QUOTE(kersiene @ 2009 03 05, 14:33)
sveikutes,
Mergytes Jus
as jau nebespeju i savo faila daryt copy - paste
Nezinau,kad asesiu tiek grozybiu ir skanumynu pamegint pasigamint
nebent kaip spokiukai dar paaugs,dabar tik tik sugebu per ju pietu miegeli kaa iskept,o puost nebelieka laiko.O Jusu tortai tiesiog fantastika.
As kitam savaitgaliu pazadejau broliu iskept tortuka,kazko gaivaus noretu,o tai nuziurejau nepaprastai grazu Meian tortuka su sampano usliniu,o kaip papasakojai,koks jo vidus
noreciau ir as toki ismegint,bet neradu,kad butum receptuka idejus,gal nenori jo sakyt?jei nesunku gal parasytum
Dekinga is anksto
Labukas,
Dziugu, kad patiko tortas su sampano suliniu
Jis buvo gamintas kaip junginys keliu man patikusiu elementu is anksciau keptu tortu, pridedant laseli fantazijos; o sampano sulinys buvo "paskutines minutes" ideja -- tiesiog kilo noras paisdykauti, nes niekad anksciau nemaciau tokio dalyko torte. Cia visas gudrumas ne tik tame, kad jis yra is sampano su visais burbuliukais, bet ir kaip ta skyle buvo padaryta (jei pastebejot, ji nestandartinej vietoj
-- nors panasu, kad niekam toks klausimas neiskilo).
Siaip pati sio torto paragauti laimes neturejau, bet ji suvartojusieji buvo labai patenkinti (o del sampano sulinio, sake, pesesi net tie, kurie siaip niekada zeles nevalgo
)
Zemiau -- konkretesnis aprasymas.
* * *
Produktai:
Produktai, skirti pagal jusu megstama recepta iskepti 2 vanilinius biskvitus
Po 1 indeli konservuotu ananasu ir persiku (idealu, jei pavyktu gauti konservuotu silpname sirupe, t.y. su mazu kiekiu cukraus)
Taip pat galima prideti vynuogiu; jei norite, galite papildyti ir kitais svieziais (ne dziovintais) vaisiais - isskyrus sviezius ananasus ir neapvirtus kivius.
Jei tortas ne vaikams, galima papildomai prideti ~ 1/3 stikl. bananu likerio (garantuotam rezultatui kepiniams visada rekomenduoju Marie Brizard. Jo gal nebus prekybos centruose, bet tikrai turetumete rasti parduotuvese "Gerimu pasaulis"). Vietoj jo galima imti 3 saukstus (sviesaus!) kokybisko romo.
Butelis sampano (pries kepima laikytas saldytuve) (sunaudosim tik 1 stikl. -- turekit paruosta taure likusiam isgerti
)
viduriniajam sluoksniui:
~1,5 stiklines pieno
4 saukstai kukuruzu krakmolo
puse stiklines cukraus
2 kiausiniai
2 stiklines grietineles (~35% riebumo, o ne tos skystos 10-12%, skirtos kavai balinti!) (1/2 puodelio grietineles gali buti kambario t-ros, o likusioji turi buti LABAI gerai atsaldyta)
2 kupini saukstai + 1 nubrauktas saukstas zelatinos milteliu
1 a. s. vaniles esencijos (jokiu budu ne tos sintetines
-- jei neturite naturalaus ekstrakto, tada geriau rinkites vanilinio cukraus miltelius, jo reiketu deti ~3 a.s.).
grietineles standiklio (i pakelis)
* * *
1. Kepam biskvitus
Pasiruoskite vanilinio biskvito tesla ir iskepkite kaip iprasta (kepkite 26 cm skersmens formoje), tik suformuodamos "skyle" kurioje nors torto vietoje. Galima tiesiog naudoti forma su skyle per viduri; as norejau "paisdykauti" ir padaryti skyle uzsigeistoje vietoje, tad ejau kitu keliu -- panaudojau viena is skardiniu, kuriose buvo konservuoti vaisiai
Tiesiog ispjoviau skardiniu virsu ir apacia, nuemiau visus popierius, gerai isploviau ir istaciau i forma norimoje vietoje. Tada pyliau biskvitine tesla (kadangi gera biskvitine tesla buna pilna oro burbuliuku ir tirsta, tai ji nepratekejo po skardine ir kuo puikiausiai iskepe su idealiai suformuota "skyle").
Iskepusios biskvita vesinkite nenuemusios kepimo popieriaus, kai praves (po mazdaug valandos) perpjaukite i 2 lygias dalis (kad gautusi 2 vienodi biskvito lakstai).
* * *
2. Viduriniojo sluoksnio gaminimas
1. Krakmolas + cukrus (+ vanilinis cukrus, jei naudojate ji) + kiausiniai: viska LABAI gerai isplakam.
2. Piena uzvirinam puode, plona srovele supilam i kiausiniu plakini. Gerai ismaisom.
3. Viska pilam atgal i puoda ir statom atgal ant dujines virykles ar kaitlentes, nustate vidutine temperatura. Skyscio uzvirinti negalima! Kaitinam nuolat maisant, kol mase sutirsteja (krakmolo deka ji nuolat tirstes; sildyti reikia tol, kol ji taps tirsto kremo konsistencijos). Sioje stadijoje labai priziurekite puodo dugna -- del pieno ir tirstejancio krakmolo labai lengva ji prideginti.
4. Kai mase pasiekia reikiama tirstuma, perpilam ja i dubeni ir blenderiu gerai isplakam (ar gal reiketu sakyti "ismalam"), kol gausis vientisa, lygi mase (neturi likti jokiu krakmolo "gumuliuku").
