Įkraunama...
Įkraunama...

Kačių gimdymas

blink.gif nestuke.gif
Papildyta:
noriu paklaust kate turejo gimdyt mazdaug nuo 14 d dabar pora dienu jai tokios isskiros lasejo , o sn lyg ir kaip vandenys nubego pries keles valandas ,bet negimdo nueina i guoli paguli valanda islenda ir pavaiksto ir vel i guoli,tai lyg ir ruoses bet man del tu vandenu nermu ,gal veta reiktu kviesti jau ,prasau parasykit kas zino mum pirmas gimdymas labai bijau .ps persikeliau cia nes sena temute pabaigta.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo eglute25: 18 balandžio 2010 - 16:55
QUOTE(eglute25 @ 2010 04 18, 16:54)
blink.gif  nestuke.gif
Papildyta:
noriu paklaust kate turejo gimdyt mazdaug nuo 14 d dabar pora dienu jai tokios isskiros lasejo , o sn lyg ir kaip vandenys nubego pries keles valandas ,bet negimdo nueina i guoli paguli valanda islenda ir pavaiksto ir vel i guoli,tai lyg ir ruoses bet man del tu vandenu nermu ,gal veta reiktu kviesti jau ,prasau parasykit kas zino mum pirmas gimdymas  labai bijau .ps persikeliau cia nes sena temute pabaigta.


Kiek pamenu esate ne LT? Gal yra galimybe bent pasikonsultuot telefonu su gydytoja?
Siaip skaitosi optimalus laikas gimdyt yra 65 dienos. Bet kates gimdo nuo 61 iki 70 dienos.Vis uzdek ranka ant pilvelio,ar juda kaciukai? Kai vanduo nubega turetu neuzilgo pradet gimdyt. Stebekit kaciuku judesius.
Atsakyti
QUOTE(eglute25 @ 2010 04 18, 16:54)
blink.gif  nestuke.gif
Papildyta:
noriu paklaust kate turejo gimdyt mazdaug nuo 14 d dabar pora dienu jai tokios isskiros lasejo , o sn lyg ir kaip vandenys nubego pries keles valandas ,bet negimdo nueina i guoli paguli valanda islenda ir pavaiksto ir vel i guoli,tai lyg ir ruoses bet man del tu vandenu nermu ,gal veta reiktu kviesti jau ,prasau parasykit kas zino mum pirmas gimdymas  labai bijau .ps persikeliau cia nes sena temute pabaigta.

Tai gal jau ir gimdotes?Yra buve ir man,kad vandenys nuejo,bet dar negimdo,nes šitie vandenys tai dar ne tie,kurie buna kaciuko apvalkale,todel gal ir nieko baisaus.Aišku,geriau ,kai neuzilgo po vandenu prasideda gimdymas,taip yra sutepami gimdymo takai ir kaciukas lengviau eina. smile.gif
Atsakyti
smile.gif jau pagimdem kolkas 1 mazuliuka ,katyte iskart aptvarke nulaize kaciuka,ir mazylis iskart pradejo zyst ,o as taip sustresavau doh.gif ,negalvojau kad taip issigasiu.bet daba jau ramu ir laimes iki ausu biggrin.gif aciu forumietem uz pagalba.
Atsakyti
jau 3 turim kletckiukus smile.gif wub.gif
Atsakyti
QUOTE(eglute25 @ 2010 04 18, 22:36)
jau 3 turim kletckiukus smile.gif  wub.gif


Eglute,dideliausi sveikinimai,aukit sveiki ,o mamytei linkiu daug gardaus pienuko bigsmile.gif
Atsakyti
daug pienuko mamytei ir RAMYBĖS šeimininkei smile.gif

Eglute, paskaityk va šitą temą- gal tau bus aktualių dalykų kaip elgtis su kate ir naujagimiais kaciukais

Ar turi svarstykles? kas diena panašiai tuo pačiu metu sverk kačiukus, nes TIK TAIP pamatysi jei kuris nedaauga svorio (kadangi kai jau pamatysi "iš akies" gali būti per vėlu). Normaliai kačiukai priauga po 10-20 gramų į dieną.

