Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis, 6 tema



Fotografijos pradžiamokslių BLOG_as
Naudinga literatūra apie fotografija:

5 fotografu tobulejimo stadijos

Daug literatūros apie fotografija
T. J. Kuzminai - Fotografijos meno pradmenys
Jonas_Kuzminas_Demesio_fotografuoju_1996
Povilas_Karpavicius_Fotografijos_vadovas_1980
Learning about Exposure - The Exposure Triangle (ang.k.)

Pamokelės

Kompozicija ir itaiga (ačiu peperoni už vertimą) Pamokele apie kompozicija (anglu k.)
2 pamoka. Diafragma ir islaikymas (ačiū Ediper už vertimą)
4 pamoka.ISO, grudas (triuksmas), skaidres, negatyvai ir kt. fotojuostu ypatybesdoc.doc (aciu Ediper uz vertima)
3 pamoka. Objektyvai, ryskumo gylis ir diafragma (aciu Edevai)
5-a pamoka, Fotografiniai_filtrai
Kompozicijos_reiksme_vertimas (aciu Baccardi)
6 pamoka. PEIZAŽŲ, GAMTOS IR KELIONIŲ FOTOGRAFIJA
10 pamoka_Specialus_pageidavimai

Ankstesnes temos

1 tema 2 tema 3 tema 4 tema 5 tema


Plepalai cia

Norintiems prisijungti prie musu, rekomenduojama pasiskaitineti ankstesnes temas, bei pasipraktikuoti atliekant techninius namu darbus:
user posted image

1. Trys daiktai. Fotografuojame tris, priešais fotoaparatą padėtus daiktus, paeiliui fokusuodami į pirmą, antrą, ir trečią. Viso turi būti trys foto. Pavyzdžių galima pamatyti cia
2. Fotografuojam kokį nors daiktą nekeisdami atstumo iki objekto, nezūmindami, tik kaitaliodami diafragmą. Didžiausia, maženė, dar mažesnė... (Mažindami diafragmą didinkit iso).
3.Fotografuojam daiktą nekeisdami diafragmos, nekeisdami atstumo iki objekto, bet zūmindami - t.y. keisdami objektyvo židinio nuotolį. Pasirenkat fotografavimo tašką, tada vis arčiau ir arčiau "pritraukiat" objektyvu objektą.
4. Fotografuojam daiktą nekeisdami diafragmos, nezūmindami, bet fiziškai keisdami atstumą iki objekto. Iš toliau, iš arčiau iš visai arti.
5. WB nustatymas. Baltą daiktą fotografuojam 2-jose aplinkose: natūraliam apšvietime ir dirbtiniam apšvietime (kambario šviestuvai, be blico!). Kad geriau matytumėm skirtumą, darom po 3 foto kiekvienam apšvietime - automatiniu wb, pusiau automatiniu, rankiniu wb.
6.Kūrybinis darbas: Balto daikto fotografavimas baltame fone, (pageidautina, kad tai būtų baltas kiaušinis baltame fone, gražiai apipavidalintas, ideta fantazijos ir kūrybiškumo, laikantis fotografavimo taisyklių).
7. Kūrybinis darbas:” Lašai lašiukai“. Šiam darbe galima naudoti blykstę, lašai turi būti tyškantys, varvantys ir t.t.
(1-5 uzduotis privalomi)

Siek tiek naudingos teorijos (ačiū Raigei 4u.gif ):
ISO
ISO (ISO speed) - matricos arba foto juostos jautrumas šviesai. Kuo didesnė ši reikšmė (100, 200, 400 ir t.t.), tuo jautriau matrica reaguoja į šviesą, tuo mažiau šviesos užtenka nuotraukai gauti.
Galimybė padidinti matricos jautrumą šviesai padeda dirbti prasto apšviestumo sąlygomis, bet to kaina - padidėjęs triukšmų kiekis.
Labai didelę įtaką nuotraukos triukšmingumui keliant ISO turi matricos dydis. Mažoje matricoje pikseliai mažesni ir arčiau vienas kito, todėl keliant ISO ima "trukdyti" vienas kitam. Štai kodėl kompaktiniais aparatais (muilinėmis) fotografuotose fotografijose triukšmai gana ryškūs net nelabai žymiai pakėlus ISO.

