Įkraunama...
Įkraunama...

KAIP SKATINTI VAIKŲ KALBĄ?

KAIP SKATINTI VAIKŲ KALBĄ?
PATARIMAI 2-4 METŲ VAIKŲ MAMOMS IR TĖČIAMS

Kaip kalbėti su vaiku?

Dažnai. Kai jūs esate kartu su vaiku, nuolat jam pasakokite, ką jūs veikiate, ką matote ir girdite.
Natūraliai. Jūsų kalbėjimo tempas turi būti pakankamai lėtas, leidžiantis suprasti žodžių reikšmę.
Paprastai. Vaikai nustos klausytis, jeigu kalba bus per daug sudėtinga jiems sekti.


Kaip skatinti savo vaiką kalbėti?
Naudokite pakartojimus. Vaikams patinka šablonai jų nusistovėjusioje veikloje, žaidimuose ir kalboje. Kalbėkite pasikartojimais, kuriuos galima nuspėti: “Simas bėga, Simas dainuoja, Simas valgo”.
Neprievartaukite. Kalba sparčiau vystysis, kai nebus spaudimo. Klauskite “pasirinkimo” klausimų – “Nori arbatos ar pieno?” – bet nereikalaukite, kad jūsų vaikas kalbėtų norėdamas kažką gauti.
Venkite klausinėjimų. Kai vaikai mažai kalba, tėvai stengiasi vis klausti: “Kas tai?”. Vaikai nuo to dažniausiai greitai pavargsta, o kitiems tai visiškai nepatinka.
Venkite pamėgdžiojimų. Daugeliui vaikų nepatinka, kai jų prašo pakartoti žodį, ir spaudimas tai daryti tikrai nepadeda. Jeigu vaikas nori pakartoti, ką jūs sakėte, jis pakartos.
Detalizuokite. Kai jūsų vaikas spontaniškai ką nors pasako, pasistenkite detalizuoti arba išplėsti tai po vieną žodį. Jeigu jūsų vaikas sako “sultys”, jūs sakykite “gerti sultis” arba “skanios sultys”, “daugiau sulčių”. Taip praplėsite vaikų kalbą, turtinsite jų žodyną.
Sugalvokite frazių. Norint paskatinti savo vaiką pabandyti naują žodį, įterpkite tai į frazę – tada pakartokite ir sustokite ten, kur turėtų būti žodis. Tai skatina jūsų vaiką įterpti naują žodį. Jeigu jis arba ji to nepadaro, pabaikite frazę, kaip pavyzdį: “Nori sausainio? Štai skanus _____________”.
Kalbėkite apie savo vaiko pomėgius. Jūsų vaikas greičiausiai išmoks naujų žodžių, jeigu remsis objektais arba veiksmais, kuriais domisi.
Būtinai atsakykite. Įdėmiai klausykite, ką jūsų vaikas stengiasi pasakyti, atsakykite, kai jis kalba su jumis. Parodykite, kad jūs esate labai pamaloninta to, ką jis kalba.
Būkite savo kalbos entuziastais. Kai kalbate su savo vaiku, stenkitės savo balso tonu parodyti, kad jums įdomu tai, ką sakote.
Sėkmingo ir smagaus bendravimo! clap_1.gif
Atsakyti
off topic - pazistamu vaiskas jusu darzeli lanko ir yra juo labai patenkintas. Nors tarp musu vaiku 1 diena skirtumo, jos sunus sneka daug aiskiau + dviem kalbomis
Atsakyti
Kiekvieno vaiko kalbos vystymasis yra labai individualus. Todėl to paties amžiaus vaiku kalbos aiškumas skiriasi. Jei Jūsų vaiko kalba neaiški dėl netaisyklingo kai kurių garsų tarimo, tai tėra šio amžiaus vaikams būdingas fiziologinis šveplavimas. Jei iki ketverių tarties trūkumai neišnyks, konsultuokitės su logopedu tiesiogiai.
Deja, darželio logopedai nevisada turi galimybę dirbti su keturmečiais, nes darželyje gausu 5 - 6 m. vaikų, kurie turi įvairių kalbos ir komunikacijos sutrikimų.
Atsakyti
Dekui uz patarimus
Pasinaudosime
Atsakyti
Mano sūnui tuoj 4m. lankomės pas logopedę ,ji mums nieko nesako ,bet auklėtojos tvirtina kad neišoperuoti adenoidai trukdo aiškiai kalbėti.Gydytoja nustatė 2 laipsnio adenoidus ,bet apie operaciją nieko neminėjo sakė greičiausiai išaugs.Ar tikrai būtina operuoti( sūnui nustatytas kalbos neišsivystymas)?Ar adenoidai trukdo kalbos vystymuisi?
Atsakyti
