Įkraunama...
Įkraunama...

Sluoksniuota tešla

Sluoksniuota tešla

Norint pagaminti gerą sluoksniuotą tešlą labai svarbu neskubėti ir nedaryti to atsainiai. Visi produktai privalo būti šalti, o tešla gaminama ant vėsaus paviršiaus, taip kad, jei jau nuspręsite ją gaminti, nedarykite to prikaitusioje virtuvėje ar šalia karštos viryklės. Taip pat planuokite laiką taip, kad tešla galėtų “pailsėti” tarp lankstymų. Paruoštą sluoksniuotą tešlą galima šaldyti ir prireikus naudoti vėliau.

500g “kietų”, duonai gaminti skirtų miltų
75g ištirpinto sviesto
250ml šalto vandens
2 a.š. druskos

300g gero sviesto (ne mažiau nei 80% riebumo)

* Persijokite miltus. Miltų viduryje padarykite įdubimą ir supilkite druską, vandenį ir ištirpintą atvėsintą sviestą. Imdami po truputi miltų iš kraštų užmaišykite tešlą. Išimkite tešlą iš dubens ir keletą kartų perminkykite. Suformuokite rutulį, jo viršuje peiliu įpjaukite kryžių. Įdėkite tešlą į riebalais pateptą dubenį, uždenkite riebalais patepta virtuvine plėvele ir padėkite į šaldytuvą, kad pastovėtų 30 minučių.

user posted image
user posted image

* Įdėkite sviestą tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir kočėlu išmuškite iki 1cm storio (jei reikia, rankomis formuokite sviesto kraštus, kad gautųsi stačiakampis. Padėkite sviestą į šaldytuvą, kol paruošite tešlą).

user posted image


* Išimkite tešlą iš dubens ir padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kiek atlenkite kiekvieną tešlos kampą ir kočėlu iškočiokite, kol turėsite kažką panašaus į keturlapį dobilą (tešlos vidurys turėtų būti kiek storesnis nei kraštai). Kočiojant tešlą karts nuo karto tešlą pakelkite ir pabarstykite jos apačią miltais, kad tešla neliptų prie paviršiaus.


user posted image

* Į tešlos centrą dėkite išmuštą sviestą. Užlankstykite tešlos kraštus, kad visiškai paslėptų sviestą, apverskite tešlą ir iškočiokite pailgą, maždaug 7-8mm storio stačiakampį (jei reikia, galite kiek patempti kraštus, kad susidarytų taisyklinga forma).


user posted image

* Laikas pradėti lankstyti tešlą, kad susiformuotų sluoksniai (juk ji neveltui vadinama „sluoksniuota“!). Yra du tešlos lankstymo būdai: “viengubas lenkimas” ir “dvigubas lenkimas”. Jei naudosite viengubą lenkimą, tešlą bus galima perlenkti iki 6 kartų, jei dvigubą - lenkite ne daugiau nei 3 kartus. Aš naudojau dvigubą lenkimą. Mintyse nubrėžkite liniją, einančią per tešlos centrą. Imkite vieną tešlos kraštą ir sulenkite iki centrinės linijos. Taip pat užlenkite ir kitą kraštą. Sulenkite tešlą per pusę. Galite pažymėti tešlą, kad žinotumėte kiek lenkimų padarėte – tiesiog įspauskite tešlą pirštu, vienas įdubimas reikš vieną lenkimą. Suvyniokite tešlą į virtuvinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent jau 30 minučių.

Viengubas lenkimas:

user posted image

Dvigubas lenkimas:

user posted image
user posted image



* Ištraukite atvėsusią tešlą iš šaldytuvo ir pasidėkite prieš save taip, kad perlenktas kraštas būtų jūsų kairėje, o “atviras” tešlos kraštas dešinėje. Iškočiokite tešlą į pailgą, maždaug 7-8mm storumo stačiakampį ir vėl sulankstykite dvigubu lenkimu. Įspauskite tešlą du kart, suvyniokite į virtuvinę plėvelę ir vėl padėkite į šaldytuvą 30 minučių. Visą šį procesą pakartokite dar vieną kartą.


user posted image

* Paruoštą sluoksniuotą tešlą iškočiokite iki norimo storio, supjaustykite formelėmis, patepkite trynio ir pieno mišiniu ir kepkite 220°C orkaitėje. Iškepusius gaminius atvėsinkite ant grotelių. Skanaus!

