Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip iš kirvio košę išvirti....

QUOTE(ausrakns @ 2009 02 03, 09:41)
Aš tai perku visus skanumynus prie stoties turgaus toj bazytėj, ten toks kioskas yra. Ten viskas šviežia ir sakyčiau pigu. Visada perku meduolius ir avižinius, tai kilas tik po penkis su cnt. kainuoja.

Aš irgi ten perku,bet yra ir pačiam stoties turguje kioskų kur prekiauja,vienas prie žuvies kiosko ax.gif
Atsakyti
[quote=benedikta,2009 02 03, 10:21]
Kas tie avinžirniai? blush2.gif
[/quote]

pagooglinus galima surasti daug informacijos apie avinžirnius (chikpeas), pvz. http://www.alfa.lt/straipsnis/c57262
iš avinžirnių galima pasigaminti labai skanių karštų salotų, pagardintų mėtomis (koks netikėtumas, ar ne?), galima pasidaryti humusą - tai pertrinta avinžirnių masė, tinkama tepti ant baltos duonos, valgoma kaip padažas su mėsa ir pan.
Turint net ir kukliausią biudžetą galima labai skaniai išssisukti. Aš sau dažnai gaminuosi morkų troškinį su indiškais prieskoniais ir valgau su kuskusu (couscous)- greita, skanu, sotu ir puikiai sušildo. Skonis nėra tradicinis "morkinis", o išlaidos minimalios.
Kaip kažkuri mergina minėjo, gaminanti įvairius virtinius, tai lygiai taip pat paprastai galima prisikepti lietinių - su varške, su fermentiniu sūriu (rokiškiui berods nuolaida maksimoj), su suriu ir kumpiu ir kiaušiniu (tiesiog klasikinis crepa's), su pikantiškom daržovėm, su kokiais pievagrybiais, įdarytus obuoliais ar/ir bananais, su jautiena/vištiena/kepenėlėm ir pan. Priklausomai nuo turimų produktų, fantazijos ir pomėgių. "Naliesnykas" gali būti užmaišytas ir tik su pienu, ir tik su vandeniu (ką padarysi), perpus su grikiniais ar kukurūziniai miltais (miltams irgi dažnai būna nuolaidų), žodžiu pamaitinsit pulką reikalui esant.
Tai va, truputis "burtų" ir niekas niekada net neįtars, kad pas jus suspaustas biudžetas.
[/quote]
Nuostabios idejos thumbup.gif 4u.gif . Daug ka darau pati panasiai, bet radau ir nauju ideju. Aciu, kad nepatingejot pasidalinti mirksiukas.gif
Atsakyti
Dar prisiminiau mielinį pyragą, kurį vadinu "Šaldytuvo valymu" smile.gif Užsiminkyti mielinę tešlą vieni niekai, yra tikrai daug lengvų ir paprastų receptėlių, nereikalaujančių daugkartinio minkymo/kildinimo. Šaldytuve dažnai užsilieka kokia dešrelė, kopūsto galiukas, morka, gal šoninės ar lašinukų, sūrio, žodžiu šio bei to, bet visko per mažai. Iš tešlos formuojamos apskritos bandelės, į vidų dedamas vis kitoks įdaras, o bandelės dedamos į skardą nedideliais atstumais, kad pasikėlusios sukibtų į pyragą. Pabarstyti galima kiekvieną bandutę vis kitaip, žodžiu išsikepsit tikrą mįslę.
Lygiai taip pat galima pažaisti su saldžiu įdaru - varškės krislas, razinos, obuolys, uogienė, cukrus/cinamonas, riešutai ir t.t.
Atsakyti
QUOTE(benedikta @ 2009 02 03, 10:21)
...
pagooglinus galima surasti daug informacijos apie avinžirnius (chikpeas), pvz.  http://www.alfa.lt/straipsnis/c57262
iš avinžirnių galima pasigaminti labai skanių karštų salotų, pagardintų mėtomis (koks netikėtumas, ar ne?), galima pasidaryti humusą - tai pertrinta avinžirnių masė, tinkama tepti ant baltos duonos, valgoma kaip padažas su mėsa ir pan.
Turint net ir kukliausią biudžetą galima labai skaniai išssisukti. Aš sau dažnai gaminuosi morkų troškinį su indiškais prieskoniais ir valgau su kuskusu (couscous)- greita, skanu, sotu ir puikiai sušildo. Skonis nėra tradicinis "morkinis", o išlaidos  minimalios.
...

