesaika bigsmile.gif Gali būti tikra, ir tokia santuoka bus palaiminta 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Dipsis @ 2008 06 26, 21:44)
bet tai koko skirtumas tarp išpažinties klausykloje ir akis į akį, jei viduje nejauti savo kaltės ir dėl to nesigaili verysad.gif


Tiesiog vyksta pokalbis, man akis i aki yra geriau, as tik taip ir noreciau. Ribos, kas yra teisinga, gera ir neteisinga nustatome patys. Ji nelaiko dvieju meiles metu nuodeme, valio. Nes juos supo meile. Kunigas supras. man ispazintis klausykloje kaip sugedes telefonas. Zinociau gera kuniga, tikrai eiciau pasikalbet siaip, apie dabar svarbius dalykus.
Atsakyti
Dėkui labai visiems už palaikymas, tiesa pasakius tikėjausi, kad ne vienas ims man įrodynėti kad lytiniai santykiai didžiulė nuodemė ir kad turėčiau tuojaus pat atgailauti, nes kitaip bus man blogai.

Dėl pokalbio su kunigu, tai aš kas be ko taip ir išmasčiau. Tik ne tai kad ejau akis i akį kalbėti, bet gavau gana jauno ir pagal atsiliepimus išprususio ir šiuolaikiško kunigo elektroninį paštą, parašiau jam, išdėsčiau savo problemą, pamąstymus.

Ir žinokit labai nusivyliau sad.gif nesitikėjau, kad puls išskėstom rankom, nes jų taisyklės yra visgi taisyklės, tačiau jis tarsi išreiškė katalikų požiūrį į santuoką, kuris man kažkodėl pasirodė visai nepriimtinas - ne aš renkuosi žmogų, bet jį man parenka Dievas ir nevalia jo liesti, kol Dievas leidimo nedavė ir panašiai. Čia ne tai, kad tikiu Dievu o ne bažnyčia, aš iš viso pradėjau galvoti, kad seminarijoj visgi reikėtų seksologijos kokį kursą pravesti (nežinau, gal toks ir egzistuoja), tačiau kaip man pasirodė toli gražu ten netgi iki elementariausiu žinių. Žodžiu nuoširdus pokalbis nesigavo (nenoriu sakyti tiksliai ką parašė man, nes šiaip ar taip jis bažnyčios tarnas ir už tai aš jį gerbiu).

Budam pikta ant puse pasaulio parašiau liuteronų kunigui, tai žinokit atsakymas kaip diena nuo nakties skyrėsi, ir giliai širdy taip ir norėtusi nueiti pas liuteronus ir pasakyti - Dievas vienas, tik garbiname jį skirtingai, palaiminkit mus. Bet tai ka aš žinau kaip i mane tada pažiūrės?
Atsakyti
QUOTE(MrsRAT @ 2008 06 26, 20:59)
Taigi kurgi problema. O problema ta, kad norint gauti santuokos sakramentą būtina atlikti išpažintį, tam kad išpažintis būtų tikra, būtina atgaila, t.y.aš turiu gailėtis už savo nuodėmes, ar tiksliau už tai ką bažnyčia laiko nuodėmėmis. Na ko gero pagrindinė nuodemė tai mano jau 2 metai pragyventi su mylimu žmogumi. Ir štai dilema - ne trupinėlio nesigailiu. Kaip aš galiu gailėtis, jei esu laiminga, jei myliu ir mane myli.  wub.gif  Žinau - mylėti - nenuodemė - lytiniai santykiai nuodemė - deja nieko negaliu sau padaryti  doh.gif  nu nors sukapokit - nesigailiu. Taigi santuoka negalima.  verysad.gif

Didžioji dalis šiais laikais tuokiasi išbandę lytinius santykius iki vestuvių ir mažai kas tai suvokia kaip nuodėmę, ypač jei ne išsiskyrė, o eina tuoktis. Išpažintis nebus tikra, jei tai nutylėsi, bet santuoka galima, jei ir neįstengi dėl to gailėtis - juk tai kartu ir būdas nebegyventi nuodėmėje. Bet kuriuo atveju verta pasikalbėti su kunigu (patartina - ne su pirmu pasitaikiusiu).
Atsakyti
QUOTE(MrsRAT @ 2008 06 26, 20:59)
Taigi santuoka negalima.  verysad.gif

Išpažintis yra svarbi, ypač prieš rimtus apsisprendimus, bet nėra privaloma, kad jos nepriėjus jūs negalėtumėte priimti santuokos sakramento. O meluoti per išpažintį...geriau nereikia.
Papildyta:
QUOTE(ababa @ 2008 06 26, 21:44)
Išpažintis juk Dievui, o ne kunigui. Jei Tau sąžinė sako, kad ties dveji metai ne nuodėmė, reiškias tai nėra nuodėmė. Kunigas negali neduot išrišimo, jei ir nepasakysi apie tuos dvejus metus arba pasakysi, kad nelaikai to nuodėme.

