Sveikos, mielosios
Šiandien teko perskaityti straipsnį apie vaikų mitybą. idedu nuorodą visoms
http://www.delfi.lt/...a.d?id=24349630
Galbūt ir ne viskas čia tiesa, tačiau susimastyti privertė... as pati auginuosi du vaikus, stengiuosi ruošti kuo sveikesnį maistą, tačiau ne visada išeina. kartais vakarienę, pusryčius pakeičia visokie koldūnai, žuvies piršteliai ir kitokie pusfabrikačiai, kurių mūsų mažųjų lėkštelėse turėtų būti kuo mažiau...
Todėl kviečiu visas mamytes pasidalinti patirtimi, kur perkate sveikus maisto produktus, kaip ruošiate maistą, pasidalinti receptais, kaip pagaminti skanių patiekalų mūsų mažiesiems, kad jie būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki Galbūt žinote, kaip skubančioms mamoms pagelbėti, kurios neturi daug laiko valgio gaminimui. Joms tikrai praverstų patarimai, kaip gretai ir sveikai pamaitinti ne tik vaikus, bet ir visą šeimyną. Na, turbūt mane supratote, ko siekiu šia temele, ir sutiksite bendradarbiauti
Rokinuke, puiki temele.
Su vaikais visada sunku renkantis maista. Tas straipsnis tikra teisybe, priprantai vaikai prie tos chemijos kaip prie narkotiku...
Man tai sunkiausia vaikamas isiulyti darzoviu tiek kiek reikia (ypac zaliu). Todel greito ir sveiko darzoviu patiekalo receptas yra trinta sriuba (aisku reikia tureti blenderi, kad sutrinti).
Sultinio issivirti galima is mesytes daugiau ir laikyti saldytuve keleta dienu arba uzsaldyti (nors as dazniausiai verdu kiekviena karta is naujo, nes mesyte virta daznai duodu vaikams).
Taigi, i sultini imetu keleta bulviu ir tada dedu kitu darzoviu: ziediniu kopustu, brokoliu, briuselio kopustu, spinatu, morkyciu, moliugu/cukiniju ir t.t. Kol darzoves verda, pakepinu svoguna aliejuje.
Kai darzoves isverda sutrinu jas su kepintais svogunais ir svieziais prieskoniais (dazniausiai krapais, nes juos vaikai labai megsta), atskiedziu sultinio, kad butu tokio tirstumo, koks patinka seimynai ir valgome. Galima i tokia sriubyte deti dar grietineles, bet mes jos nededame (riebalu uztenka ir nuo sultinio bei kepintu svogunu). Darbo nedaug, o rezultatas geras.
Su vaikais visada sunku renkantis maista. Tas straipsnis tikra teisybe, priprantai vaikai prie tos chemijos kaip prie narkotiku...
Man tai sunkiausia vaikamas isiulyti darzoviu tiek kiek reikia (ypac zaliu). Todel greito ir sveiko darzoviu patiekalo receptas yra trinta sriuba (aisku reikia tureti blenderi, kad sutrinti).
Sultinio issivirti galima is mesytes daugiau ir laikyti saldytuve keleta dienu arba uzsaldyti (nors as dazniausiai verdu kiekviena karta is naujo, nes mesyte virta daznai duodu vaikams).
Taigi, i sultini imetu keleta bulviu ir tada dedu kitu darzoviu: ziediniu kopustu, brokoliu, briuselio kopustu, spinatu, morkyciu, moliugu/cukiniju ir t.t. Kol darzoves verda, pakepinu svoguna aliejuje.
Kai darzoves isverda sutrinu jas su kepintais svogunais ir svieziais prieskoniais (dazniausiai krapais, nes juos vaikai labai megsta), atskiedziu sultinio, kad butu tokio tirstumo, koks patinka seimynai ir valgome. Galima i tokia sriubyte deti dar grietineles, bet mes jos nededame (riebalu uztenka ir nuo sultinio bei kepintu svogunu). Darbo nedaug, o rezultatas geras.
Labai šauni tema Rokinuke
Na mano vaikas tai valgo praktiškai tik namuose gamintą maistą! Šiaip valgo viską, tad nebūna didelių bėdų Stengiuosi, kad kasdien gautų sriubytės ir mėsos (dažniausiai valgom vištieną). Galiu pasidalinti keliais tikrai nesudėtingais receptukais. Mūsų sriubos:
1. Daržovienę gaminu kaip ir daugelis turbūt Visokias daržoves kokios yra šaldytuve (kartais pakanka tik bulvių ir nedidelės morkos) išverdu, pakepinu svogūniuko, viską sublenderiuoju, truputį grietinės ar grietinėlės įdedu, prieskonių.
