Įkraunama...
Įkraunama...

Celiakija

Sveikos mamos, kreipiuosi pagalbos.Mano dukrai nustatė diabetą ir celiakiją.Jai 11 metų. Gal mes ne vienos tokios. Gal yra dar tokių ... Atsiliepkit.
Laukiu.
Ritutė schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(RITUTĖ @ 2009 01 27, 22:43)
Sveikos mamos, kreipiuosi pagalbos.Mano dukrai nustatė diabetą ir celiakiją.Jai 11 metų. Gal mes ne vienos tokios. Gal yra dar tokių ... Atsiliepkit.
Laukiu.
Ritutė schmoll.gif

sveika 4u.gif mano dukrytei,taip pat įtaria šią ligą unsure.gif laukiam tyrimų atsakimų unsure.gif
Atsakyti
Sveika 4u.gif ,
ačiū, kad atsiliepei. Jaučiausi kaip raupsuotoji. Santariškių pediatrijos centre pasakė,kad tokių, kaip mes - vienetai. Tau patariu, jei siųs tyrimams į Santariškes, reikalauk ligos nustatymo be dvylikapirštės žarnos biopsijos. Jie turi metodą, kai gali patvirtinti ligą, paėmę vaikui tik kraują iš piršto. Bet šito reikia išsireikalauti. Man pavyko tik sukėlus skandalą. Atleisk už moterišką smalsumą, o kiek tavo vaikui metų?
Kur jūs gyvenat? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(RITUTĖ @ 2009 02 07, 17:43)
Sveika 4u.gif ,
ačiū, kad atsiliepei. Jaučiausi kaip raupsuotoji. Santariškių pediatrijos centre pasakė,kad tokių, kaip mes - vienetai. Tau patariu, jei siųs tyrimams į Santariškes, reikalauk ligos nustatymo be dvylikapirštės žarnos biopsijos. Jie turi metodą, kai gali patvirtinti ligą, paėmę vaikui tik  kraują iš piršto. Bet šito reikia išsireikalauti. Man pavyko tik sukėlus skandalą. Atleisk už moterišką smalsumą, o kiek tavo  vaikui metų?
Kur jūs gyvenat? ax.gif

dukrytei metukai.ėmė kraujuką iš venos,privačioje laboratorijoje,pirmadienį jau žinosim atsakimus.gastroenterologei kilo įtarimas,nes išmatoserado riebalo ir nesuvirškintų gabaliukų.labai tikimės,kad nepasitvirtins ši liga unsure.gif nors požymių nemažai,nevalgi,prastai auga svoris,turėjo tuštinimosi problemų.
sakė,kad ši liga paveldima,tik pas mus giminėje nėra šia liga sergančiųjų schmoll.gif
Atsakyti
Šiek tiek info apie šią ligą:
Nei duonos, nei džiūvėsių

Celiakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius.

Kas ta celiakija?

Celiakija – tai paveldima virškinamojo trakto liga, kai organizmas netoleruoja augalinio baltymo gliuteno. Sergant celiakija sutrinka žarnyno veikla, atrofuojasi plonosios žarnos gleivinė, gali būti pažeidžiami kiti organai (kasa, nervų sistema, kaulai ir kt.) , kai vartojamos gliuteno turinčios grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti produktai (kviečiai, rugiai, miežiai). Būklė pagerėja vartojant dietą be gliuteno. Gliuteno yra grūdų – kviečių, rugių bei miežių luobelėse. Anksčiau begliutenės dietos sąraše buvo ir avižos. Pastaraisiais metais atsirado moksliškai pagrįstų duomenų, kad avižos nesukelia celiakijos, todėl avižas galima vartoti celiakija sergantiems vaikams. Sergantieji celiakija dėl antrinių priežasčių (pažeistos gleivinės) dažnai netoleruoja pieno produktų, tiksliau – laktozės. Tai nereiškia, kad pieno produktų žmogus negalės vartoti visą gyvenimą. Tiesiog šis produktas mityboje galės atsirasti pagerėjus celiakijos eigai, t.y. ilgesnį laiką laikantis griežtos begliutenės dietos.

Kur slypi pavojus?

Kartais tėvai „užsimerkia“, kad vaikas kartą per savaitę suvalgo duonos plutelę arba, švęsdamas gimtadienį, paragauja gabalėlį torto. Deja, gliutenas šiuo atveju veikia panašiai kaip uždelsto veikimo bomba arba lėto poveikio nuodai. Kiekvienas toks „smūgis“ atsispindi įvairiuose organuose ir organų sistemose, o pirmiausia – žarnyne, nervų sistemoje, kituose pažeistuose organuose (pavyzdžiui, kasoje, skydliaukėje, sąnariuose). Anksčiau ar vėliau žarnos gleivinė vėl atrofuojasi, o liga lėtai bet kantriai progresuoja, apimdama vis naujus organus. Žarnos gleivinei atsinaujinti reikia maždaug pusmečio griežtos dietos.

Jūsų klausimas

Mano 3 metų amžiaus dukrai diagnozavo celiakiją ir uždraudė valgyti bet kokius duonos ir kitus miltinius produktus. Bet juk tai, mano manymu, būtinas produktas, be kurio negalime apsieiti! Ar mano mergaitė dėl to nesusirgs kokiomis nors ligomis? Kokie produktai gali atstoti duonos gaminius, jei tokių iš viso yra?

Duonos gaminiai – angliavandenių šaltinis. Iš tikrųjų angliavandeniai – būtinas energijos šaltinis, tačiau duonos gaminiai nėra nepakeičiami. Pakankamą angliavandenių kiekį galite gauti valgydami ryžius, soją, grikius, vaisius ir daržoves. Šiuose produktuose gliuteno nėra. Dėl to, kad iš dietos bus pašalinti kviečių, miežių, rugių gaminiai, jūsų vaikui ligos tikrai negresia. Kur kas didesnis pavojus kiltų tuo atveju, jei neįvertintumėte gliuteno keliamo pavojaus.

Kas gali atstoti duonos gaminius?

Gliuteno nėra ryžiuose, grikiuose, sorose, kukurūzuose. Galite vartoti ne tik šių kruopų košes, bet ir miltus kepiniams, pvz., naminei duonai kepti. Vietoj kvietinių miltų galite naudoti bulves, ryžius, soją ar pupeles. Mėsoje, žuvyje, vaisiuose ir daržovėse gliuteno nėra, todėl šiuos produktus galite valgyti.

Patarimai „žaliems“

Nereikia slėptis nuo šios diagnozės ir ją ignoruoti, verčiau sužinokite daugiau apie ligą ir laikykitės rekomendacijų.

Vienintelis tikrasis šios ligos gydymo būdas – begliutenė dieta. Vaistų, kurie išgydytų nuo šios ligos nėra. Todėl griežtai laikykitės rekomendacijų ir nenusiženkite joms net „švenčių proga“.

Visuomet skaitykite gaminio etiketes ir nepirkite gaminių, kurių sudėtyje yra kviečių, miežių, rugių. Nepamirškite, kad kviečių gali būti net ir tokiuose produktuose, kaip pomidorų padažas.

Čia galite peržiūrėti saugių produktų sąrašą:
http://gfkitchen.ser...m/SafeFoods.htm

Čia pateiktas produktų, kurių turite vengti, sąrašas:
http://gfkitchen.ser...odstoAvoid1.htm

Susiruošėte švęsti gimtadienį ir nežinote į ką smaigstyti žvakutes? Receptų rasite čia: http://www.thegluten...s/index.html#ef

Būkite budrūs – „slaptas“ gliutenas

Šių produktų sudėtyje kvietiniai miltai dažniausiai nenurodomi, tačiau juose produktuose gali būti gliuteno:
* Saldainiai
* Ledai
* Majonezas, padažai, pomidorų padažas
* Mėsos ir žuvies konservai
* Alus, gira, degtinė
* Tirpi kava, tirpi kakava
* Greito paruošimo sriubos, buljono kubeliai

Gliuteno yra ir pašto ženklų klijuose, jo gali būti kai kuriuose lūpų dažuose ir dantų pastose.

4 auksinės taisyklės

· Jei turite galimybę, produktus be gliuteno laikykite atskiroje spintelėje.
· Kiekvienas celiakija sergantis asmuo turi turėti savo puodelį, lėkštę, įrankius. Geriausia, jei jie skirsis spalva, kad net mažas vaikas sugebėtų juos atskirti.
· Geriausia dietinius patiekalus gaminti atskiruose puoduose, keptuvėse. Jeigu neįmanoma – kruopščiai juos išplaukite.
· Jeigu rankose laikėte produktą, kuriame yra gliuteno, prieš imdami produktus be gliuteno nepamirškite nusiplauti rankų.

Mama, kas pusryčiams?