Turėk dėl viso pikto po ranka kačių mišinuko, dar nusipirk leidžiamų "ringerio", gliukozės ir vitamino C

jei ką skambyk ! smile.gif
Atsakyti
smile.gif aciu visom uz pagalba ,musu kate gimus but mama ,neveltui man metus laiko klyke nuo morciu ,visa laik sedi su maziukais manieze,negaliu atsidziaukt kolkas jokiu prob neturim.
Atsakyti
Užsukau paskaityt apie gimdymą, bet nelabai ką radau smile.gif Mūsų katytei jau laikas gimdyt, šiandien pasirodė išskyros , bet ji visai rami g.gif .Čia rašėt, kad uždėjus ranką pažiūrėt, ar kačiukai juda.Tai aš nejaučiu , kad judėtų g.gif Ir kiek tų vandenų turi nubėgt? Gal kas turit patirties ? smile.gif
Atsakyti
Daugiau informacijos apie gimdymą rasit kitoje temoje


My Webpage

labai išsami Seterių_mama žinutė 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(Seterių_mama @ 2009 06 29, 15:57)

Aš visada gimdymo laukiu ir jam kruopščiai ruošiuosi. Pasiruošiu termometrą, guminę pūslę, vienkartinių sugeriamųjų palučių, žirkles bukais galais, jodo, degtinės, medvilninių siūlų, popierinių rankšluosčių, senų medvilninių paklodžių skiaučių, rankšluosčių, o taip pat injekcinių oksitocino, gliukozės, nošpos, vienkartinių švirkštų. Visada turiu šaldytuve Markomilk sutirštinto kondencuoto becukrio pieno (jeigu prireiktų primaitint kačiukus) Jeigu skaičiuot nuo pirmo susikergimo tai katė turėtų gimdyti 64-70 dieną. Jau nuo 60-os dienos įdėmiai stebiu katę, paprastai likus 2-3 dienom iki gimdymo pasirodo tąsios gleivingos išskyros iš lytinių takų, ženklas, kad pradėjo išeidinėt gimdos gleivių kamštis. Galima vis pasimatuot temperatūrą, aišku , tai ne 100procentinis rodiklis, temperatūra ne visada prieš gimdymą nukrenta, bet jeigu nukrenta iki žemesnės nei 37, beveik 100 proc., kad per artimiausias 12 val prasidės gimdymas. Tokiu atveju niekur nesitraukiu nuo katės, laukiu. Paprastai prieš gimdymą kačių elgesys pasikeičia - jos pradeda labiau nerimauti, intensyviau kapstytis joms paruoštoje gimdymo vietoje, miauksėti, nustoja ėsti. Vienu žodžiu iš elgesio galima suprasti, kad greitai prasidės gimdymas. Aš savo gimdyves atskiriu nuo kitų kačių likus kokiai savaitei iki gimdymo. Paprastai mes gimdom vonios kambaryje. Mūsų vonios kambarys yra pakankamai didelis, kad būtų galima pastatyt gimdymo dėžę, katės tualetą. Be to, ten lengva palaikyti švarą, yra šildomos grindys ir papildomas radiatorius, kuris greitai prišildo nedidelę patalpą, be to dar yra langas, per kurį patenka saulės šviesa ir reikalui esant galima patalpą išvėdinti. Bet patalpa yra visiškai izoliuota, katės niekas netrikdo, ji gali ten ramiai jaustis.
Taigi, kai pamatau pirmus artėjančio gimdymo požymius, nuo katės niekur nesitraukiu. Kartais būna, kad katė "apgauna" - nerimauja, nerimauja, o paskui staiga nurimsta, paėda ir nueina miegot.  Tada tiesiog nenuleidžiu nuo katės akių, būnu netoliese, o jeigu viskas vyksta naktį, užsistatau žadintuvą, kad skambėtų po 2-jų valandų ir nueinu pasnausti ant sofos. Arba paprasčiausiai pasidedu čiužinuką ir pagalvėlę šalia katės ant grindų ir snaudžiu vietoje. Niekada nežinai, koks bus tas gimdymas, kaip viskas vyks, kiekvienas gyvūnas yra individualus. Aišku SUPER, kai katė puikiai susitvarko, viską pati padaro, jeigu matau, kad katei nereikia pagalbos, tuomet tik stebiu ir nesikišu. Bet tas stebėjimas irgi yra naudingas ir reikalingas. Pvz. labai svarbu:
1. Užfiksuoti ir užsirašyti, kada nubėgo vandenys. Jeigu nubėgus vandenims stangų nebuvo ilgiau nei 12 val, katė nerami, nervinga, miauksi, blaškosi, nesileidžia liečiama, reikia kreiptis į veterinarą.
2. Kada prasidėjo pirmos stangos. Jeigu katė intensyviai ir reguliariai stanginasi, tačiau kačiukas negimsta per 6 val, reikia kreiptis į veterinarą.
3. Kokiu laiko intervalu ir kaip stipriai katė stanginasi. Paprastai jeigu yra bent vienas, aiškiai matomas sąrėmis per valandą, viskas gerai, tuomet tiesiog laukiam, tačiau dažnai būna, kad ypač esant didelei vadai katė pavargsta, gimdos raumenys nusilpsta, ir gimus keletui kačiukų, ji nustoja stangintis. Tuomet galima katei padėti - suleisti oksitocino. TAČIAU OKSITOCINO JOKIU BŪDU NEGALIMA LEISTI prieš gimstant pirmam kačiukui.
4. Užsirašyti kiekvieno kačiuko gimimo laiką. Kartais būna, susjaudini, užsižiūri į mažylius, užsisvajoji, o paskui lauki sekančios stangų serijos ir neatsimeni, prieš kiek laiko tas paskutinis kačiukas gimė. Susijaudinus ir užsistresavus laiką gali suvokti neadekvačiai - jis gali bėgti labai greitai arba atvirkščiai - labai lėtai.
5. Būtinai stebėti ar kiekvienas kačiukas gimė placentos maišelyje, jeigu kačiukui gimstant maišelis suplyšo, ir jis išėjo be maišelio, BŪTINAI įsitikinti, kad maišelis išejo vėliau. Kiek kačiukų gimė, tiek turėjo būti ir maišelių.
6. Kiekvieną naujagimį pasverti ir užsirašyti tikslų jo svorį. Tai reikalinga tam, kad būtų galima tiksliai konroliuoti kiek mažyliai suvalgo ir kiek priauga.

