FARŠIRUOTA LYDEKAAš Kalėdoms farširavau lydeką (MB sumeškeriojo, svėrė 4 kg). Aš nesu labai stipri gaminant tokius valgius, man geriau su saldumynais sekasi
Bet, kadangi pranaršiau daugumą temų ir neradau kaip farširuoti lydeką - tai gal mano patirtis bus kam nors naudinga
Pirmiausia reikia išnerti lydeką iš odos (mums su MB nepavyko išsaugoti galvos, kad būtų su oda kartu, tai nupjovėm), patogiausia būtų ją kur nors pakabinti ir kišant pirštus po oda išnerti, ties pelekais ir uodega nupjauti peiliu, nepažeidžiant odos. Po to atskirti mėsą nuo kaulų (kadangi žuvis buvo sugauta gruodžio pradžioje - tai aš sušaldžiau atskirai odą ir atskirai 2 kartus sumaltą žuvies mėsą). Kūčių dieną atitirpintą odą ir galvą įtryniau prieskonių mišiniu iš žuvų prieskonų + česnakų + juodųjų pipirų + druskos, apšlaksčiau citrinos sultimis ir dar truputuką vegetos užbėriau.
Atšilusį žuvies faršą dar kartą permaliau (išviso 3 kartus buvo malta) ir t. p. sumaliau dar maždaug 100-150 g dydžio gabaliuką žalių lašinukų (su kūdu sluoksneliu buvo)
[man patarė ant viso kiekio dėti maždaug ketvirtąją dalį lašinukų, kad nebūtų sausa - ir žinokit gavosi tikrai pasiteisino]. Dar į faršą dėjau pakepintų svogūnų su tarkuotomis morkomis, 3 kiaušinius ir 5 šaukštus manų kruopų (manų truputį perdaug buvo kitą sykį ir 4 šaukštų būtų gana, vietoj manų galima dėti krakmolo). Na ir prieskonių priberiau: juodųjų pipirų + druskos + vegetos + žuvų prieskonių. Išmaišiau ir prikimšau lydeką, labai kietai neprikimšti (nes aš persistengiau ir man lydeka įtrūko kepdama). Jei buvo skylučių - sukabinti su dantų krapštukais. Dėti lydeką į skardą (aš paklojau kepimo popieriaus), aptepiau aliejumi (galima, manau ir majonezu aptepti), į skardelę įpyliau truputuką vandens ir iškepiau 200° C orkaitėje. Kepiau arti valandos, nors gal truputį ir perkepiau
Karts nuo karto pašlaksčiau sultimis iš skardelės. Galvą t.p. kartu iškepiau ir po to tiesiog pridėjau prie "kūno".
Lydeka gavosi labai labai skaniai, galbūt todėl, kad dadėjau riebių lašinukų, visai nesausa, valgė su malonumu ir vaikai.
Gal kas žino kokių tobulesnių farširavimo būdų ar gudrybių ką reikėtų žinoti, tokioms pirmakartėms kaip aš
, būtinai pasidalinkit receptais. Žinau, kad farširuotą lydeką galima ir išvirti kartu sudedant kaulus, kurie lieka nuėmus mėsą ir įdėjus svogūną, morkų, lauro lapų ir pan. Bet, kadangi mano lydeka buvo labai didelė - aš kitos išeities neturėjau kaip tik ją kepti orkaitėje. Ir galiu pasakyti, kad man skanesnė kepta, negu virta (esu ragavusi virtą
).
Tiesa, kai man ji įtrūko kepimo pradžioje, aš išsigandau ir keletoje vietų pradūriau skylutes su adata - pagalvojau, kad turbūt garai neturi pro kur išeiti, arba trūko dėl to, kad per kietai prikimšau, arba dėl to, kad ji sulenkta lanku ir ten silpnesnė vieta buvo o gal todėl kad buvo užšaldyta
Manau, jei būtų tiesiai padėta skardoje, gal būtų ir neįtrūkusi.
Tikiuosi, kam nors pravers mano patirtis, o iš mano klaidų pasimokinus - galima super skanų patiekalą turėti. Atleiskit, kad truputį į lankas prirašiau
Štai taip ji atrodė :
*****
Kitas patiekalas, kuris jau tapo tradiciniu ir pagrindiniu mūsų Kūčiu stalo valgiu:
ĮDARYTAS KARPISesu suradusi tokį receptą:Gyvas karpis (pagal jūsų skardos dydį)
ryžių
džiovintų slyvų (ar razinų)
morkų
svogūnų
druskos, pipirų
citrinių "Santa marijos" prieskonių žuviai
aliejaus
džiovintų grybų.
Žuvį išvalome, pilvą prapjauname iki užpakaliuko skylutės, gerai išplauname ir prikemšame įdaro,pagaminto ir aukščiau išvardintų produktų.
ĮDARUI ryžiai išverdami, morkos sutarkuojamos, pakepinamos aliejuje, svogūnai smulkiai supjaustomi, pakepinami aliejuje. Grybai apverdami, smulkiai supjaustomi, slyvos išmirkomos, supjaustomos. Viskas sumaišoma, pagardinama prieskoniais ir kemšama į pilvą karpiui. Pridedu daug, kad atrodo išsipūtęs.
UŽSIŪTI NEREIKIA, NEIŠBYRĖS.
Skardą galite iškloti kepimo popieriumi ar folija, įpilti vandens. Karpį guldyti ant šono ir kepti nelabai karštai.
ŽUVĮ TAIP PAT IŠTRINTI DRUSKA IR PRIESKONIAIS.
Tokią žuvį valgome KŪČIŲ vakarą. Valgome karštą, o likutis lieka Kalėdoms.
Mano komentaras:Aš išdorodą karpį iš vakaro įtrinu iš vidaus ir iš išorės pasidarytu prieskonių mišiniu: žuvų prieskoniai + česnakai + juodieji pipirai + druska, apšlaksčiau citrinos sultimis, įbėriau truputį vegetos, galima ir citrinpipirius panaudoti. Per naktį karpį laikau šaldytuve. Kūčių dieną išsiverdu truputį ryžių (maždaug pagal karpio pilvo ertmės dydį). Kadangi Kūčioms (auselių įdarui) visada ir taip kepinu išvirtus susmulkintus džiovintus grybus su svogūnais tai įdedu jų pakeptų į įdarą, t. p. morkas su svogūnais kartu pakepu irgi įdedu (kiek dėti - tai žiūrėkit pagal save kaip jums norisi), paskaninau vegeta, druska, pipiriukais (pagal skonį). Kas mėgstat galit įberti truputį razinų arba džiovintų slyvų (pamirkytų ir supjaustytų). Man labai patinka, bet šį kartą neturėjau namie nei vienos razinos ir slyvos
kitais kartais truputuką jų įberdavau. Ir iškepti: aš kepiau skardoje, paklojau kepimo popieriaus, galima kepimo rankovėje (esu kepusi ir folijoje, bet man nepatinka, nes folija vis prilimpa, nors ir patepu aliejumi). Aptepti karpį aliejumi, įpilti vandens į skardelę, kepant pašlakstyti karts nuo karto susidariusiomis sultimis, jei kepsite atvirai, ne rankovėje. Tikrai skanus karpis gaunasi
Ir mums laaabai skanus tas įdaras iš karpio.