Įkraunama...
Įkraunama...

Auklėjimo teorijos

QUOTE(*meduota* @ 2009 11 11, 18:07)
tada matyt ne taip supratau. 4u.gif

Kiekvienas supranta taip kaip nori suprasti.



Atsakyti
QUOTE(Fruzina @ 2009 11 11, 14:56)
Visų pirma pasakysiu, kad vaikas turi būti mokomas gerbti maistą. Bet kokį. Aš sakykim ir dabar negaliu išmesti duonos į šiukšlinę, nu negaliu, man tai kažkas švento. Pas mane irgi įdėtas maistas turi būti suvalgytas ir nematau čia kažko tokio blogo, o kaip kitaip turėtų būti  g.gif paknibinėjau ir palikau, meskit laukan, per didelė prabanga tai ir kartu išsidirbinėjimas. Tačiau tam kad lėkštė būtų suvalgyta, laikausi tam tiktų dalykų -aš tikrai nededu to ko vaikai nemėgsta, tas kas jiems neskanu, nededu ryškiai per daug, ir dar jie gi pasako ko nori, kiek nori, bet  jei jau paprašei kotleto, tai būk malonus ir suvalgyk. Nenori -neprašyk.

Ant sienos piešti negaus leidimo, nes siena ne piešimui skirta, piešimui yra skirtas popieriaus lapas, jei nepatinka ant lapo, nepieš niekur.


Nors kai kur kategoriškumas labai stiprus, vis dėl to aš manau, kad jūsų vaikas labai gerai išmokytas elgtis savarankiškai ir apgalvotai smile.gif
Atsakyti
Mūsų auklėjimo pioritetas, tai pagarba vaikui ir jo laisvei. Stengiuosi niekada kategoriškai nereikalauti man paklusti, nebent tai būtina, bet prieš tai paaiškinu vaikui, kodėl aš reikalauju vieno ar kito dalyko. Net ir mažuose dalykuose mano mažei svarbu jausti pasirinkimo galimybę. Pvz. žaislus susitvarkyt dabar, arba kai pavalgys(svarbu, kad apsisprendus laikytųsi savo žodžio) tikslas pasiektas- vaikas susitvarko žaislus, bet turi galimybę rinktis kada, taip susitariam beveik visose situacijose biggrin.gif Aišku būna ožiukų, pvz. dėl tų pačių žaisliukų- nesitvarkys ir viskas, tada leidžiu vėl apsispręst, jei nenori, gali nesitvarkyt, aš sutvarkysiu, bet ji tarkim 2 dienas negalės žaisti su žaislais. Svarbu laikytis savo žodžio ir tai tikrai veikia thumbup.gif
Kas dėl piešimo ant sienos, tai mes gyvenam nuomotam bute, mažė žino kad piešiam ant popieriaus, kitur nevalia, kai šiai taisyklei nusižengė, pati ėjo valyt savo piešinio, kad matytų pasekmes, kaip sunku ištaisyt blogą poelgį, manau, kad svarbu, vaikui nuo mažens suvokti savo veiksmų pasekmes.
Nepykit, kad išsiplėčiau blush2.gif
PS. Banalu, bet tiesa, kad geriausiai moko vaikus tėvų pavyzdys. Kantrybės mum 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*meduota* @ 2009 11 11, 16:36)
liepimas vaikui valgyt per prievartą jau prieštarauja sveikos mitybos principams.  g.gif


Bet sveikam protui prieštarauja ir vaiko atsisakymas valgyti apskritai. Jeigu vaikas pareiškia, kad jis "nemėgsta valgyti", tai apie sveikos mitybos principus iš viso nėra ką kalbėti doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Gera-mama @ 2009 12 06, 22:19)
geriausiai moko vaikus tėvų pavyzdys.

Pilnai sutinku, bet dažnai suaugusieji tai pamiršta. Skaitoma, kad vaikas turi privalėti, o tu - norėti. Jokiu būdu. Pirmiausia pagalvokime kas tau patinka, priimtina, kaip norėtum,kad su tavimi elgtųsi, taip reikia elgtis ir su vaiku. Jis toks pat žmogutis. Mažas, bet žmogutis. Kodėl tau gali kažkas nepatikti, kažko nenorėti, o jam tai draudžiama. Kiekvienas mes esame skirtingi, su savais charakteriais ir prie kiekvieno reikia savaip prieiti. Tas pats ir su vaiku. Išmokime bendrauti su vaiku ir jį išklausyti (išklausyti, o ne linkčioti galvą kai jis kalba), tada ir mūsų vaikas klausys ir mes pasieksime to ko norime.
Atsakyti
nelabai suprantu.
Jus zmones esat labai ivarus:
-rukantys, pusiaualkoholikai, gobsus, nusikalteliai, tinginiai, melagiai, iskrypeliai....ir t.t.
Taciau visi jus zinote kaip aukleti vaikus.
Nu kaip galima isauklet vaika nerukyt, jei pats rukai.
Kaip galima isauklet nevagi, jei pats vagis...
Sustokit biski.
Ir pamastykit apie tai.
Ir nemalkit sudo be reikalo.
Vaiko auklet nereikia.
Vaikui reikia tik leisti visa laika buti salia.
Jisai, ziuredamas i jus ir kartodamas, pats auklesis..