Geriau tiems netikėtiems patiekalams išsamesnių receptukų, nes mane labiau sudomino tie netikėti, bet ne beletristika, kad tai įmanoma biggrin.gif , tad jei galima-prašom išsamiau mirksiukas.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kakošėlio mamka: 04 vasario 2009 - 12:11
QUOTE(Kakošėlio mamka @ 2009 02 04, 13:57)
Geriau tiems netikėtiems patiekalams išsamesnių receptukų, nes mane labiau sudomino  tie netikėti, bet ne beletristika, kad tai įmanoma  biggrin.gif , tad jei galima-prašom išsamiau  mirksiukas.gif  4u.gif


Manyčiau nėra reikalo dubliuoti Kulinarinių idėjų formumo, o beletristika reikalinga tam, kad pasidalintume idėjomis kaip pagyvinti savo meniu neišleidžiant nežmoniškų sumų. Netikėtų receptų pilnas internetas, Supermamos forumas ir tikiu, kad kiekviena namuose turi sukaupusi nemenkų klodų smile.gif
Manyčiau čia būtų galima pasidalinti idėjomis ką gaminti iš turimų namuose produktų neišleidžiant papildomai arba išleidžiant minimaliai...
Karštos avinžirnių salotos - šlakelyje aliejaus pakepinamos česnako riekeles, sudedami išvirti avinžirniai (tinka ir konservuoti; taip pat tinka maišyti per pusę su virtomis pupelėmis), įpjaustomi keli pomidorai (tinka ir konservuoti), viskas šiek tiek patroškinama, druska/pipirai ir citrinos įspaudžiama pagal skonį ir nepagailima įberti susmulkintų mėtų (išsiversti galima ir su džiovintom). Viskas. Valgomos karštos arba šaltos.
Užmečiau akį į iki virėjų kovas, sudomino Grikių "baja", galima sakyti tai tie patys grikių maltinukai, tik visgi patiekti netradiciškai (http://virtuveskovos.iki.lt/lt.php/receptai/?id=92).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo benedikta: 05 vasario 2009 - 10:12
Labas vakaras,
Įkišiu savo trigrašį...gal ne vietoj,labai nesupykit 4u.gif
Diskutavom vienam forume apie laidą "Kur dingsta pinigai".Vienoje laidoje vedėjai pasiūlė šeimai(2suaugę ir maždaug 1,2m vaikas) pragyventi į savaitę už 200lt maistui.Kelioms forumietėms,tai pasirodė neįtikinamai maža suma,bet va yra žmonių ,kurie taip gyvena(pvz mūsų šeima).Taigi sutarėm,kad parašysiu meniu savaitei neperžiangiant 200lt sumos.Kainas rašiau,kai kur apytiksliai,kai kur iš čekių,nes tikrai už tiek pirkau ir gaminau:ax:
Vienai dienai suma 28,57

I diena
Pusr: Kiaušinienė (iš 5 kiauš su šaukštu grietinės)-2,30lt,garnyrui pomidorai-2lt
Pietūs:Balandėliai(faršas 3,77,kopūstas 1,61,ryžiai 800g-3,99)Išėjo 16balandėlių.8 užsišaldžiau kitam kartui ir dar išėjo užsišaldyti du maišiukus apvirto kopūsto sriubytei.Aišku,ryžių tikrai neviriau visų,daugiau nei pusė pakuotės liko.
Vakar:Manų košė (manai 800g-1,89...na, tai sunaudoji 50g,tai lyg 0,20ct litrui pieno 2,29.Viso 2,49

Per dieną 16,61

II diena

Pusr: Varškė su uogom (apie 6lt)
Pietūs:Kotletai(faršas 6lt,kiaušinis1-0,40ct,svogūnas 0,10ct,manai-0,20ct) su bulvėm( 1kg-2lt)ir morkų salotom(0,5kg-1lt)
Vakar:Krabų lazdelių blyneliai(krabų lazd 0,5pakuotės-2,44,kiaušinis 0,40ct,miltai-1lt,vanduo)

Per dieną 19,54

III diena
Pusr:Ryžių košė su uogom (ryžiai iš pirmos dienos,pieno litras 2,29)
PietVištiena su daržovėm ir makaronais(vištienos 0,5kg-7lt,makaronai -1,69,morka 0,5ct,svogūnas 0,20ct,paprika 2lt)
Vakar: Virtinukai (miltai 2lt,kiaušiniai 2-0,80ct,pienas0,5l 1,10)