Išlaikymas
Išlaikymas (shutter speed) parodo, kiek laiko šviesa pro objektyvą ir atvertą diafragmą kris ant matricos (arba juostos). Laikas paprastai skaičiuojamas nuo dešimčių sekundžių (tamsoje) iki kelių tūkstantųjų sekundės dalių.
Nesunku suprasti, kad kuo ilgesnis išlaikymas, tuo ilgesnį laiko tarpą šviesa pro objektyvą apšviečia kadrą, tuo šviesesnis bus atvaizdas matricoje/juostoje.
Jei prisiminti čia jau minėtą analogiją su į dubenį iš čiaupo bėgančiu vandeniu, tai išlaikymas bus tas laikas, kurį bėgs vanduo (šviesa). Vanduo turi bėgti tiek laiko, kad dubuo būtų pilnas (teisingai išeksponuota nuotrauka). Jei vanduo bėgs per trumpai - dubuo nebus pilnas (nuotraukoje trūks šviesos), jei per ilgai - dubuo persipildys ir vanduo bėgs per krastus (gausime peršviestą kadrą).

Ekspozicija
Ekpozicija ir išlaikymas - dažnai painiojamos ir net tapatinamos sąvokos.
Ekspozicija (exposure) - bendras šviesos kiekis, patenkantis ant matricos/juostos fotografavimo metu.
Taigi - išlaikymas tai laikas, per kurį šviesa krito ant matricos, o ekspozicija - šviesos kiekis per tą laiką patekęs ant matricos. Grįžtant prie mūsų analogijos - vandens kiekis per tam tikrą laiką pritekėjęs į dubenį.

Ryškumo zona ir ją įtakojantys faktoriai
Ryškumo zona arba gylis (angl. DOF -Depth Of Field) - atstumų zona, kurioje fotografuojamas objektas yra ryškus. Atstumų zona, kaip ir bet koks atstumas, matuojamas ilgio vienetais. Todėl ir sakom - ryškumo zona labai maža, vos keli mm, arba atvirkščiai - didelė, siekianti kelis metrus.
Yra trys pagrindiniai faktoriai įtakojantys ryškumo gylį:
1) Diafragmos reišmė
Kuo plačiau atverta diafragma, t.y. kuo f reikšmė mažesnė, tuo ryškumo zona mažesnė. Čia buvo pirmoji mūsų ekperimento dalis.

f/8.0 user posted image f/5.6 user posted image f/2,8 user posted image

2) Objektyvo židinio nuotolis.
Kuo didesnis objektyvo židinio nuotolis, tuo ryškumo zona mažesnė.
Židinio nuotolis matuojamas milimetrais, o objektyvai skirstomi į fiksuoto židinio nuotolio ir kintamo židinio nuotolio objektyvus. Pastarieji žargonu dar vadinami zoomais. Ir ko gero dauguma jūsų tokius ir turit išskyrus keletą mergaičių, kurios fotografuoja su 50 mm objektyvais. Konkretaus objektyvo židinio nuotolis ar jo galimos kitimo ribos nurodytos ant paties objektyvo.
Taigi labai paprastai kalbant, norint kuo mažesnės ryškumo zonos reikia didinti mm skaičių, t.y. zoominti.

Aiškumo dėlei dar šis tas. Objektyvai pagal tai kokiame mm diapazone dirba, skirstomi į plataus kampo objektyvus, tele objektyvus ir standartinius objektyvus.
Čia jums šiokia tokia lentelė, skirstymas tas toks gana sąlyginis, bet maždaug:
user posted image
Ir vat čia yra atsakymas į tą dažnai skyrelyje girdėtą klausimą: kodėl su paprasta muilinuke sunku ar net neįmanoma gauti gražiai sulieto fono. Paprastai tokių aparatų objektyvai plačiakampiai, t.y. su mažai mm (pasiimkit, pažiūrėkit). Taigi šitas faktorius ir nulemia didelę ryškumo zoną. Ir kartais kiti du faktoriai jau nebegelbėja.

Tiesa, yra dar vienas aspektas - matricos dydis. Kompaktinių aparatų matricos mažesnės lyginant su veidrodinių aparatų matricomis. Taigi: kuo aparato matrica didesnė, tuo prie tų pačių likusių parametrų (diafragmos, židinio nuotolio, atstumo iki objekto) ryškumo zona bus mažesnė.

