QUOTE(Nerutė @ 2010 03 26, 22:13)
                kepiau airiska duona, man labai patiko 
 gal kas noresit isbandyti:
programa: pilno grūdo duona
plutelė: vidutinė/tamsi (as nustaciau sviesia)
vanduo 300 ml
aliejus 1 v.š.
druska 1 1/2 a.š.
cukrus 1 v.š.
pirmos r. miltai 150g
rupūs kvietiniai miltai 300g
mielės 1 1/2 a.s.
papildomai idejau sauksta medaus
                
                                    
                
                
                
            programa: pilno grūdo duona
plutelė: vidutinė/tamsi (as nustaciau sviesia)
vanduo 300 ml
aliejus 1 v.š.
druska 1 1/2 a.š.
cukrus 1 v.š.
pirmos r. miltai 150g
rupūs kvietiniai miltai 300g
mielės 1 1/2 a.s.
papildomai idejau sauksta medaus
QUOTE(nataliuncik @ 2010 03 26, 20:27)
Aciu)))
QUOTE(Nerutė @ 2010 03 26, 21:48)
uzbekite i Baltupius . duosiu raugo)
QUOTE(Ulitka @ 2010 03 26, 23:02)
uzbekite i Baltupius . duosiu raugo)
QUOTE(jolanka @ 2010 03 25, 21:47)
Siandien kepiau duona be minkymo, kitaip dar vadinama laukine...
Oi, kokia graži duona
QUOTE(Junda @ 2010 03 26, 14:35)
Noriu pasiguost, kad man visai neišėjo Saulėtos ruginė naminė duona. Dariau tiksliai viską kaip buvo parašyta. Bet kai padariau plikinį su raugu ir jis neva turėjo 12 val. kilti, tai man niekas nekilo. Tešla buvo tokia ne visai skysta, bet ir nekieta. Lipo labai prie rankų. Sugalvojau 4 kepaliukus padaryt, kildinau ant 30C orkaitėj 3 val. Nulis sveikų pakilimo. Nu ir iškepė man 4 blynai. Visiškai niekas nepakilo, nesuprantu. Sako per MM moterims negalima duonų kept...
Oi, ta Saulėta, parodo duoną ir dingsta, pamiršta apsilankyt
O jei rimtai - tai labai gaila, kad nepavyko
Sako, negalima per mmm moterims ir konservuoti...
QUOTE(pipete @ 2010 03 26, 12:46)
Plikinys buvo jau atvėsęs? Gal raugas silpnas, pradžioje gerai kiek mielių įdėti.
Buvo toks vos vos drungnas. Net ne šiltas. O ką čia labai jau blogai? Mielių tai nedėjau, galvojau jau kaip kils man su tuo raugu. Kitąsyk bandysiu daryt vieną kepalą formoj. Beje, tie blynai, kurie man iškepė, netgi nevalgomi, jie visai žali, nors kepiau 10 min. ant 250C (su vejeliu) ir 20 min. ant 200C (be vėjelio).
QUOTE(Junda @ 2010 03 27, 01:27)
Buvo toks vos vos drungnas. Net ne šiltas. O ką čia labai jau blogai? Mielių tai nedėjau, galvojau jau kaip kils man su tuo raugu. Kitąsyk bandysiu daryt vieną kepalą formoj. Beje, tie blynai, kurie man iškepė, netgi nevalgomi, jie visai žali, nors kepiau 10 min. ant 250C (su vejeliu) ir 20 min. ant 200C (be vėjelio).
Per trumpas kepimo laikas. Kildinti reikėjo formoje, joje ir kepti.
                Perskaiciusi visa temą supratau, kad tai, kaip mes su kaimyne kepam duoną, yra nelabai...na kaip čia pasakius...duoniška 
 
