Įkraunama...
Įkraunama...

Už Internetu atsisiųstą įrašą – į policijos rankas

Sveiki šiandien radau tokia informacija kuria norėčiau pasidalint su Jumis ... kuo daugiau žmonių sužinos tuo bus geriau.

CITUOJU:

"Interneto naršytojas, persisiuntęs į savo kompiuterį filmą, dainą ar žaidimą, gali atsidurti policijos pareigūnų akiratyje ir gauti tūkstantinę baudą.

Sugriežtinus Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, už piratavimą galima bausti ne tik svetimų kūrinių platintojus, bet ir sau jų atsisiuntusius asmenis.

Net ir už vieną persisiųstą dainą gresia bauda nuo 1000 iki 2000 litų.

Be to, pažeidėjui dar reikės sumokėti kūrėjų ir atlikėjų patirtą žalą.

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) neseniai Kauno Žaliakalnio policijos komisariatui pateikė svetainės linkomanija.net 106 vartotojų kompiuterių identifikavimo (IP) adresus.

„Tai – pirmas atvejis, kai bus nubausti internetu kūrinius sau atsisiuntę žmonės.

Anksčiau būdavo baudžiami tik tarnybinių stočių administratoriai“, – „Lietuvos rytui“ sakė LANVA pirmininkas Vytas Simanavičius.

106 vartotojai iš visiems prieinamos programos „uTorrent“ į savo kompiuterius nemokamai atsisiuntė kompanijos „Microsoft Corporation“ naujausią programinę įrangą „Microsoft Windows 7 Ultimate“ bei įvairių muzikos kūrinių.

Viena tokia „Windows“ programa legaliai kainuoja 686 litus. „Microsoft“ nuostolis – 72 tūkst. litų.

Tačiau policijos pareigūnų dar laukia nelengvas darbas – pagal IP adresus nustatyti vartotojų asmenybę.

„Gali paaiškėti, kad daugelis kūrinius vagiančių asmenų – ne kauniečiai.

Tada jų duomenis perduotume kolegoms iš kitų miestų ar rajonų. Policininkų krūvis ir taip didelis, todėl internete pirataujančių privačių asmenų paieška užtruktų ne vieną savaitę ar net mėnesį“, – sakė Žaliakalnio komisariato prevencijos poskyrio viršininkas Dainius Trumpelis.

Atsakomybėn bus patraukti sutartis su interneto tiekėjais sudarę žmonės, jei nebus nustatyta, jog nelegaliai kūrinius siuntėsi pas juos buvę draugai ar giminaičiai.

Nustačius pažeidėjus, atskirus civilinius ieškinius jiems ketina pateikti „Microsoft“ korporacijai Lietuvoje atstovaujanti advokatų kontora.
"

ŠALTINIS: Informacija iš Lietuvos ryto
Atsakyti
trumpas komentaras:

Eilinis LANVA triukas patikliems zmonems gasdinti. Neuztenka tureti IP (ji galima ir is oro istraukt), reikia dar irodyt, kad tikrai tas zmogus parsisiunte faila.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo maiklas: 04 lapkričio 2009 - 14:17
http://www.uzdarbis....h...t&p=1053924
Keletas linksmų komentarų ta tema smile.gif

http://forum.lrytas....;pid=1571614#fp
O čia truputį protingų žmonių nuomonių.

Taip, kad gyvenkim ramiai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo settle: 04 lapkričio 2009 - 14:48
paskaitykite viską (protingo zmogaus komentarą) ir viskas bus aišku ....



"Kaip čia negrįši prie šių dienų aktualijos, ypač kai iš manęs tikisi komentaro. Šiandien net kvietimą į atvirą diskusiją su Lanva ir Latgaa-a žmonėmis gavau (papasakosiu po to įspūdžius). Bet labiausiai mane paskatino parašyti be reikalo tąsoma Kauno miesto policija. Dievaži! Štai ši citata (pajuodinimas mano):

“Gali paaiškėti, kad daugelis kūrinius vagiančių asmenų – ne kauniečiai. Tada jų duomenis perduotume kolegoms iš kitų miestų ar rajonų. Policininkų krūvis ir taip didelis, todėl internete pirataujančių privačių asmenų paieška užtruktų ne vieną savaitę ar net mėnesį“, – sakė Žaliakalnio komisariato prevencijos poskyrio viršininkas Dainius Trumpelis.

