Įkraunama...
Įkraunama...

mes prieš E 621

apie citrinos rūgštį, arba kitaip E 330 ir aš girdėjusi, kad reikėtų vengti. Tai nėra natūralus prieskonis, o sintetinis. Pati citrina ir jos sultys, va čia tai natūralu smile.gif
Atsakyti
Na taip... Gal kas norėtų pakomentuoti produktus, kurių sudėtyje MSG randamas natūraliai? Pvz motinos piene bigsmile.gif

Apskritai tie užrašai apie E nieko nereiškia nežinant kas tai per dalykas ir ką jis daro. Kaip labai tiksliai pastebėta tam išjuoktam straipsnyje - beveik viskas turi savo numeriukus E (druska, citrinos rūgštis, agaras). Niekas nesigiria, kad ieško (ar gamina) produktų be druskos ar citrinos rūgšties g.gif Ir nereikia klaidintis, kad tokie priedai VISADA atpažįstami organizmo kaip sintetiniai ir perdirbami kitaip. Ir apskritai, komentuojant mokslinius tyrimus pirmiausia reikia žiūrėti kokiu tikslu atliktas tyrimas ir kokios dozės naudotos, kiek tai susiję su realiais vartojimo būdais (juk niekas neperkat MSG ir nelašinat į akį?). Keista, kad jei TIK žurnalistas pabado pirštu į faktą, kad įprasti dalykai turi E numeriuką, tai jo straipsnis tampa minčių kratiniu, tačiau kai kiti TIK žurnalistai kalba apie E kenksmingumą (remdamiesi info iš kitų TIK žurnalistų straisnių, bet užsienietiškų, netikrindami informacijos šaltinio) tai viskas valio, tada reikia viešai deklaruoti savo neapykantą E ir jų vengimą doh.gif O dar geriau kai norima aukščiausios klasės produktų už pigienos kainą blink.gif Pigiau ir geriau negu užsiauginti/pasidaryti savo nebus, o jei negalite to padaryti ir norite kažko įpatingesnio - teks susimokėti už kitų įdėtą darbą 4u.gif

Jokiais būdais nesakau, kad nereikia rūpintis savimi ir žiūrėti ką dedi į burną, tai labai svarbu. Paprasčiausiai nereikia pasiduoti masinėms psichozėms ir patiems tikrinti informacijos svarumą 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(xxs-xs-s @ 2013 09 05, 09:58)
apie citrinos rūgštį, arba kitaip E 330 ir aš girdėjusi, kad reikėtų vengti. Tai nėra natūralus prieskonis, o sintetinis. Pati citrina ir jos sultys, va čia tai natūralu smile.gif

o del ko reiketu vengti? Ka ji tokio blogo daro? Ar tik del to, kad sintetine? Nes jei del sintetikos, tai be jos neisiversim, visai nieko reiketu nepirkt tada, patiems gyvulius augint, grudus set... tada nebut sintetikos.
O kas liecia citrinos... Na, taip, ji naturalus produktas, bet ne Lietuvoje. Transportuojant ji apdorojama chemikalais, kad bakterijos, "grybai" ir pelesiai neuzpultu, tai naturalumas jau irgi tampa sintetika "pazeistas", tai kazin ar tikslu sakyt "va cia tai naturalu" schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Ajste @ 2013 09 06, 19:05)


Druska neturi E numerio, kitu atveju man tai būtų beprotiškai didelė naujiena smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Liebchen @ 2013 09 07, 20:36)
Druska neturi E numerio, kitu atveju man tai būtų beprotiškai didelė naujiena smile.gif