2. Šiuo metų laiku išverdu cukiniją arba moliūgą su bulvėm, sublenderiuoju, pakepinu svogūno, įdedu grietinėlės.
3. Užvirinu vandens su kubeliu sultinio, paverdu kubeliais supjaustytas bulves, sutarkuotą nedidelę morką, kiaulienos faršą mažais gabaliukais, druskytės, pipirų, galima krapų įdėti ir šaukštelį grietinės. Kai duodu šią sriubą vaikui, tai tirštimą truputį su grūstuve patrinu (kur bulvių košei daryti), užpilu skystimo, tai jis labai skaniai pavalgo, sočiai
daržovienes dažniausiai verdu su kokiu sultinio kubeliu, man pačiai skaniau o dar ir vištienos krūtinėlės gabaliukais įpjaustau, sublenderiuoju
Šiam kartui tiek
Na mano vaikas tai valgo praktiškai tik namuose gamintą maistą! Šiaip valgo viską, tad nebūna didelių bėdų Stengiuosi, kad kasdien gautų sriubytės ir mėsos (dažniausiai valgom vištieną). Galiu pasidalinti keliais tikrai nesudėtingais receptukais. Mūsų sriubos:
1. Daržovienę gaminu kaip ir daugelis turbūt Visokias daržoves kokios yra šaldytuve (kartais pakanka tik bulvių ir nedidelės morkos) išverdu, pakepinu svogūniuko, viską sublenderiuoju, truputį grietinės ar grietinėlės įdedu, prieskonių.
2. Šiuo metų laiku išverdu cukiniją arba moliūgą su bulvėm, sublenderiuoju, pakepinu svogūno, įdedu grietinėlės.
3. Užvirinu vandens su kubeliu sultinio, paverdu kubeliais supjaustytas bulves, sutarkuotą nedidelę morką, kiaulienos faršą mažais gabaliukais, druskytės, pipirų, galima krapų įdėti ir šaukštelį grietinės. Kai duodu šią sriubą vaikui, tai tirštimą truputį su grūstuve patrinu (kur bulvių košei daryti), užpilu skystimo, tai jis labai skaniai pavalgo, sočiai
daržovienes dažniausiai verdu su kokiu sultinio kubeliu, man pačiai skaniau o dar ir vištienos krūtinėlės gabaliukais įpjaustau, sublenderiuoju
Šiam kartui tiek
mano vaikai labai megsta blynus. sugalvojau, kaip juos padaryti sveikus smulkia burokine tarka sutarkuoju cukinija, kurios siuo metu turbut turime visos, imusu kiausini, siek tiek druskos, cukraus pagal skoni ir pora saukstu krakmolo. valgo su grietine didysis mano smaguris, dar ir cukrumi apsibarsto
Papildyta:
as irgi labai megstu daryti su sultinio kubeliais viska, bet kiek zinau, jie labai nesveika, ir netgi kenkia mazyliams pratinuosi pereiti prie joduotos druskos
Papildyta:
QUOTE(medlink @ 2009 10 03, 14:27)
Labai šauni tema Rokinuke
Na mano vaikas tai valgo praktiškai tik namuose gamintą maistą! Šiaip valgo viską, tad nebūna didelių bėdų Stengiuosi, kad kasdien gautų sriubytės ir mėsos (dažniausiai valgom vištieną). Galiu pasidalinti keliais tikrai nesudėtingais receptukais. Mūsų sriubos:
1. Daržovienę gaminu kaip ir daugelis turbūt Visokias daržoves kokios yra šaldytuve (kartais pakanka tik bulvių ir nedidelės morkos) išverdu, pakepinu svogūniuko, viską sublenderiuoju, truputį grietinės ar grietinėlės įdedu, prieskonių.
2. Šiuo metų laiku išverdu cukiniją arba moliūgą su bulvėm, sublenderiuoju, pakepinu svogūno, įdedu grietinėlės.
