Įkraunama...
Įkraunama...

Akustine disgrafija

Mano sunus visiskai aiskiai visus priebalsius ir balse istaria jau nuo treju metu. Skaityti ismoko seseriu. Bet pirmoje klaseje jam buvo nustatyta akustine disgrafija - rasydamas zodziu diktantus jis viename zodyje praleisdavo 1-2 priebalsius ir del to tas zodis gaudavosi, savaime aisku, nesuprantamas, beprasmis.

O kas lemia si sutrikima? Ka as praziurejau? Auginu antra vaika, nebesinori buvusiu klaidu kartoti.
Atsakyti
Akustinė disgrafija yra dažniausiai pasitaikantis rašymo trūkumas. Ji atsiranda dėl nepakankamų žodžių analizavimo garsais įgūdžių. Dažnai tokie vaikai dėl netaisyklingo garsų tarimo ar jų painiojimo jau ikimokykliniame amžiuje susiduria su logopedu. Kad mokydamiesi rašyti vaikai nesusidurtų su sunkumais, naudinga jau 4-5 metų vaiko dėmesį atkreipti į tai, jog žodžiai susideda iš atskirų garsų. Vaikai skatinami nustatyti pirmąjį, paskutinįjį žodžio garsą, vėliau vardina visus žodžio garsus. Rašymo įgūdžiams formuoti rekomenduojamos tokios užduotys: skirstyti žodžius į skiemenukus plojant; dėlioti žodelius iš kaladėlių, akmenukų ir kt. aplinkos daiktų, vėliau iš raidelių, sugalvoti žodžių, turinčių nurodytą skaičių garsų; atspėti, koks vienodas garsas kartojasi pasakytuose žodžiuose; spręsti kryžiažodžius ir pan.
Atsakyti
Keisciausia tai, jog vaikas, kaip minejau, jau treju metu kalbejo aiskut aiskiausiai, net menkiausio kalbos sutrikimo ar neaiskaus tarimo nebuvo. Todel, savaime suprantama, nemaciau jokio poreikio vaika vest pas logopeda. Suzinojusi, kad vaikui skirta modifikuota programa, jo buvusi darzelio aukletoja vos is koto neisgriuvo, ji tikrai nemane, kad as su juo del mokymosi turesiu problemu.

Nemaniau ir as. Vaikas i pirmaja klase atejo drasiai, visiskai pasitikedamas savimi, nebijodamas reikstis pries auditorija. Siandien viso to jau nebera, net papasakot pries klase tai, ka ismoko namuose jis bijo. Net nezinau, kas ir kur cia pridare klaidu, joms istaisyti teko kreiptis i psichologine tarnyba. sad.gif
Atsakyti
Nezinau, as ne psichologe, net ne megeja. Bet mano sesuo aiskino man kazkada apie tokia zmogaus savybe (jei pamenu, tai butent taip ir vadinasi). Tai net ne liga. Ir sutrikimu pavadinti sunku. Nus, tiesiog normaliu normaliausi zmones, tik vat rasymas sekasi be galo sunkiai. Jie tiesiog negirdi, kaip tie garsai deliojasi.

O sesers klausinejau tokia vat proga: gimus dukrai gulinejau gimdymo namuose. Ir atnese man sesele anytos perduota ananasa su rasteliu. Kai paskaiciau ta rasteli, tai taip ir zagtelejau blink.gif . Galvojau- vat tai tau, tokia inteligentiska moteris, protinga, pasiekusi daug, ir stai... Po to dar kelis rastelius teko gauti ivairiomis progomis.

Vyrui nieko nesakiau, neklausinejau. O sesei ispliurpiau irgi tik po geru metu-dveju. Tada ji man ir paaiskino apie tai. Sake, kad sunkiausiais atvejais zmones negali savo pavardes parasyti (cia turbut mano anytos atveju...). Zodziu, svarbu nesirinkti rasytojo, redaktoriaus ar korektoriaus specialybes smile.gif . Mano anyta dailininke-tekstilininke. Ji "brangi" menininke tongue.gif , ta prasme , pragyvena puikiai is savo be proto brangiu paveikslu ir kilimu. Ir nemaiso jai ta disgrafija gyventi. Baige net aukstaja kazikuria meno mokykla Vilniuje. Ir , blin, kad zinotumet, kaip graziai ji atrodo su savo 60 m. tongue.gif .