Bulvių paplotėliai su kukurūzų miltais

5 bulvės, 1 valgomasis šaukštas kukurūzų miltų, 4 valgomieji šaukštai aliejaus, druskos pagal skonį.
Į pasūdytą verdantį vandenį supilti kukurūzų miltus ir virti, kol susidarys tiršta masė. Į šią masę sudėti iš anksto išvirtas ir mėsmale sumaltas bulves. Masę gerai išmaišyti, šaukštu dėti ant įkaitusių riebalų ir apkepti iš abiejų pusių.

Košė „Princesė“

Vandenyje išvirti birią ryžių košę. Atskirai mikseriu suplakti varškę, sudėti suplaktą varškę į košę ir dar kartą suplakti. Košę pagardinti gabalėliu sviesto.

Varškėčiai

1 pakelis varškės, 1 kiaušinis, druskos pagal skonį, 2–3 šaukštai kukurūzų krakmolo.
Varškę suplakti mikseriu, įmaišyti kitus ingredientus ir iškepti gerai įkaitusioje keptuvėje.

Čia galite rasti daugiau puikių receptų:
http://www.celiac.ru/recipe.htm

Beje, Lietuvoje galima įsigyti begliutenių produktų, sukurtų specialiai celiakija sergantiems žmonėms. Asortimente yra ir mišinių duonai, ir mišinių pyragui, ir sausainių, ir makaronų ir t.t. Viskas, ko reikia lengvesniam ir patogesniam jūsų šeimos gyvenimui.
Atsakyti
Sveikos mamytes,

Siandien visa diena raudu.
Musu istorija tokia, kad vaikutis pries gera menesi tustinosi taip tankiai, kad mane net siaubas eme. Gydytoja padariusi kaprograma nieko neitare. Pasake, kad tai del to kad vaikutis labai daug yra vartojes antibiotiku ir streikuoja zarnynas. As pati savo ruoztu nutraukiau nauja kose su gliutenu. Po to pabandziau paduoti duonos rieke. Vaikelis labai godziai ciulpe. Tik ir vel jo vidurukai buvo kitokios spalvos ir bjauriai "kvepejo". Vakar dar surizikavau it pavaisinau mazyli dviem makaronais, kurie taip pat padare juoda darba.
Tik zinot kas idomu, kad mazylis ciuple barankas ir jos jokios itakos jo viduriukams neturejo.
Kaip sekasi kitiems tvarkytis su sia problemyte. Buket geri papasakokit. Dekui.
Atsakyti
sveikos
as jau nuo 2 metuku sergu sia liga, man dabar 24. paskaitau jusu pasisakymu, be to kaip tik buvau konferencijoj skirtoj celiakijai, ten taip pat baisiai prigasdino, atrodo ta celiakija lyg didziausias baubas smile.gif tai tikrai nera! biggrin.gif
as laikausi tos dietos visa savo gyvenima ir net pamirsau apie tai kol negavau kvietimo jau i mineta konferencija:) ir niekada nemiriau is bado ar buvau per daug liesa:) tai jokia beda, palyginus kokiu baisiu ligu yra pasauly... cia tik reikia nevalgyti 3 gudu!!! ir tai visas gydimas smile.gif nereik gert jokiu vistu ar atlikti baisias ir skaudzias proceduras.... anksciau kol nebuvo maisto pasirinkimo tokio koks dabar yra, gal ir buvo sunku, bet manau cia tik tevam baisu ir aplinkiniam:)
nuo mazumes nevalgaiu jokios duonos, sausainiu ir t.t Dabar yra galetu(ryziu paploteliu) kurie atstoja duona, kukuruzu miltu, is kuriu kepem blynus, sausainius ir picas, ir tortus(mamai teko perprasti kulinarines subtilybes biggrin.gif ) dabar yra miltu be gliuteno, tiesa jie brangoki...
be to, kad ir kaip bebutu tai visiem i sveikata, reik valgyti gryna gera maista, juk apkuniem zmonem negalima valgyti ne tik miltiniu patiekalu, bet ir pieno produktu, saldumynu ir t.t... nuo tos dietos tik sveikesni tapsime visi biggrin.gif o be to panelem tai puikiai tinka jei nori issaugoti figura biggrin.gif
jei kam idomu ar norite ko paklaust parasau rasykit, tikrai stengsiuos padet kamaleviciute@gmail.com
Atsakyti
QUOTE(a.370 @ 2009 03 07, 18:06)
Sveikos mamytes,

