Įkraunama...
Įkraunama...

Nolinos (pilvūzės)

user posted image

Nolinos ( Nolina recurvata sin. Beaucarnea recurvata ) labai panašios į palmes, savo gimtinėje jos pravardžiuojamos butelinėmis palmėmis, dramblio kojomis ir net… arklio uodegomis! Tačiau tai ne palmės, o sukulentai.
Sukulentai auga ten, kur savaitėmis trunkančias liūtis staiga pakeičia ilgos sausros. Drėgnuoju metų laiku augalai sukaupia vandens atsargas ir saugo jas lapuose, stiebuose arba kamienuose. Per sausrą šios atsargos padeda jiems išgyventi.
Nolinos vandenį kaupia sustorėjusiame butelio formos stiebe. Jų lapai siauri ir ilgi, auga iš sustorėjusios stiebo viršūnės. Šiuos egzotiškus augalus visai nesunku prižiūrėti. Labiausiai nolinoms reikia šviesos ir šilumos. Be vandens jos gali išgyventi net 10-12 mėn.
Mažutės nolinos primena rudą svogūną ir nėra labai išvaizdžios, bet suaugusios labai gražios. "Buteliukas" susiformuoja antraisiais metais, o 3-4 metų jau galima parduoti. Vazonuose nolinos auga lėtai, dideli egzemplioriai brangūs, atvežami iš užsienio.
Noliną statykite ant pietinės arba pietvakarinės palangės, žiemos sode - šviesiausioje vietoje, kad bent keletą valandų per dieną augalą apšviestų saulė. Laistykite retai, kai substratas visai išdžiūva, bet gausiai, kad jis permirktų, bet vanduo nestovėtų. Vandens perteklių iš lėkštelės išpilkite. Tręškite kas mėnesį kompleksinėmis mineralinėmis, kambarinėms lapinėms gėlėms skirtomis trąšomis, per pusę mažesnėmis normomis, negu nurodyta ant etiketės. Granules arba tabletes ištirpinkite vandenyje. Žiemą laikykite šviesiai ir vėsiai (9-12oC), kaip ir kitus sukulentus, laistykite labai retai ir netręškite.
Nolinos šilumamėgės, vasarą joms reikia daug saulės ir šilumos. Dėl savo egzotiškos išvaizdos JAV pietuose dažnai sodinamos lauke ir užauga didžiulės kaip medžiai. Vazonuose jos vargiai pasiekia 1,5-2 m. aukštį, seni augalai žydi baltais bekvapiais žiedeliais. Iš pradžių nolinos turi vieną stiebą, vėliau išauga dar keletas. Kartais jie suauga.
Serga retai, labiausiai joms kenkia užmirkimas. Jauni lapai gali nuleipti dėl skurdaus substrato, perlaistymo ir perdžiūvimo. Seni lapai gelsta arba paruduoja ir nukrinta. Perdžiūvę augalai numeta lapus, bet paskui atsigauna.
Suaugusios nolinos persodinamos kas 3-7 metai, jos gerai jaučiasi ankštuose vazonuose. Imkite platų, bet negilų, nes šaknys paviršinės. Ant dugno dėkite storą drenažo sluoksnį. Joms tinka purūs, laidūs, specialiai sukulentams arba kaktusams skirti žemių mišiniai. Durpiniai substratai nolinas pražudo.
Dauginama sėklomis ir auginiais. Sėklas parą pamirkykite šiltame vandenyje ir sėkite į durpių - smėlio mišinį (1:4) 6 mm gyliu. Dėžutes arba vazonėlius laikykite šiltai. Paaugę sėjinukai persodinami į 13 cm gylio vazonėlius (sukulentams skirtą žemių mišinį), suaugusioms ilgai užtenka 20 cm gylio vazonų.