3. Užvirinu vandens su kubeliu sultinio, paverdu kubeliais supjaustytas bulves, sutarkuotą nedidelę morką, kiaulienos faršą mažais gabaliukais, druskytės, pipirų, galima krapų įdėti ir šaukštelį grietinės. Kai duodu šią sriubą vaikui, tai tirštimą truputį su grūstuve patrinu (kur bulvių košei daryti), užpilu skystimo, tai jis labai skaniai pavalgo, sočiai
daržovienes dažniausiai verdu su kokiu sultinio kubeliu, man pačiai skaniau o dar ir vištienos krūtinėlės gabaliukais įpjaustau, sublenderiuoju
Šiam kartui tiek
Na mano vaikas tai valgo praktiškai tik namuose gamintą maistą! Šiaip valgo viską, tad nebūna didelių bėdų Stengiuosi, kad kasdien gautų sriubytės ir mėsos (dažniausiai valgom vištieną). Galiu pasidalinti keliais tikrai nesudėtingais receptukais. Mūsų sriubos:
1. Daržovienę gaminu kaip ir daugelis turbūt Visokias daržoves kokios yra šaldytuve (kartais pakanka tik bulvių ir nedidelės morkos) išverdu, pakepinu svogūniuko, viską sublenderiuoju, truputį grietinės ar grietinėlės įdedu, prieskonių.
2. Šiuo metų laiku išverdu cukiniją arba moliūgą su bulvėm, sublenderiuoju, pakepinu svogūno, įdedu grietinėlės.
3. Užvirinu vandens su kubeliu sultinio, paverdu kubeliais supjaustytas bulves, sutarkuotą nedidelę morką, kiaulienos faršą mažais gabaliukais, druskytės, pipirų, galima krapų įdėti ir šaukštelį grietinės. Kai duodu šią sriubą vaikui, tai tirštimą truputį su grūstuve patrinu (kur bulvių košei daryti), užpilu skystimo, tai jis labai skaniai pavalgo, sočiai
daržovienes dažniausiai verdu su kokiu sultinio kubeliu, man pačiai skaniau o dar ir vištienos krūtinėlės gabaliukais įpjaustau, sublenderiuoju
Šiam kartui tiek
as irgi labai megstu daryti su sultinio kubeliais viska, bet kiek zinau, jie labai nesveika, ir netgi kenkia mazyliams pratinuosi pereiti prie joduotos druskos
QUOTE(rokinuke @ 2009 10 03, 16:22)
mano vaikai labai megsta blynus. sugalvojau, kaip juos padaryti sveikus smulkia burokine tarka sutarkuoju cukinija, kurios siuo metu turbut turime visos, imusu kiausini, siek tiek druskos, cukraus pagal skoni ir pora saukstu krakmolo. valgo su grietine didysis mano smaguris, dar ir cukrumi apsibarsto
Papildyta:
as irgi labai megstu daryti su sultinio kubeliais viska, bet kiek zinau, jie labai nesveika, ir netgi kenkia mazyliams pratinuosi pereiti prie joduotos druskos
Papildyta:
as irgi labai megstu daryti su sultinio kubeliais viska, bet kiek zinau, jie labai nesveika, ir netgi kenkia mazyliams pratinuosi pereiti prie joduotos druskos
Blynai labai skanūs tūrėtū būti reiks kepti Aš panašius kepu, tik dar obuolio įtarkuoju
tas pirktinis sultinys nesveika... žinau jo dedu kai verdu be mėsos, bet dažniausiai visos mano sriubos būna su mėsa, tai užtenka to riebaliuko nors pagal dietologų ir mitybos specialistų rekomendacijas, mėsą reikėtų išvirti atskirai ir tik tada įdėti į sriubą.
o druską joduotą daug metų naudoju
Nepratinkite mamytes vaikuciu nuo mazens prie chemijos (sultinio kubeliu ir t.t.) Rupinkites vaikuciais ir pacios bukite sveikesnes:). Geriau jau prieskoniu, tik tu kur be to gliukonato atr kaip ten jis, vienu zodziu, be jokiu priedu, nes dabar ir prieskonius perkant reikia ziureti, kad nebutu chemija.
Is savo patirties zinau, kad prie kokio maisto vaikas ipras nuo mazens, toki ir uzauges dazniausiai rinksis. Pavyzdziui as niekada vaikams nedaviau gerti saldintu arbateliu, tai jie iki siol atsigerti nori tik vandens, o limonadu ir kitu "gerybiu" nemegsta.
