Dikse, Neryte
Vieno kąsnio pyragėliai su faršu ir grybaisTešla
1 1/2 st. miltų
100 g sviesto
žiupsnelis druskos
1/4 st. ledinio vandens
1 kiaušinio trynys
1 v. š. aliejaus
Sumaišyti sviestą su miltais, pirštais trinti, kol pasidarys trupinėliai. Berti druską, aliejų, trynį. Išmaišyti. Po truputį pilti vandenį ir suminkyti elastingą tešlą. Miltų daugiau nedėti!!! Jei tešla lips prie rankų, geriau pabarstyti miltų ją kočiojant.
Suvynioti tešlą į plėvelę ir pašaldyti ½ val.
Įdaras
1 svogūno galvutė, smulkiai supjaustyta
300 g bet kokio faršo
250 g grybų
2 kietai virti kiaušiniai
1 v. š. garstyčių (jei mėgstate)
druskos, pipirų
1 kiaušinio trynys
sezamo sėklų
Aliejuje apkepinti svogūną, tada berti labai smulkiai supjaustytus grybus, šiek tiek pakepinti, sudėti faršą ir kepti kol faršas bus praktiškai visiškai iškepęs. Kiaušinius taip pat susmulkinti ir sumaišyti su faršu. Pasūdyti, dėti mėgiamų prieskonių.
Tešlą padalinti į dvi dalis ir plonai iškočioti. Ant vieno lakšto šaukšteliu išdėlioti faršą, uždengti antru lakštu ir formele išspausti pyragėlius. Kraščiukus apspausti rankomis. Patepti išplaktu kiaušinio tryniu ir pabarstyti sezamo sėklomis.
Kepti 20 min. iki 190C įkaitintoje orkaitėje.
P. S. 1 st. 236 ml. Į faršą garstyčių nedėjau, bet įmaišiau bešamelio padažo iš 2 a. š. sviesto, 1 v. š. miltų, 150 ml pieno ir 1 kiaušinio trynio. Gavosi apie 60 mažyčių pyragėlių (įdaro dar liko)
Krepšeliai su vaisiaisTrapi tešla:
113 g sviesto (arba margarino), kambario temperatūros
1/3 st. cukraus
1 kiaušinis
1/2 a. š. vanilės
2 st. miltų (kad tešla nebūtų kieta)
Įdaras:
175 ml pieno
1 kiaušinis
2 v. š. cukraus
2 v. š. krakmolo
1 a. š. vanilės
2 v. š. grietinėlės
vaisiai, uogos
abrikosų džemas
Tešla
Mikseriu išplakti sviestą su cukrumi iki baltumo. Dėti kiaušinį ir vanilę, išplakti. Plakant mažu greičiu berti po vieną stiklinę miltų. Maišyti, kol tešla nelips prie rankų, bet bus minkšta. Suvynioti tešlą į plėvelę ir pašaldyti mažiausiai 1 valandą. Iškočioti ant miltais pabarstytos lentos, išpjauti reikiamo dydžio apskritimus ir iškloti formeles, subadyti šakute. Gaunasi maždaug 24 nedideli krepšeliai.
Įkaitinti orkaitę iki 170ºC. Kepti, kol pagels. Visiškai ataušinti.
Įdaras
Pagaminti plikytą kremą: sumaišyti krakmolą su cukrumi ir kiaušiniu, kol neliks gumuliukų. Pieną užvirinti. Plona srovele nuolat maišant supilti pieną į kiaušinio masę, tada vėl viską dėti ant viryklės ir ant nedidelės ugnies nuolat maišant pakaitinti, kol sutirštės (neužvirinti). Ataušinti, uždengus plėvele, kad plėvelė liestųsi prie kremo. Išplakti su vanile ir grietinėle.
Užpildyti krepšelius kremu. Pašildyti abrikosų džemą, kad suskystėtų. Paruoštas uogas ir vaisius sudėti į džemą ir atsargiai išmaišyti. Išdėlioti ant kremo ir patiekti.
P. S. 1 st. - 236 ml. Gavosi 15 vidutinio dydžio krepšelių. Miltų į tešlą sudėjau maždaug 1 3/4 st. Vaisių nemaišiau su džemu, o tiesiog džemu aptepiau jau sudėtus į krepšelius.