Įkraunama...
Įkraunama...

keičia raides vietomis

mano 3,4 metų vaikas kalbėdamas keičia raides vietomis, pvz., uodega- uogade, viskas- viksas, miškas- miksas ir pan. tai jis daro su daugeliu žodžių. gal jam reikia specialisto pagalbos, ar viskas normalu pagal jo amžių?
Atsakyti
AS NE LOGOpEDE BET ESU BAIGUSI pEDAGOGIKA , TAI TIKRAI YRA NORMALU IR LABAI NEpERGYVENK, JEI VAIKUI BUTU 5 METAI JAU REIKETU SUSIMASTYTI, O DABAR JIS DAR TIK SU VISKUO SUSIpAZYSTA. wink.gif
Atsakyti
QUOTE (gera mama @ 2004 04 18, 15:59)
mano 3,4 metų vaikas kalbėdamas keičia raides vietomis, pvz., uodega- uogade, viskas- viksas, miškas- miksas ir pan. tai jis daro su daugeliu žodžių. gal jam reikia specialisto pagalbos, ar viskas normalu pagal jo amžių?

Cia ir suaugusiam kartais pasitaiko tokios lingvistines klaidos wink.gif
Atsakyti
Dažni ir sistemingi garsų ir skiemenų keitimai vietomis net nesudėtingos skiemeninės struktūros (2 - 3 skiemenų) žodžiuose gali būti sutrikusio kalbos vystymosi požymis. Nors Jūsų vaikui tik 3 metai, tačiau įprastai plėtojantis kalbai, trejų metų vaikai triskiemenių žodžių kontūrą taria gana taisyklingai, dažniau iškreipiamas atskirų garsų tarimas. Taip pat šiuo atveju reikėtų žinoti kaip vaikas taria atskirus garsus, ar geba kartodami taisyklingai ištarti žodžius, kiek išplėtota savarankiška šnekamoji kalba. Rekomenduočiau jau dabar pasikonsultoti su logopede individualiai, kad laiku būtų pakoreguota kalba ir tokie sutrikimai neigiamai neįtakotų tolesnės kalbos raidos.
Atsakyti
Tiesiog, kadangi mano mažojo amžius beveik toks pat-3,6m tai kitos temos neužvesiu, o paklausiu čia-kaip reaguoti į tokius reiškinius-upė-lupė, vabalas-gabalas-ir daryk tu ką nori... netariam ir R garso... pvz sako : aš KI..PAS. (Kipras)
O vat žodyje "nebark" R girdisi gražiai... g.gif O šiaip tai labai didelis tauškalius-nepatyli nei minutės... smile.gif
Atsakyti
Jeigu tokie žodžių iškraipymai nėra dažni, o pasitaiko tik kai kuriuose žodžiuose, tai problemos lyg ir nėra. Taip žodžiai iškraipomi dėl nepakankamai susiformavusios foneminės (garsinės) klausos, t.y. gebėjimo skirti garsus. Netaisyklingai ištartus žodžius pabandykite pakartoti atskirais skiemenimis, atkreipdami mažojo dėmesį į klaidas. Su laiku tokie žodžių iškreipimai turėtų išnykti. O dėl garso "r" irgi ne bėda. Jei vienuose žodžiuose garsą ištaria, o kituose tiesiog praleidžia, tai irgi rodo neišlavėjusią garsinę klausą. Be to, priebalsius, žodyje einančius po balsių, vaikui daug lengviau ištarti nei einančius po priebalsio.
Atsakyti
......mano vaikas maisydavo tik vieno zodzio,savo vardo raideles,sakydavo ne SIMAS,o MISIS,nu mes tai labai juokdavomes,o siaip daugiau ,kad ka maisytu,tai nepastebejau,o tas vardo raidziu maisymas buvo,gal kokius 6menesius!...dar noreciau paklausti,mano drauges vaikui 2metai ir 3menesiai,jis visai nieko nesneka,nei mama,nei tete,nu nieko visai,tik savo- diga- diga,diakum- diakum...,ar tai normalu?????Gal kas sutrike su klausa,ar kas????
Atsakyti
Remka, Jūsų draugė dėl vaiko kalbos pirmiausiai turėtų pasikonsultuoti su pediatru. Jis žinodamas bendrąjį vaiko išsivystymą gali įvertinti ir kalbos raidą. Iš tikrųjų vaiko kalba ryškiai atsilieka nuo 2 metų vaikui būdingo kalbos išsivystymo lygio. Paprastai jau vienerių metų vaiko žodyną sudaro nuo 2 iki 30 žodžių, dvejų jau pasirodo ir dviejų žodžių sakiniai. Reikėtų įvertinti ir tai, kaip vaikas reaguoja į suaugusiųjų kalbą, ar supranta kas jam sakoma. O priežasčių, trikdančių normalią kalbos raidą gali būti įvairių: paveldėjimas, įvairūs somatiniai susirgimai, nervų sistemos ligos, traumos, klausos trūkumai, netinkama kalbinė aplinka ir kt. Pasitaiko ir tiesiog sulėtėjusio kalbos vystymosi atvejų, kai iki trijų metų vaikas beveik nekalba, o vėliau kalba sparčiai turtėja. Šiems vaikams taip pat dažnai prireikia logopedo pagalbos.
Atsakyti
....labai aciu uz atsakyma,bet labai keista,kaip mama nekreipia i tai jokio demesio,tik numoja ranka ir pasako,kad vistiek kalbes,tuo labiau,kad mociute vaiku gydytoja g.gif
Atsakyti
Naujos temos nedarau, nes nemanau, kad musu problema didele. Taciau, jei pakomentuosite, bus idomu ir busiu dekinga. clap_1.gif
Mano dukrai greitai bus 6 metai. Jau kokius metus pastebiu, kad ji prie kai kuriu zodziu pradzios prideda viena raide, pvz. Spinatas - ispinatas, Sratukas - isratukas, Skurliukas - iskurliukas( nzn ar cia galima rasyti lietuviskas raides, bet cia s su varnele, jei ka smile.gif ). Na cia turbut pagrindiniai zodziai ir butu. Zodziu, pries juos mergina prideda "i" raide. Idomu, kodel taip yra? g.gif