Is savo patirties zinau, kad prie kokio maisto vaikas ipras nuo mazens, toki ir uzauges dazniausiai rinksis. Pavyzdziui as niekada vaikams nedaviau gerti saldintu arbateliu, tai jie iki siol atsigerti nori tik vandens, o limonadu ir kitu "gerybiu" nemegsta.
QUOTE(KungFuPandaSuper @ 2009 10 03, 15:42)
Nepratinkite mamytes vaikuciu nuo mazens prie chemijos (sultinio kubeliu ir t.t.) Rupinkites vaikuciais ir pacios bukite sveikesnes:). Geriau jau prieskoniu, tik tu kur be to gliukonato atr kaip ten jis, vienu zodziu, be jokiu priedu, nes dabar ir prieskonius perkant reikia ziureti, kad nebutu chemija.
Is savo patirties zinau, kad prie kokio maisto vaikas ipras nuo mazens, toki ir uzauges dazniausiai rinksis. Pavyzdziui as niekada vaikams nedaviau gerti saldintu arbateliu, tai jie iki siol atsigerti nori tik vandens, o limonadu ir kitu "gerybiu" nemegsta.
Is savo patirties zinau, kad prie kokio maisto vaikas ipras nuo mazens, toki ir uzauges dazniausiai rinksis. Pavyzdziui as niekada vaikams nedaviau gerti saldintu arbateliu, tai jie iki siol atsigerti nori tik vandens, o limonadu ir kitu "gerybiu" nemegsta.
vis kirba man mintis pasiauginti namuose prieskoniniu zoleliu, bet nieko apie ti nezinau
Papildyta:
QUOTE(KungFuPandaSuper @ 2009 10 03, 15:42)
Nepratinkite mamytes vaikuciu nuo mazens prie chemijos (sultinio kubeliu ir t.t.) Rupinkites vaikuciais ir pacios bukite sveikesnes:). Geriau jau prieskoniu, tik tu kur be to gliukonato atr kaip ten jis, vienu zodziu, be jokiu priedu, nes dabar ir prieskonius perkant reikia ziureti, kad nebutu chemija.
Is savo patirties zinau, kad prie kokio maisto vaikas ipras nuo mazens, toki ir uzauges dazniausiai rinksis. Pavyzdziui as niekada vaikams nedaviau gerti saldintu arbateliu, tai jie iki siol atsigerti nori tik vandens, o limonadu ir kitu "gerybiu" nemegsta.
Is savo patirties zinau, kad prie kokio maisto vaikas ipras nuo mazens, toki ir uzauges dazniausiai rinksis. Pavyzdziui as niekada vaikams nedaviau gerti saldintu arbateliu, tai jie iki siol atsigerti nori tik vandens, o limonadu ir kitu "gerybiu" nemegsta.
maniskiai irgi renkasi vandeni, nors ragaudavo visko
Papildyta:
QUOTE(medlink @ 2009 10 03, 15:38)
Blynai labai skanūs tūrėtū būti reiks kepti Aš panašius kepu, tik dar obuolio įtarkuoju
tas pirktinis sultinys nesveika... žinau jo dedu kai verdu be mėsos, bet dažniausiai visos mano sriubos būna su mėsa, tai užtenka to riebaliuko nors pagal dietologų ir mitybos specialistų rekomendacijas, mėsą reikėtų išvirti atskirai ir tik tada įdėti į sriubą.
o druską joduotą daug metų naudoju
tas pirktinis sultinys nesveika... žinau jo dedu kai verdu be mėsos, bet dažniausiai visos mano sriubos būna su mėsa, tai užtenka to riebaliuko nors pagal dietologų ir mitybos specialistų rekomendacijas, mėsą reikėtų išvirti atskirai ir tik tada įdėti į sriubą.
o druską joduotą daug metų naudoju
o obuolys tai lb gera mintis, kitakart pabandysiu butinai, ypac kaip dar yra kaimisku obuoliu
Reiks ir man pabandyti i cukinijos blynus itarkuoti obuoliu. turetu buti skanu. Va eisiu ir iskepsiu vaikams vakarienei.
QUOTE(rokinuke @ 2009 10 03, 17:58)
vis kirba man mintis pasiauginti namuose prieskoniniu zoleliu, bet nieko apie ti nezinau
del prieskoniniu zoleliu, tai siemet ant palanges auginau bazilika Vyras sake, kad tai geriausia mano pavasarine mintis, o siu metu vasaros topas buvo sumustiniai su sviestu, baziliku ir pomidoru.