5. Isplaktos mases pavirsiu pridengiam maistine plevele (ar, jei neturite -- polietileniniu maiseliu). Plevele turi glaustis prie viso kremo pavirsiaus.
6. Dubeni paliekam pilnai atausti, kol atves iki kambario t-ros.
7. Isipilam ~ puse puodelio grietineles, ir joje isleidziam 2 kupinus saukstus zelatinos. Kai isbrinks, idedam i mikrobange ir pasildom, kol zelatina visiskai istirps.
8. Likusia grietinele paplakam, supilam pakeli grietineles standiklio, ir baigiam plakti iki grietinele taps visiskai standi ir puikiai islaikys forma.
9. Nuo ataususio kremo nuimam plevele, ir imaisom i krema vaniles ekstrakta (jei nedejote vanilinio cukraus). Krema labai gerai perplakam mikseriu.
10. Toliau plakant mikseriu, i krema supilam grietineles - zelatinos misini.
11. Sumazinam mikserio greiti iki minimumo ir po truputi sudedam plakta grietinele.
* * *
3. Sutepam torta
1. a ) Jei nenaudosim alkoholio, i dubeneli isipilam visa sirupo is konservuotu persiku indelio.
b ) Jei naudosim alkoholi, sirupo isipilam apie puse puodelio, imaisom i ji ~1/3 stiklines bananu likerio arba ~3 saukstus sviesaus romo.
2. Siuo sirupu negailedamos sulaistom abu biskvitus (jie turi gautis is tiesu slapi).
3. Ta biskvita, kuris vis dar ant kepimo popieriaus, dedam atgal i forma, kurioje jis buvo keptas (jei formos krastai nuimami, juos uzdedam ir uzspaudziam). Jei formavote skyle mano metodu, istatykite "skyles priemone - skardine" atgal i vieta.
4. Biskvita aptepam 1/4 kremo, paruosto viduriniajam sluoksniui.
5. Ant sio kremo isdeliojam kubeliais pjaustytus konservuotus ananasus (tarp ju paliekam nedidukus tarpukus).
6. Vaisius aptepam 1/4 viduriniojo sluoksnio kremo.
7. Ant virsaus isdeliojam riekelemis pjaustytus persikus.
8. Sudedam visa likusi viduriniojo sluoksnio krema.
*** tokia pastabele: jei norite ideti ir kitu vaisiu, juos deliokit mozaikos principu sluoksniuose su ananasais ir persikais.
9. Ant virsaus dedam antraji biskvita, ji kiek ispaudziam gilyn (kad jo apacia "integruotusi" i krema -- o jei kepant jo krastai kiek susitrauke, tai spustelim giliau, kad apacioje esantis kremas pakiltu ir uzpildytu tarpa tarp formos krastu ir biskvito sonu).
10. Torto virsu standziai apdengiam maistine plevele ir kisam torta i saldymo kamera (ten jis turi prastovet ~1.5 valandos).
* * *
4. Sampano sulinio gaminimas
1. Is konservuotu ananaso indelio isipilam mazdaug 1/4 stikl. sirupo; jame isleidziame 1 nubraukta sauksta zelatinos granuliu. Kai isbrinksta, baigiam tirpinti zelatina mikrobangu krosneleje.
2. Zelatinos misini atvesinam iki kambario t-ros, tada idedam i saldytuva, kad dar kiek labiau atvestu. Skystis turi pradeti tirsteti, taciau dar ne stingti.
3. Isimam torta is saldymo kameros, nuimam maist. plevele ir graziai, atsargiai nedidelio astraus peiliuko pagalva ispjaunam skardine lauk. Turi likti grazus, taisyklingas sulinys.
4. Dabar reikes greitai susisukt. Atidarom sampano buteli (primenu, sampanas - ka tik is saldytuvo!), ir pilam mazdaug 1 stikl. sampano i ananasu sirupo - zelatinos misini. Greit ismaisom, ir supilam si misini i "sulini" (palikite koki puse cm iki torto virsaus -- bus paprasciau papuosti). Jei virsus suputojo, o jums tai nepatinka, galite uzdengti sampano sulini maistines pleveles atraiza (jei norite eiti lengvesniu keliu, to nedarykite).
5. Torta dedam atgal i saldymo kamera ir paliekam, kol sustings sampano sulinys. Galit ramia sirdimi palikt kokioms 2 valandoms.
6. a ) Jei sampana dengete plevele, isemusios torta pasiruoskite karsto (bet ne verdancio) vandens; isipilkite jo i sandaru maiseli ir uzspauskite. Dekite si maiseli ant sampano sulinio ir palaikykite pora sekundziu. Sampanas turi pradeti tirpti, ir maistine plevele atsoks. Jei plevelei atsokt poros sekundziu nepakako, priglauskit maiseli su vandeniu dar trumpam.
Tada atsargiai nuimkite plevele. Sampano sulinio virsus bus lygus kaip stiklas. Jei norite, galite popierinio ranksluoscio krasteliu apeiti sulinio krastus (kur sampanas lieciasi prie likusio torto), tik bukite atsargios, kad popierius nepaliestu paties sampano sulinio (taip sugersite istirpusiaja sampano dali, taciau siaip sugerti nera butina).
b ) jei pleveles nedengete, torta tiesiog isimkite is kameros ir arba idekite i saldytuva, arba imkites kitu puosybos darbu.
Tortas iki vartojimo laikomas saldytuve.
P.S.: dar parodysiu aiskiau to sulinio padaryma skardines pagalba. Stai torto nuotrauka isemus is saldymo kameros: