Įkraunama...
Įkraunama...

Populiariosios laidelės(filmukai) mažiausiems

Laba diena,
Norėčiau paklausti, kokia vaikų psichologų nuomonė apie populiariuosius teletabius ar tvynius..Daugiau naudos ar daugiau žalos jie daro vaikui? Aš suprantu, kad smaksojimas prie TV neatstos "gyvo" bendravimo su tėveliais, bet vaikas yra vaikas..Vis vien mažą dalį laiko praleidžia prie TV ir kas man šlykščiausia itin reikliai stebėdama TV reklamas (net neleidžia įjungti kito kanalo..). gal sakau, tada verčiau įjungti teletabių filmuką, ar tvynių, juolab girdėjau atsiliepimus, jog vaikai itin mėgsta šias laideles..Net patys mažiausi būna lyg "užhipnotizuoti: tuo, ką mato..
Ir dar norėčiau pasidomėti, kokio amžiaus "auditorijai" tie filmukai labiausiai tiktų?Manoji yra 1 m. ir 8 mėn. amžiaus(kaip tik pradėjo intensyviai mėgdžioti "žmonių" kalbą, tik dar nekaip gaunasi...), gal sakau, jau per didelė? Nežinau tiesa, kaip yra numatę kūrėjai, kokio amžiaus vaikams..Aišku, man kaip "didelei" kartais tie teletabiai su savo "garsažodžiais" juokingi, bet aš juk ir ne vaikas..
O beje, kartais taip norisi ramiai iškepti blynus, nebijant, kad įkaitusi keptuvė tuoj bus nuversta ant galvos..(gal sakau, išmoktų vaikas nors 10 min. sutelkti dėmesį ir ramiai pasėdėti, pažiūrėti filmuką) wink.gif
Atsakyti
maniskis teletabius stebejo kol rode per tv kas vakara ir mano nuomone zalos jie nedaro jei ziurima laikantis atstumo ir tik 20 min seansas- TOS 20 min tikras atokvepis tevams...na bet man siaubingas vaizdas kai kokie ketvirtokai beveik 10 metu bambliai dar zavisi teletabiais. sad.gif taip kad jei psichologas neisgasdins, karts nuo karto taviskei teletabiai kaip tik, kur kas geriau nei kokiu iklotu ar dar kai ko reklama wink.gif siaip mes turim teletabiu kasete ir kai reikedavo ramybes tai uzleisdavom ir koki pusvalandi jis ziuredavo tik reikedavo daug ismones atjungti kasete nes sunku isaiskinti kad kasete tai ne laidele ir reikdavo stebeti kada baigiasi serija ir atjungti iki kitos dienos biggrin.gif taciau dabar kai jau manajam 5 metai teletAbiai jo nebedomina dabar Twiniai jo mylimiausi!!!! clap.gif ir pati kartais paziuriu (kasete turim) geru minciu pasirenku artejant vaiku gimtadieniams rolleyes.gif
Atsakyti
mes sūnui irgi nupirkom teletabių kasetę ir kiekvieną vakarą prieš miega rodom po 20 min. Tuo metu atrodo kad vaiko neturime niekas nelenda prie plytos, skalbimo mašinos, į mamos tašę ir panašiai žodžiu tikra palaima. smile.gif Tačiau yra keli bet: kai "lialės" baigiasi prasideda skandalas dar ir dar ir patikėkit labai sunku 10 kartų aiškinti vaikui, kuris nenori tavęs girdėti, kad teletabiai jau nuėjo liuli ir tau laikas eit liuli. Be to rodė seriją kur teletabiai šokinėja baloj tai dabar neįmanoma apeiti nei vienos balos, atrodo po truputį baigiam susitarti, kad taip darysim tik su guminiais batais. smile.gif Tačiau nesinori vien peikti, galiu pasakyti, jog po trijų dienų sūnus aiškiai pradėjo tarti atia atia. smile.gif Tai va mamytės galvokit pačios ar verta. biggrin.gif
Atsakyti
Esu girdėjusi, kad filmukus apie teletabius autoriai kūrė su psichologų pagalba, rekomendacijom. Žiūrėdamas filmuką, vaikas tapatinasi su veikėjais, o tuose filmukuose teletabiai daro daug ką, ko labai norėtų mažas vaikas. Taip vaikas tarsi įgyvendina savo troškimus. Esu mačiusi filmuką, kur teletabiams kažkas bėga, liejasi ir tai visai jiems ne bėda, atmosfera išlieka rami, niekas nebara (įsivaizduokim mažą vaiką, kuriam dažnai panašios nelaimės nutinka). Arba, pavyzdžiui, filmukas (per teletabio "televizorių") apie tai, kaip reikia plauti indus. Retai kada tėvai taip kantriai ir suprantamai aiškintų, rodytų, kaip tame filmuke. Dėl to vaikas turi galimybę ir pasimokyti.
Jeigu atkreiptume dėmesį, kaip baigiamas filmukas: visada apie pabaigą pranešama iš anksto, po to dar vyksta kažkoks veiksmas, ir tik tada būna pabaiga.Vaikui duodama laiko susitaikyti su nemaloniu jausmu, kad jau baigiasi įdomus dalykas. Lygiai taip pat, kaip vaikas norėtų, kad būtų jo gyvenime.
Filmukuose vyrauja labai šilta atmosfera (tai patinka vaikams), viskas vyksta labai lėtai ir suprantamai (turbūt dėl to suaugusiems atrodo, kad tie filmukai kvaili, bet jie tiesiog yra pritaikyti vaiko supratimo tempui).
Man yra kilusi mintis, kad šie filmukai turi psichoterapinį poveikį vaikams. Kartais būna, kad patiriantys sunkumų vyresni vaikai mėgsta žiūrėti tuos filmukus, nes tai juos ramina, jie pasijaučia saugūs (nes žiūrėdami filmuką tapatinasi su veikėjais, tai lyg ir gyvena tokį ramų, jaukų gyvenimą, kaip teletabiai).
Bet vis dėl to, kiekvienam malonumui turi būti savo ribos, todėl man atrodo, kad apie 20 min. prie TV yra optimalus laikas mažam vaikui.
Apie tvynius neturiu savo nuomonės, nes nesu žiūrėjusi.
Atsakyti
Dar noreciau pasitikslinti apie amziaus grupe. Nuo kada, jus nuomuone galima pradeti rodyti vaikuj filmukus ? Ar nuo metuku ar nuo dvieju ?? O gal geriau apsieiti be "tabiu" is vis ?
Atsakyti
Man atrodo, kad nuo maždaug 2 metų vaikams šie filmukai jau tampa įdomūs.
Tai kiekvienų tėvų apsisprendimas, ar rodyti juos vaikui, ar ne (mano nuomone, abu sprendimai vienodai geri).
Atsakyti