Reikėjo man patikslinti, kad druska tai ne tik natrio chloridas (tradiciškai vadinamas valgomaja druska), bet ir kalio chloridas (E508), kuris vis dažniau įmaišomas į stalo druską, kad sumažinti natrio kiekį. Manau visiems žinomas nesaikingo natrio chlorido vartojimo pasėkmės pvz širdies ir kraujagyslių sistemai? Jo reikėtų bijoti labiau negu E numerių, o naudojamas daugumos maisto gamintojų kiekvienam patiekale, net kepant pyragą įberi druskos. Ir tai, beje, daroma tais pačiais tikslais kaip ir visi "baisieji" E - skonio gerinimui, kad geriau/ilgiau iįsilaikytų ir t.t.
Gal reikėjo temos pradžioje papasakoti kas konkrečiai kas yra tas E, kam jis reikalingas, ką jis reiškia ir t.t? Pati raidė E reiškia Europa. E tai lyg nuoroda į ES taisykles tam tikriems maisto priedams ir maisto produktams kuriuose jie gali būti vartojami, bei kokios vartojimo normos yra saugios daugumai vartotojų. Visada bus grupės žmonių, kuriem netiks vienas ar kitas priedas ar natūralus ingridientas, kaip pvz alergija riešutams. Šiuo metu E numerius turi per 300 įvairių priedų. Tarp jų yra vitaminas C (E300), vitaminas B2 (E101), deguonis (E948), paprika (E160c). Tai yra natūraliai gamtoje randami elementai, kurie E numeriuką turi tam, kad būtų galima reguliuoti jų naudojimą gaminamuose maisto produktuose, pvz saldainiuose su vitaminu C. Tas pats E621 randamas pvz parmezano sūryje ir jo kiekiai sūryje didesni negu būna pridėta į papildomai į kokį pusgaminį iš prekybos centro. Jei kas turite nuorodų į tyrimus, kur įrodoma, kad sintetinis E621 veikia kitaip negu natūraliai randamas pvz parmezane, prašom pasidalinti 4u.gif Berods temoje buvo paminėta, kad yra dažiklių, kurie susieti su hiperaktyvumu vaikuose, jų reikėtų privengti. Bet kuriuo atveju, prieš bandant išvengti E, reikėtų pasidomėti kas tai per priedas, kokią funkciją maiste jis atieka ir koks galimas poveikis sveikatai. Kuo daugiau informacijos, kuo visapusiškesnės thumbup.gif
Pabaigai - dauguma (jei ne visi) maisto produktai yra toksiški kažkokiam lygmenyje, obuoliuos yra cianido, bulvėse solanino, brokoliuose žinomų karcinogenų... Skanaus mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Ajste @ 2013 09 09, 12:18)


Bet veikiausiai sutiksite, kad kai kalbame apie druską, visų pirma visi galvoja apie mums visiems įprastą valgomąją druską - natrio chloridą. Apskritai kalio chlorido panaudojimą pakeičiant įprastinę druską labai apriboja ne vien reglamentuose nurodytos maksimalios dozuotės, bet ir jo kartus skonis.
Aš esu maisto priedų nebijantis žmogus, bet į E621 naudojimą labai teigiamai nežiūriu. Kad ir jūsų palyginimas su parmezano sūriu. Nuorodų, koks skirtumas tarp natūralus ir sintetinio E621 tikrai nepateiksiu, bet veikiausiai esate skaitę, kad šio priedo papildomas naudojimas maiste gerokai labiau pajunko prie maisto, kad maistas be jo gerai įpratus atrodo nebeskanus. Tuo tarpu galima valgyti sūrius, pomidorus, grybus ir kitus gliutamato turinčius produktus, bet tai skonių receptorių neiškraipo, mes jaučiam maistą natūraliai tokį, koks jis yra. Esu dirbusi mėsos perdirbimo įmonėje. Galiu pasakyti, kad geriems, kokybiškiems produktams su normalia mėsos žaliava tikrai nereikia jokių papildomų E621. Jo yra natūraliai mėsoje ir to pakanka, kad mėsos produktas būtų skanus. Ir paimkim antros rūšies dešrytę - mechaniškai atskirta mėsa, riebalų emulsija, odelių emulsija... Nelabai skanūs ingredientai. Bet E621 išsprendžia visas problemas. Todėl man tai yra labiau apgaulės priedas, nekokybės problemoms užmaskuoti.
Taip, yra dažiklių, kurie sukelia vaikų hiperaktyvumą, tačiau etiketėje papildomai ir pažymima, kad jie neigiamai veikia vaikų aktyvumą ir dėmesį. Aišku, gamintojams visuomet bus paprasčiau naudoti sintetinius dažus - mažesnės dozuotės, kaina, stabilimas viso proceso metu. Tuo tarpu natūralūs dažikliai yra inoringi - ne visi atlaiko aukštą temperatūrą, blunka nuo šviesos, keičia atspalvį, gali sutrumpėti galiojimo laikas. Tarkim, kad ir "Tichės" limonadai vaikams. Pradėjus naudoti natūralius dažus atsirado ir spalvingos plėvelės ant buteliukų. Ne dėl grožio jos ten atsirado. Tiesiog pradėjus gaminti su natūraliais dažikliais, masiškai pradėjo eiti skundai, kad limonadai lentynose blunka. Aišku, niekas nenori per daug dėti to papildomo užrašo, tad tikrai visi normalūs gamintojai perėjo prie natūralių dažiklių ir ieškojo būdų kaip tuos dažiklius sėkmingai naudoti.
Atsakyti
QUOTE(Liebchen @ 2013 09 14, 22:14)