Logopedinėje literatūroje informacijos apie adenoidų įtaką kalbos vystymuisi nėra. Esu aptikusi žinutę medicininėje spaudoje, jog adenoidai gali stabdyti kalbos vystymąsi. Patarčiau dėl to konkrečiai pasiteirauti gydytojo. Jei adenoidai "išaugami", tai visiškai suprantama, kodėl gydytoja apie operaciją nieko neminėjo. Chirurgo įsikišimas bet kuriuo atveju - paskutinė išeitis.
Atsakyti
Mano dukra taip pat šneka per nosį, nors jokių slogų neturi. Kai kurie gydytojai įtaira adenoidus, o kai kurie tik gūžčioja pečiais ir sako, kad reikia palaukti. Tačiau dukrelė labai dažnai vietoj m ar n taria b (taip, kaip žmonės šneka su užkimšta nosimi). Apylinkės gydutoja patarė nueiti pas logopedą. O logopeda vaikus priima tik nuo 3 metų. Dukrelei iki 3 metų dar keli mėnesiai. Nežinau, ar čia mums laukti, ar daryti ką nors. Įdomu, kaip visas šis reikalas atrodo iš logopedinės pusės g.gif
Atsakyti
Ir logopedams neretai tenka gūžčioti pečiais dėl nosinio vaikų kalbėjimo. Ši problema iš tiesų nelengvai išsprendžiama. Pirmiausia, žinoma, reikėtų išsiaiškinti
tokio kalbėjimo priežastis. Šitoj vietoj tikriausiai kompetetingesni galėtų būti medikai.
O iš logopedinės pusės žiūrint - galima būtų pradėti nuo kalbinio kvėpavimo lavinimo pratybų, t.y. įvairių kvėpavimo pratimų, kuriais siekiama kuo ilgesnio iškvėpimo pro burną. Trimečio kalbinį kvėpavimą galima tikslinti paprasčiausiais pūtimo žaidimėliais, pvz. grojimas dūdelėmis, lūpinėmis armonikėlėmis, švilpukais; muilo burbulų pūtimas; vandens "burbuliavimas" stiklinėje, pučiant per šiaudelį; žvakės liepsnos pūtimas, kad liepsna pleventų, bet neužgęstų; balionų pūtimas ir kt. žaidimai, kuriems būtina kuo stipresnė oro srovė išeinanti pro burną, o ne pro nosį. Labai naudingi šiuo atveju dainavimo užsiėmimai.
Jei šie užsiėmimai akivaizdžių rezultatų neduos, teks konsultuotis su logopedu .
Atsakyti
Ačiū už patarimus, bandysime pūsti doh.gif
Atsakyti
Tai va, Daiva, kai pradėjom mes pūsti, tai dukrelė dabar viską, ką reikia ir ko nereikia pučia, net ant žemės visokias šiukšlytes bando papūsti. Taip linksma žiūrėti biggrin.gif
Atsakyti
Sveiki, mano sūnui jau 2,5 metų. Pažįstame visas raides ir jas aiškiai ištariame. Tačiau kalbėti jis tingi. Jo sakiniai susideda iš 2-3 žodžių ir tai daugiausia susideda iš jam būdingų žodžių, pvz. "noriu niam niam, sisi" ir pan.Kai mėginu su juo bendrauti, jis labai dažnai "nukanda" raides, pvz. "ūma" (tai - kūma), "vie kaką" (vieną kartą) ir pan. Mes stengiames kelis kartus pakartoti jam neištariamus žodžius, tai atkartoja jis mielai, tačiau vis vien "nukanda" raides, niekaip jam neišeina pasakyti taip kaip turi būti. Ar tai normalu? Nes atkreipus dėmesį į kitus vaikus, kurie jau gražiai kalba bei sako eilėraščius, iš jų tėvų sužinai, kad jiems tik 2-2,3 metai. O mums iki eilėraščių kiek aš suprantu dar toli, nes dorai nemokame kalbėti. Gal yra kokių nors skatinamų smegenų veiklą vitaminų, kurie padėtų vaikui greičiau bei geriau įsisavinti žodžius, lavinti atmintį? O gal jau reikia man susimastyti ir vesti vaiką pas logopedą? Dar noriu papildyti, kad vaikas didžiąją dalį laiko praleidžia su suaugusiais, gal tai taip pat turi įtakos jo bendravimui? g.gif
Atsakyti
Sveiki, mano sunui 2,2m., taciau jis taip pat labai neaiškiai kalba. Dažniausiai nukanda pirmas raides, pvz.: "labas" sako "abas" ir panašiai... Ir visiškai nesako prielinksnių, viską jam atstoja viena raidė "A": a bobulę (pas bobule), a melį (į smėlį), ir panašiai... doh.gif
Atsakyti