Atsakyti
QUOTE(blondinas Nr.198 @ 2009 12 23, 09:12)
nelabai suprantu.
Jus zmones esat labai ivarus:
-rukantys, pusiaualkoholikai, gobsus, nusikalteliai, tinginiai, melagiai, iskrypeliai....ir t.t.
Taciau visi jus zinote kaip aukleti vaikus.
Nu kaip galima isauklet vaika nerukyt, jei pats rukai.
Kaip galima isauklet nevagi, jei pats vagis...
Sustokit biski.
Ir pamastykit apie tai.
Ir nemalkit sudo be reikalo.
Vaiko auklet nereikia.
Vaikui reikia tik leisti visa laika buti salia.
Jisai, ziuredamas i jus ir kartodamas, pats auklesis..

Grubiai pasakyta, bet sutinku. Vaikai, musu veidrodžiai, jei kas ne taip, ieškokime klaidų savyje
Atsakyti
Musu panelei tuoj bus 5metukai thumbup.gif Vaikas yra geras-valgo kai yra valgoma,zaidzia kai yra zaidziama,miega kai ateina laikas miegoti.Bet va buna dienu kad gali sneketi su vaiku kiek tik nori ar daryti su juo ka tik nori bet jei neklauso tai neklauso doh.gif o kita diena kaip niekur nieko vel viskas tvarkoje.Tad per tokias dienas palieku vaika ramybeje nes zinau kad kad ir ka bedaryciau niekas siandien neveiks.O siaip auklejam grieztai-jei pasakem negalim reiskia negalim ir gali ji daryti ka nori nieks nepades.Stengiames isaiskinti viska ir parodyti pavyzdi-tai yra norim buti draugai o ne tevai.Tevais spesim pabuti kai pauges ir reikes biski grieztesnio tono kalboje-juk visi zinom ka reiskia brendimo laikotarpis lotuliukas.gif
Atsakyti
kalbat apie vyresnius vaikiukus, kuriems jau galima kžką PAAIŠKINTI, o ką daryti su metukų leliukais? ar tokio amžiaus vaikui žodis NEGALIMA yra leidžiamas?

aš suprantu, kad vaikui reikia diegti gero ir blogo poelgio bei pasekmės šablonus, bet ar kartais lengva nesumaišyti kur yra būtinos taisyklės, kurios beje mažyliui metinukui tai dar toli kaip nesuprantamos, ir kur yra jo laisvės-pasaulio pažinimo ribojimas?

man regis, kai aš savo metinukui sakau "negalima", jis tai suvokia kaip jo noro pažinti pasaulį ribojimą ir tai priima skaudžiai, nors dažnai tai atrodo mum kaip kaprizas, bet juk jis laaaaabai laaaabai norėjo apžiūrėti tą daiktą kurio jam negalima!!!

žinoma viskam yra ribos, nekalbu apie kraštutinumus, kad duot vaikui žaisti su peiliais, bet...

norėtųsi suprasti kaip vaikas mąsto pagal savo amžių, kaip jam jo amžiuje viskas atrodo, o juk atrodo tai tikrai kitaip nei mum, kas dar sudėtingiau, atrodo vis kitaip kitame amžiaus etape.

todėl aš visad stengiuosi įsijausti į vaikelio vaidmenį, pabandyt suvokti ką jis tuo metu jaučia ir kaip galvoja...

o dabar ir rimtos literatūros ieškausi apie vaikų prichologiją.

Šiaip iš populiariosios literatūros, tai man patiko augink.lt patarimai tėvams, juk iš tiesų ar nekyla klausimas - kada, kai vaikas isterikuodamas griūna nekreipt dėmesio, o kada griūt kartu? ir svarbiausia KODĖL vaikas elgiasi būtent taip???

http://www.augink.lt...oje---ka-daryti

Atsakyti
QUOTE(Tiara two in one @ 2009 12 28, 17:14)


Šiaip iš populiariosios literatūros, tai man patiko augink.lt patarimai tėvams,


dar geru patarimu yra www.manoaugintinis.lt
Atsakyti