O krapu prisiauginau vasara kaime ir dali susaldziau, o dali pasudziau (prisiminiau ko mokykloje moke per darbu pamokas ). Bandziau kaime ir bazilika auginti, bet nepavyko
Tai iskepiau vaikam cukiniju-obuoliu blynus. Liuks blynai:viena maza cukija (tokio dydzio kaip parduotuvese dazniausiai buna) ir trys vidutiniai obuoliai, du saukstai krakmolo, saukstas miltu (be ju labai skysti gavosi), cukraus, druskos pagal skoni. Valgom ir grietines nereikia
QUOTE(KungFuPandaSuper @ 2009 10 03, 18:43)
del prieskoniniu zoleliu, tai siemet ant palanges auginau bazilika Vyras sake, kad tai geriausia mano pavasarine mintis, o siu metu vasaros topas buvo sumustiniai su sviestu, baziliku ir pomidoru.
O krapu prisiauginau vasara kaime ir dali susaldziau, o dali pasudziau (prisiminiau ko mokykloje moke per darbu pamokas ). Bandziau kaime ir bazilika auginti, bet nepavyko
Tai iskepiau vaikam cukiniju-obuoliu blynus. Liuks blynai:viena maza cukija (tokio dydzio kaip parduotuvese dazniausiai buna) ir trys vidutiniai obuoliai, du saukstai krakmolo, saukstas miltu (be ju labai skysti gavosi), cukraus, druskos pagal skoni. Valgom ir grietines nereikia
kaip smagu, kad patiko blynai pabandysiu prasidejus sildymo sezonui ir as pasiseti truputuka ant palanges baziliku, man jie taip skaniai kvepia, o dar issivaizduoju, kaip kvepetu ne pirktiniai, o savo isauginti
na o cia receptas siandieniniu musu busimu pusryciu :)grikiu kose su vistiena.
i verdanti vandeni iberiu grikiu tiek, kiek bus valgytoju, verdu ant zemos ugnies. keptuvej ant alyvu aliejaus pakepu svoguno, morkos ir vistienos krutinele, ipilu siek tiek grietineles, kad vista butu minkstesne. truputi patroskinus supilu i grikius ir dar siek tiek pasitroskina puode. vistiena pjaustau labai smulkiai, beveik taip, kad vaikai jos nepjaustu tarp grikiu tai patiekalas tikrai greitas.
skaniu visiems sekmadieniniu pusryciu!
Labas rytas
Aš krapų ir petražolių kaimiškų visai žiemai prisišaldau turiu ir raudonėlių pasidžiovinus, tik nežinau ar mėsai reikia tų mažų žalių lapelių ar raudonų žiedelių??? gal kas žinot?
Džiugu, kad blynai patiko Aš juos saldžius darau ir valgom vienus, be jokių priedų
Rokinuke atrodo skanius pusryčius apturėjot reiks kitą savaitgalį ir mums išmėginti
Aš krapų ir petražolių kaimiškų visai žiemai prisišaldau turiu ir raudonėlių pasidžiovinus, tik nežinau ar mėsai reikia tų mažų žalių lapelių ar raudonų žiedelių??? gal kas žinot?
Džiugu, kad blynai patiko Aš juos saldžius darau ir valgom vienus, be jokių priedų
Rokinuke atrodo skanius pusryčius apturėjot reiks kitą savaitgalį ir mums išmėginti
Oi merginos, as kai pradejau dometis sveika mityba, tai cia sunkus darbas . Stengiuosi maitinti suneli sveikai, bet sunkiai sekasi. Maista visada gaminu namuose, nemaisau bulviu su kruopom, mesa ar zuvim. Jokiu pirktiniu prieskoniu tik savo augintus, stengiuosi nieko nekepti ir labai mazai druskos naudoti. Kaip imanoma dazniau gaminu garuose. Galima gaminti cenakus, taciau pilti tik vandeni, o aliejaus sauksta ipilti kai baigs troskintis. Gaminu varsketukus, bet velgi miltai nesveika, zodziu, galbut reiktu nepult i krastutinumus, bet tokia jau yra ta sveika mityba . Nu va prirasiau as cia , labai lauksiu recepteliu, nes pacios visi receptai yra ilgai gaminami, paciai kartais norisi prie puodu uztrukti trumpiau