Paimta iš šaltinio
Atsakyti
QUOTE(vanessa @ 2009 12 09, 15:05)
Sluoksniuota tešla

[/url]

Dievinu sios teslos gaminius thumbup.gif
Atsakyti
dariau sia tesla ir nelabai man ji patinka. Atrodo kad sviesto per daug, labai riebu. ir labai limpa prie stalo kociojama, greitai susyla ir nebeina nieko daryt. Esu tik pradedancioji uz tai nzn kaip butu galima taisyti klaidas ir pagaminti skanius bei isvaizdzius gaminius. ax.gif 4u.gif
Atsakyti
o as darau taip: 400g gero sviesto(naminis thumbup.gif ) ir ti400g grietines taip pat riebios, (namine butu thumbup.gif ) miltu ids akies, kad tesla butu minksta. Sviesta palaikau kambario temp kol pasidaro minkstas, tuomet dedu i inda viska kartu ir isminkau, tuomet i saldytuva valandelei, arba nakciai... ir kepu skareles su obuoliu. Gaunasi super, beveik nesiskiria nuo tikros sluoksniuotos teslos. tikrai gaunasi labai sauniai ir be jokio vargo blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(olantukas @ 2009 12 11, 21:21)
o as darau taip: 400g gero sviesto(naminis  thumbup.gif ) ir ti400g grietines taip pat riebios, (namine butu  thumbup.gif ) miltu ids akies, kad tesla butu minksta. Sviesta palaikau kambario temp kol pasidaro minkstas, tuomet dedu i inda viska kartu ir isminkau, tuomet i saldytuva valandelei, arba nakciai... ir kepu skareles su obuoliu. Gaunasi super, beveik nesiskiria nuo tikros sluoksniuotos teslos. tikrai gaunasi labai sauniai ir be jokio vargo  blush2.gif

tai jus sviesta visa imaisote i tesla, taip? kiek mazdaug tai galetu buti miltu esu pradedancioji tai noretusi tiksliau blush2.gif
Atsakyti
Nu man atrodo, kad olantuko tesla vadinasi kapota smile.gif . Bet as nezinau kuo skiriasi sluoksniuota nuo kapotos?
Man per daug sudetinga pasigaminti, pagal toki aprasyma atrodo, todel jau greiciau nusipirkti smile.gif
O is tokios teslos labai skanu viskas!
Atsakyti
QUOTE(pienia @ 2009 12 13, 21:00)
Nu man atrodo, kad olantuko tesla vadinasi kapota smile.gif . Bet as nezinau kuo skiriasi sluoksniuota nuo kapotos?
Man per daug sudetinga pasigaminti, pagal toki aprasyma atrodo, todel jau greiciau nusipirkti smile.gif
O is tokios teslos labai skanu viskas!

pagaminti nera itin sunku, bet kazkas negerai nes limpa stipriai kociojama kadangi greit isyla. esu nusiteikus ismokti pagaminti bigsmile.gif bet reikia labiau patyrusiu patarimu. ax.gif 4u.gif
Atsakyti
gal butu galima visa svieta iminkyt i tesla, o veliau tik sluoksniuoti. kazin gautusi? g.gif blush2.gif
Atsakyti
As moku vadinama kapota tesla padaryti, tik nzn gal ji ir sluoksniuota tokia pati?
Kas gali skirtumus paaiskinti?
Atsakyti
ne, mergaites, mano receptukas ne kapotos teslos, ir man gaunasi puikiai, ir nieks nelimpa, net mano mergytes is jos daro pagrandukus, ax.gif ir neisiterlioja ... 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(olantukas @ 2009 12 15, 19:10)
ne, mergaites, mano receptukas ne kapotos teslos, ir man gaunasi puikiai, ir nieks nelimpa, net mano mergytes is jos daro pagrandukus,  ax.gif ir neisiterlioja ...  4u.gif  4u.gif

tai Jus ta tesla dar lankstote keleta kartu?
Atsakyti