QUOTE(Lock @ 2009 01 27, 16:18)
O kur tu taip pigiai perki duoną?
aistuzele, o tam duonos kepimui nereikia duonkepės? Gal galėtum receptą?
kadangi mano vyras mėgsta duoną, kuri kainuoja apie 5 litus, tai surizikavau
Duona pagal Oliverį
Pirma diena: dubenyje sumaišyti 500 gr ruginių miltų, įpilti tiek vandens, kad gautųsi minkšta tešla. Išnešti valandai į vėsią vietą pvz. balkoną, paskui pastatyti šiltoje vietoje ir uždengti plėvele.
Antra diena: pradės kilti burbulai, nieko nedarykite.
Trečia diena: tešla šiek tiek burbuliuos ir papilkės. Įmaišykite saują miltų ir šlakelį vandens, kad tešla būtų tokio pat tirštumo kaip pirmą dieną. Uždenkite plėvele.
Ketvirta diena: nieko nedarykite.
Penkta diena: turėtų pasidaryti parūgusi, atsiduoti salyklu pelenų spalvos tešla, kupina natūralių mielių. Į šią tešlą įmaišykite 1 kg ruginių miltų ir įpilkite tiek vandens, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų. Minkykite 5 min. Prieš berdami druską, atidėkite 500 gr tešlos kitam kartui, uždenkite ją ir pastatykite į šalį. Kitą dieną vėl pradėsite iš pradžių. Duonos masę, kurią kepsite pasūdykite, suformuokite kepalą ir dėkite į dubenį ar miltais apibarstytu virtuviniu rankšluosčiu išklotą skardą. Palikite 14 val.
Šešta diena: kepkite duoną įkaitintoje 190 temp. orkaitėje, miltais pabarstytoje skardoje, įpjaukite gilius rėžius ir kepkite valandą arba kol apskrus ir pabeldus girdėtųsi duslus garsas. Ataušinkite ir skanaus.