Įkraunama...
Įkraunama...

Cinikai

Koks, jūsų nuomone, žmogus yra cinikas? Tai bjaurus charakteris ar tam tikra kaukė po kuriuo slepiasi jautri siela? Ar jums teko susidurti su cinizmu? O gal pačios esate ar mėgstate būti ciniškos?
Man kilo toks klausimas, nes neseniai mane pavadino ciniška. Vienas vyrukas taip prisiekinėjo "meilę", kad net žadėjo eiti ant tilto. Atseit, žudytis. Jis kalbėjo juokais, bet tokie dalykai verčia mane priimti gynybinę poziciją ir tampu ciniška. Nemėgstu, kai žmonės juokauja su meile ir mirtimi.
Atsakyti
QUOTE(Kveli @ 2005 09 22, 14:41)
Vienas vyrukas taip prisiekinėjo "meilę", kad net žadėjo eiti ant tilto. Atseit, žudytis. Jis kalbėjo juokais, bet tokie dalykai verčia mane priimti gynybinę poziciją ir tampu ciniška. Nemėgstu, kai žmonės juokauja su meile ir mirtimi.

Tai jis čia, panašu, cinikas. O tu – kokia gi tu cinikė, jei nemėgsti juokauti su meile ir mirtimi?

Reiktų į žodyną pažiūrėt, kas yra cinikas (aišku, nieko bendra su kinikais biggrin.gif ). Aš prisimenu tik Oskaro Vaildo apibrėžimą: „Cynic is a man who knows the price of everything and the value of nothing“. Sorry, neversiu, nes čia truputį kalambūras.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Savūnė: 22 rugsėjo 2005 - 14:00
cinizmas man lygu savigynai.. jautri siela, kuriai nusispjauti į aplinkinius... irgi kalambūras išeina..
Atsakyti
A cynic is a man who, when he smells flowers, looks around for a coffin.
H. L. Mencken

Man patiko, kartais ir astokia bunu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Savūnė @ 2005 09 22, 14:56)
Reiktų į žodyną pažiūrėt, kas yra cinikas

cinikas žmogus, kurio poelgiai paremti cinizmu.
Saltiniai:
1. Tarptautinių žodžių žodynas, © Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985

cinizmas [gr. kynismos] moralės principas, pagrįstas žmogaus priklausomybės nuo visuomenės neigimu; reiškiasi nihilistine pažiūra į dvasinę kultūrą, atviru dorovės normų ignoravimu, tyčiojimusi iš jos principų ir idealų, žmogaus orumo žeminimu.
Saltiniai:
1. Tarptautinių žodžių žodynas, © Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985

Na o jei kalbėt, kodėl žmonės būna cinikais, tai manau todėl, kad patys bijo būt įskaudinti, todėl šaiposi iš savęs, kitų, iš gyvenimo. Jautrumą lengviau paslėpt po grubumu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo liepsnelė: 22 rugsėjo 2005 - 14:14
QUOTE(Kveli @ 2005 09 22, 14:41)
?
Man kilo toks klausimas, nes neseniai mane pavadino ciniška.

Vyrukas taip siekė savo tikslų ,kad ryžosi įžeidinėti, žeminti savo įsimylėjimo objektą. Tipiškas įsimylėjėlis. Toks gali ir rimtai nuskriausti. Gerai, kad apsiribojo žodiniu įskaudinimu. Užjaučiu. O pati , kaip matau esi geras žmogus. Taigi prie geriečių purvas nelimpa. O jei kas pila purvą ant galvos- nusipurtyk tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(Enija @ 2005 09 24, 11:23)
Vyrukas taip siekė savo tikslų ,kad ryžosi įžeidinėti, žeminti
Toks gali ir rimtai nuskriausti.

Ar pavadinti ciniška – tai įžeidinėti ir žeminti? Va tu, kalbėdama, kad jis gali nuskriausti, jau nesąžiningai elgiesi.

Taigi pažiūrėjau į žodyną. Cinizmą sukūrė toks Diogenas, kuris gyveno statinėje ir liepė Aleksandrui atsiknisti, nes „žmogus privalo siekti kuo natūralesnio, lengvesnio gyvenimo, grįžti į pirmykštę būklę, nepaisyti visuomenės normų“. Šiaip kinikai buvo bjaurūs padarai, siusiojo ir šiko aikštėse ir pan. Bet va apie Diogeną istorikai kažkodėl atsiliepia pagarbiai blink.gif
Cinizmą mano žodynas apibrėžia taip: įžūlus padorumo, dorovės nepaisymas, begėdiškumas. Bet šiaip mūsų laikais cinišku dažnai pavadina tą, kuris, užuot apsimetinėjęs, ima ir išrėžia tiesą. Kartais sarkastiška forma. Na, kad karalius nuogas ar panašiai.
Atsakyti
QUOTE(Savūnė @ 2005 09 24, 23:17)
Ar pavadinti ciniška – tai įžeidinėti ir žeminti? Va tu, kalbėdama, kad jis gali nuskriausti, jau nesąžiningai elgiesi.

Niu taigi jokiais būdais ne. Man čia komplimentas, bet kad per visą mano ilgą ir prasmingą gyvenimą tik vieną ar du kartus taip yra pavadinę, o gaila... verysad.gif
Atsakyti
Cinikas, tai gerai informuotas (dažniausiai įskaudintas) romantikas ax.gif . Man tai patinka cinikai, kai pajauti, jog jis netelpa į tarptautinio žodyno "tezę" schmoll.gif
Atsakyti
clap_1.gif

(reklaminu)
Atsakyti
QUOTE(Savūnė @ 2005 09 25, 00:17)
Bet šiaip mūsų laikais cinišku dažnai pavadina tą, kuris, užuot apsimetinėjęs, ima ir išrėžia tiesą. Kartais sarkastiška forma. Na, kad karalius nuogas ar panašiai.

Nebūtinai tiesą. Kartais jis utriruodamas ir kirčiuodamas neesminius dalykus, suteikia reiškiniui visai kitą prasmę. Neleidžia išlygų ar kompromisų. palieka pasirinkimą taip-ne, juoda-balta.
Atsakyti
QUOTE(safarikids @ 2005 09 28, 11:54)
Nebūtinai tiesą. Kartais jis utriruodamas ir kirčiuodamas neesminius dalykus, suteikia reiškiniui visai kitą prasmę. Neleidžia išlygų ar kompromisų. palieka pasirinkimą taip-ne, juoda-balta.

tai kad nesakyčiau taip g.gif , toks, kokį apibūdini, greičiau tiesiog linkęs į kraštutinumus. O cinikas labiau pastebi visas neigiamas reiškinio puses, jas visaip bando iškelt pokalby, net ir "gerose, gražiose" temose, girdamas, pasako kažką neigiamo, arba turi tokią potekstę.
Atsakyti