Tarsi Kauno – ypač Kauno – policija dabar neturėtų, ką veikti. Gal kas su elementariomis teisinėmis ir interneto žiniomis perduotų gerb. Dainiui Trumpeliui, kad Lanva policijai pakišo 106-ių visiškai niekuo dėtų žmonių IP adresus?

„Kaip tai visiškai niekuo dėtų?“, paklausite, – „Jie piratai! Siuntėsi Windows 7!“. Pasistengsiu viską paaiškinti visiškai paprastai. Nors Gediminas šiandieniniame rašinyje labiausiai nagrinėja tai, kad IP adresas savaime neparodo, kas yra pažeidėjas (ir tai yra tiesa), paaiškinimas yra dar paprastesnis: šiuo konkrečiu aptariamu atveju neįvyko išvis nieko nelegalaus, net jei žmonės iš tiesų parsisiuntė Windows 7, sutampa jų IP ir jie patys tai pripažintų.

Kodėl? Todėl programinė įranga turi savo platinimo specifiką. Teisiniai santykiai su produkto kūrėjais (savininkais) ir vartotoju užsimezga tik tada, kai jis, norėdamas naudotis produktu, paleidžia jo diegimo programą, perskaito jo dėmesiui pateikiamą licencinę sutartį ir sutinka su jos sąlygomis, paspausdamas mygtuką „Sutinku“ („Agree“ ar pan.). Iki to momento jokie turtiniai, nuosavybės ar kiti teisės aktais reglamentuojami santykiai su programos kūrėjais ir vartotoju nė neegzistuoja. T.y. šiuo konkrečiu atveju Lanva turėtų pagrindą pateikti skundą policijai tik tuo atveju, jei turėtų įrodymų, kad vartotojai pradėjo naudotis Windows 7 operacine sistema, sutiko su licencine sutartimi, bet ją pažeidė. Tačiau akivaizdu, kad pats operacinės sistemos parsisiuntimo faktas apie tai neduoda jokios informacijos.

Situacija visiškai išteisina besisiuntusius Windows 7 ir dėl kitų priežasčių. Aktyviai sekę šios operacinės sistemos paruošimą išleidimui puikiai žino, kad Microsoft pati leido siųstis Windows 7 bandomąją versiją beveik pusę metų. Tik santykinai neseniai oficialus „download“ adresas (http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx) pakeistas į „get“ (http://www.microsoft.com/windows/windows-7/get/). Kaip labai taikliai pastebėjo vienas Gedimino cituojamų komentatorių „Kur yra parašyta, kad va ŠITO failo siųstis negalima, nes jis nelegalus ir tau gresia bauda?“.

Nenaudoju Windows 7, tai negaliu pasakyti 100%, bet ankstesnės Windows versijos, įskaitant Windows Vista suteikdavo vartotojui laiko aktyvuoti registraciją ir „legalizuoti licenciją“. Tas laikas, kaip įprasta platinant programinę įrangą, dažniausiai būdavo apie 30 dienų. Jei per tą laikotarpį įrašydavai į registracijos laukelius savo asmeninę informaciją ir tinkamą aktyvavimo raktą, pradėdavo galioti asmeninė produkto licencija, jei ne – tekdavo produktą ištrinti (dažnai programos tokiais atvejais nustoja veikusios arba apriboja funkcionalumą). Bet netgi tuo atveju, kai per 30 dienų neužregistravote produkto ir nusprendėte jo atsisakyti ištrindami iš savo kompiuterio, jūs vis dar viską darėte legaliai ir nepažeidėte įstatymų!