Bet deja, neretai būna, kad pagalbos prireikia. Išskirčiau tokias situacijas:
1. Per daug greita ir stipri gimdymo veikla - sąrėmiai prasideda staiga, jie labai stiprūs, nespėja pakankamai išsiplėsti takai, kačiukas didelis, todėl kačiuko gimimas gali būt skausmingas katei. Paprastai katės į skausmą reaguoja neadekvačiai, todėl išgimdžius pusę kačiuko ir pajutis skausmą, gimdyvė puola blaškytis, bėgti, suktis, garsiai ir baisiai rėkti, paprastai placentos maišelis praplyšta, visur pradeda taškytis žaliai-raudonai -rudi, dažnai kraujingi vaisiaus vandenys, katė, nesuvokdama ką daro gali sužeisti kačiuką, todėl reikia švelniai užfiksuoti katę už čiuprynos viena ranka, o kita švelniai judinti kačiuką takuose, kad sustiprėtų stangos ir stangos metu (jokiu būdu nelupti kačiuko kai nėra sąrėmio) padėti jam išsilaisvinti iš takų. Dažnai, katė, ypač jei tai pirmas jos gimdymas, patyrusi tokį stresą, nelabai domisi kačiuku, netgi jo bijo, tai normalu, reikia leisti katei nusiraminti, o kačiuko sutvarkymu tenka pasirūpinti patiems.
2. Jeigu katė nėra ypač patyrus ar šiaip nepasižymi ypač stipriai išreikštais motinystės instinktais, arba esant aukščiau aprašytai stresinei situacijai, arba tiesiog katei pavargus, nusilpus, kai gimdymas ilgas, o vada didelė ir t.t., katei reikia pagalbos tvarkant kačiukus. Dažnai, ypač kai kačiukai gimsta kojytėmis į priekį, išėjimo laikotarpis ilgas, maišelis suplyšo, kačiukas gimsta prisirijęs vandenų, pridusęs ir vangus. Jeigu viskas gerai, tai užtenka, kad katė aktyviai jį laižytų, bet jeigu tai pirmas gimdymas katei, ji išsigandus, pavargus ir t.t. , reikia katei padėti . Gimus mažyliui, pirmiausiai apžiūrėti virkštelės likučius, jei jis gimė be maišelio, jeigu katė nukando virkštelę, viskas gerai, jeigu ji nuplyšo ir liko gan ilgas galas (turėtų būti ne ilgesnis nei 1,5 cm), tai reikėtų perspausti virkšelę pirštais(sutraiškyti), arba stipriai perrišti stipriai medvilniniu siūlu, kad nuo surišimo vietos iki pilvuko liktų kokie 7-10 mm viškštelės. O tada nukirpti, tai kas liko, maždaug pora mm nuo surišimo vietos.(surišimas turi likti). Tada reikia pakankamai aktyviai ir stipriai ištrinti kačiuką rankšluosčiu, kad jis liktų beveik sausas, kad nesušaltų, ir kad suaktyvėtų kraujotaka. Tada pasverti mažylį ir galima dėti prie katės. Viską reikia daryti labai greitai ir prie katės akių, niekur nesinešti, neiti, viskas kas reikalinga turi būti po ranka(todėl pvz. aš niekaip neįsivaizduoju katės gimdymo spintoje). Aš pv. net puikiai besitvarkančiom katėm leidžiu pačiom sutvarkyt 1-2 kačiukus, kitus sutvarkau pati, ypač jeigu vada didelė, kad katė neprisirytų per daug placentų.(paskui nuo jų pertekliaus katės suviduriuoja) Jeigu kačiukas gimė maišelyje, prakerpu maišelį, sutvarkau virkštelę ir pasirūpinu kačiuku, kaip parašiau ką tik. Placentos maišelį išmetu.