www.rojaussodai.lt
Papildyta:
Užvedžiau tokią temelę, nes okią gėlelę pati auginu smile.gif
Tai va - gal kas bandėte noliną vasaros metu persodint vasarot lauke? Ar ji mūsų klimato juostoje lauke gali augti?
Atsakyti
Auginu ir aš jau 5 metai. Ją labai mėgsta katė, vis patrumpina jos lapelius, šiaip lieju kartą per savaitę ir tik į padėkliuką, per viršų lieju labai retai, dažniausiai vasarą. Tikrai graži gėlė. smile.gif
Atsakyti
Sveikos, ir aš auginu net dvejas nolinas smile.gif
Man jos lb patinka, gražiai jas vadinu "mano gražuolės garbanės" biggrin.gif
Pirkau nukainuotas, persodinau į universalią žemę, matyt nepataikiau, bet dar gyvos, tiesa, jau 2xkartus miltlige prasirgo. Tai vis stebiu..
Dabar nžn, gal reiktų persodinti į tinkamą žemę, bet kokią? Gal palmėms skirtą?
Ir mano katinas kartais kėsinasi į jas, bet pabaru ir palieka ramybėje biggrin.gif
Smagu, Sechmeta, kad užvedėt tėmelę ir aprašymą įdėjot 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lark: 13 kovo 2010 - 11:17
Aš irgi auginu šitą gėlę.Kotas butelio formos ir trys viršūnės,kurios per pusmetį jau paaugo.Žiemai buvau pastačius ant stovo prie radiatoriaus,bet matyt jai kažkas nepatiko,pradėjo ruduot lapų galiukai.Dabar ,kai atšilo,nešiu prie balkono stiklinių durų,tegu šildos saulutėj.Manoji auga kaktusams skirtoj žemėj. 4u.gif
Atsakyti
Niu štai ir 3xkart miltlige susirgo verysad.gif , teko purkšti actara..
Ko gero nešiuos į darbą, ten pietinis langas, galės sau ant saulės kepintis.. ir bus ramu, kad kitoms gėlėms tas brudas nepereis..
Atsakyti
Lark,o miltligė,tai kai pabąla lapai?Mano Bendžamino fikusui taip ant lapų atsirado baltos sausos dėmės.O atsirado tada,kai persodinau į naujas žemes.
Man irgi gal nepakenktų pastatyt noliną ant pietryčių pusėj esančios palangės,ten daug šviesos.Tik bijau,kad nenusviltų. rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(emma @ 2010 03 14, 14:14)
Lark,o miltligė,tai kai pabąla lapai?

nea, kur jauni lapeliai, tai tarsi pamiltuota būna ir lipnu, pradeda lapai suktis, trauktis..
Jei negydai, paprastai augalas žūsta..
Na bet gal ką ir painioju, bet žinau tiksliai, kad tai užkrečiama.. blush2.gif , profės aiškiau rašo čia.
Atsakyti
Oooo.. Smagu, kad vis dar yra kantrių nolinos augintojų thumbup.gif

Maniškei nolinai treji metai, koto dar neturi, bet jau garbanų ilgumas.... smile.gif
Ruošiuos persodint į rekomenduojamą, kaktusams skirtą, žemę. Nes lig šiol ji pas mane auga durpių supstrakte... Bet nepūva dar, nes laaaabai skūpiai laistau ax.gif

O šiaip, apraše minima, kad "Dėl savo egzotiškos išvaizdos JAV pietuose dažnai sodinamos lauke ir užauga didžiulės kaip medžiai." Kaži, kaip nolina sureaguotų, jei aš ją vasarai persodinčiau lauke į atvirą gruntą g.gif O po vasaros, gražinus ją namo, tiesiog sausros "dietą" pritaikyčiau... Pasinaudočiau tuo, kad "Sukulentai auga ten, kur savaitėmis trunkančias liūtis staiga pakeičia ilgos sausros."

Bet baisu supūdyt ilgakasę vardan eksperimeno... unsure.gif

O gal kas jau bandė vasaros metu ją auginti lauke? ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sechmeta: 14 kovo 2010 - 14:13
na nžn, man rodos, kad žiemos neatlaikytų unsure.gif
o šiaip visą vasarą laikiau lauke, tai ir lijo ir kepino, manau joms patiko, atsigavo, tik rudenį namo parsinešiau kartu su cimbidžiu.
Atsakyti
as gimtad proga gavau sita gelyte, labai jau grazi, egzotiska 4u.gif wub.gif idomu skaitineju apie ja, kaip ja priziureti. sako nelepi ir retai laistyt? kokiu speceliu priziurejimo dalyku zinot? cool.gif
Atsakyti
As tai nusipirkau seklu sios gelytes, bandysiu auginti nuo pradziu. Idomu ar dar kas taip bandet? bigsmile.gif
Atsakyti
na as tai taip nesugalvojau biggrin.gif reiks daug kantrybes
Atsakyti