Įkraunama...
Įkraunama...

Spermos kokybė ir tyrimai

user posted image

SPERMOS TYRIMAS


Medžiagos pristatymo į laboratoriją laikas neturi viršyti 30 min. Mėginį pristatyti steriliam indelyje palaikant jo temperatūrą artimą kūno temperatūrai.
PSAO rekomenduoja prieš tyrimą 2-4 dienų lytinio susilaikymo periodą.

Normos

Kiekis : > 2 ml
pH : 7,2-7,8
Spermos koncentracija : > 20 mln. spermatozoidų 1 ml ejakuliato
Bendras spermatozoidų kiekis : > 40 mln. ejakuliate
Gyvybingumas : > 50 % spermatozoidų, progresyviai judrių (a ir b kategorijos), > 25 % greitai progresyviai judrių (a kategorija)
Morfologija : > 30 % normalių spermatozoidų

Aprašomoji terminologija

Normozoospermija - normalūs spermos rodikliai.
Oligozoospermija - mažiau kaip 20 mln. spermatozoidų 1 ml.
Kriptozoospermija - mažiau kaip 1 mln. spermatozoidų 1 ml.
Polizoospermija - daugiau nei 250 mln. spermatozoidų 1 ml.
Astenozoospermija - mažiau nei 50 % spermatozoidų, progresyviai judrių (a ir b kategorijos); mažiau nei 25 % spermatozoidų, greitai progresyviai judrių (a kategorija).
Teratozoospermija - mažiau nei 30 % normalių spermatozoidų.
Oligoastenoteratozoospermija - oligo-, asteno-, teratozoospermijos kombinacija.
Azoospermija - ejakuliate nėra spermatozoidų, yra spermatogenezės ląstelių.
Parvisemija - ejakuliato tūris mažiau nei 2 ml.
Hipersemija - ejakuliato tūris daugiau nei 5 ml.
Aspermija - nėra ejakuliato, spermatozoidų ir spermatogenezės ląstelių.
Hemospermija - eritrocitai ejakuliate.
Akinezė - nejudrūs spermatozoidai.
Nekrospermija - mirę spermatozoidai.

user posted image

XXI amžiaus vyrui gresia problema, apie kurią anksčiau net nesusimąstydavome. Remiantis paskutiniais tyrimais, per pastarąjį dešimtmetį, vyrų spermoje spermatozoidų sumažėjo 50 proc. O apie ketvirtadalį visų nevaisingumo atvejų sąlygoja vyrų spermos sutrikimai. Nuo 24 metų amžiaus, kiekvienais metais tikimybė apvaisinti moterį sumažėja net 2 proc. Tačiau ir tai dar ne viskas, mat problema niekur nedingsta net ir partnerei pastojus. Viena iš septynių moterų patiria persileidimą, o vyro sperma tam turi didelę įtaką. Laimei, yra išeitis. Truputį pakoregavę savo meniu, galite labai pagerinti savo spermos kokybę.

Cinkas.
Ši medžiaga skatina spermatozoidų gamybą, gerina jų judėjimą, greitį, formuoja spermatozoidų uodegėlės išorinį sluoksnį. Cinkas didina hormonų kiekį organizme, o taip pat ir lytinį potraukį. Kai kurie šaltiniai teigia, kad jis net gerina genetinės medžiagos kokybę bei skatina ląstelių dalijimąsi. Minimali cinko paros dozė yra 15 mg, ją galima padvigubinti, nes vienos ejakuliacijos metu vyras gali prarasti net iki 9 proc. paros cinko normos. Turtingiausias cinko šaltinis yra austrės. Jo taip pat yra moliūgų bei sezamo sėklose.
Selenas. Jis taip pat skatina spermatozoidų gamybą, gerina jų judėjimą. Be to, sumažina defektyvių spermatozoidų kiekį. Selenas reikalingas testosterono gamybai, kuris skatina spermos gamybą, reguliuoja lytinį potraukį. Jei seleno trūksta, spermatozoidai netenka uodegėlių, o dėl to ir judėjimo galimybės. Seleno trūkumas gali sukelti ir DNR defektus. Seleno daug turi bertoletijų (Braziliški) riešutai, grybai.

Vitaminas B12. Remiantis Japonijoje atliktais tyrimais, 1500 mikrogramų šio vitamino per dieną padidina spermatozoidų gamybą ir jų judrumą net 42 proc. vyrų. Šio vitamino yra lašišoje, kepenyse, kiaušiniuose, natūraliame jogurte.