Kunigas gali neduoti išrišimo, jei žmogus nesigaili ir neplanuoja kažko keisti. Jei žmogus pilnai suvokia, nusikalto laisva valia ir rimtame dalyke, tačiau sako - nesigaliu - išrišimo neduoti turi pilną teisę, kad ir kaip tai nepatiktų. Sakramentas - ne tik psichoterapija, kad atėjai išsikalbėjai, o už tai kad pasipasakojai tau saldainį duoda.

Tiesa iš to kaip plėtojasi tema, man rods ją reikėjo vadinti ne santuokos, o susitaikymo sakramento (išpažinties) vardu. O ir tema apie tai man rods jau yra. Bet bent kol kas pavadinimas klaidina.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bruksnys: 26 birželio 2008 - 21:26
QUOTE(MrsRAT @ 2008 06 26, 23:14)
Budam pikta ant puse pasaulio parašiau liuteronų kunigui, tai žinokit atsakymas kaip diena nuo nakties skyrėsi, ir giliai širdy taip ir norėtusi nueiti pas liuteronus ir pasakyti - Dievas vienas, tik garbiname jį skirtingai, palaiminkit mus. Bet tai ka aš žinau kaip i mane tada pažiūrės?

...Ogi reikia nueiti ir taip pasakyti mirksiukas.gif .Sėkmės 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(MrsRAT @ 2008 06 26, 22:14)
nevalia jo liesti, kol Dievas leidimo nedavė ir panašiai.

o tai naujiena, kad Bažnyčia pripažįsta kaip leistinus lytinius santykiu tik santuokoje? Liuteronai kitaip? Čia ne seminarijai seksologijos kurso, o žmonėms labiau pasigilinti į tikėjimo dalykus.
Šiaip aš manau, kad žmogų renkiesi ir jį savo "vieninteliu" padarai pats savo apsisprendimu . O tame kuo piktiniesi nėra nieko nelogiško, nes panaši tvarka egzistuoja ne tik bažnytiniuose dalykuose, tik dėl jų niekas labai nesišiausia - pvz. negali vairuot kol neturi teisių smile.gif O ar mums tai patinka kitas klausimas. Pagal Bažnyčios mokymą ta teisė yra santuoka. Bet čia dalykas bažnytinis ir todėl šiauštis net madinga, nors logika visai ta pati.

na tiek to, einu biggrin.gif - vis tiek n ten taikiau - t.y. pagal pavadinimą tikėjaus apie batus, gavos apie ratus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bruksnys: 26 birželio 2008 - 21:41
QUOTE(Bruksnys @ 2008 06 26, 22:34)
o tai naujiena, kad Bažnyčia pripažįsta kaip leistinus lytinius santykiu tik santuokoje? Liuteronai kitaip? Čia ne seminarijai seksologijos kurso, o žmonėms labiau pasigilinti į tikėjimo dalykus.
Šiaip aš manau, kad žmogų renkiesi ir jį savo "vieninteliu"  padarai pats savo apsisprendimu . O tame kuo piktiniesi nėra nieko nelogiško, nes panaši tvarka egzistuoja ne tik bažnytiniuose dalykuose, tik dėl jų niekas labai nesišiausia - negali vairuot kol neturi teisių tongue.gif O ar mums tai patinka kitas klausimas. Pagal Bažnyčios mokymą ta teisė yra santuoka. Bet čia dalykas bažnytinis ir todėl šiausštis net madinga, nors logika visai ta pati.



Na šiaip jei atidžiau būtumėte skaitę, tai aš sakiau, kad sutinku jog tai nuodemė, ne nuodemės pripažinime problema.
O vat dėl seksologijos kurso tai išprovokavot - žadėjau necituoti to kunigo - tiesiog jis gana vaizdžiai paaiškino, jog susilaikymas garantuoja pajėgumą iki gilios senatvės, tuo metu kai lytiniai santykiai prieš santuoką veda į impotencija. Aš aišku atsiprašau, seksologijos kurso nesu išklausiusi, bet man tai primena senovės Antikos laikus, kai buvo tikima kad vyrui ištaškius spermą jis taps impotentu. doh.gif
Atsakyti