Įkraunama...
Įkraunama...

Diskriminacija dėl tautybės

Norėjau pasiteirauti Jūsų ar esate susidūrę su diskriminacija darbe arba mokslo įstaigoje dėl tautybės? Gal žinote kokiu būdu kiti buvo diskriminuojami ir būtent kokios tautybės...

Ar Jūsų tautybė Jums yra trukdis ar atvirkščiai padeda pasiekti Jūsų tikslų?

Ar atvirai pasakojate darbe, mokslo įstaigoje apie savo tautybę?

O jei Jūs lietuvis, ką Jūs patys galvojat apie kitataučius? (lenkus, rusus ir kt, kurie gimę ir augę LT)

Asmeniškai man mano tautybė padėjo... Nes moku papildomai dar vieną kalbą, o susirasti žmogų, kuris moka lenkų yra gan sudėtinga.

Nors, aišku, jaučiu diskomfortą dėl tautybės (pribijau viešai kalbėti lietuviškai, bijau susipainioti, mano lietuviškas žodynas yra kur kas skurdesnis nei lietuvių)... Bet tai tikrai nėra didelis trukdis...
Atsakyti
Įdomiausia tai, kad lietuvių tauta buvo viena iš tolerantiškiausių tautų europoje (apie tai aš sužinojau gidų kursuose istorijos paskaitose, nes kai mokykloje mokiausiu istorijos - dar buvo SSRS smile.gif Net buvau nustebinta, kad NET ikikrikščioniškoje Lietuvoje tiek katalikai, tiek pravoslavai turėjo teisę išpažinti savo tikėjimą, statytis savo šventykas (dėl ko Vilniuje tiek daug šventykų!). Aišku, istorijos vingiai koregavo visą šią toleranciją, kuri nuo prancūzų revoliucijos, po okupacijų pasekmių rusifikacijos bei polonizacijos ir vėl rusifikacijos politikos peraugo į DISKRIMINACIJĄ.
Tik trumparegis vadovas gali diskriminuoti specialistą dėl jo tautybės ar tikėjimo!
Aš tikiu, kad lietuviai palaipsniui atgaus savo tolerantiškumą. gal net anksciau, nei kitos tautos pretenzijas i lietuviu nacionalini palikima...............
Atsakyti
bet man atrodo, kad netolerantiškiausi yra ne vyresni žmonės, bet jaunimas. Vyresni žmonės, kurie dar gyveno ir dirbo prie sovietų, jie mažiau kreipia dėmesio į tautybę ir darbe nežiūri ar tu lenaks ar rusas... o vat jaunimas (iki 30 metų) labai kategoriškai žiūri į kitą tautybę, nepripažįsta kitos kalbos LT ir nors moka pvz. rusų kalbą, viestiek apsimeta jos nesuprantąs...

Atsakyti
Kai gyvenau Kaune, man vienodai švietė lenkas, rusas ar gruzinas. Persikėliau gyventi į Vilnių ir pasijautė. Pvz., kai ieškojausi darbo, niekaip nesupratau, kodėl darbdaviai reikalauja geros lietuvių kalbos. man atrodė, visi ją puikiai moka:) Klydau. Dirbu įstaigoje, kurioje aš esu tautinė mažuma, nors esu lietuvė. Pas mane eina visi konsultuotis, kaip rašyti, kur dėti kablelius ir t.t., nors mano išsilavinimas tikrai ne lietuvių filologija:)
Šiaip kolektyvas puikus, bet jau susidariau nuomonę apie tautybes. tik prašom nesupykti. Lenkės geros,gražios moterys (bent jau pas mane tai manikenės), bet jei paprašysi paslaugos, suras tūkstantį priežasčių to nedaryti. arba dar blogiau, pažada, o grįžti iš atostogų ir o siaube.... Rusės geros moterys, bet pagalbos jau geriau neprašyti. Jos padarys, bet po to man reikės viską taisyti. Tai geriausiai sutariu su lietuvaitėm. Dar yra pora moterų "maišytų", bet jos man asmeniškai nepatinka ir stengiuos su jom nebendrauti.

o šiaip nemanau, kad man tautybė kiek nors padeda darbe. Aš tikrai darbe dirbu ir kavutės kas dvi valandas negeriu ir nepletkinu, kas su kuo draugauja, ką rodė per tv ir t.t.. tai viską padarau greičiau ir galiu sedėti internete:)

o dėl to jaunimo. tai ateina pas mus ir kalba arba tik lenkų arba rusų kalbomis. mane asmeniškai tai labai pykdo (nors aš kalbu rusiškai, o lenkų suprantu). juk aš puikiai žinau, kad jie moka lietuviškai.
o šiaip va maniškis už mane yra metais jaunesnis, bet jis rusų kalbos nei bė, nei mė. namie pykstamės, nes pet tv kartais labai neblogų rusiškų filmų parodo ar laidų, bet negaliu žiūrėti per jį.
Atsakyti
sutinku, kad galbut kitatauciai ne taip gerai moka lietuviskai (nors as nesiskundziu savo ziniomis, dirbau ir su lietuviu kultura). Nors musu mokykla buvo labai stipri ir musu lietuviu klb zinios buvo labai geros. bet vis tiek jauciasi, kad siek tiek maziau mokam, maziau zinom sinonimu, ir kartais labai sunku issireiksti, nepaisant, kad rasom be gramatiniu klaidu.
As vis delto manau, kad lenkai yra labai issilavine (aisku tarp lenkiu ir lietuviu pasitaiko besmegeniu). Maziau issilavinusios, manau yra vyresnio amziaus zmones - nuo kokiu 40m. Nelabai jie mokinosi lietuviu kalbos sovietu laikais.