Va kaip mes darom (rasysiu be kiekiu):
kai noriu kepti duoną, imu iš šaldytuvo raugą, pridedu į jį visko, ko reikia duonos kepimui (išskyrus "pribambasus" - saulėgrąžas, kmynus, razinas ar pan) - miltus, avižinius dribsnius, selėnas, cukrų, druską (čia toks receptas, kurį man davė kaimynė). Išmaišom ir laikom mažiausiai 4 val, kol pakyla. Nuimam to iškilusio raugo (čia jau greičiau tešla, o ne raugas) maždaug 0,5 litro kitam kartui (dedam jį į šaldytuvą).
Tada į likusią tešlą pridedam "pribambasų (jei norim aišku) ir dedam kepti.
Gaunasi visai skani duonelė. Bet va supratau, kad kitam kartui pasilieku ne raugo, o pusiau raugo, pusiau tešlos. Bet kyla man jį puikiai (net sakyčiau per gerai).
Ar esat girdėję tokį receptą?
                
                
            Va kaip mes darom (rasysiu be kiekiu):
kai noriu kepti duoną, imu iš šaldytuvo raugą, pridedu į jį visko, ko reikia duonos kepimui (išskyrus "pribambasus" - saulėgrąžas, kmynus, razinas ar pan) - miltus, avižinius dribsnius, selėnas, cukrų, druską (čia toks receptas, kurį man davė kaimynė). Išmaišom ir laikom mažiausiai 4 val, kol pakyla. Nuimam to iškilusio raugo (čia jau greičiau tešla, o ne raugas) maždaug 0,5 litro kitam kartui (dedam jį į šaldytuvą).
Tada į likusią tešlą pridedam "pribambasų (jei norim aišku) ir dedam kepti.
Gaunasi visai skani duonelė. Bet va supratau, kad kitam kartui pasilieku ne raugo, o pusiau raugo, pusiau tešlos. Bet kyla man jį puikiai (net sakyčiau per gerai).
Ar esat girdėję tokį receptą?
QUOTE(Upytė @ 2010 03 27, 18:52)
Perskaiciusi visa temą supratau, kad tai, kaip mes su kaimyne kepam duoną, yra nelabai...na kaip čia pasakius...duoniška 
 
Va kaip mes darom (rasysiu be kiekiu):
kai noriu kepti duoną, imu iš šaldytuvo raugą, pridedu į jį visko, ko reikia duonos kepimui (išskyrus "pribambasus" - saulėgrąžas, kmynus, razinas ar pan) - miltus, avižinius dribsnius, selėnas, cukrų, druską (čia toks receptas, kurį man davė kaimynė). Išmaišom ir laikom mažiausiai 4 val, kol pakyla. Nuimam to iškilusio raugo (čia jau greičiau tešla, o ne raugas) maždaug 0,5 litro kitam kartui (dedam jį į šaldytuvą).
Tada į likusią tešlą pridedam "pribambasų (jei norim aišku) ir dedam kepti.
Gaunasi visai skani duonelė. Bet va supratau, kad kitam kartui pasilieku ne raugo, o pusiau raugo, pusiau tešlos. Bet kyla man jį puikiai (net sakyčiau per gerai).
Ar esat girdėję tokį receptą?
Va kaip mes darom (rasysiu be kiekiu):
kai noriu kepti duoną, imu iš šaldytuvo raugą, pridedu į jį visko, ko reikia duonos kepimui (išskyrus "pribambasus" - saulėgrąžas, kmynus, razinas ar pan) - miltus, avižinius dribsnius, selėnas, cukrų, druską (čia toks receptas, kurį man davė kaimynė). Išmaišom ir laikom mažiausiai 4 val, kol pakyla. Nuimam to iškilusio raugo (čia jau greičiau tešla, o ne raugas) maždaug 0,5 litro kitam kartui (dedam jį į šaldytuvą).
Tada į likusią tešlą pridedam "pribambasų (jei norim aišku) ir dedam kepti.
Gaunasi visai skani duonelė. Bet va supratau, kad kitam kartui pasilieku ne raugo, o pusiau raugo, pusiau tešlos. Bet kyla man jį puikiai (net sakyčiau per gerai).
Ar esat girdėję tokį receptą?
As ne)Bet jejgu skanu is viskas OK tai
                Upytė,na jei dedat į raugą vandenį ir miltus, tai čia gaunasi kaip pamaitinot prieš kepimą (aš kartais taip darau kai trūksta raugo), tai kad čia viskas normaliai, nes raugo gamyba/maitinimas yra n...variantu
Jei jums gaunasi duona, tai nematau čia nieko blogo
 
