O aš esu įsitikinusi, kad patys tikriausi kūčiukai turėt būti kepami be pieno, sviesto. Juk per Kūčias ant stalo nededam nei pieno, grietinės, sviesto - nieko. Tikri kūčiukai kepami tik iš miltų, vandens, aliejaus, mielių, cukraus. Visada tik tokius ir kepam.
450 g miltų
180-200 ml vandens
2 šaukštai aguonų
6 šaukštai cukraus
10 g šviežių mielių
žiupsnelis druskos
2 šaukštai aliejaus
Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį pašildykite, suberkite pusę persijotų miltų ir su cukrumi ištrintas mieles. Viską išplakite (plakiau šluotele), pavirščių pabarstykite miltais ir pastatykite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Suberkite likusius miltus, aguonas, supilkite aliejų ir minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlą palikite uždengtą šiltoje vietoje, kad pakiltų. Iš tešlos iškočiokite piršto storio volelius, supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais, sudėkite į miltais pabarstytą (arba kepimo popieriumi išklotą) skardą. Kepkite 180 °C temperatūroje, kol gražiai pagels.
NB! Jei mėgstat trapius ir kietus, kepkite 180 °C temperatūroje, jei minkštesnius - 200 °C, kol pagels. Ištraukę palikite atvėsti ir galėsite skanauti.
Kočiokite labai plonomis juostelėmis ir supjaustytkite mažais gabaliukais - kūčiukai bus nedideli ir dailūs. Mielinė tešla gerai pučiasi, tad jei supjaustysite didesniais gabalėliais iškeps nebe kūčiukai, o drambliukai

Geriausia pirmą skardą kepti pasibandymui, o tada jau matysite kokio dydžio kūčiukai jums skaniausi ir priimtiniausi.
Iš nurodyto kiekio iškepsite 3-4 kepimo skardas nedidelių kūčiukų.