Įkraunama...
Įkraunama...

Sunkūs, komplikuoti gimdymai...

Apie nėštumo komplikacijas apstu informacijos, o apie gimdymo-maža, pasidalinkit patirtim, papasakokit, ką žinot apie tai, kuri gimdėt itin sunkiai su komlikacijom?Ar neįmanoma buvo to išvengti, kokios pasėkmės?
Pas draugę tai buvo jau senstantys vandenys, jai skatino gimdymą, tai ji labai atsimena tą intensyvų žaiurų trigubai dažnesnį nei bet kuriai skausmą, po gimdymo jai davė narkozę, gramdė pridžiūvusią placentą...
Atsakyti
Radau šiek tiek info:
“Gimdymo komplikacijos.
-Pailgėjęs gimdymas.
-Smarkus kraujavimas gimdymo metu.
-Placentos užsilikimas. Normaliai per gimdymą placenta nuo gimdos sienelės lengvai atsiskiria po vaiko gimimo. Moterims, turėjusioms abortų, placenta lengvai neatsiskiria. Tai sukelia kraujavimą. Neretai tenka placentą pašalinti chirurginiu būdu.
- Placenta previs. Po gimdymo užkemša gimdos kaklelį, kad net tenka daryti Cezario pjūvį.
-Chlamidiozės atveju 5,1 karto dažniau pasitaiko gausus, normą viršijantis kraujavimas, taip pat 2,8 karto dažniau būna karščiavimas gimdymo ir 2,3 karto dažniau - pogimdyminiame perioduose.
-Daugiavaisio nėštumo ir gimdymo komplikacijos yra įvairios: priešlaikinis gimdymas (iki 50 proc. atvejų), nėščiųjų mažakraujystė, nėštumo hipertenzinės būklės (aukštas arterinis kraujospūdis, pabrinkimai, baltymo atsiradimas šlapime), netaisyklingos vaisių pirmeigos ir padėtys gimdoje, priešlaikinis vaisiaus vandenų nutekėjimas, gimdymo veiklos silpnumas, užtrukęs gimdymas, priešlaikinis placentos atsiskyrimas (ypač užgimus pirmajam vaisiui), visų vaisių augimo atsilikimas (hipotrofija) arba netolygi vaisių raida, įgimti sklaidos trūkumai ir anomalijos, vaisių deguonies stygius (hipoksija), gimdos hipotonija (pertempta nėštumo metu gimda po gimdymo nesugeba susitraukti ir iš jos kraujuoja), gimdos nesugebėjimas susitraukti, lėtesnis grįžimas iki normos dydžio pogimdyminiame laikotarpyje, pogimdyminės infekcijos, didelis naujagimių mirtingumas (4-5 kartus didesnis negu vienvaisio nėštumo atveju, ypač tų dvynių, kurie vystosi iš vieno kiaušinėlio, turi vieną placentą ir vieną vaisiaus vandenų pūslę), gimdymas dažniau užbaigiamas įvairiomis operacijomis.
Dažnai neišlaukiama, kol gims placenta - ji stumiama, traukiama, kartais dėl to kyla pavojingų komplikacijų (tokių kaip nukraujavimas).
Pernešiojus vaisių, mažėja gemalinių vandenų kiekis, gali prasidėt vaisiaus badas. Be to, papilnėjus 30 kg gresia komplikacijos.
Gimdyvės komplikacijos. Komplikacijos motinai: gimdos kaklelio plyšimas, makšties plyšimas, tarpvietės plyšimas – 5(3.85%).
Gimdymo veiklos nepakankamumas. Gimdos kaklelio atsidarymą spartina hidrostatinis amniono plėvių poveikis, o joms plyšus, tiesioginis pirmeigės dalies spaudimas į kaklelį. Kai dubuo per siauras, nesusidaro vidinė prigludimo juosta ir visa gimdos raumenų jėga nukreipiama tiesiogiai į amniono plėves, dengiančias besiplečiantį gimdos kaklelį. Dėl to gana dažnai per anksti nuteka vaisiaus vandenys. Kai dubuo siauras, nutekėjus vaisiaus vandenims, galvutė negali tiesiogiai spausti gimdos kaklelio ir apatinio gimdos segmento. Sąrėmiai būna ne tokie veiksmingi. Kuo geresnė galvutės ir dubens adaptacija, tuo stipresnė gimdymo veikla.
Gimdos kaklelio atsidarymo sutrikimai. Esant disproporcijai tarp vaisiaus galvutės ir dubens, gimdos kaklelis atsidaro nepakankamai greitai. Gana dažnai, atsidaręs kelis centimetrus, jis nustoja ar beveik nustoja plėstis. Gimdos kaklelio atsidarymo kitimai yra labai svarbūs gimdymo prognozei. Per lėtas gimdos kaklelio plėtimasis yra netiesioginis siauro dubens požymis. Tam, kad įsitikintume, kad įėjimo plokštuma siaura, visiškai nebūtina sulaukti visiško gimdos kaklelio atsidarymo. Įėjimo plokštumos nepakankamumą diagnozuoti ir keisti gimdymo priežiūros taktiką reikia gerokai anksčiau.
Infekcija. Plyšus amniono plėvėms, atsiveria kelias infekcijai. Jeigu bevandenis laikotarpis ilgas, infekcijos išplitimo pavojus ypač didelis. Jis didėja ir dėl daug tyrimų pro makštį: užsitęsus ir nepakankamai progresuojant gimdymui, tyrimų pro makštį atliekama daug daugiau.