Siandien visa diena raudu.
Musu istorija tokia, kad vaikutis pries gera menesi tustinosi taip tankiai, kad mane net siaubas eme. Gydytoja padariusi kaprograma nieko neitare. Pasake, kad tai del to kad vaikutis labai daug yra vartojes antibiotiku ir streikuoja zarnynas. As pati savo ruoztu nutraukiau nauja kose su gliutenu. Po to pabandziau paduoti duonos rieke. Vaikelis labai godziai ciulpe. Tik ir vel jo vidurukai buvo kitokios spalvos ir bjauriai "kvepejo". Vakar dar surizikavau it pavaisinau mazyli dviem makaronais, kurie taip pat padare juoda darba.
Tik zinot kas idomu, kad mazylis ciuple barankas ir jos jokios itakos jo viduriukams neturejo.
Kaip sekasi kitiems tvarkytis su sia problemyte. Buket geri papasakokit. Dekui.


mums kažkada įtarė celiakiją, nes vaikui akivaizdžiai sutriko sveikata nuo duonos produktų, kai juos padėjom ragauti. darėmės kraujo tyrimą dėl celiakijos ir alergijų ir išsiaiškinom, kad celiakijos nėra, bet yra reakcija į mieles... ir dabar jau tikrai žinom, kad mielės mums yra tikrai tos, kurios sutrikdė žarnyno darbą.

taigi tikrai patariu pasidaryti celiakijos tyrimą, bent jau kad atmesti tą diagnozę, o paskui išmesti visus įtartinus produktus iš valgiaraščio ir kai jau susitvarkysit žarnyną įvedinėt. galima pasidaryti ir alergenų tyrimus, bet su jais yra daug klaustukų - paryds arba ne. mums parodė labai mažą rezultatą mielėms, kuris net nereiškia alergijos, tačiau gydytoja patarė patikrinti šitą hipotezę, kas ir pasiteisino.

QUOTE(Tina24 @ 2009 03 22, 15:15)
sveikos
as jau nuo 2 metuku sergu sia liga, man dabar 24. paskaitau jusu pasisakymu, be to kaip tik buvau konferencijoj skirtoj celiakijai, ten taip pat baisiai prigasdino, atrodo ta celiakija lyg didziausias baubas smile.gif  tai tikrai nera! biggrin.gif
as laikausi tos dietos visa savo gyvenima ir net pamirsau apie tai kol negavau kvietimo jau i mineta konferencija:) ir niekada nemiriau is bado ar buvau per daug liesa:) tai jokia beda, palyginus kokiu baisiu ligu yra pasauly... cia tik reikia nevalgyti 3 gudu!!! ir tai visas gydimas smile.gif nereik gert jokiu vistu ar atlikti baisias ir skaudzias proceduras.... anksciau kol nebuvo maisto pasirinkimo tokio koks dabar yra, gal ir buvo sunku, bet manau cia tik tevam baisu ir aplinkiniam:)
nuo mazumes nevalgaiu jokios duonos, sausainiu ir t.t Dabar yra galetu(ryziu paploteliu) kurie atstoja duona, kukuruzu miltu, is kuriu kepem blynus, sausainius ir picas, ir tortus(mamai teko perprasti kulinarines subtilybes biggrin.gif ) dabar yra miltu be gliuteno, tiesa jie brangoki...
be to, kad ir kaip bebutu tai visiem i sveikata, reik valgyti gryna gera maista, juk apkuniem zmonem negalima valgyti ne tik miltiniu patiekalu, bet ir pieno produktu, saldumynu ir t.t... nuo tos dietos tik sveikesni tapsime visi biggrin.gif o be to panelem tai puikiai tinka jei nori issaugoti figura biggrin.gif
jei kam idomu ar norite ko paklaust parasau rasykit, tikrai stengsiuos padet kamaleviciute@gmail.com


man labai patiko tavo pasisakymas, nes iš tikro, tokius susirgimus gali priimti kaip dievo dovaną ar am tikrą iššūkį.

daug laiko pergyvenau ir dejavau, kaip blogai mano vaikui,nes iš tikro žarnynas buvo taip suerzintas, kol išsiaiškinom problemą, kad visus metus nuo gydymo pradžios vis dar viduriavo mažius.