                
                    
                        
                                    
                
                
                
            Jei jums gaunasi duona, tai nematau čia nieko blogo
                Upyte, tai anksčiau taip ir darydavo, jau užminkytos gabaliuką pasilikdavo ir tą pagrandėlį naudodavo kaip raugą. Anykščiuose kur kepa, tai irgi taip daro. Man mama buvo iš Anykščių tos tešlos parvežus, tai ir aš panašiai darydavau, tik pirmiau išleidus vandeny ir dadėjus miltų palaikydavau per naktį, o ant rytojaus jau minkydavau ir pakildinus kepdavau. Dabar grįžau prie savo raugo.
                
                                    
                
                
                
            QUOTE(Upytė @ 2010 03 27, 19:52)
Perskaiciusi visa temą supratau, kad tai, kaip mes su kaimyne kepam duoną, yra nelabai...na kaip čia pasakius...duoniška 
 
Va kaip mes darom (rasysiu be kiekiu):
kai noriu kepti duoną, imu iš šaldytuvo raugą, pridedu į jį visko, ko reikia duonos kepimui (išskyrus "pribambasus" - saulėgrąžas, kmynus, razinas ar pan) - miltus, avižinius dribsnius, selėnas, cukrų, druską (čia toks receptas, kurį man davė kaimynė). Išmaišom ir laikom mažiausiai 4 val, kol pakyla. Nuimam to iškilusio raugo (čia jau greičiau tešla, o ne raugas) maždaug 0,5 litro kitam kartui (dedam jį į šaldytuvą).
Tada į likusią tešlą pridedam "pribambasų (jei norim aišku) ir dedam kepti.
Gaunasi visai skani duonelė. Bet va supratau, kad kitam kartui pasilieku ne raugo, o pusiau raugo, pusiau tešlos. Bet kyla man jį puikiai (net sakyčiau per gerai).
Ar esat girdėję tokį receptą?
Va kaip mes darom (rasysiu be kiekiu):
kai noriu kepti duoną, imu iš šaldytuvo raugą, pridedu į jį visko, ko reikia duonos kepimui (išskyrus "pribambasus" - saulėgrąžas, kmynus, razinas ar pan) - miltus, avižinius dribsnius, selėnas, cukrų, druską (čia toks receptas, kurį man davė kaimynė). Išmaišom ir laikom mažiausiai 4 val, kol pakyla. Nuimam to iškilusio raugo (čia jau greičiau tešla, o ne raugas) maždaug 0,5 litro kitam kartui (dedam jį į šaldytuvą).
Tada į likusią tešlą pridedam "pribambasų (jei norim aišku) ir dedam kepti.
Gaunasi visai skani duonelė. Bet va supratau, kad kitam kartui pasilieku ne raugo, o pusiau raugo, pusiau tešlos. Bet kyla man jį puikiai (net sakyčiau per gerai).
Ar esat girdėję tokį receptą?
Aš kepu panašiai,pagal šitą receptą:
Sveikuolių duona
2/3 stiklinės kviečių sėlenų,
2/3 stiklinės avižinių dribsnių,
2/3 stiklinės linų sėmenų,
2/3 stiklinės saulėgrąžų,
1 kg miltų,
1 litras šilto vandens,
druskos,
sezamo sėklų skardos ištepimui ir apibarstymui.
Visas sėklas išmaišyti su miltais, įdėti raugą ir vandens su druska. Gerai išmaišyti (tešla būdavo tiršta, sukama mediniu šaukštu). 3 šaukštus tos masės atsidėti kitam kartui ir laikyti šaldytuve. Tešlą išdėti į formą išbarstytą sezamo sėklomis(dėdavau į pailgą kekso formą) ir laikyti 12 valandų kambario temperatūroje. Paviršių pabarstyti sezamo sėklomis. Kepti orkaitėje 1val. 15 min.
    





