Įkraunama...
Įkraunama...

Maitinkime vaikus sveikai!

Sveikos, mielosios 4u.gif

Šiandien teko perskaityti straipsnį apie vaikų mitybą. idedu nuorodą visoms 4u.gif

http://www.delfi.lt/...a.d?id=24349630

Galbūt ir ne viskas čia tiesa, tačiau susimastyti privertė... mastau.gif mastau.gif as pati auginuosi du vaikus, stengiuosi ruošti kuo sveikesnį maistą, tačiau ne visada išeina. kartais vakarienę, pusryčius pakeičia visokie koldūnai, žuvies piršteliai ir kitokie pusfabrikačiai, kurių mūsų mažųjų lėkštelėse turėtų būti kuo mažiau... unsure.gif

Todėl kviečiu visas mamytes pasidalinti patirtimi, kur perkate sveikus maisto produktus, kaip ruošiate maistą, pasidalinti receptais, kaip pagaminti skanių patiekalų mūsų mažiesiems, kad jie būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki 4u.gif Galbūt žinote, kaip skubančioms mamoms pagelbėti, kurios neturi daug laiko valgio gaminimui. Joms tikrai praverstų patarimai, kaip gretai ir sveikai pamaitinti ne tik vaikus, bet ir visą šeimyną. Na, turbūt mane supratote, ko siekiu šia temele, ir sutiksite bendradarbiauti 4u.gif didis.gif pioneers.gif
Atsakyti
Rokinuke, puiki temele.

Su vaikais visada sunku renkantis maista. Tas straipsnis tikra teisybe, priprantai vaikai prie tos chemijos kaip prie narkotiku...

Man tai sunkiausia vaikamas isiulyti darzoviu tiek kiek reikia (ypac zaliu). Todel greito ir sveiko darzoviu patiekalo receptas yra trinta sriuba (aisku reikia tureti blenderi, kad sutrinti).

Sultinio issivirti galima is mesytes daugiau ir laikyti saldytuve keleta dienu arba uzsaldyti (nors as dazniausiai verdu kiekviena karta is naujo, nes mesyte virta daznai duodu vaikams).
Taigi, i sultini imetu keleta bulviu ir tada dedu kitu darzoviu: ziediniu kopustu, brokoliu, briuselio kopustu, spinatu, morkyciu, moliugu/cukiniju ir t.t. Kol darzoves verda, pakepinu svoguna aliejuje.
Kai darzoves isverda sutrinu jas su kepintais svogunais ir svieziais prieskoniais (dazniausiai krapais, nes juos vaikai labai megsta), atskiedziu sultinio, kad butu tokio tirstumo, koks patinka seimynai ir valgome. Galima i tokia sriubyte deti dar grietineles, bet mes jos nededame (riebalu uztenka ir nuo sultinio bei kepintu svogunu). Darbo nedaug, o rezultatas geras.
Atsakyti
Labai šauni tema Rokinuke thumbup.gif

Na mano vaikas tai valgo praktiškai tik namuose gamintą maistą! Šiaip valgo viską, tad nebūna didelių bėdų smile.gif Stengiuosi, kad kasdien gautų sriubytės ir mėsos (dažniausiai valgom vištieną). Galiu pasidalinti keliais tikrai nesudėtingais receptukais. Mūsų sriubos:

1. Daržovienę gaminu kaip ir daugelis turbūt smile.gif Visokias daržoves kokios yra šaldytuve (kartais pakanka tik bulvių ir nedidelės morkos) išverdu, pakepinu svogūniuko, viską sublenderiuoju, truputį grietinės ar grietinėlės įdedu, prieskonių.

2. Šiuo metų laiku išverdu cukiniją arba moliūgą su bulvėm, sublenderiuoju, pakepinu svogūno, įdedu grietinėlės.

