Įkraunama...
Įkraunama...

Maisto gaminimo/ruošimo technologijos

Sveikos, studentes!

Pradejau dometis kaip cia Lietuvelej yra su tokios srities specialybemis, bet kalbu ne apie profkiu lygi ir ne mokymasi kolegijose.
Gal kuri turite kazkokiu pasisakymu ar zinote kur ieskoti info? Nezinau kaip tiksliai ir uzvardinti reiketu, "maisto technologijos" ar pan.?

Kad labai nenusikalbeciau ne i ta puse, lauksiu kol bent viena pasisakys, nes perejusi forumus neradau ne vienos temos apie specialybes, susijusias su maistu, o ir guuuuglej tiksliai nezinau kaip reiketu vesti, na ir be abejo visada smagiau is gyvu zmoniu girdeti atsiliepimus mirksiukas.gif
Atsakyti
Labas smile.gif.
Tai štai. Lietuvoje, kiek man žinoma, maisto technologijų temoko vienintelė aukštoji mokykla - KTU, kur aš šiuo metu mokaus magistre (bakalauro studijas taip pat baigiau čia). Specialybe tiksliai vaidinasi maisto technologija ir inžinerija.
Studijuoti tikrai nėra lengva. Pirmuosius porą metų galima sakyti nesimokom nieko, kas susiję su maistu. Mokomės bendrinių dalykų (daug matematikos, dar daugiau chemijos, fizikos, ekonomikos ir pan.). Labai daug laboratorinių darbų, kuriuos privalu lankyti, sunkoka suderinti studijas su darbu (laaaabai nedaug dirbančių studentų). Išklausius bendruosius dalykus, rinkomės kryptis: augalinis, gyvūninis mokslas ir viešasis maitinimas. Viešojo maitinimo studentai mokomi dirbti virtuvių technologais, gyvūninio ir augalinio mokslo atstovai labiau orientuojami darbui pramonėje. Magistre galima rinktis ir mokslinę veiklą, jei labiau nori dirbti laboratorijoje. Kadangi bet kurią kryptį pasirinkus suteikiama daug bendrinių žinių, baigus gali dirbti bet kurioje maisto pramonės srityje.
Tai tiek trumpai žinių smile.gif. Jei kas dar domins - klausk smile.gif
Atsakyti
Labas rytas! O, kaip gerai, kad pasisakei, idomu is studijuojancio zmogaus isgirsti nuomone thumbup.gif
Zinok siek tiek nusivyliau, kad viskas taip sunku unsure.gif
As kiek paskaiciau internete, tai jau pastebejau pagal mokomuosius dalykus, jog ten labiau kreipiamas demesys ne i maista, o i matiekas, chemijas, fizikas ir pan. blink.gif , bet gal dar iki galo netikejau. Koks absurdas verysad.gif
O ka i tema mokotes?, taip idomu suzinoti bigsmile.gif Be matiekos, fizikos ir panasiu dalyku doh.gif
Turbut atsisakysiu sio malonumo, vistik buvo labai idomu suzinoti kazka daugiau ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo etamo21: 06 kovo 2010 - 11:40
Na, gal iš pradžių ir buvo keistoka mokytis tiek nemaistinių dalykų, bet pagalvojus logiškai universitetas yra technologijos, baigus bakalaurą gaunamas ne maisto technologo ir inžinieriaus, o chemijos inžinerijos diplomas. Kai kurie dalykai, nors ir nemaistiniai, buvo tikra atgaiva nuo tiksliųjų mokslų. Nejaučiu nuoskaudos, kad tiek dalykų buvo ne į temą. Vis tik gavau platesnį supratimą apie daugiau dalykų. Tokių dalykų kaip chemijos ar fizikos negalėčiau vadinti absurdu mokantis šią specialybę, nes chemija šiais laikas labai artima maistui, o koks inžinierius be fizikos.
Į temą daug dalykų: augalinio, gyvūninio maisto technologijos, maisto chemija, maisto biotechnologija, maisto biochemija, biochemija, maisto priedai, standartizacija, kokybė, sanitarija ir panašiai, kurių jau visų pavadinimų neprisimenu.
Atsakyti
Aisku, kad tai yra artima, bet man fizika tai dar nieko, o jau chemija doh.gif pats silpniausias dalykas, mokykloje jau vos tempdavau, tai taaaaip nelimpa, kad net zodziais sunku apsakyti.
Ne mano nosiai vadinasi sita specialybe:) Tikejausi kazko paprasciau. O taip usivedusi buvau biggrin.gif
O jus sveikinu, aukstais laipteliais lipate, tikiu, kad ir gyvenime labai pravercia igytos placios zinios 4u.gif
Atsakyti
Gal kas esate susidure, ar teko kazka girdeti apie kulinarijos studijas universitetuose, kolegijose? Domintu kur konkreciai galima mokytis sios specialybes. Kiek googlinau, kiek varciau spec. knygutes, niekur, nieko panasaus nemaciau g.gif Nesinori tyketi, jog tokios studijos lietuvoje neegzistuoja. Turinciu bet kokios informacijos apie tai, prasau ja pasidalinti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vartotojo_Vardas: 26 kovo 2010 - 10:45
QUOTE(Vartotojo_Vardas @ 2010 03 26, 10:43)
Gal kas esate susidure, ar teko kazka girdeti apie kulinarijos studijas universitetuose, kolegijose? Domintu kur konkreciai galima mokytis sios specialybes. Kiek googlinau, kiek varciau spec. knygutes, niekur, nieko panasaus nemaciau  g.gif  Nesinori tyketi, jog tokios studijos lietuvoje neegzistuoja. Turinciu bet kokios informacijos apie tai, prasau ja pasidalinti.


