Įkraunama...
Įkraunama...

Agaporniai-neišskiriamieji

Sveiki, neišskiriamųjų mylėtojai

user posted image

Neišskiriamieji (agaporniai, meilės paukščiai):

Klase: Aves;
Burys: Agapornis;
Rušis: roseicollis (Rosenköpfchen).

Šios papūgėlės užkariavo paukščių mylėtojų širdis ir priskiriamos prie dažniausiai laikomų riestasnapių. Neišskiriamųjų būryje yra daug rūšių: juodasparnė (Agapornis taranta), pilkagalvė (,Agapornis canus), raudonveidė (Agapornis pullaria), žaliagalvė (Agapornis swindernianus), rožiaveidė (Agapornis roseicollis), Fišerio (Agapornis Fischeri), juodagalvė (Agapornis personatus), Niasos (Agapornis lilianae) ir juodaskruostė (Agapornis nigrigensis).

Neišskiriamieji yra 15-16 cm dydžio, trumpa uodega, daugiausia žalios spalvos, gyvena apie 15 metų. Tai Centrinės ir Pietų Afrikos gyventoja. Šios papūgos mažos, bet labai stiprios, gali būti laikomos tik su savo gentainiais. Jų guvus charakteris visiškai atsiskleidžia, kai laikomos porelėmis arba mažomis grupėmis. Ne veltui jos vadinamos neišskiriamosiomis. Jauni paukščiai nepaprastai prieraišūs ir palaiko artimą ryšį su savu žmogumi. Kai kurios sugeba išmokti keletą žodžių arba švilpiniuoti kelias melodijas. Buvo išvesta įvairių šių paukščių atspalvių. Be laukinės žalios galima įsigyti tokių spalvų neišskiriamųjų: albinosų (baltų), lutino spalvos (geltonų), mėlynų, cinamono, net šviesiai žydros spalvos.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo funtikas: 19 vasario 2010 - 14:53
Neišskiriamosios apgyvendinimas
Neišskiriamoji – aktyvus paukštis, todėl jos būstas turi būti erdvus. Porelei šių paukščių reikia ne mažesnio kaip 81×50x50 cm matmenų narvelio. Jei neišskiriamąsias laikote mažesniame narvelyje, jas kasdien reikia išleisti paskraidyti po kambarį. Neišskiriamosios narvelyje turi būti apie keturias lakteles, indeliai vandeniui ir lesalui, vonelė maudynėms. Maudynėms galima naudoti specialią vonelę, paprastą dubenėlį su vandeniu arba apipurkšti paukščius purkštuku.

Kartą per savaitę neišskiriamosios narvelį išplaukite ir dezinfekuokite. Maisto ir vandens indelius plaukite kasdien. Žaislus ir lakteles plaukite kai jie tampa apdergti.

Skirtingų veislių neišskiriamosios gali peštis tarpusavyje, todėl nesuleiskite jų į vieną narvelį. Taip pat gali kilti peštynių tarp dviejų porelių, todėl viename narvelyje laikykite arba vieną, arba tris ir daugiau porelių.

Neišskiriamosios maitinimas
Gamtoje gyvenančios neišskiriamosios minta sėklomis, uogomis, vaisiais, žole, lapų pumpurais, kukurūzais, figomis.

Prijaukintoms neišskiriamosioms tinka mažosioms papūgoms skirti maisto mišiniai. Viena neišskiriamoji per dieną sulesa 45-60 g lesalo. Papildomai neišskiriamoji turi gauti šviežių vaisių, daržovių, žalumynų. Šiam paukščiui tinka uogos, obuoliai, vynuogės, kriaušės, bananai, kivi, špinatai, cikorijos, rėžiukai, žliūgės, ridikai, petražolės, kiaulpienės, morkų lapai, žirniai, kukurūzai, salotos. Neišskiriamosioms taip pat galima duoti soros šakelę, žalių medžio šakelių (neišskiriamoji nulesa jų žievę), riešutų, kurie yra papildomas baltymų šaltinis. Į maistą ar vandenį galima įdėti papūgoms skirtų vitaminų. Neišskiriamosios narvelyje turi būti smėlio ir sepija – tai kalcio šaltinis. Neišskiriamoji geria daug vandens, todėl nepamirškite kasdien papildyti girdyklą.


Neišskiriamosios elgsena
Neišskiriamoji atsibunda su aušra, atsigeria, papusryčiauja ir tuoj pat pradeda čiulbėti. Vėlyvą rytmetį neišskiriamoji paprastai būna tylesnė, o popietę vėl pradeda linksmai čirkšti. Išsigandusi smarkaus garso ar pajutusi kokią kitokią grėsmę neišskiriamoji slepiasi inkilėlyje.

Neišskiriamoji – bendruomenės paukštis, ji neturėtų būti laikoma viena. Neišskiriamoji bus sveika ir laiminga tik gyvendama poroje ar būryje. Neišskiriamoji labai prisiriša prie savo gyvenimo draugo. Neišskiriamųjų porelė kedena vienas kitam plunksnas, maitina vienas kitą. Jei paukščiai nėra meilūs vienas kitam, greičiausiai jie nesusigyveno ir nėra tikra „pora“. Neišskiriamoji mielai gyvena savų paukščių būryje, tačiau dažnai reiškia agresiją prieš kitus paukščius. Todėl niekada nesuleiskite neišskiriamosios į vieną narvą su kitais paukščiais.