Tai taip paprasta ir aišku, kad net graudu darosi dėl kilusio erzelio. Atsipeikėkite gi! Aš kiekvieną savaitę visiškai legaliai parsisiunčiu dešimtis įvairiausių programinių produktų, įskaitant komercinius ir labai brangius. Aš juos išbandau, aprašau čia, jei jie įdomūs publikai, nusiperku, jei jie man asmeniniam darbui pasirodo vertingi, ir ištrinu visus kitus. Tai yra normalu, legalu ir šiais interneto paplitimo laikais yra pagrindinis programų platinimo bei pardavimo kanalas! Tai, kad Windows 7 parsisiųsta ne iš Microsoft serverio visiškai nieko nereiškia – žmogus perka licenciją naudotis programa, o ne pačią programą. Programą jis gali gauti iš kur nori ir kopijuoti, kiek tiktai nori. Dirbantys su Microsoft produktais verslui puikiai žino, kad vienas CD/DVD gali būti naudojamas kopijų diegimui per tinklą į šimtus ar net tūkstančius kompiuterių – Microsoft rūpi tik tai, kad visų tų kopijų naudojimas būtų apmokėtas (įsigytos legalios licencijos). Ką jau kalbėti apie faktą, kad Microsoft yra siūliusi su nuolaida (!) legalizuoti Windows tiems, kas to nepadarė?

Taigi ši istorija išties tragikomiška. Ji tokia yra dėl elementarių informacinių technologijų metodų ir teisės neišmanymo iš pernelyg uolių lobistų pusės. Kodėl Microsoft teisininkai nepakonsultavo Lanva žmonių prieš pradedant taip išgarsintą „operaciją“, man yra paslaptis, bet gal Lanva, be galo savimi pasitikėdama, tos teisinės pagalbos ir nesikreipė?"



Nuoroda į šitą straipsnį >>> http://www.nezinau.l...policijos-darba
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo maiklas: 05 lapkričio 2009 - 20:53
Gerai, tie asmenys nepažeidė nieko, nes nesinaudojo tais Windows'ais, bet kaip PLATINIMAS? Jis irgi - nelegali veikla..
Atsakyti
Skaitytojo tema: gamintojai siūlo produkciją siųstis iš „torrentų“?
Atsakyti
QUOTE(settle @ 2009 11 04, 14:44)

Taip, kad gyvenkim ramiai.

teip drinks_cheers.gif
siunčiuos ka man reik ir nesuku galvos. iš vis žiūriu grasina net už komentarų rašymą (cia del pedofilijos) cool.gif
Atsakyti
QUOTE(zbara @ 2009 11 07, 23:06)
teip  drinks_cheers.gif
siunčiuos ka man reik ir nesuku galvos. iš vis žiūriu grasina net už komentarų rašymą (cia del pedofilijos)  cool.gif

Va dėl visokių komentarų, tai žymiai lengviau baudelę gaut, nei dėl Lanvos. Už visokius rasizmus ir panašius komentarėlius delfiuose jau ne vieną nubaudė.
Atsakyti
Na va lanvos triukšmas jau bliūkšta.
http://www.15min.lt/...etuva/56/63858/
Atsakyti
QUOTE(settle @ 2009 11 09, 15:14)
Va dėl visokių komentarų, tai žymiai lengviau baudelę gaut, nei dėl Lanvos. Už visokius rasizmus ir panašius komentarėlius delfiuose jau ne vieną nubaudė.

Tas tai neabejotina. Juolab kad uz komentarus kiek zinau gresia baudziamoji atsakomybe- jei realios laisves atemimo bausmes ir neduoda, tik bauda, visvien gauni teistuma, piratavimo atveju gi tik administracine atsakomybe.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo panasi: 10 lapkričio 2009 - 10:01
Taigi šiandien paaiškėjo visi 106 IP adresai, kuriuos LANVA perdavė policijai. Juos galite peržvelgti čia. Tikiuosi saviškio ten nepamatysit. mirksiukas.gif
Jei nežinot savo IP, galite sužinoti čia arba čia
Atsakyti
QUOTE(Jurgička @ 2009 11 12, 20:12)
Taigi šiandien paaiškėjo visi 106 IP adresai, kuriuos LANVA perdavė policijai. Juos galite peržvelgti čia. Tikiuosi saviškio ten nepamatysit. mirksiukas.gif
Jei nežinot savo IP, galite sužinoti čia arba čia

Ar tik tamstos IP kartais nėra tarp pirmųjų penkių? biggrin.gif
Atsakyti