3. Užvirinu vandens su kubeliu sultinio, paverdu kubeliais supjaustytas bulves, sutarkuotą nedidelę morką, kiaulienos faršą mažais gabaliukais, druskytės, pipirų, galima krapų įdėti ir šaukštelį grietinės. Kai duodu šią sriubą vaikui, tai tirštimą truputį su grūstuve patrinu (kur bulvių košei daryti), užpilu skystimo, tai jis labai skaniai pavalgo, sočiai thumbup.gif

daržovienes dažniausiai verdu su kokiu sultinio kubeliu, man pačiai skaniau smile.gif o dar ir vištienos krūtinėlės gabaliukais įpjaustau, sublenderiuoju thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif

Šiam kartui tiek smile.gif
Atsakyti
mano vaikai labai megsta blynus. sugalvojau, kaip juos padaryti sveikus smile.gif smulkia burokine tarka sutarkuoju cukinija, kurios siuo metu turbut turime visos, imusu kiausini, siek tiek druskos, cukraus pagal skoni ir pora saukstu krakmolo. valgo su grietine 4u.gif didysis mano smaguris, dar ir cukrumi apsibarsto smile.gif
Papildyta:
QUOTE(medlink @ 2009 10 03, 14:27)
Labai šauni tema Rokinuke thumbup.gif

Na mano vaikas tai valgo praktiškai tik namuose gamintą maistą! Šiaip valgo viską, tad nebūna didelių bėdų smile.gif Stengiuosi, kad kasdien gautų sriubytės ir mėsos (dažniausiai valgom vištieną). Galiu pasidalinti keliais tikrai nesudėtingais receptukais. Mūsų sriubos:

1. Daržovienę gaminu kaip ir daugelis turbūt smile.gif  Visokias daržoves kokios yra šaldytuve (kartais pakanka tik bulvių ir nedidelės morkos) išverdu, pakepinu svogūniuko, viską sublenderiuoju, truputį grietinės ar grietinėlės įdedu, prieskonių.

2. Šiuo metų laiku išverdu cukiniją arba moliūgą su bulvėm, sublenderiuoju, pakepinu svogūno, įdedu grietinėlės.

3. Užvirinu vandens su kubeliu sultinio, paverdu kubeliais supjaustytas bulves, sutarkuotą nedidelę morką, kiaulienos faršą mažais gabaliukais, druskytės, pipirų, galima krapų įdėti ir šaukštelį grietinės. Kai duodu šią sriubą vaikui, tai tirštimą truputį su grūstuve patrinu (kur bulvių košei daryti), užpilu skystimo, tai jis labai skaniai pavalgo, sočiai  thumbup.gif

daržovienes dažniausiai verdu su kokiu sultinio kubeliu, man pačiai skaniau smile.gif  o dar ir vištienos krūtinėlės gabaliukais įpjaustau, sublenderiuoju  thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif

Šiam kartui tiek smile.gif



as irgi labai megstu daryti su sultinio kubeliais viska, bet kiek zinau, jie labai nesveika, ir netgi kenkia mazyliams sad.gif sad.gif pratinuosi pereiti prie joduotos druskos ax.gif
Atsakyti
QUOTE(rokinuke @ 2009 10 03, 16:22)
mano vaikai labai megsta blynus. sugalvojau, kaip juos padaryti sveikus smile.gif smulkia burokine tarka sutarkuoju cukinija, kurios siuo metu turbut turime visos, imusu kiausini, siek tiek druskos, cukraus pagal skoni ir pora saukstu krakmolo. valgo su grietine 4u.gif  didysis mano smaguris, dar ir cukrumi apsibarsto smile.gif
Papildyta:
as irgi labai megstu daryti su sultinio kubeliais viska, bet kiek zinau, jie labai nesveika, ir netgi kenkia mazyliams sad.gif sad.gif pratinuosi pereiti prie joduotos druskos ax.gif



Blynai labai skanūs tūrėtū būti smile.gif reiks kepti smile.gif Aš panašius kepu, tik dar obuolio įtarkuoju smile.gif
tas pirktinis sultinys nesveika... žinau blush2.gif jo dedu kai verdu be mėsos, bet dažniausiai visos mano sriubos būna su mėsa, tai užtenka to riebaliuko smile.gif nors pagal dietologų ir mitybos specialistų rekomendacijas, mėsą reikėtų išvirti atskirai ir tik tada įdėti į sriubą.
o druską joduotą daug metų naudoju thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo medlink: 03 spalio 2009 - 14:41
Nepratinkite mamytes vaikuciu nuo mazens prie chemijos (sultinio kubeliu ir t.t.) Rupinkites vaikuciais ir pacios bukite sveikesnes:). Geriau jau prieskoniu, tik tu kur be to gliukonato atr kaip ten jis, vienu zodziu, be jokiu priedu, nes dabar ir prieskonius perkant reikia ziureti, kad nebutu chemija.

