Įkraunama...
Įkraunama...

Enterinis maitinimas

Sveikutes, kadangi niekur neradau apie tai temos, tai nusprendziau uzvesti nauja. Pataisykite, jei busiu apsizioplinus ax.gif

Mano artimam zmogui gydytojai siulo ivesti enterini maitinima, jie viska piesia graziom splavom, bet as nesu tikra ar tai yra gerai, todel noreciau bet kokios informacijos siuo klausimu. Gal kam teko su tuo susidurti ar kilo panasiu problemyciu???

Labai jum aciu

Atsakyti
Sveika,
Man buvo taikoma tiek enterinė, tiek parenterinė mityba. Tik nelabai supratau kas konkrečiau domina? ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jammin1: 04 lapkričio 2009 - 20:46
Is tikruju domintu bet kas ka galetum pasakyt..
Kiek ilgai tau tai buvo taikyta? Ar mityba buvo pakankama? Ar nejautei diskomforto? Ar nebuvo kazkokiu salutiniu reiskiniu? Ar maista ta specialu pirkai ar namie gaminta naudojai? Daktarai minejo kazka, kad su laiku gali prireikt ir parenterinio maitinimo,taciau sito proceso as net neisivaizduoju..nezinau nei kaip tas maitinimas vyksta, nei kaip tai is viso vyksta.
Atsakyti
QUOTE(kugelis @ 2009 11 04, 21:54)
Is tikruju domintu bet kas ka galetum pasakyt..
Kiek ilgai tau tai buvo taikyta? Ar mityba buvo pakankama? Ar nejautei diskomforto? Ar nebuvo kazkokiu salutiniu reiskiniu? Ar maista ta specialu pirkai ar namie gaminta naudojai? Daktarai minejo kazka, kad su laiku gali prireikt ir parenterinio maitinimo,taciau sito proceso as net neisivaizduoju..nezinau nei kaip tas maitinimas vyksta, nei kaip tai is viso vyksta.

Enterinis maitinimas man buvo taikomas dvejopai:
pirmu atveju pirkadvau specialius gėrimukus- Nutridrink , vėliau ir Nutrison. Nutridrink yra įvairaus skonio- braškinis, šokoladinis, vanilės skonio, kažkokių vaisių ir neutralaus skonio. Tas neutralaus skonio man nelabai patiko ax.gif Nutrison, berods yra tik neutralaus skonio, bet tekdavo prisiversti ir gerti smile.gif Diskomforto jokio nejaučiau, išskyrus tai, kad dėl ligos nuolat pykindavo, o ypač atsigėrus tų gėrimukų. Pirmą kartą juos vartojau apie tris savaites, o antrą apie dvi savaites.
Antru atveju pro nosį buvo įkištas maitinimo zondas ir nuolat lašindavo tam skirtus "gėrimus". Diskomfortas tik toks, kad jaučiau tą šlangelė, bet baisaus tikrai nieko smile.gif
Parenterinė mityba yra maitinimas per į veną įvestą kateterį(man įvedė į kaklą).
Kažkur turėjau nuorodą į puslapiuką apie šias mitybas, pabandysiu surasti, galbūt padės smile.gif
Papildyta:
Štai, radau: -->ČIA<--
Jeigu dar kažkas domins- klauskit, kiek žinosiu-papasakosiu wink.gif
Atsakyti
o tavo nuomone, naudingas tau buvo tas enterinis ir parenterinis maitinimas ar buvo galima ir be jo issiverts? Dekui uz informacija.

Gal dar kas is forumo dalyviu buvo susidure su siuo dalyku..butu idomu isgirst ir ju nuomone ar tai naudinga, efektyvu ar galbut nereikalinga?
Atsakyti
QUOTE(kugelis @ 2009 11 06, 21:34)
o tavo nuomone, naudingas tau buvo tas enterinis ir parenterinis maitinimas ar buvo galima ir be jo issiverts? Dekui uz informacija.

Gal dar kas is forumo dalyviu buvo susidure su siuo dalyku..butu idomu isgirst ir ju nuomone ar tai naudinga, efektyvu ar galbut nereikalinga?

Iš tiesų labai priklauso nuo enterinės mitybos tikslo. Bus vartojama norint visiškai pakeisti maistą ar tik primaitinti, o gal svorio priauginti, arba gal ligonis turi ryjimo problemų ax.gif
Kai man pirmą kartą liepė gerti tuos gėrimukus-normalaus maisto valgyti negalėjau, todėl taip buvo siekiama užtikrinti naudingų medžiagų/kalorijų gaunamą kiekį. Tikslas nepavyko, nes nuolat pykino, todėl viską ką išgerdavau-skrandis atmesdavo.
Antrą kartą gėriau siekiant priaugti svorio. Tačiau man nepadėjo. Nors jau valgiau normalų maistą ir dar tuos gėrimus gėriau.
Na o enterinė mityba per kateterį- buvo būtina ir tikrai padėjo. Po operacijos ilgą laiką negalėjau pajudėti, tad kitos išeities turbūt ir nebuvo.
Parenterinė- taip pat puikiai padėjo ax.gif
Aš už tokius gėrimus, sunkiems ligoniams tai puiki išeitis. Visos reikalingos medžiagos ir kaloringas "maistas"-1ml-1kcal.
Tačiau kaina galėtų būti prieinamesnė ax.gif Tie paskaninti gėrimai(mažas buteliukas)kainuoja virš 6LT, kaikur 7LT. O jų minimaliai šešis per dieną liepdavo išgerti ax.gif
Taip pat jų nevisur būna pirkti, tas irgi nepatogu. Tekdavo grūstis į kitą rajoną jų ieškot ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jammin1: 06 lapkričio 2009 - 21:11
enterine mityba yra butina kai kuriems ligoniams - pvz. kai ilga laika pats nevalgo (pvz. komoje) - tai maistas patenka naturaliu keliu (tik jos jau "suvirskintos"), taip palaikomas zarnyno naturalus darbas - kuris labai reikalingas.
Apskritai, jei ligonis ilgai nevalgo pats - enterine mityba yra butina (ir net nera ko diskutuoti), o parenterine mityba tik trumpam...
Atsakyti
QUOTE(kugelis @ 2009 11 04, 21:20)
Mano artimam zmogui gydytojai siulo ivesti enterini maitinima, jie viska piesia graziom splavom, bet as nesu tikra ar tai yra gerai, todel noreciau bet kokios informacijos siuo klausimu. Gal kam teko su tuo susidurti ar kilo panasiu problemyciu???
Labai jum aciu

Jei gydytojai siulo tai neveltui mirksiukas.gif
Man buvo taikomas enterinis maitinimas, per nosi slangute ivede iki zarnyno, nes skrandis ir kiti organai turejo likti ramybeje.. Buvau dvi savaites nieko nevalgius ir negerus, kitaip matyt ir nebegalejo buti, man sis maitinimas padejo blush2.gif 4u.gif
Atsakyti
sveikos,
labai prašau papasakokit daugiau apie enterine mityba...ar daznai ji taikoma? kokios bedos? unsure.gif
Atsakyti