Gresiantis gimdos plyšimas. Jeigu gimdymo veikla stipri, bet pro įėjimo plokštumą negali nusileisti net ir konfigūruota galvutė, toliau progresuojant gimdymo veiklai, apatinis gimdos segmentas tempiamas vis labiau. Susiformuoja patologinis kontrakcinis (Bandlio) žiedas. Jį galima čiuopti per priekinę pilvo sieną kaip skersą ar įstrižą elastingą žiedą, esantį viduryje tarp gaktinės sąvaržos ir bambos. Tokiais atvejais būtina skubiai atlikti cezario pjūvį. Gimda labai retai plyšta savaime, be gimdymo veiklos skatinimo. Todėl svarbu laiku nustatyti dubens ir galvutės neatitikimą ir keisti taktiką.
Fistulės. Vaisiaus galvutei pleištu įsispraudus į dubens įėjimo plokštumą, suspaudžiami aplinkiniai minkštieji audiniai. Juose sutrinka kraujo cirkuliacija ir mityba. Suirus nekrozavusiems audiniams, po kelių dienų susiformuoja vezikovaginalinės, vezikocervikalinės ar rektovaginalinės fistulės. Dažniausiai jos susiformuoja esant per ilgam išvarymo laikotarpiui.
Hipotoninis kraujavimas. Užsitęsus gimdymui, gimdos raumuo pavargsta. Dėl to ankstyvuoju pogimdyminiu laikotarpiu gimda negali pakankamai susitraukti ir prasideda hipotoninis kraujavimas.
Vaisiaus komplikacijos.
Netaisyklingos vaisiaus pirmeigos. Esant siaurai įėjimo plokštumai, vaisiaus galvutė išlieka virš įeigos į dubenį, neturi galimybių fiksuotis. Dėl to dažniau būna netaisyklingos vaisiaus pirmeigos: atloštinės galvutės pirmeigos, skersinė vaisiaus padėtis, sėdyninės pirmeigos.
Užsitęsęs gimdymas ir vaisiaus hipoksija. Per ilgai užsitęsęs gimdymas pats savaime gali turėti neigiamą poveikį vaisiui. Sąrėmių metu, ypač jų kulminacijoje, į tarpgaurelines ertmes kraujo priteka mažiau ar išvis nepatenka, taigi laikinai nutrūksta deguonies tiekimas vaisiui. Kiekvienas pakankamai stiprus sąrėmis - papildomas krūvis vaisiui. Ilgai užsitęsus gimdymui, išsenka rezervai, vaisius dekompensuoja – prasideda hipoksija ir acidozė. Pastebėta, kad gimdymui užtrukus ilgiau nei 20 val., o išvarymo laikotarpiui - ilgiau nei 3 val., labai didėja perinatalinis sergamumas ir mirtingumas.
Intrauterininė infekcija. Kai įėjimo plokštuma per siaura, nesusidaro vidinė prigludimo juosta, anksti nuteka vaisiaus vandenys ir gimdymas tęsiasi ilgiau negu įprasta. Kuo ilgesnis bevandenis laikotarpis, tuo didesnis intrauterininės infekcijos pavojus. Mikroorganizmai, patekę į vaisiaus vandenis, pereina per amniono plėves ir įsiskverbia į decidua bei choriono kapiliarus, sukeldami motinos ir vaisiaus bakteriemiją. Kita vertus, vaisius, aspiravęs infekuotus amniono vandenis, suserga pneumonija, kurios pasekmės gali būti skaudžios. Taigi intrauterininė infekcija pavojinga ne tik motinai, bet yra svarbi vaisiaus ir naujagimio mirtingumo ir sergamumo priežastis.
Gimdyminis gumbas (priešgalvos). Ilgai užsitęsus gimdymui ir bevandeniam laikotarpiui, susiformuoja didelis gimdyminis gumbas – dėl vidinio ir išorinio spaudimo skirtumo patinsta pirmeigės dalies minkštieji audiniai. Dėl didelio gimdyminio gumbo galime suklysti nustatydami galvutės padėtį dubens atžvilgiu. Gimdyminis gumbas gali pasiekti diafragmą net tuomet, kai galvutė nenusileidusi, t.y. didžiausiu (biparietaliniu) matmeniu nepraėjusi per dubens įėjimo plokštumą. Klaidingai įvertinę situaciją, per anksti stanginame, naudojame akušerines reples ar vakuuminį ekstraktorių, nors tam nėra sąlygų. Taip elgdamiesi traumuojame vaisių ir motiną.
Vaisius galvutės konfigūracijos kitimai, asinklitizmas, trauma. Vaisiaus kaukolės kaulai paslankūs, nes siūlės tarp jų nesukaulėjusios. Todėl vaisiaus galvutė, slinkdama gimdymo kanalu, gali prisitaikyti prie jo formos. Spaudžiami sąrėmių jėgos, galvutės kaulai pasislenka vienas kito atžvilgiu. Šis procesas vadinamas galvutės konfigūracijos kitimu. Dažniausiai priekyje esantis momenkaulio medialinis kraštas uždengia arčiau kryžkaulio esančio momenkaulio medialinį kraštą. Panašiai atsitinka ir kaktikauliams. Pakaušio kaulas palenda po momenkauliais. Taip galvutė ištįsta vedamojo taško (pakaušinės pirmeigos atveju - mažojo maumenėlio) kryptimi, įgaudama dolichocefalinę konfigūraciją. Nedideli galvutės kaulų poslinkiai būna normalaus gimdymo metu ir vaisiui nekenkia. Kaip gimdyminis gumbas, taip ir didelė galvutės konfigūracija, gali labai klaidinti nustatant tikrąją galvutės padėtį gimdymo kanale.