3) Atstumas iki objekto.
Kuo mažesnis atstumas iki objekto, tuo ryškumo zona mažesnė.
Čia buvo mūsų trečioji ekperimento dalis.
Taigi: kuo plačiau atverta diafragma, kuo didesnis objektyvo židinio nuotolis ir kuo fotografuojamas objektas arčiau objektyvo – tuo ryškumo gylis bus mažesnis.
Jei dar kas neaišku - laukiu klausimų. Yra visokių DOF skaičiuoklių, pažaidimui galit pabandyt: pakaitaliokit diafragmą, židinio nuotolį, atstumą iki objekto ir įvertinkit gautą rezultatą:
http://www.cambridge...th-of-field.htm
http://www_dofmaster_com/dofjs.html

Baltos spalvos balanso koregavimas
Tuomet galima baltos spalvos balansą nustatyti rankiniu būdu. Šiuolaikiniuose modeliuose paprastai būna keletas tipinių baltos spalvos balanso režimų, kurių mėgėjiškai fotografijai tikrai užteks. Dažniausiai galima pasirinkti parametrus, skirtus fotografuoti saulės šviesoje (Daylight), debesuotą dieną (Cloudy), esant įjungtoms kaitrinėms lemputėms (Tungsten), dienos šviesos (Fluorescent) lempoms ir apšviečiant blykstei (Flash).
Profesionaliuose fotoaparatuose įmanoma baltos spalvos balansą nustatyti pačiam fotografui nurodant kokios kombinacijos RGB derinuką laikyti balta spalva.
Įmanomas ir dar vienas būdas baltos spalvos balansui parinkti. Meniu pasirinkus baltos spalvos nustatymo balansą, nukreipkite objektyvą į balto popieriaus lapą (arba bet kokį baltos spalvos paviršių) taip, kad visas kadras būtų užpildytas balta spalva be šešėlių ar atspindžių. Spalvos balansas nustatomas paspaudus užraktą. Skirtinguose modeliuose ši procedūra gali skirtis, dar reiktų atidžiau paskaityti naudojimosi instrukciją.
Nepamirškite, jog koreguodami baltos spalvos balansą galima padaryti geresnę nuotrauką. Manipuliuodami juo kaip menine priemone, galite iš karto atlikti nesudėtingus nuotraukos korekcijos veiksmus netgi be specialių grafikos programų. Akimirksniu pakeisite nuotraukos nuotaiką, siužetą – taip nedideli skaitmeninių fotoaparatų trūkumai, lyginant juos su analoginiais, virsta į didelius privalumus.
Išvados
* Nesuderinus baltos spalvos balanso, nuotraukos gali gautis su nepageidaujamu fonu (melsvu, rausvu ir pan.).
* Baltos spalvos balansas nurodo, kokį spalvų derinį fotoaparato procesoriui laikyti balta spalva – pagal ją interpoliacijos principu atkuriamos visos kitos nuotraukos spalvos ir atspalviai.
* Patogiausias būdas suderinti baltos spalvos balansą - panaudoti tipinius baltos spalvos režimus, įdiegtos pačio gamintojo.
* Profesionalūs fotoaparatai leidžia baltos spalvos balansą suderinti rankiniu būdu, nustatant kokią spalvų kombinaciją laikyti balta spalvą.
* Baltos spalvos balansą galima išderinti ir naudoti kaip meninę priemonę nuotraukos nuotaikai ir siužeto pakeitimui.

paemiau is: foto.plius straipsnio...

WB nustatymas:

Skaitom fotiko instrukcija ir ieskom, kaip fotike nustatomas custom wb
Su savo fotiku (CANON EOS 350D) as tai darau taip:

1.nusistatau auto wb
2. toje aplinkoje, kurioje noriu fotkint (pvz. pas mus kambariuose skiriasi apsvietimas, tai kiekviename kambaryje procedura kartoju) nufotkinu balta lapa (jis neturi but didelis, svarbu, kad uzimtu visa kadra, fokusuoju rankiniu rezimu, nes autofokusas neranda i ka fokusuot ir fotikas nefotkina)
3. einu i wb meniu, nusistatau custom wb
4. tada nufotkinta kadra pasirenku, kaip baltos spalvos pagrinda
5. fotkinu tai, ka norejau...

