Niekas jau nebesiginčija, kad jogurtas puikus kalcio, reikalingo stipriam kaulų audiniui, šaltinis. Taip pat visiems aišku, kad jogurte esančios naudingosios bakterijos Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus bei Lactobacillus bifidus gerina virškinimo sistemos veiklą. Be to, jogurtas turi ir kitų naudingų savybių, tokių, kaip, antai, B grupės vitaminų aktyvizavimas bei imuninės sistemos stiprinimas.
Kodėl jis toks sveikas?
Jogurtai padeda organizmui kovoti su kenksmingomis bakterijomis, ramina įsiaudrinusį žarnyną. Be to, kad jogurte esama naudingos probiotinės mikrofloros, jogurto raugas yra dar ir aktyvus sąlyginai patogeninių ir patogeninių mikroorganizmų, sukeliančių įvairias ligas bei apsinuodijimą maistu, antagonistas.
Jogurtas labai naudingas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Ypač šis produktas reikalingas tiems, kurie dirba kenksmingoje aplinkoje arba gyvena ekologiškai užterštose vietovėse, maitinasi nepilnaverčiu maistu, gydosi antibiotikais, keliauja po kraštus, kur didelė tikimybė su maistu ir vandeniu užsikrėsti žarnyno infekcijomis. Taip pat jogurtas vienas svarbiausių produktų būsimųjų mamų racione, taip jos apsaugos savo kūdikius nuo žarnyno veiklos sutrikimų.
Ne viskas, kas vadinama jogurtu, sveika
Svarbiausias kriterijus renkantis rauginto pieno gaminius, taigi ir jogurtus, - produkto kokybė. Kaip ir daugelis kitų maisto produktų, jogurtas gali būti arba natūralus, arba... tik natūralaus kopija, iš kurios mūsų organizmas beveik negauna jokios naudos, o gal net patiria žalą.
Mūsų šalyje jogurtas taip sparčiai išpopuliarėjo kaip tik dėl egzistuojančio stereotipo, esą tai vienas sveikiausių rauginto pieno produktų.
Bet! Pirkėjo niekas neįspėja, kad įsigydami kriaušių skonio jogurtą mes neretai tenusiperkame šio vaisiaus iliuziją, ištirpintą jogurte. Vadinamoji kriaušių esencija apgauna mūsų skonio receptorius savo sintetiniais eteriniais junginiais panašios sudėties tirpikliai taip pat naudojamas ir gaminant lakus bei dažus. Neskubėkite džiaugtis ir išvydę jogurte vaisių ar uogų gabalėlių. Šiuo atveju natūralumas apsaugotas nuo kenkėjų ne termiškai apdorojant, o apšvitinant vaisius ir uogas. Ir netgi butilacetatas ir švitinimas tik nedidelė dalis jogurtinių problemų.
Kitas dalykas jogurte esantys arba nesantys biologiškai aktyvūs, t.y. gyvi, mikroorganizmai. Būtent jie ir lemia daugumą gerųjų rauginto pieno produktų savybių. Šių organizmų kiekis viename kubiniame centimetre jogurto tapo tuo rodikliu, už kurį šiandien kovoja stambiausi jogurtų gamintojai. Tačiau čia rauginto pieno produktų gamyboje į akis krinta vienas prieštaravimas: viena vertus, pienininkai stengiasi į savo produkciją įterpti kuo didesnį kiekį naudingosios mikrofloros, o kita vertus pagaminti kuo ilgiau galiojančius produktus. Tačiau šiuo atveju vienas kitam prieštarauja, kadangi gerosios bakterijos pieno produktuose greitai žūsta. Galiojimo laikas prailginamas termiškai apdorojant produkciją, bet šio proceso metu raugo kultūros žūsta. Todėl termiškai apdorotas jogurtas virsta nemaistingu, o kartais net ir žalingu, jei įvertinsime jame esančią chemiją, produktu.
Kaip pasirinkti?
Tiesa, tai pasakytina ne apie visus jogurtus. Svarbiausia pirkėjui mokėti atsirinkti.
Skiriamoji ekologiškų jogurtų savybė tai, kad juose nėra konservantų, aromatizatorių, dažiklių, krakmolo ir kitų sintetinių priedų, kurie sumažintų natūralios mikrofloros koncentraciją.