Vitaminas C. Šis vitaminas apsaugo spermatozoidus nuo sulipimo, skatina jų gamybą, mažina patologiškų spermatozoidų kiekį spermoje. Vitamino C turi kiviai, brokoliai, mangai, braškės, pomidorai, kopūstai, bulvės, slyvos, serbentai (tačiau spermos kokybę labai blogina pesticidai, todėl verčiau rinktis ekologiškus, mūsų klimatinės juostos vaisius ir daržoves - red. past.).
Riebiosios rūgštys. Jos dalyvauja prostaglandinų gamyboje, o prostaglandinų trūkumas susijęs su nevaisingumu ir spermos kokybės sutrikimais. Prostaglandinai skatina spermatozoidų pajėgumą patekti į kiaušinėlį. Taigi valgykite tuną, lašišą ir kitas riebesnes žuvis, taip pat riešutus bei įvairias sėklas, kad gautumėte pakankamą kiekį nesočiųjų riebalų rūgščių.
Aminorūgštys. Spermos kokybę ypač gerina L-argininas ir L-karnitinas. Jų gausu raudonoje mėsoje, tačiau nerekomenduojama ja piktnaudžiauti, dėl sočiųjų riebalų rūgščių bei storosios žarnos vėžio tikimybės.
CoQ10. Kofermentas Q10 reguliuoja energijos tiekimą spermatozoidams, todėl padidėja tikimybė pastoti. Jo yra mėsoje, sezamo sėklose, riešutuose. Pasitarus su gydytoju, galima vartoti maisto papildus, turinčius CoQ10.
Vitaminas E. Tel Avivo mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad vyrų, vartojančių vitaminą E, vaisingumas ryškiai padidėjo. Šio vitamino yra migdoluose, bulvėse, pomidoruose,
avokaduose.


user posted image

Derėtų vengti

Kavos.
Joje esantis kofeinas mažina testosterono ir liuteinizuojančio hormono kiekį. Šie hormonai dalyvauja spermos gamyboje.

Sojų.
Dideli sojos kiekiai neigiamai veikia spermos gamybą.

Alkoholio. Net 80 proc. vyrų, reguliariai vartojančių alkoholį, yra nevaisingi, o spermos kokybės sutrikimai dažnėja proporcingai, lyginant su suvartoto alkoholio kiekiu. Alkoholis sutrikto vitamino B12 pasisavinimną, sumažina testosterono kiekį, sukelia impotenciją. Ir nereikia sakyti, kad kenčia tik alkoholikai. Neigiamos įtakos gali turėti vos keli gėrimai.

Paruošta pagal užsienio spaudą

user posted image
Naudinga info rusų kalba
Sena tema
Atsakyti
tutska2, nu ale taip teisingai užbaigei temą wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Siguliukas @ 2010 02 05, 20:27)
tutska2, nu ale taip teisingai užbaigei temą  wub.gif

kaip tik tą patį norėjau parašyti, kad su tokiais puikiais žodžiais pab. temą wub.gif
Atsakyti
tutska2 sveikinu tave 4u.gif
gal gali pasakyti kokius tyrimus daretes abu ir jei nepaslaptis kiek kainavo?
bijau pradeti darytis tyrimus, kad nereiketu ju nutraukti del finansu doh.gif
Atsakyti
Istikro tyrimai nera pigus, pilnas vyro spermos tyrimas 180lt. bet cia tik tyrimas,jei viskas o.k tai gydytojo nereikia,o jei ne , gydytojo apziura,spermogramos pakomentavimas dar apie 200lt ir papildai spermos gerinimui yra brangus, mums israse profertil ,3men.kursas apie 500lt
Atsakyti
turbut pirmam tyrimui reiketu pasidaryti pilna spermos tyrima g.gif
Atsakyti
Norejau pasiulyti vitaminu Trebestant.
Nupirkau isgere vyras gal 6 tabletes ir suzinojom kad mums pavyko nestuke.gif
Kiek pamenu pilnoje pakuoteje yra 60 tableciu.
Mokejau 84lt, parduodu uz 55lt. galiu siust jei reikia.
Atsakyti
o, idomu parasykit i asmenini ,as tik kt. savaite galeciau paimti,o jus is Vilniaus?
Atsakyti
gal kas zinot kas yra geriau PROFERTIL ar TRIBESTAN, but idomu suzinot kam su kokiais papildais pavyko spermos kokybe pasigerinti?
Nors pas maniski asteniteratospermija,daktaras sake, kad pastoti naturaliai yra tikimybe ir suteike vilciu,tai tikesim ir lauksim nestuke.gif
Atsakyti
Sveikos, pastoti visada yra tikimybe, tik kiek ilgai esat pasiryze laukti. Pas mus pradzioj irgi buvo diagnozuota astonospermija, kiekis buvo kazkur apie 40mln bet A ir B greitis buvo 23, daktaras sake bandykit tipo naturaliai, bet va daremes IUI ir pas vyra rodikliai buvo zymiai prastesni, taigi sperma kinta, ir labai sunku suprast nuo ko.
Atsakyti
Sveikos,

Pakartojo MB spermogramą ir rezultatai nedžiugina:
Kiekis - 3ml
Spermijų kiekis - 15mln/ml (45mln visame ejakuliate)
A - 47%
B - 13% (A+B - 50%)
C - 0%
D - 40%

Normalių formų - 8%.

Diagnozė - oligoteratospermija. Ar dar nors IUI užtenka?... Suprantu, kad kiekis dar pusė velnio, o judrumas - geras, bet va tos patologijos... Kas jas lemia?

Atsakyti
QUOTE(egluzeeele @ 2010 02 10, 17:39)
Sveikos,

Diagnozė - oligoteratospermija. Ar dar nors IUI užtenka?... Suprantu, kad kiekis dar pusė velnio, o judrumas - geras, bet va tos patologijos... Kas jas lemia?

o ka sita diagnoze nusako??? manau jums tikrai vertetu eiti pas androloga, skirs vitaminus kiekiui kelti, pas MB pirmoj spermogamoj buvo 36 mln judriu po profertilio 45 mln.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Krissti_: 10 vasario 2010 - 20:58