Laba diena,
Turiu rupesti, mano sunus siais metais susirado 2-3 metais vyresniu draugu. Ir pastebejau, kad jie daro neigiama poveiki jam, jis pasidare zymiai grubesnis, apsparde klasioka, o kas baisiausia jau pabande parukyti. Visgi jam tik 10 metu, o "draugai" jau kaip ir paaugliai, man tai baisiausia, kad jie vyresni juo gali manipuliuoti, ir dar nuskriausti. As nenoriu, kad jis su jais draugautu, bet vienintelis apsaugojimo budas - butu neleisti jo i lauka. Tai irgi savotiskas pasmerkimas tokio amziaus berniukui, jam reikia issidukti, as tik dziaugiuosi, kad jis nesedi prie kompo, o zaidzia futbola ir krepsini.
Gal kas buvote susidure su panasia problema. Kaip man jam praplauti smegenis, kad visgi - tai nera jau tokie geri draugai, kuriuos reikia kopijuoti. As irgi nenoriu ji traumuoti, sekioti ka jis veikia ir paskui moralizuoti. Ka man daryti?
Pakalbekite ramiai su vaiku apie bandos jausma,saviverte.Yra gera knyga ta tema "Musių valdovas"-duokite paskaityti vaikui,paskui kartu aptarkite
Kiek suprantu megsta zaisti futbola ar krepsini? O jei leistumete i treniruotes tarkim? Laiko sumazetu pas toki vaika, bet issikrauti jis tikrai issikrautu ir su bendramziais bendrautu ir tiketina kad neigiamos tokios itakos nebutu O tokiems draugams liktu maziau laiko. O uzdrausti bendrauti nezinau ar pavyks, vienintelis budas sestis ir sneketis, bet klausimas ar vaikas suvoks kad tikrai tie draugai blogi ir jus tik jam gero linkite
Aciu uz pasiulymus...
jis lanko baseina ir futbola, kiekviena diena yra treniruotes, bet jos buna tik 1,5-2val, jam uztenka laiko ir knyga paskaityti, ir pamokas paruosti ir i treniruotes sulakstyti ir dar laiko duotis kieme. Nuo mazu dienu buvo mokomos laiko planavimo, nes nuo 4 metu lanke lauko tenisa ir papildomai vezdavau i ugdymo pamokeles po darzelio...
jis lanko baseina ir futbola, kiekviena diena yra treniruotes, bet jos buna tik 1,5-2val, jam uztenka laiko ir knyga paskaityti, ir pamokas paruosti ir i treniruotes sulakstyti ir dar laiko duotis kieme. Nuo mazu dienu buvo mokomos laiko planavimo, nes nuo 4 metu lanke lauko tenisa ir papildomai vezdavau i ugdymo pamokeles po darzelio...
Gal jis yra labiau subrendęs nei bendraamžiai, todėl jį traukia prie vyresnių?
QUOTE(Labija @ 2010 06 02, 21:42)
Gal jis yra labiau subrendęs nei bendraamžiai, todėl jį traukia prie vyresnių?
Va, va aš irgi pagalvojau. Nenoriu pasirodyt visiška pesimistė, bet.. Norės draugaut tai tikrai neatmušit . Iš patirties sakau, nes pati esu paauglė ir jaučiau ką reiškia mamos nenoras, kad draugautum su žmonėm. Bet.. Mano santykiai su mama ir taip nėra nuostabūs (kurgi bus, net nesakau, jog vaikiną turiu) o, kad mama mano autoritetas būtų . Niekada.