Rinkdamiesi jogurtą būtinai atkreipkite dėmesį į jo galiojimo trukmę, nurodytą ant pakuotės. Jei jogurto galiojimas siekia keletą mėnesių jame tikrai nerasite naudingųjų raugo bakterijų, o jei jame ir yra vitaminų, tai jų tikrai gerokai mažiau, nei natūraliame jogurte.
Gyvo jogurto galiojimo laikas paprastai yra ne ilgesnis kaip 1 savaitė. Būtent tiek laiko visos naudingosios medžiagos išlieka aktyvios, išsaugo savo gydomąsias savybes ir nekenkia sveikatai.
o čia dar vienas straipsnis, jei nenusibodo skaityti, apie Activia, o gal tiksliau pasivia?

Daugelis "Activia" jogurtų vartotojų tikisi žadėtojo TV ekrane stebuklo iš gyvojo produkto. Tiktai kas jame gyvo? Štai ką rašo gamintojas:"Į Activia jogurto sudėtį įeina ypatingos ActiRegularis bakterijos..." Tam, kad pritraukti gyvenimo išblaškytą jūsų dėmesį ir nustebinus "pakabinti" jus, galingasis Dannon imasi net ir keisti visam mokslo ir ne mokslo pasauliui žinomų bakterijų Bifidobacterium animalis DN-173 010 pavadinimą. Bifidus Digestivum Anglijoje, Bifidus Regularis JAV ir Meksikoje, Bifidobacterium Lactis ar BL Regularis Kanadoje, Dan Regularis Brazilijoje ir Bifidus Actiregularis Austrijoje, Argentinoje, Čilėje, Vokietijoje, Italijoje, Olandijoje, Rumunijoje, Rusijoje ir žinoma, gimtojoje Lietuvėlėje. Kam tokia pavadinimų maišalynė? Tam, kad jau ir taip menkas jūsų supratimas apie bakterijas atsidurtų už tūkstančio kilometrų nuo tiesos. Jeigu tikitės šių jogurtų pagalba atstatyti žarnyno mikroflorą, tai jūsų tikėjimas bergždžias gyvų bakterijų šiuose jogurtuose arba nėra, arba jų mažai. Kodėl? O gi todėl, kad jų gamintojams pirmiausia rūpi jūsų kišenė, o ne jūsų sveikata. Tam, kad pratęsti šių produktų galiojimo laiką, galutiniame gamybos etape šie jogurtai yra apdorojami aukšta temperatūra jogurto bakterijoms pribaigti tereikia 70 oC. Pabandykite padėti neatidarytą jogurto indelį 45-50 oC temperatūroje parai ir įsitikinsite patys jogurto su gyvomis bakterijomis dangtelis turi stipriai išsipūsti. Jei to neįvyko, jūsų jogurte arba nėra bakterijų, arba jos jame jau beveik nebegyvybingos. Jeigu jogurto galiojimo laikas apie tris mėnėsius, tai apie kokį bakterijų gyvybingumą galime šnekėti? Indelyje bakterijos ne tik visą cukrų pervirškino, bet ir į gentaines ėmė taikytis. Reikėtų neužmiršti ir skrandžio dar vienos funkcijos dezinfekuoti maistą. Stipriai rūgšti jo terpė (pH apie 1-2) sunaikina didžiąją dalį bakterijų - jei "Actvijoje" ir bus viena kita leisgyvė geruolė, tai jos egzistencija pasibaigs skrandžio platumose. Ypatingai gyvybingų bakterijų indelyje turi būti apie milijardą, tik tada menkas 1 procentėlis praslįs į žarnyną išlaikę gyvastį. Kai gydotės sausomis bakterijomis iš vaistinės, jos sudėtos į kapsules, kurios pilnai ištirpsta tik žarnyne. Be to jose bus ne tik Dannon siūlomo vieno štamo bakterijos, bet ir kitos, kurios lygiai taip pat reikalingos jūsų žarnynui - Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus lactis, ir Lactobacillus rhamnosus.