Visgi kai dubuo siauras ir galvutės kaulų poslinkiai pakankamai dideli, vaisius traumuojamas: išsiliejus kraujui po antkauliu, susidaro kefalohematoma, cephalo heamatoma, plyšta smegenėlių padangtė, torsio tentorium cerebelli, plyšta galvos smegenų venos, sudarydamos subdurines, subarachnoidines, pilkosios ir baltosios medžiagos, smegenėlių, intraventrikulines kraujosruvas (hematomas).
Kaip minėta, galvutė konfigūruojantis, dažniausiai gimdymo kanale žemiau būna priekinis momenkaulis. Taip strėlinė (sagitalinė) siūlė pasislenka kryžkaulio link. Strėlinės siūlės pasislinkimas į šoną nuo dubens ašies vadinamas asinklitizmu. Kai strėlinė siūlė arčiau kryžkaulio, yra priekinis asinklitizmas, kai arčiau gaktinės sąvaržos (žemiau užpakalinis momenkaulis) – užpakalinis asinklitizmas. Nedidelis asinklitizmas gali būti ir normalaus gimdymo metu. Kai įėjimo plokštuma siaura, ypač jei dubuo platipeloidinis ar androidinis, galvutė labai nukrypsta į šoną nuo dubens ašies – sąlygos vaisiui gimti dar pablogėja. Taigi didelis asinklitizmas rodo, kad dubuo iš tiesų per siauras.
Skliauto kaulų lūžių pasikaito retai. Dažniausiai taip atsitinka, jei gimdymas forsuojamas.
Virkštelės ir smulkių vaisiaus dalių iškritimas. Kai dubuo siauras, vaisiaus galvutė ilgai išlieka virš įeigos į mažąjį dubenį, nesusidaro vidinė prigludinimo juosta, todėl virkštelė gali pro gimdos kaklelį iškristi į makštį. Pastebėjus iškritusią virkštelę, reikia atstumti galvutę ir atsargiai užkišti virkštelės kilpą. Jei nepavyksta, būtina skubi cezario pjūvio operacija. Rengiantis operacijai ir jos pradžioje, iki atveriama gimdos ertmė, vaisiaus galvutė laikoma atstumta taip, kad kuo mažiau spaustų virkštelę, kartu čiuopiama ar ji dar tebepulsuoja. Atstumtą galvutę turi laikyti asmuo, nustatęs virkštelės iškritimą. Aprašytas ir kitas būdas: kol bus pasiruošta atlikti cezario pjūvį, tam kad vaisiaus galvutė būtų atitolinta nuo dubens įeigos ir mažiau spaustų iškritusią virkštelę, šlapimo pūslė pripildoma 500-700 ml fiziologinio tirpalo.
Atsakyti
Dar nepaminėjai komplikacijų įsivystančių dėl gimdyvės ligų: eklamsija, preeklamsija.
Atsakyti
Man buvo gimdos kaklelio plyšimai, gimdymo veiklos nepakankamumas (gimdos kaklelis atsidarė per 6 val. 3 cm, likusias 6 val. iki gimdymo veiklos skatinimo neatsidarė nė per 1 cm. Skatino gimdymą (oi, net nenoriu prisiminti tų 4 val. ir likusių 7 cm...) ir pastebėję, jog vaiko širdies tonai silpsta, man tą gimdymą dar labiau paskatino..Pagimdžiau 4 val. anksčiau nei buvo numatę ir kirpo tarpvietę. Su placenta rodos buvo viskas gerai, bet po gimdymo praėjus beveik metams rado kažkokį neaiškios kilmės darinį šalia gimdos.... kažką minėjo apie likusios placentos dalį, bet nesu tikra, nesityriau iš to strioko toliau..
Atsakyti
labai greitas gimdymas ir gan didelis vaikas - pasekmes, kad pusantros valandos siuvo ir dabar buna problemu + gimdymo trauma stuburui ( tarp dvieju slanksteliu tarpas susiaurejo).
Ir po abieju gimdymu praejus kelioms savaitems prasidedavo gimdos uzdegimas - man per greitai kaklelis uzsidarydavo ir dalis skysciu, kurie turetu iseiti likdavo gimdoje.
Atsakyti
Mano gimdymas truko beveik visa para. Kaklelis atsidarinejo labai letai, ir kai pagaliau jau buvo tie 10 cm., nevyko joks postumis, ir taip 3 val. Galiausiai buvo atliktas Cezaris, o ligos istorijoje parasyta - kliniskai siauras dubuo. As tai iki siol nesuprantu, maniau, kad tai jau galima numatyti nestumo metu, juk daromi dubens matavimai, ar ne? Gal kam teko susidurti su panasia problema?
Atsakyti
QUOTE
Ir po abieju gimdymu praejus kelioms savaitems prasidedavo gimdos uzdegimas - man per greitai kaklelis uzsidarydavo ir dalis skysciu, kurie turetu iseiti likdavo gimdoje.