Rusai, sutikciau, kad jie dar prasciau moka lietuviu kalba...

Na, nezinau, man tai atrodo kad lenkes atvirksciai linkusios padeti... bet jos yra savanaudes ir egoistes. Taip skaičiau knygoje apie kitataucius... Jei jau suteikia pagalbos, tai butinai laukia is taves to paties.
Rusiu as pati nelabai megstu.
Ukrainieciu isvis nelabai galiu pakesti, bet gal cia tik tikru ukrainieciu, is ukrainos.
Atsakyti
įdomu, kokia čia knygą tu skaitei. nes teisybės joje yra. o dėl lenkių-šiuo metu aš neobjektyvi, nes viena man tokio "džiaugsmo" padarė, kad jau mėnuo praėjo, o aš atleisti jai negaliu.
Atsakyti
Aš tikrai nieko prieš kitataučius neturiu, bet nemėgstu, tų, kurie Lietuvoje pragyvenę visą gyvenimą, ateina į kokią įstaigą ir marmaliuoja savo kalba. Jei gyveni Lietuvoj, prašom kalbėt su lietuviais lietuviškai. O kai jų jaunimas nesupranta, kelia isterijas, kad va diskriminuoja. Iš tiesų, tokius piktybiškus aš pati pradėjau diskriminuot smile.gif o kas stengiasi kalbėt lietuviškai, tai valio, neskirstau rusas, lenkas, lietuvis smile.gif ar dar koks smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Eve-line @ 2009 03 30, 14:07)

Rusiu as pati nelabai megstu.
Ukrainieciu isvis nelabai galiu pakesti, bet gal cia tik tikru ukrainieciu, is ukrainos.


O cia ne diskriminacija? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Tainka @ 2009 04 13, 18:43)
O cia ne diskriminacija? g.gif

gal...

Diskriminacija - teisių sumažinimas arba atėmimas asmeniui ar asmenų kategorijai dėl rasinių požymių, kalbos, religinių ar politinių įsitikinimų, tautinės ar socialinės priklausomybės, turtinės padėties, gimimo vietos ir kt. Terminas apibūdiną engimą, nevienodą žmonių traktavimą, bei priemones, kuriomis valstybė ar valstybių sąjunga sumažina kurios nors valstybės, jos atstovų ar piliečių teises.

Atsakyti
mano nuomone, lietuviai nera pakankamai tolerantiski ir issivyste pasauletiskai - zmones... pati esu lietuve, bet MB nera lietuvis ir ne rusas ir ne lenkas, bet vat diskriminacija kartais jauciasi... nors mes jau prie to ipratome, bet anksciau tai mane labai pykde toks lietuviu neisprusimas... ypac jaunimo...
Atsakyti
Gera tema. Tik kad nepavirstų draskymosi vieta.
Man nesvarbu, kitatautis žmogus, su kuriuo bendrauju, ar ne. Man svarbu, kad jis gerbtų mane, mano tautą ir kalbą. Gerbiu tuos rusus ar lenkus (ar bet kokios kitos tautybės atstovus), kurie stengiasi kalbėti lietuviškai. Visiškai nesvarbu, kad jie daro klaidų.
Bet yra tokių žmonių, kurie Lietuvoje gyvena dvidešimt ar daugiau metų, o lietuviškai nė bum bum. Čia tai jau apsileidimas. Kaip jaustis, jei nueini į polikliniką, o gydytoja su tavimi - tik rusiškai? Jai visiškai nerūpi, kad tu supranti tik "bolit" ir "nebolit" (nežinau, kaip rašyt blush2.gif ). Ir nekreipia dėmesio, jei sakai, kad nesupranti. Ir išeini nieko nesupratęs: nei kaip gydytis, nieko. Manau, kad tokiu atveju ji tiesiog neatlieka savo darbo, už kurį jai mokama, ir diskriminuoja mane.
O šiaip... Pati daug dirbu su užsieniečiais, todėl diskriminacijos jų atžvilgiu nepateisinu.

Atsakyti
lietuviu kalbos nemokejimas mane irgi labai nervuoja. ypac savo miestelyje, kur dauguma yra nelietuviu.
kai atvaziuoju pas tevus, nueinu i koki banka, pradedu kalbeti lietuviskai (man yra paprasciau bendrauti valstybine kalba) tai kaip paziuri i mane tetos ir bobutes doh.gif
o ir su exklasiokais jau bendrauju lietuviskai. Pasikeite viskas kai baigiau lenku mokykla, dabar lenkiskai nebent paskaitau papildoma literatura kokios nerandu LT kalba.

as asmeniskai nepajauciau dideles diskriminacijos mano atzvilgiu bet kiti sulaukia tikrai ir studiju metu. bet gal cia labiau rusai.
man atrodo, kad lenkas lengviai integruojasi i LT visuomene negu rusai... nors kiek zinau LT labiau nemegsta lenku nei rusu biggrin.gif
Atsakyti