Is savo patirties zinau, kad prie kokio maisto vaikas ipras nuo mazens, toki ir uzauges dazniausiai rinksis. Pavyzdziui as niekada vaikams nedaviau gerti saldintu arbateliu, tai jie iki siol atsigerti nori tik vandens, o limonadu ir kitu "gerybiu" nemegsta.

Atsakyti
QUOTE(KungFuPandaSuper @ 2009 10 03, 15:42)
Nepratinkite mamytes vaikuciu nuo mazens prie chemijos (sultinio kubeliu ir t.t.) Rupinkites vaikuciais ir pacios bukite sveikesnes:). Geriau jau prieskoniu, tik tu kur be to gliukonato atr kaip ten jis, vienu zodziu, be jokiu priedu, nes dabar ir prieskonius perkant reikia ziureti, kad nebutu chemija.

Is savo patirties zinau, kad prie kokio maisto vaikas ipras nuo mazens, toki ir uzauges dazniausiai rinksis. Pavyzdziui as niekada vaikams nedaviau gerti saldintu arbateliu, tai jie iki siol atsigerti nori tik vandens, o limonadu ir kitu "gerybiu" nemegsta.


vis kirba man mintis pasiauginti namuose prieskoniniu zoleliu, bet nieko apie ti nezinau sad.gif
Papildyta:
QUOTE(KungFuPandaSuper @ 2009 10 03, 15:42)
Nepratinkite mamytes vaikuciu nuo mazens prie chemijos (sultinio kubeliu ir t.t.) Rupinkites vaikuciais ir pacios bukite sveikesnes:). Geriau jau prieskoniu, tik tu kur be to gliukonato atr kaip ten jis, vienu zodziu, be jokiu priedu, nes dabar ir prieskonius perkant reikia ziureti, kad nebutu chemija.

Is savo patirties zinau, kad prie kokio maisto vaikas ipras nuo mazens, toki ir uzauges dazniausiai rinksis. Pavyzdziui as niekada vaikams nedaviau gerti saldintu arbateliu, tai jie iki siol atsigerti nori tik vandens, o limonadu ir kitu "gerybiu" nemegsta.


maniskiai irgi renkasi vandeni, nors ragaudavo visko rolleyes.gif
Papildyta:
QUOTE(medlink @ 2009 10 03, 15:38)
Blynai labai skanūs tūrėtū būti smile.gif reiks kepti smile.gif  Aš panašius kepu, tik dar obuolio įtarkuoju smile.gif
tas pirktinis sultinys nesveika... žinau  blush2.gif  jo dedu kai verdu be mėsos, bet dažniausiai visos mano sriubos būna su mėsa, tai užtenka to riebaliuko smile.gif nors pagal dietologų ir mitybos specialistų rekomendacijas, mėsą reikėtų išvirti atskirai ir tik tada įdėti į sriubą.
o druską joduotą daug metų naudoju  thumbup.gif


o obuolys tai lb gera mintis, kitakart pabandysiu butinai, ypac kaip dar yra kaimisku obuoliu smile.gif
Atsakyti
Reiks ir man pabandyti i cukinijos blynus itarkuoti obuoliu. turetu buti skanu. Va eisiu ir iskepsiu vaikams vakarienei.
Atsakyti
verysad.gif
QUOTE(rokinuke @ 2009 10 03, 17:58)
vis kirba man mintis pasiauginti namuose prieskoniniu zoleliu, bet nieko apie ti nezinau sad.gif

del prieskoniniu zoleliu, tai siemet ant palanges auginau bazilika thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif Vyras sake, kad tai geriausia mano pavasarine mintis, o siu metu vasaros topas buvo sumustiniai su sviestu, baziliku ir pomidoru.
O krapu prisiauginau vasara kaime ir dali susaldziau, o dali pasudziau (prisiminiau ko mokykloje moke per darbu pamokas smile.gif ). Bandziau kaime ir bazilika auginti, bet nepavyko verysad.gif