Gimdos išsivalymui labai padeda trikertės žvaginės arbata (būna vaistinėje), galima pradėti gerti iš karto po gimdymo. Gerai ir dilgėlių arbata - ši turi dar ir labai daug vitaminų, geležies. O jei nepraėjus šešioms savaitės iš viso liaujasi bet koks kraujavimas ir tepimas, reikia būtinai pasirodyti gydytojai. Bent jau mus taip mokė biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE (Ramunne @ 2004 04 25, 10:33)
Mano gimdymas truko beveik visa para. Kaklelis atsidarinejo labai letai, ir kai pagaliau jau buvo tie 10 cm., nevyko joks postumis, ir taip 3 val. Galiausiai buvo atliktas Cezaris, o ligos istorijoje parasyta - kliniskai siauras dubuo. As tai iki siol nesuprantu, maniau, kad tai jau galima numatyti nestumo metu, juk daromi dubens matavimai, ar ne? Gal kam teko susidurti su panasia problema?

Kliniškai siauras dubuo išaiškėja tik gimdymo metu. Ta prasme, moteriškės užpakalis, kaip traktorius(atsiprašau už išsireiškimą, tiesiog noriu, kad įsivaizduoum situaciją), o ji vaiko gali nepagimdyti. Vaikas jos dubeniui yra per didelis. Nėštumo metu, vaikelis būna pilvelyje ir į dubenį nesileidžia. Todėl būna sunku nustatyti, atitiks dubuo ir vaikelis vienas kitą, ar ne. wink.gif
Atsakyti
QUOTE (Žiogelis @ 2004 04 25, 18:33)

