Įkraunama...
Įkraunama...

Vaiko mėgstamiausia raidė T.

Mano dukrytė 1, 6 amžiaus. Labai daug šneka, čiauškia savo kalba, kai kuriuos žodžius tokius kaip " mama, tete, baba, auau, atete, lialia" ir kt. primityviausius pasako aiškiai. Tačiau daugelyje žodžių vietoj kitų raidžių taria T, pvz., karšta, šalta -tata, sysia - tyte. Ar per anksti sunerimau, ar čia jau galima įžvelgti kalbos sutrikimą?
Ačiū.
Atsakyti
Tam tikrų garsų keitimas garsu "T" tokiame amžiuje pasitaiko gana dažnai. Vienų vaikų kalboje tokie garsų iškraipymai, vystantis kalbai, išnyksta savaime, kitų kalboje įsitvirtina ir be specialių pratybų vaikai neišmosta taisyklingai kalbėti. Todėl konkrečiai atsakyti į Jūsų klausimą sudėtinga. Jei tokio garsų tarimo priežastis yra dar nesusiformavusi foneminė klausa, tai paprastai taisyklingos tarties išmoksta patys vaikai. Tačiau tokį kalbėjimą gali įtakoti ir kalbos padargų ypatumai. Jei apsilankytumėte pas logopedą, tuomet, ko gero daug kas paaiškėtų.
Atsakyti
Laba diena. smile.gif

Mano trimetukui niekaip nesiseka istarti priebalsiu "k" ir "g", na dar ir "r", bet del pastarojo as daug nepergyvenu, nes kartais bent jau kazka panasaus i si garsa isgirstu. O va pirmuosius du priebalsius daznai pakeicia "t" arba "d", na o jeigu yra pradzioje zodzio, tiesiog juos nutyli. Beje, vaikiukas auga dvikalbeje seimoje, pradejo kalbeti tik pries gerus 2-3 menesius. Su vyru stengiames visada "pataisyti" jo neteisingai istarta zodi, taciau jokio progreso siu dvieju garsu atzvilgiu, bent jau pakolkas, nematyti.

Klausimas: ar reikia tokiu atveju nedelsiant kreiptis i logopeda ar vertetu dar lukterti kol susiformuos raiskesne kalba? O gal yra kokie paprasti pratimukai tokiam atvejui, kurie padetu pamokyti vaika tarti "k" ir "g" priebalses?

Is anksto dekoju.
Atsakyti
Norėčiau paklausti, jei 4 metų vaikas netaria s, š, č, ž, o vietoj jų taria t ar reikia laukti kol išaugs(taip patarė darželio logopedė)? Neseniai pradejo tarti s kaip vieną raidę, bet žodį saga sako taga ar geriausiu atveju staga.
Atsakyti
QUOTE
Norėčiau paklausti, jei 4 metų vaikas netaria s, š, č, ž, o vietoj jų taria t ar reikia laukti kol išaugs(taip patarė darželio logopedė)? Neseniai pradejo tarti s kaip vieną raidę, bet žodį saga sako taga ar geriausiu atveju staga.


Jei vaikas jau gali taisyklingai ištarti izoliuotą garsą, galima dar pusmetį palaukti.
Jei per tą laiką taisyklingas garsas neįsitvirtins vaiko kalboje, vertėtų pasikonsultuoti su logopede .
Atsakyti
Vige,
taisyklingos kalbos, kai vaikas vos prieš keletą mėnesių pradėjo kalbėti, tikėtis tikrai per anksti. Jei per metus kalba nepasitaisys, kreipkitės į logopedą.
O dabar tiesiog sudarykite vaikui sąlygas girdėti taisyklingą gimtąją kalbą. Taip pat galite pamankštinti liežuvėlį. Pratimus, garsų K ir G tarimui koreguoti, rasite šių konsultacijų temoje "Kada pas logopedą".
Sėkmės smile.gif
Atsakyti