NIKON D50 per MENU susirandu, kur yra Wite Balance ---> toliau pasirenku PRE(preset) ---> toliau MEASURE (pamatuok). Spaudziu uzrakto mygtuka iki puses, kad gryzti is meniu i fotografavimo rezima. Tada fotiko nugaroje yra knopke WB, kuria nuspaudziu ir laikau tol kol virsutineme ekranelyje atsiranda uzrasas Pre. Balta popieriaus lapa kadruoju taip , kad uzimtu visa vaizdo ieskikli ir nufotkinu. Jei viskas gerai, tai ekranelyje dega uzrasas Good, jei blogai tai no Gd, ir reikia bandyti matuoti dar karta. Jeigu sumatavom teisingai, tai nuspaudziam dar karta mygtuka WB (fotiko nugaroje) ir viskas



Laukiami visi norintys ismokti fotografijos elementoriaus ir ne tik 4u.gif Auksciau isvardintose nuorodose yra visas teorijos lobynas, taigi tik noro ir kantrybes kelyje savo tikslo link 4u.gif


Mokiniai

pagal fotikus

meskius -------Olympus E-510
akviliux_ -------Olympus E-420

Pamaiva- --------Canon EOS 350D - V
ich - -------------Canon EOS 450D
Tin-tin ---------Canon Powershot sx110 is
tarzaniuke- -------Canon Powershot SX100 IS
Basakojė--------------Canon EOS 1000D
Will- ---------Canon eos 350D
kerolli----------Canon D450
Ievosius- -------Nikon D80
almara--------Canon EOS 450 D
Kūlverstukas----Canon EOS 1000D

babouziuke------------Panasonic DMC FX-7
Canon EOS 400D,
objektyvai Canon 18-55mm f/3.5-5.6 EF-S USM ir
Canon 28-135mm f/3.5-5.6 EF IS USM
Julieta -----------Panasonic DMC-FZ7
akimirka77---------Panasonix DMC-FX100
Eres------------Panasonic lumix fz30

Padangė --------- Nikon D300
*Mylimukė* ----------- Nikon P 80
Rasarasa - ---------Nikon P80
So-fun- ----------Nikon D60
Siandien-----------Nikon D40 AF-S DX 18-55 mm
*Citra*- --------Nikon D80
zunkelis-------Nikon D80
Tiny----------Nikon D60 + NIKKOR 18-55 mm AF-S DX VR
alexxandra---------Nikon D80 AF-S Nikkor 18-105
Zana4------------------Nikon D60 + NIKKOR 18-55 mm AF-S DX VR
Fizė ---------- Nikon D40

Nomika ------------ Pentax K10
G_i_e_d_r_e---------Pentax K 20 D
spurrga----------Pentax K10D
Pokahonta*------Pentax K100d

"likusios senbuves" tongue.gif

Edeva - -------Olympus E420 - V
Egzo---------Olympus E520

solo - ---------Panasonic Lumix FZ28
liamuna- ---------Panasonic DMC FX07
inesaS-----------Panasonic DMC FZ50

žmogiukas ---------Nikon D 80
Ju.Ju---------Nikon D40
Zitlali-----------Nikon D80 V
Olo ----------Nikon D50 V

boruzka - -------Canon EOS 450D
Medona---------Canon EOS 400D
Rico ----------- Canon Powershot SX100 IS PGM
RamuteS ------Canon EOS 1000 D
Valetta- --------Canon EOS 50D

Rustė -----------Praktica DCZ 4.4

spaNguolė ------- Pentax K200D

bonda---------Sony DSC H50 PGM

linole-Fuji S 6500 fd

Atsakyti
O,jau nauja temuke clap.gif 4u.gif
...Gal kas galit patart,ka daryt ?Bandau ikelti nuotrauka,o vis pranesa,kad failas per didelis doh.gif ,net bandziau karpyt,bet tas pats blush2.gif Kaip man sumazinti,tuomet ta nuotrauka g.gif ?
Atsakyti
oho Zitlali, tada tu sutverta fotkinimui, jei per tiek laiko taip ismokai blink.gif pavydziu ir net ne baltai tongue.gif

tiesa, kaip tas objektyvas 60? as laukiu savo 50uko, kazkaip apie 60uka net neuzmaciau, kokie skirtumai tarp ju? nes tavo portretines foto nerealios. ryskumas, kadro uzpildymas, emocijos 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(inesaS @ 2009 06 01, 13:36)
O jau visi viska atsiskaite?Kiek pamenu tai toks ND buvo techninis kurybinis,ir mes rinkom geriausia ax.gif


hmm... nežinau ar visi, bet aš pirmus 5 atsiskaičiau smile.gif
tai jei visi turi atsiskaityt, tai laukiam visų. kaip tik man magistrinį rašyt reikia. o per 4 darbus (darba, mokslus, bloga ir fotografija) niekaip negaliu persiplest ir prioritetu normaliai paskirstyt. kazkas vistiek kencia... unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo alexxandra: 01 birželio 2009 - 14:45
QUOTE(žmogiukas @ 2009 06 01, 14:44)
oho Zitlali, tada tu sutverta fotkinimui, jei per tiek laiko taip ismokai  blink.gif pavydziu ir net ne baltai  tongue.gif


drinks_cheers.gif tai va,visgi genai labai daug ka reiskia thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(inesaS @ 2009 06 01, 14:49)
drinks_cheers.gif tai va,visgi genai labai daug ka reiskia thumbup.gif