Gimdos išsivalymui labai padeda trikertės žvaginės arbata (būna vaistinėje), galima pradėti gerti iš karto po gimdymo. Gerai ir dilgėlių arbata - ši turi dar ir labai daug vitaminų, geležies.

Vakar kazkur skaiciau, kad nesciai ir maitinanciai
mamai nepatartina valgyti dilgeliu. Tad jei kas susi-
gundysit pasikonsultuokit su gydytoja
Papildyta @ [mergetime]1083495526[/mergetime]
Va radau zurnale "Tavo vaikas" 2004-Nr:5 raso:
dilgeles del jose esanciu medziagu nerekomenduojamos
vaikams iki 3 m, taip pat netinka nescioms ir zindyvems.
Atsakyti
QUOTE (mažulka @ 2004 04 26, 11:36)
Kliniškai siauras dubuo išaiškėja tik gimdymo metu.

Man dubeni matavo pirmo apsilankymo pas gydytoja metu.
Atsakyti
QUOTE (Kuzia @ 2004 05 02, 16:59)
Man dubeni matavo pirmo apsilankymo pas gydytoja metu.

Man taip pat matavo nėštumo pradžioje, o po to dar kartą atvažiavus gimdyti. Pagal išmatavimus, mano dubuo- siauras, tačiau tai nesutrukdė man pačiai pagimdyti dviejų vaikų, juo labiau, kai sūnelis nebuvo iš smulkiųjų. wink.gif
Atsakyti
QUOTE (mažulka @ 2004 04 26, 09:36)
Kliniškai siauras dubuo išaiškėja tik gimdymo metu. Ta prasme, moteriškės užpakalis, kaip traktorius(atsiprašau už išsireiškimą, tiesiog noriu, kad įsivaizduoum situaciją), o ji vaiko gali nepagimdyti. Vaikas jos dubeniui yra per didelis. Nėštumo metu, vaikelis būna pilvelyje ir į dubenį nesileidžia. Todėl būna sunku nustatyti, atitiks dubuo ir vaikelis vienas kitą, ar ne. wink.gif

Kodėl, yra juk matavimai, aišku, preliminarūs, bet vis tiek...Pvz., galima numatyti, kad vaikelio galvutė labai didelė ir pan. O šiaip jau dažniausiai vaikelis prisitaiko prie motinos dubens kaulų formos - siauresnis dubuo - mažesnis vaikas. smile.gif

Bet jei galvutė ilgai neįsistato į dubenį, tarkim, prieš pat gimdymą vis dar nenusileidžia, galima spėti, kad dubuo visgi per siauras...
Atsakyti