3. Labai svarbu, kad kačiukas per 2 valandas nuo gimimo pačiulptų mamos pieno. Pirmi lašeliai - tai priešpienis, kuris ypač svarbus kačiuko virškinamojo trakto veiklai, imuninei sistemai ir bendram tonusui. Todėl ir svarbu užsirašyt kiekvieno naujagimio gimimo laiką, kad galima būtų kontroliuot kas ir kada pradėjo žįsti. Jeigu kačiukas vangus, nenor žįsti, pakartotinai trinam, kišam katei po nosi, kad laižytų, išspaudžiam pienelio katei iš spenelio ir įdedam spenelį kačiukui į burnytę, stebim, kad kiti stipresni, jo nenustumtų. Kačiukai negavę maisto per 2-i pirmas valandas, nusilpsta, po to nebečiulpia dėl to, kad nusilpo ir silpsta dėl to, kad negauna maisto. Kaip reabilituojami silpni kačiukai Zikas jau parašė, aš dar pridėčiau jautenos arba veršienos kepenų nuovirą - po 1-2 lašiukus į burnytę kas 2 val.
4. Pirmas kelias dienas ar net kelias savaites kačiukus laikau labai šiltai - kad patalpoje, kur yra naujagimiai būtų ne mažiau nei 25 laipsniai šilumos. Tada visos maistingos medžiagos gaunamos su mamos pienu eina į kūną, kačiukai nenaudoja energijos kūno šildymui, greičiau auga, daugiau priauga.
5. Pirmas tris paras po gimimo kačiukus sveriu 2 kartus per parą. Tai padeda konroliuoti kas kiek suvalgo ir kas kiek priauga. Vėliau sveriu kartą per dieną. Suėjus 2-iems savaitėms, jei viskas gerai, sveriu kartą per savaitę. Per parą kačiukas turėtų priaugti ne mažiau nei 10 g. Jeigu kačiukai neramūs, cypsi, labau spaudžasi vienas prie kito, ir priauga mažiau nei 10 g, tai juos reikėtų papildomai šildyti ir primaitinti.
6. Iš karto po gimdymo susileidžiam katei oksitocino. Jis neleidžia užsidaryt gimdos kakleliui, kad gimda valytųsi, be to skatina pieno gamybą, palengvina jo tekėjimą. Injekciją pakartojam po 12 val.

Paprastai pirmas 3-is paras budžiu prie naujagimių 24 val per parą. Kontroliuoju viską - kas kiek ir kada žinda, stebiu katės išskyras, savijautą, elgesį, matuoju temperatūrą, žiūriu, kad neprasidėtų pieno liaukų uždegimas, jeigu pieno būtų per daug.. ir t.t.


Atsakyti
[quote=spiglys,2010 05 09, 20:33]
Daugiau informacijos apie gimdymą rasit kitoje temoje
My Webpage

Ačiū 4u.gif
Atsakyti
SOS. unsure.gif Mano katė paigmdė Gegužės 09 naktį, Nuo to laiko ji vis pakraujuoja unsure.gif ir visiškai nenori būti su mažyliais, nuo jų bėga, eina pas mane į lovą atsigulti, bet aš nešu ir vėl ją pas mažylius. Neįsivaizdudoju, gal jai šaratai susisuko? blink.gif Bijau, jog manes nebus ir katė mažylių neišmaitins unsure.gif
Atsakyti