Žinoma, atsiras prieštaraujančių šiai nuomonei ir pradės vardinti gimines ir pažįstamus, kuriems "Activia" sureguliavo virškinimą, bet šie žmonės nežino, kad buvo elementariai pasodinti ant adatos - į visus "Activia" jogurtus dedamas inulinas, kuris ir sutvarko vidurius. Kodėl kabutėse? Todėl, kad nustojus vartoti produktą su inulinu, jūsų viduriai (jei žarnyne nebuvo bifido bakterijų) funkcionuos taip pat, kaip ir prieš jogurto vartojimą. Inulinas laisvina vidurius. Jo į "Activijos" indelį dedama 3 gramai (kapsulėse, skirtose laisvinti vidurius, jo tėra 2 gramai). Štai čia ir visas "Activijos" gydomasis efektas. Homopolisacharidas inulinas yra maistinė skaidulinė medžiaga, kuri skrandyje brinksta ir suteikia sotumo jausmą ( prisidėjus į skrandį akmenų irgi būtų sotu). Į žarnyną inulinas patenka nesuvirškintas, todėl jis priklauso prebiotinių medžiagų klasei, jį virškina bifidobakterijos ir laktobacilos. Augdama geroji žarnyno mikroflora išskiria fermentus, kurie skaido prebiotikus į rūgštis. Tačiau, kad inuliną suskaidyti, žarnyne jau turi būti pakankamai bifido ir lakto bakterijų. O juk žmogus, gerdamas "Activiją", tikisi pirmiausia gausiai savyje pasisėti šių bakterijų iš jogurto. Štai ir gaunasi, kad sveikam organizme inulinas bus virškinamas, o ieškančiame žarnyno sveikatos jis bus tik balastu. Tiesa, vidurius jis laisvins, bet tik tiek. Apie inuliną reikėtų kai ką dar žinoti. Laisvindamas vidurius, jis pašalina iš organizmo vandenį, kurio sergančiam vidurių užkietėjimu trūksta. Kaip manote, baigus vartoti inuliną, organizme vandens padaugės ir vidurių turinys mažiau kietės? Kai kuriems žmonėms inulinas gali būti stiprios alergijos priežastimi. Daugiau informacijos apie tai - The New England Journal of Medicine.
Dar šio sveiko maisto sudėtyje: lieso pieno milteliai, vanduo, braškės, fruktozė, kukurūzų krakmolas, modifikuotas kukurūzų krakmolas, natūralus aromatizatorius, želatina, karminas, natrio citratas, obuolių rūgštis, dirbtinis saldiklis sukralozė (lenkiškame variante rašomas cukrus, bet kas gi patikrins?).
Sausas pienas gaminamas aukštoje temperatūroje, kurios užtenka, kad oksiduotųsi pieno riebalai, o tokie mūsų organizme nepageidaujami.
Vanduo. Tikite, kad "Activijoje" naudojamas vanduo aukščiausios kokybės? O kodėl tokį gamintojas turėtų naudoti?
Karminas (E-120) dažiklis, gaminamas iš tam tikros rūšies vabzdžių. Kai kuriems žmonėms jis yra alergenas.
Sukralozė (E-955) dirbtinis saldiklis, galintis būti migrenos priežastimi, gali pažeisti ląstelės DNR, neigiamai veikia užkrūčio liauką (thymus lot.).
Obuolių rūgštis (E- 296) pažeidžia dantų emalį, tai ta pati rūgštis, kurios poveikį ypač juntame valgydami neprinokusius obuolius.
Likusios sudėtinės dalys tėra užpildai, didinantys produkto tūrį, o tuo pačiu ir gamintojo pelną, bet nieko bendro neturi su sveiku produktu.
Sukralozės poveikis gyvybei panašus kaip ir DDT miltelių (liaudiškai "dustas"). Apie kokias gyvas bakterijas galima kalbėti, jei greta gyvena toks kaimynas? Sakote , kad ant indelio paraštyta cukrus? Dabar gal ir cukrus, bet kitose šalyse jų gaminamame jogurte - saldiklis, kuris pilnai atspindi Dannon "mokslininkų" žinias. O gal ne žinias, gal kitus tikslus?
Norintiems įsigilinti į reklamuojamas būtas ir nebūtas probiotikų savybes : Hatakka K., Blomgren K., Pohjavuori S., Kaijalainen T., Poussa T., Leinonen M., et al.
Treatment of acute otitis media with probiotics in otitis-prone children - a double-blind, placebo-controlled randomised study.
Clin Nutr 2007;26(3):314-21.
tikiuosi sužinojot ką nors naujo.