Nesakau, kad reikia nuleisti rankas del disgrafijos. Bet kad jau taip, tai nepergyvenk labai. Vienu zmoniu gyvenime kokia chemija yra kaip suniui penkta koja, kitu- fizika ar matematika, fiz. kultura (mano baubas visa gyvenima ohmy.gif )... O siuo atveju- gramatika. Atras vaikis su gramatika nesusijusi pasaukima, ir viskas bus tvarkoj.
Atsakyti
Va va mano sunus irgi uzkliuvo su ta "akustine diskografija" laugh.gif g.gif
Bet kas keisciausia, kad tai pastebejo tik penktoje klaseje(siemet),kai perejo i kita mokykla.Na is pat pradziu labai issigandau.Galvoju koks cia per monas.Bet turiu draugiaska lietuviu kalbos mokytoja,tai ji man viska paaiskino.Ir dar paaiskino tai kad toookiu vaiku yra labai daug, bet tikrai ne visus juos siuncia pas logopeda.O logopedams mokykloje reikia "tam tikro kiekio valandu",tai va jie ir "iesko " slieku ten kur nepamete. wink.gif Bet va visus metus lanke ta logopeda ir tikrai nieko blogo neatsitiko,tik jei vaikas jautresnis pats faktas kad jis kitoks jau ji neramina.Bet kai is klases "diskografai" bent penki tai jiems ten visai gerai.
Zodziu ka as norejau pasakyti... Ai senatve musiau, skleroze doh.gif biggrin.gif .
Vat tiap.
Atsakyti
As tik norejau pasakyt, kad disgrafija, jei anksti pastebeta, yra visai pataisomas dalykas. DAbar mano sunus jau raso normaliai, su klaidom (bet cia del to, kad taisykliu neismoksta ir nelabai pavyksta jas pritaikyti), bet idesim darbo ir tu klaidu bus maziau.
Atsakyti
Nu paskaiciau apie ta "akustine disgrafija" ir konstatavau, kad butent mano vyrui ta akustine disgrafija. Ale, stebedavausi, kaip zmogus, atrodo ir nedurnas, taip nesugeba rasyti...na kaip norges anyta...
aisku, kompleksuoja zmogus del to...jis net e-mail nesinaudoja, kad tik rasyt nereiktu. bet gi nieko gyvena smile.gif ...ir zmona su dviem aukstaisiais gavo wink.gif
Atsakyti
O as parasysiu is lietuviu kalbos mokytojos pozicijos biggrin.gif Tikrai yra daug vaiku,rasanciu su klaidom,bet tai nereiskia,kad jie butinai kvaili.Kai kuriu intelektas netgi labai aukstas.Akustine disgrafija-is dalies pataisomas dalykas.Bet taip jau yra,kad kai kuri turi kalbos jauma,o kiti-ne.Ir nieko cia nepadarysi.Ir vieni,ir kiti ateity dzniausiai gyvenime pasiekia to,ko nori.Tik,aisku,nemalonu,kai mokykloje esi vadinamas berasciu.Ypac kai dabar yra labai populiarios apklausos rastu istorijos,geografijos ir kitose pamokose.Nemokejimas taisyklingai rasyti ir reiksti savo mintis rastu labai sumenkina pazymius sad.gif
Atsakyti
Tai cia gal ir mano vaikui.Jam 4m.,o dvirati vadina LIBACIU.Ana diena vaziavom mikriuku,o jis vis kalba NILIJA ,NILIJA .AS net nsupratau,o viresnis sunus sako-girdi kaip jis sako LINIJA,LINIJA.Kazkaip jam neiseina kai sale dvi priebalses,arba taip painioja.Jauciu reiks mums logopedo.
Atsakyti
Selena,
Disgrafija yra rašymo sutrikimas, su kuriuo, kaip žinia, vaikai susiduria mokykliniame amžiuje. Mokantis kalbėti garsų sukeitinėjimų vietomis žodyje atvejų pasitaiko daugeliui 2 - 4 metų vaikų. Tačiau, jei tie žodžių iškraipymai neišnyksta, tikrai reikėtų logopedo pagalbos. Juolab, kad Jūsų pateiktas kalbėjimo pavyzdys rodo, jog yra sukeičiami vietomis ne tik žodžio garsai, bet ir skiemenys. Iki mokyklos nepašalinti tokie tarties trūkumai, deja, pereina į rašybos klaidas g.gif
Atsakyti
Dekoju logopedei uz paaiskinima.Kreipsimes pagalbos.
Atsakyti
bet man niekas nepaaiskino, iskur atsiranda ta akustine disgrafija, kai vaiko tartis nepriekaistinga
Atsakyti