Neišskiriamoji – labai aktyvus paukštis. Visą dieną ji skraido, karstosi, graužia žaislus. Neišskiriamoji mėgsta žaisti su varpeliais, veidrodėliais, kramtyti medinius kramtukus, suptis sūpynėmis, karstytis kopėtėlėmis. Neišskiriamoji mėgsta paskraidyti didesnėje erdvėje, paleista iš narvelio, ji netupi vienoje vietoje. Jei išleidžiate paukštį paskraidyti po kambarį, pasirūpinkite, kad visi langai ir durys būtų uždaryti, kambaryje nebūtų nuodingų augalų, atvirų kibirų su vandeniu, karštos viryklės ir kitų pavojingų daiktų.

Neišskiriamoji retai prijunksta prie žmogaus. Ji taip pat nėra iš tų papūgų, kurios išmoksta kalbėti. Tik retais atvejais neišskiriamoji išmoksta pamėgdžioti kelis žodžius. Jei labai norite prisijaukinti neišskiriamąją, rinkitės jauną paukštį, kuris nuo mažens buvo pratintas prie žmogaus rankų. Pradėti jaukinti suaugusį paukštį yra beviltiška.

Neišskiriamosios veisimas
Neišskiriamoji lengvai veisiasi nelaisvėje. Neišskiriamųjų porelei reikia dviejų lizdelių: vieną paukščiai naudoja miegojimui, kitą – perėjimui. Abu lizdeliai turi būti vienodi, pakabinti tame pačiame aukštyje ant tos pačios sienos. Paprasčiausia veisti vieną gyvenančią neišskiriamųjų porelę. Kai kurių veislių neišskiriamosios gali veistis ir gyvendamos būryje. Jei laikote visą būrį neišskiriamųjų, pasirūpinkite, kad voljere būtų kuo daugiau inkilėlių. Kai inkilėlių kur kas daugiau nei paukščių porelių, rečiau kyla peštynės dėl lizdų. Visi inkilėliai turi būti vienodi, pakabinti tame pačiame aukštyje.

Vienoje dėtyje būna 3 – 8 kiaušiniai. Kiaušiniai prasikala po 22-25 dienų. Paprastai prasikala 80 % kiaušinių, t.y. iš 5 kiaušinių prasikala 4. Patinas dažnai peri kartu su patele. 38-50 dienų jaunikliai palieka lizdą. Dar po dviejų savaičių jie tampa savarankiški.

Veisiant neišskiriamąsias dažnai kyla viena su veisimo procesu nesusijusi problema – kaip atskirti patiną nuo patelės. Mažiau problemų kyla su raudonskruoste neišskiriamąją ir dar keliomis veislėmis, kurių patinai ir patelės skiriasi savo išvaizda. Tuo tarpu Fišerio neišskiriamoji, juodagalvė neišskiriamoji ir kai kurios kitos veislės neturi jokių išorinių požymių, išduodančių gyvūno lytį. Šių paukščių lytį galima bandyti nuspėti pagal gyvūno elgseną. Patelė paprastai tupi išsižergusi, išskėtusi kojas į šonus, patinas laiko kojas tiesiai. Patelės uodega būna labiau kampuota, o patino – labiau apvali. Patelė aktyviau dalyvauja lizdo sukime. Tikslią gyvūno lytį gali nustatyti veterinaras, atlikęs endoskopiją arba DNR tyrimą.

Neišskiriamosios sveikata
Neišskiriamoji, kaip ir visi paukščiai, kartais suserga infekcinėmis ligomis, pasigauna parazitų ar patiria sužeidimų. Svarbu laiku pastebėti ligą ir nedelsiant pradėti gydymą. Jei paukštis atrodo išglebęs, nebesidomi aplinka, dieną tupi užmerktomis akimis ir pašiauštomis plunksnomis, verta susirūpinti dėl jo sveikatos. Paukščio ligą taip pat išduoda viduriavimas, pasikeitusi išmatų spalva (sveiko paukščio išmatos yra pilkai baltos), apsiblaususios akys, sloga, čiaudėjimas, sunkus kvėpavimas, pernelyg dažnas kasymasis. Susirgusi paukštį nedelsdami parodykite veterinarui, kuris diagnozuos ligą ir paskirs gydymą.


Atsakyti
Aciu uz temute ir tau funtikas uz darba 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Konservuotos papugos

user posted image
Atsakyti
QUOTE(funtikas @ 2010 02 20, 18:51)
Konservuotos papugos

user posted image

o kodel ir ar daug turi agaporniu
Atsakyti
Kas kodel? jei del konservu cia ju klaust reikia
Kol kas porele
Atsakyti
Kur visos agaporniu myletojos
Atsakyti
Sveikos smile.gif aciu Funtikas uz idomia info apie agapornius,daug naujo suzinojau rolleyes.gif As auginu porele raudonskruosciu,jauni dar pas mane 7men. is po kanareles, jie man tokie protingi sutverimai-negaliu akiu atplesti lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Godute @ 2010 02 28, 19:07)
Sveikos smile.gif  aciu Funtikas uz idomia info apie agapornius,daug naujo suzinojau rolleyes.gif As auginu porele raudonskruosciu,jauni dar pas mane 7men. is po kanareles, jie man tokie protingi sutverimai-negaliu akiu atplesti lotuliukas.gif

4u.gif
Atsakyti
user posted image
Atsakyti
Vat agaporniai tai man super thumbup.gif Turiu raudonskruoscius, sena svajone tureti papugele "su raudonu", man jie toookie simpatukai wub.gif wub.gif wub.gif Tokie arbuziukai... wub.gif O jau kaip graziai bendrauja, plunksnas dedasi atgal lotuliukas.gif buna pasipyksta, dar jauni, pasele, aktyvus... bigsmile.gif
Atsakyti
As be savo padauzu jau neisivaizduoju. Jei jos narve ta diena tai nimfutes visai ramios. O va su padauzom nors pajuda
Atsakyti