Vietoj anų draugų gali atsirasti kitų draugų,nepribėgiosite ir visą gyvenimą nedažiūrėsite su kuom ir kaip bendrauti,reiks jam pačiam išsiaiškint katras tikras draugas,o katras ne.Geriau sutelkite dėmesį į vaiko sportą,pasidomėkite jo rezultatais,gal šiaip kas mokykloje negerai,nes paaugliam aštresnių pojučių ar naujovių visad norisi pabandyti...Mnau sakydama saviškiui su jais nedraugauk nes jie blogi neužtenka,juk jam jie geri draugai,o jūs liksite už borto-neautoritetas,pakeiskite taktiką bendravimo...gal tai padės,bet kokiu atveju,linkiu jums susitvarkyti su problema...
Smagu, kad rūpinatės vaiku, bet aš gerai prisimenu, kad niekada nemėgau mažesnių už save arba vienmečių, kaip ir dabar, bendrauju tik su 3-5 metais vyresniais . Vesdavo ir mane iš kelio, grįždavau atgal, ir vėl nuo pradžių. Žodžiu, kadangi jis dar tik ketvirtokas, už poros metų pradės atsirinkinėt draugus, kas jam tinka kad ne.
mano nuomone visiskai skirtinga su cia pasisakiusiu.desimties metu vaika dar sugeba sudrausminti ir kazka drausti.po keleriu metu jau bus neimanoma net nuoone issakyti.taip kad as uz tai jog mama neleistu vaikui bendrauti su vyresniais aisku suteigdama galimybe zaisti su kitais vaikais.gal kazkiek laiko apriboti buvima kieme.nes as pati netoleruoju vyresniu vaiku bendraujanciu su mano dukra nenoriu kad ji auktu keleriais metais i prieki tiesiog noriu islaikyti kiek galima prie saves.
nesureikšminkit taip tų draugų ir tos įtakos. jūs tiesiog netoleruojat vaiko blogo elgesio -- rūkymo, keiksmažodžių ar panašiai. ir nesvarbu, kad taip daro Petriukas, ar Jonukas, ar Algiukas. tiesiog jūs to netoleruojat ir iš savo vaiko reikalaujat padoraus elgesio.
nes as pati netoleruoju vyresniu vaiku bendraujanciu su mano dukra nenoriu kad ji auktu keleriais metais i prieki tiesiog noriu islaikyti kiek galima prie saves.
tas dalykas "iššaus atgal". vaiko augimo ir brendimo stabdyti negalima. o laikyti prie savęs kaip ilgiau tai yra egoizmas.
QUOTE(jurgum81 @ 2010 06 18, 01:07)
nenoriu kad ji auktu keleriais metais i prieki tiesiog noriu islaikyti kiek galima prie saves.
Su Jūsų, Jurgum81, pradžios nuomone visiškai sutinku, bet "išlaikyti kiek galima prie savęs" tai yra jau per daug. Gal Jūsų dukrai dar nėra tiek metų, kad norėtų su draugais praleisti ilgesnį laiką, bet juk visiems ateis tas laikas. Dukrai taip pat bus periodas, kai norės bendrauti su daug vyresniais draugais (dauguma priešingos lyties) ir nuo to nepabėgsi. Juk tai brendimas. Tiesiog pati mergaitė pasirinks ko jai reikės.
O dėl berniuko, tai reiktų jam daug užimtumo, kad nebūtų laiko draugams... Draugų, jis galės susirasti toje veikloje, kuria jis užsiims (nes veiklos yra suskirtytos pagal amžių grupes) ir tai reikėtų jums su juo pakalbėti, paklausti ką jie veikia kartu ir ką jis pats ten veikia su jais. 10-čiui nebus kaip išsisukti nuo atsakymo.
Tai tarpas kaip jusu vaikas pereina i paauglyste. Kiekvieniems tai yra skirtinga. Vieni atsispiria blogai pusei kiti ne. As patarciau kontroliuoti savo vaika, dometis juo. Pradedant nuo mokyklos. Klauskite kiekviena diena ka valge, koki pazymi gavo ri pan. tada pereikite ka veikai su draugais. Vaikas prades pasakoti. Sudominkite ji kuo nors, kas jam butu idomiau negu nauji draugai.