kulinariju studiju, tai tikrai nera, nebent kursai, bet ir tai su ziburiu nerasi. Kolegijose ir universitetuose ruosiami maisto technologai, profesinese virejai smile.gif
Atsakyti
Tai ka, taip iseina virtuves sefai prestiziniuose restoranuose, profke baige buna blink.gif O maisto technologija kiek uzmeciau aki, nelabai ka bendro su kulinarija turi g.gif
Atsakyti
Sveikos mamytės,

Turiu 16-metį sūnų, kuriam labai patinka kulinarija ir, kuris svajoja savo ateitį sieti su šia sritimi. Kadangi aš šioje srityje neturiu jokių žinių, tai kreipiuosi į žinančiuosius pagalbos. Labai prašau patarti kaip planuoti sūnaus mokslą Lietuvoje bei užsienyje, siekiant karjeros maisto gamybos srityje.
Yra vienas nemalonus ir labai svarbus niuansas - vidurinėje mokykloje sūnui mokslai sekasi prastai verysad.gif . Todėl ir panikuoju - ar imanoma su neblizgančiais mokykliniais pažymiais įsitvirtinti virėjų pasaulyje???? Na, gera yra tai, kad bent su anglų kalba jis neturi problemų.
Mano idėjos tokios: pradžioje jam reiktų įstoti į Vilniuje, Žirmūnuose esančio technikumo virėjo-konditerio specialybę, o po kelių metų, jei šioje mokykloje mokslo rezultatai bus geri, bandyti siūsti į kokias nors rimtas šios specialybės studijas į Ispaniją, Italiją ar Prancūziją. Gal žinote kokių konkrečių galimybių ten studijuoti virėjų meną, kokios ten kainos, kaip įstoti ir visa kita?????

Labai prašau patarti g.gif
Atsakyti
QUOTE(Viskas gerai @ 2010 08 06, 17:00)
Sveikos mamytės,

Turiu 16-metį sūnų, kuriam labai patinka kulinarija ir, kuris svajoja savo ateitį sieti su šia sritimi. Kadangi aš šioje srityje neturiu jokių žinių, tai kreipiuosi į žinančiuosius pagalbos. Labai prašau patarti kaip planuoti sūnaus mokslą Lietuvoje bei užsienyje, siekiant karjeros maisto gamybos srityje.
Yra vienas nemalonus ir labai svarbus niuansas - vidurinėje mokykloje sūnui mokslai sekasi prastai  verysad.gif . Todėl ir panikuoju - ar imanoma su neblizgančiais mokykliniais pažymiais įsitvirtinti virėjų pasaulyje???? Na, gera yra tai, kad bent su anglų kalba jis neturi problemų.
Mano idėjos tokios: pradžioje jam reiktų įstoti į Vilniuje, Žirmūnuose esančio technikumo virėjo-konditerio specialybę, o po kelių metų, jei šioje mokykloje mokslo rezultatai bus geri, bandyti siūsti į kokias nors rimtas šios specialybės studijas į Ispaniją, Italiją ar Prancūziją. Gal žinote kokių konkrečių galimybių ten studijuoti virėjų meną, kokios ten kainos, kaip įstoti ir visa kita?????

Labai prašau patarti  g.gif


Na jo virejo karjera prasideda profesinese mokyklose veliau keliama seminaru deka Lietuvoje ir uzsienije . lietuvoje aukstosiose mokyklose tokios specialybes kaip kulinarija ar konditerija nera , yra tik maisto technologijos specialybe . Uzsieni nieks jo nemokamai nepriims studijuoti (jei sakote ,kad jo pazymiai zemi) teks pakloti pinigeliu studijoms ir dar kai kurios profesines mokyklos dalyvauja Da Vinci programoje kurioje vyksta praktikuotis ar mokytis i uzsienio valstybes , (puiki galimybe pasitobulinti o gal net ten uzkibti ar likti mokytis , tai tiek sekmes 4u.gif
Atsakyti