as jai vis primenu, kaip reikia teisingai tarti, tai ji kartais pasako teisingai, bet jeigu reikia ko nors staigiai, tai vel savaip sako, pvz ispylus ka nors saukia: "Mama, duok greitai iskurliuka, reikia isvalyti!" tongue.gif
Atsakyti
QUOTE (gera mama @ 2004 04 18, 22:59)
mano 3,4 metų vaikas kalbėdamas keičia raides vietomis, pvz., uodega- uogade, viskas- viksas, miškas- miksas ir pan. tai jis daro su daugeliu žodžių. gal jam reikia specialisto pagalbos, ar viskas normalu pagal jo amžių?

vat tas kalstingasis viksas. Maniskio populiarusis posakis viksas ir taksas (viskas ir taskas, cia reklamos auka kur buvo pigiausias ir taskas.) Pasaka pas mus yra pakasa, ir niekaip nepersilauzia nors tu ka, nors yra pasakes ne karta ir taisyklingai,kompas dar nesenai buvo ponkas, dabar jau istaria gerai, bet va viksas tai cia nzn kada baigsis. Maniskiui 3metukai 4 men irgi. Gal cia amziaus problema? gal isaugs?
Atsakyti
Russne,
jeigu Jūsų panelė tą "i" prilipdo tik prie kelių "š" garsu prasidedančių ir ,ko gero, retai vartojamų žodžių, o kitus žodžius pradeda tais garsais, kuriais ir priklauso, tai problemos turbūt ir nėra. Gal ji tiesiog, reikšdama mintis, iš karto neranda reikalingo žodžio ir kad nesusidarytų pauzė prideda garsiuką "i". Vaikai gana dažnai, gavę klausimą, į kurį reikia kuo greičiau atsakyti, atsakymą pradeda balsiu "aaaaaa....." arba "iiiiiiiiiii" ir pan.
Atsakyti