Tiksliai gi bigsmile.gif Jau buvau pamirsus, apie Zitlali genus bigsmile.gif Kaip bebutu - saunuole dar karta rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(alexxandra @ 2009 06 01, 14:44)
hmm... nežinau ar visi, bet aš pirmus 5 atsiskaičiau smile.gif
tai jei visi turi atsiskaityt, tai laukiam visų. kaip tik man magistrinį rašyt reikia. o per 4 darbus (darba, mokslus, bloga ir fotografija) niekaip negaliu persiplest ir prioritetu normaliai paskirstyt. kazkas vistiek kencia...  unsure.gif

Ziuriu,kad 5-7 uzduotys nera privalomos,vadinasi galima sugalvoti ir ka nors kita,aisku jeigu norit.Bet,kad cia jau kurybinis darbas,tai faktas.Reikia nustatyti laika kiek jis vyks ir tada jau kas kaip spes sudalyvauti ax.gif
Atsakyti
InesaS, bet kas, kad tik būtų biggrin.gif
o visai faina būtų naujos temos, nors šiaip tai neesmė cool.gif
Atsakyti
Gal darom 6 ir 7 ND pradzioje, o po to kitokiu temu susigalvosim. Visai idomus darbeliai. Ypac su tais lasiukais bus idomu pavargti smile.gif
Atsakyti
Tai vadinasi reikia nuspresti kokia tema pasirinksim.Paskui bus lengviau,ja rinks kieno foto laimes thumbup.gif Reikia patarti ir laika ND.Nu vienu zodziu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(G_i_e_d_r_ė @ 2009 06 01, 14:33)
Kaip man sumazinti,tuomet ta nuotrauka g.gif  ?

jei PS tai eini i Image->Image Size 4u.gif jei i kudra kelt nori tai iki 8 mazink biggrin.gif

QUOTE(žmogiukas @ 2009 06 01, 15:44)
1. oho Zitlali
2. tiesa, kaip tas objektyvas 60?

1. hihihi.gif
2. Oj, zinok as nezinau skirtumo g.gif matai, jau esu minejusi, kad fotika su visais rakandais esu privatizavusi is tevo, tad tai jo, ne mano pasirinkimas buvo sitas makriukas... tiesa pasakius nesu fotografavusi su kitu aparatu, tad tikrai nepasakysiu... unsure.gif galiu tik tarp savo objektyvu skirtuma pastebeti smile.gif

QUOTE(alexxandra @ 2009 06 01, 15:44)
niekaip negaliu persiplest ir prioritetu normaliai paskirstyt. kazkas vistiek kencia..

galiu pasakyt biggrin.gif pirmoje - diplominis, veliau darbas-kad badu nemirtum, o fotkinimas-laisvu laiku lotuliukas.gif


QUOTE(inesaS @ 2009 06 01, 15:49)
tai va,visgi genai labai daug ka reiskia

QUOTE(Ju.Ju @ 2009 06 01, 15:57)
Tiksliai gi

pokalbis apie Zitlali genus hihihi.gif na gal ir turi kazkokios itakos, ne veltui matyt medikai dazniausiai is kartos i karta renkasi ta pacia profesija g.gif noreciau ismokti fotografuoti kitaip, labiau kurybiskai zvelgti i viska, kazkokiu ideju nauju svieziu tureti, na.,. bet viskam savas laikas smile.gif auksciau bambos nesoksiu.. viskas po truputi.. ane? mirksiukas.gif
SPAM'inam doh.gif

Liamuna 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Zitlali: 01 birželio 2009 - 15:21
QUOTE(Zitlali @ 2009 06 01, 17:18)
jei PS tai eini i Image->Image Size  4u.gif jei i kudra kelt nori tai iki 8 mazink biggrin.gif


Apie jokias kudras ne nesvajoju dar hihihi.gif .I SM negaliu ikelt doh.gif .Ai pavargsiu,ieskau kaip ta dydi sumazint..anksciau juk leisdavo ikelt doh.gif
Atsakyti