Per dieną 17,58

IV diena

Pusr: varškės apkepas(manai nuo I dienos,varškė 6lt,Kiaušiniai3-1,20,cukrus)
Pietūs:Burokėlių sriuba su frikadelėm( burokėliai 2,99,morka 0,50ct,bulvės 1lt,pupelės 0,70ct,faršas 4lt)
Vakar:silkė su bulvėm(silkė-4lt,bulvės-1)

Per dieną 21,39

V diena

Pusr:Kiaušinienė su marinuotais agurkais( kiauš 5-2,30,agurkai(stiklainis) 3,45,greitinės šaukštas)
Pietūs:Ryžių plovas(ryžiai,mėsa 8lt,pomidorų padažas 3lt)
Vakar:Salotos lietuviškos(bulvės1lt,morkos1lt,agurkėliai,žirneliai3lt,kiaušinis 2-0,8,majonezas-3lt

Per dieną 25,55

VI diena
Pusr: Blynai (kiauš -1,20ct,miltai-2lt,pienas-2,29)
Pietūs:Žuvis su daržovėm(šventinis,nevardinsiu kiek ko naudoju,bet šiam patiekalui išleidžiu 15,97)
Vakar:pica(paplotėliai-3,5,sūris-1,70,agurkėliai1,5,dešra 2,5,svogūnas 0,20ct)

Per dieną 26,36

VII diena


Purs:avižų košė(pienas 2,29,avižos-2lt)
Pietūs:makaronai su faršo padažu(makar-1,69,faršas-4lt,pomidorų padažas,svogūnai 0,40ct)
Vakar:lietiniai su sūriu(lietiniams-5,09,sūris-4lt)

Per dieną 19,67

Per savaitę 146,70.Taigi kas lieka,tai čia neskaičiuota grietinė,prieskoniai ir kt smulkmenos...tikrai maisto kainas čia ėmiau grubiai,nes išeigas tikslias kiek ten miltams,prieskoniams,šaukštams grietinės ar ko kito skaičiuot nemoku-primečiau apytiksliai.Be to,kai kurių patiekalų mums užtenka dviem dienom(pvz per vienus pietus tikrai 8 balandėlių mes neįkertam),taigi realiai išleidi dar mažiau litukų.Lieka ir tyrelėm vaikui nupirkt,ir sausainiams,ir obuoliui ar kt vaisiui.Vaikas vakarienėm košes valgo(kur ten silkę ar mišrainę duosi ax.gif Geriamojo vandens mes neperkam(virintas mums tinka puikiai),kompotus verdu.Šiaip ir sriubų daugiau valgom,o tai ne itin brangus maistas smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Babaužienė: 10 vasario 2009 - 20:11
QUOTE
pragyventi į savaitę už 200lt maistui.Kelioms forumietėms,tai pasirodė neįtikinamai maža suma,bet va yra žmonių ,kurie taip gyvena


drinks_cheers.gif visiskai pritariu,mes taip pat gyvename savaite su 200 lt ir tu pinigu uztenka ne tik maistui,bet ir higienos prekems,visokiems valikliams sveitikliams na ir kurui keli litai lieka ax.gif
anksciau taip pat maniau,kad uz tokia pinigu suma isgyventi neimanoma,taciau pradejus taupyti ir rimtai perziurejus savo islaidas pati nustebau,kad uz 200 lt galima ne tik normaliai prasimaitinti,bet ir kitoms smulkmenoms lieka...ir tikrai nebadaujam,meniu panasus kaip ir Babauzienes smile.gif taip pat pastebejau,kad tikrai nebrangu virti sriubas,gaminti darzoviu troskinius...
Papildyta:
dar noreciau pasiulyti tikrai nebrangu aviziniu blyneliu receptuka mirksiukas.gif

reikes:

1 stiklines aviziniu dribsniu (tu smulkiu,kur per 1 min isverda)
1 stiklines vandens
1 kiausinio
morkos
svoguno
prieskoniu


avizinius dribsnius uzpilam vandeniu,imusam kiausini,itarkuojam morka,dedam smulkiai pjaustyto svoguno ir prieskoniu,viska ismaisom ir paliekam pusvalandukui isbrinkti...kepam kaip blynus,labai skanu thumb_yello.gif (patarimas,nepilkite daug aliejaus,nes sie blynai,panasiai kaip ir bulviniai daug jo sugeria,tai paskui labai riebus buna)
jei norite gaminti didesni kieki,visu produktu tiesiog padvigubinti smile.gif
Atsakyti
Babaužienė,saunuole thumbup.gif pasinaudosiu idejomis mirksiukas.gif smalsu butu pamatyt ir kitos savaites meniu, ar bent jau patiekalus kurie keisis ax.gif
Atsakyti
Čia aš jau pagerintą meniu parašiau biggrin.gif ,nes šiaip dažnai vakarienei valgom kas lieka nuo pietų ax.gif Jei kokios salotos vakarienei,tai užtenka jų ir pusryčiams...mums skanu su arbatos puodeliu ax.gif
Mes irgi už tuos 200lt į savaitę,ne tik maistą perkam...būna ir smulkmė buitinė. smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Lalaila_Vln @ 2009 02 10, 21:41)
Babaužienė,saunuole thumbup.gif pasinaudosiu idejomis mirksiukas.gif  smalsu butu pamatyt ir kitos savaites meniu, ar bent jau patiekalus kurie keisis ax.gif


Lalala aciuks.gif

Patiekalais,tai tikrai galiu pasidalinti.Va vakar dariau paprastą,nebrangų,bet sotų patiekalą.

Bulves išviriau su moliūgu....padariau košė(sutryniau su trupučiu pieno ir miltais,kad gautusi tokia piurė)
Tada atskirai pakepiau faršą su svogūnu ir prieskoniais ir trupučiu aliejaus(tiksliau labiau patroškinau uždengtoj keptuvėj,nes mažiukas kepto nevalgo,o be to ir sveikiau taip smile.gif )

Į lėkštę piurė...ant viršaus faršo...nereik nei grietinės kaip skanu(visa gudrybė,kad košė įvairesnė...vis tos bulvės ir bulvės)...dar galima salotų šalia burokėlių... ax.gifaš tai su kefyro stikline valgiau thumbup.gif

o kaina maždaug..bulvės 1,5lt,moliugas 4lt,faršas 5lt..ir miltai,aliejus,svogūnas...tikrai pietūs nebrangūs gaunasi
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Babaužienė: 10 vasario 2009 - 20:52
QUOTE(Babaužienė @ 2009 02 10, 20:41)
Čia aš jau pagerintą meniu parašiau biggrin.gif ,nes šiaip dažnai vakarienei valgom kas lieka nuo pietų ax.gif Jei kokios salotos vakarienei,tai užtenka jų ir pusryčiams...mums skanu su arbatos puodeliu ax.gif
Mes irgi už tuos 200lt į savaitę,ne tik maistą perkam...būna ir  smulkmė buitinė. smile.gif

pas mus irgi visada lieka sriubos ar karsto patiekalo antrai dienai thumbup.gif
cia labai tiktu tavo meniu: http://www.supermama...howtopic=408504
perkopijuok mirksiukas.gif
Atsakyti
permečiau..reiks ten dažniau pasireikšt smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Babaužienė @ 2009 02 10, 20:10)
...Vienoje laidoje vedėjai pasiūlė šeimai(2suaugę ir maždaug 1,2m vaikas) pragyventi į savaitę už 200lt maistui...

Neblogai thumbup.gif
Pora pastebėjimų- meniu yra trys valgymai, trūksta užkandžių tarp valgymų ir labai trūksta vaisių. Maistui tiek tikrai užtenka, bet laidoje ta suma buvo skiriama visoms išlaidoms (neįskaitant mokesčių), tai dar pliusuojasi vaiko sauskelnės, kuras, higienos, kosmetikos prekės (na, bet jų ne kas savaitę reikia thumbup.gif ), tai su viskuo tilpti jau sudėtinga...
Ir dar klausimas- kokia vištiena naudojai? Aš dažnai darau tokį patiekalą, bet pastaruoju metu vis rečiau, nes nesenai pamačiau kainą ant įpakavimo mega_shok.gif scare.gif

QUOTE(Babaužienė @ 2009 02 10, 20:49)
Patiekalais,tai tikrai galiu pasidalinti.Va vakar dariau paprastą,nebrangų,bet sotų patiekalą.

Neblogai skamba, reikės pamėginti bigsmile.gif thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Will: 10 vasario 2009 - 23:25