QUOTE(silvertree @ 2008 12 28, 02:44)
mama sake, kad reikia ruosti uogiene su medumi, o ne su cukrumi, ir kad trinti uogas butina su mediniu grustuvu, o ne su metaliniu irankiu
Sveikos.
Palaikau Silvertree mamą dėl uogienės su medumi, bet tokios uogienės virti ar kitaip termiškai apdoroti negalima. Dėl medinio grūstuvo - irgi teisingai, nes lieka daugiau naudingų medžiagų, tačiau mėsmalę sumalti, o paskui išspausti per marlę sultis - greičiau, lengviau ir daugiau sulčių išeina.
Aš gaminu taip:
sumalu mėsmale, išspaudžiu per marlęsultis sumaišau su cukrumi (1 (sulčių) : 2 (cukraus) ir sudedu į pakaitintus nedidelės talpos stiklainius, vietoj dangtelio apdengiu 2 sluoksnių baltu popieriumi, kurį aprišu gumyte, bei laikau šaldytuve (galima ir dangteliais užsukti). Pagal tokį receptą neseniai ir gaminau.
Jei gaminu su medumi, tai viska darau analogiškai, tačiau medaus dedu 1:1. Su medumi neseniai gaminau šermukšnius ir putinus (atskirai).
Aukščiau buvo pateikta nuorodą į rusišką internetinį puslapį, kuriame pateikti receptai, kai kiekvienas sluoksnis uogų stiklainyje apibarstomas cukrumi, o paskui stiklainiai su uogomis pasterizuojami, paskui stiklainiai sandariai užsukami. Čia irgi neblogas paruošimo metodas, nes tokias uogienes galima laikyti ilgiau ir ne šaldytuve, o naudingų medžiagų išlieka daugiau, nei po paprasto virimo.