bet po ielinio panikos priepolio dėl vaiko sveikatos dabar jau pakeičiau savo požiūrį, ir gyventi pasidarė žymiai lengviau - džiaugiamės namie kepdami bemielę naminę duoną, pirkdami sveikesnį maistą. turim malonumą nuvažiuoti savaitgalį į turgelį nusipirkti ekologiškų ruginių miltų. na, man tai pasidarė savotiškas gyvenimo žavesys, ir savo vaiką jau dabar pradėjau vadinti ne alergišku, o išmintingu - juk tame naujame gyvenimo būde atrandi daug išminties 4u.gif

beje, įdomu, kad mes taip taip neradome sau draugijos, koks kitas vaikutis ar suaugęs žmogus būtų alergiškas mielėms, ir kad ta alergija pasireišktų tik per žarnyną, todėl tikiuosi nesupyksit, kad įlindau į jūsų temelę trumpam ... blush2.gif blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(RITUTĖ @ 2009 01 27, 21:43)
Sveikos mamos, kreipiuosi pagalbos.Mano dukrai nustatė diabetą ir celiakiją.Jai 11 metų. Gal mes ne vienos tokios. Gal yra dar tokių ... Atsiliepkit.
Laukiu.
Ritutė schmoll.gif



mes nesergam šita liga, bet labai džiaugiuosi, kad užvedei šitą temelę, savu laiku kai aš ieškojausi informacijos apie šitą ligą jos labai trūko ir trūko tų, su kuriais galėtum pasitarti.

tikiuosi jūs rasit bendra likimių ir galėsite bednrauti, dalintis savo patirtimi 4u.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
mano dukrytei nepasitvirtino ši liga,bet aš įsitikinusi,kad visos mano vaiko bėdos dėl žarnyno ir k.t.reakcija į vakciną verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bimkutele: 05 balandžio 2009 - 16:51
Sveiki,radau sia tema...Mano sunui nustate celiakija,turim cukrini diabeta 7 metai jau...Idomu ar ira mamyciu kurios gali pasidalinti savo patirtim,kaip reikia kartu valdyti du susirgimus,juk duona iki siol buvo pagrindinis energijos saltinis CD sergantiems..
Atsakyti
Laba diena. Taip, šios dvi ligos Vienoje vietoje - nekas. Bet va gyvenam kažkaip. Buvo visko. Gulėjom reanimacijoj kas 2 mė. Dabar , ačiū Dievui, 5 mėn. be reanimacijos.Bet mums jau 13-ka. Brendimo amžius. Hormonai naikina insuliną ir to pasėkoje visos bėdos. O dar ir panos kvailystės. Žodžiu , neliūdna. Na, o maistas.... Vilniuje, PC Mandarinas yra parduotuvė Vitaminų pasaulis. Jie prekiauja maisto produktais, skirtais sergantiems celiakija. Kainos nemažos. Duona- 400g gerai virš 10 litų. Makaronai taip pat tokiom kainom. Yra sausainių. Pagal gydytojo receptą gausit nemokamai begliuteninių miltų 3 kg mėnesiui. Išrašo kas 3 mėn. Duonos miltai tinkami duonai, picai, bandelėm, koldūnams. Bet duona ir bandelės skanu tik tą dieną, kai kepta. Na, dar iš bėdos kitą. Keksams skirti miltai tinka ir blynams. Žodžiu , bent jau man, tai daug laiko tenka praleisti maisto ruošimui. Trupininį pyragą kepu ir iš kukurūzų miltų. Jie tinkami ir blynams. Tik visur dedu vailino, nes kukurūzų miltų prieskonis nekoks. Kukurūzų miltus dedu darydama ežiukus, skrylius varškėčius. Tiesa, ežiukus ir skrylius darau su varške. Panos sveikata labai neramina. Atsparumo ligoms-jokio. Šiais mokslo metais daugiau sergam, nei mokomės. Dukra lanko ir Liepaites. Nežinau, ar neteks kartoti kurso.O dar ir dantys. Dantisto neprisileidžia jokiais būdais. O dėl aukštų cukrų dantys genda. Žodžiu, depresijai laiko nelieka. Jei turit kokrečių klausimų, rašykit į AŽ. Bandysiu , ką žinau, atsakyti.
Atsakyti
Sveikos mamytes 4u.gif
gal zinote kokiu begliuteniu sausainiu ar pyragu receptu? turiu omeny, jei kepant ne is paruosto miltu misinio... Nes as kepu vienintelius sausainius, kuriuos zinau - is ryziu miltu su medumi. bet vis tie patys ir tie patys... gal galite pasidalinti patirtimi?
Atsakyti