Tai iskepiau vaikam cukiniju-obuoliu blynus. Liuks blynai:viena maza cukija (tokio dydzio kaip parduotuvese dazniausiai buna) ir trys vidutiniai obuoliai, du saukstai krakmolo, saukstas miltu (be ju labai skysti gavosi), cukraus, druskos pagal skoni. Valgom ir grietines nereikia biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(KungFuPandaSuper @ 2009 10 03, 18:43)
verysad.gif
del prieskoniniu zoleliu, tai siemet ant palanges auginau bazilika  thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif Vyras sake, kad tai geriausia mano pavasarine mintis, o siu metu vasaros topas buvo sumustiniai su sviestu, baziliku ir pomidoru.
O krapu prisiauginau vasara kaime ir dali susaldziau, o dali pasudziau (prisiminiau ko mokykloje moke per darbu pamokas smile.gif ). Bandziau kaime ir bazilika auginti, bet nepavyko verysad.gif

Tai iskepiau vaikam cukiniju-obuoliu blynus. Liuks blynai:viena maza cukija (tokio dydzio kaip parduotuvese dazniausiai buna) ir trys vidutiniai obuoliai, du saukstai krakmolo, saukstas miltu (be ju labai skysti gavosi), cukraus, druskos pagal skoni. Valgom ir grietines nereikia biggrin.gif


kaip smagu, kad patiko blynai bigsmile.gif thumbup.gif pabandysiu prasidejus sildymo sezonui ir as pasiseti truputuka ant palanges baziliku, man jie taip skaniai kvepia, o dar issivaizduoju, kaip kvepetu ne pirktiniai, o savo isauginti wub.gif wub.gif

na o cia receptas siandieniniu musu busimu pusryciu :)grikiu kose su vistiena.
i verdanti vandeni iberiu grikiu tiek, kiek bus valgytoju, verdu ant zemos ugnies. keptuvej ant alyvu aliejaus pakepu svoguno, morkos ir vistienos krutinele, ipilu siek tiek grietineles, kad vista butu minkstesne. truputi patroskinus supilu i grikius ir dar siek tiek pasitroskina puode. vistiena pjaustau labai smulkiai, beveik taip, kad vaikai jos nepjaustu tarp grikiu smile.gif tai patiekalas tikrai greitas.
skaniu visiems sekmadieniniu pusryciu!
user posted image
Atsakyti
Labas rytas smile.gif

Aš krapų ir petražolių kaimiškų visai žiemai prisišaldau smile.gif turiu ir raudonėlių pasidžiovinus, tik nežinau ar mėsai reikia tų mažų žalių lapelių ar raudonų žiedelių??? gal kas žinot?

Džiugu, kad blynai patiko wink.gif Aš juos saldžius darau ir valgom vienus, be jokių priedų thumbup.gif

Rokinuke atrodo skanius pusryčius apturėjot wink.gif reiks kitą savaitgalį ir mums išmėginti smile.gif
Atsakyti
Oi merginos, as kai pradejau dometis sveika mityba, tai cia sunkus darbas schmoll.gif . Stengiuosi maitinti suneli sveikai, bet sunkiai sekasi. Maista visada gaminu namuose, nemaisau bulviu su kruopom, mesa ar zuvim. Jokiu pirktiniu prieskoniu tik savo augintus, stengiuosi nieko nekepti ir labai mazai druskos naudoti. Kaip imanoma dazniau gaminu garuose. Galima gaminti cenakus, taciau pilti tik vandeni, o aliejaus sauksta ipilti kai baigs troskintis. Gaminu varsketukus, bet velgi miltai nesveika, zodziu, galbut reiktu nepult i krastutinumus, bet tokia jau yra ta sveika mityba smile.gif . Nu va prirasiau as cia 4u.gif , labai lauksiu recepteliu, nes pacios visi receptai yra ilgai gaminami, paciai kartais norisi prie puodu uztrukti trumpiau smile.gif 4u.gif
Atsakyti