Taip, sutinku, kad padariau klaidą į vieną suplakdama kalio ir natrio chloridus doh.gif Tiesiog teko artimam žmogui padėti koreguoti mitybą, tai ir pačiai kažkiek susiplakė vienas su kitu, druska ir tiek ax.gif 4u.gif
Pataisykite jei klystu, bet vieni labiausiai priklausomybę išvystančių dalykų yra cukrus, riebalai ir druska? Ta pati valgomoji druska (NaCl) iškraipo skonio receptorius ir mažinant jos kiekį maiste reikia keleto savaičių (jei gerai pamenu), kad receptoriai adaptuotųsi ir maistas nebūtų prėskas. Vienas iš MSG pliusų , kad jo įdėjus reikia mažiau druskos, nes maisto skonis geresnis. Dėl Jūsų palyginimo, kad pripratus prie E621 (MSG), maisto skonis be jo atrodo ne toks geras, yra logiškas. Juk visi mėgsta skaniai pavalgyti, ar ne? Tai įsivaizduokit valgot skaniai, valgot mėnesį, metus ar dar kiek ir staiga maistas prėskas, niekas to skonio negerina. Būtų kaip ir su druskos naudojimu - reiktų atprasti. Bet iš kitos pusės ar galite garantuoti, kad iš parmazano, pomidorų ar grybų pašalinus MSG jie būtų vis dar tokie pat skanūs? Čia dar palyginsiu su TV, vat prieš 20+ metų žiūrėjom juodai baltą tv ir buvo smagu, svarbu rodo biggrin.gif tada atsirado spalvoti (atsimenu tėvai nupirko Taurą bigsmile.gif ) ir nebesinorėjo juodai-balto vaizdo, dabar išvis su HD, 3D ir t.t. ir prie to Tauro nesinorėtų grįžti, vaizdas nepatiktų schmoll.gif Nemanau, kad tai yra kažkokio elemento (šiuo atveju MSG) nuopelnas, tiesiog žmogiškas noras turėti (valgyti) geriau (skaniau). Tai ir su skoniu aš įsivaizduoju, yra tas pats - paragavai skaniau ir nesinori atgal. Jei norit ir su maistu galiu palygint - šiemet turėjom galimybę užsiauginti daugiau pomidorų, tai parduotuvinių ar net turginių tiesiog nebesinori, nes skanesnių už savus nėra wub.gif Paskaičius receptų temose, daug kam namie gamintas maistas skanesnis ir jokie MSG negelbėja pirktinių produktų tongue.gif O tie, kas gyvena iš pigių dešryčių, gal problema visai ne prijunkyme, o apskritai supratime apie maistą, mitybą ar elementariai finansuose? g.gif Nepasislėpti nuo fakto, kad užauginti daržovę be trašų, herbicidų, pesticidų ir kitokių pagalbų sunkiau, negu natūraliai. Tie, kas daro iš to verslo nori uždirbti, t.y. didesnio derliaus už daugiau pinigo. Maisto produktų perdirbėjai/gamintojai taip pat vadovaujasi tais pačiais principais. Tas vartotojiškumas ir atvedė mus kur esame - prekybos centrai išbrokuoja tonom kuo geriausių vaisių ir daržovių, nes pirkėjai nebenori matyti/pirkti kreivos gumbuotos morkytės jei gali pirkti gražią tiesią. Vaizdas yra viskas, tam ir dažikliai, stabilizatoriai... Paveikti sistemą irgi galima veikiant būtent per piniginę. Jei pasidaro madinga nevartoti E, iškart atsiranda produktų su etiketėm, kad be E ir atitinkamom kainom. Kilo grėsmė, kad gėrimų su sintetiniais dažais nepirks, pradėjo naudoti natūralius...
Vat aš už tai, kad žmonės žinotų kokie priedai kam reikalingi ir patys pasigalvotų ką perka bei kodėl
Atsakyti
apmaudu, žinoma, jog visokių chemijų į maistą deda gamintojai, bet numanau, kad masinėje gamyboje be jos jau nebeapsiverčia, kitaip prekių kainos bus žymiai didesnės.
Nujaučiu, jog paprasčiau yra sudaryti sąrašą produktų, kurių sudety nėra (arba bent labai daug) konservantų.
Šiaip, dar piktina gamintojų sukčiavimai - parašo - be jokių E621, o sudety visa Mendelejevo lentelė kvadratu smile.gif Heh... pasiilgstu laikų, kai apie jokius konservantus neteko girdėti smile.gif kažkaip valgai ir nesijaudini apie tai, kancerogeninis agurkas ar ne smile.gif
Atsakyti
Sveikos visos. o as googlindama atradau tokį puslapį, kur įvairūs produktai maisto gamybai aprašyti, ir pavyzdžiui aprašyti įvairūs mielių ekstraktai, kurie yra pakaitalas e621, bet net pačiam puslapy nurodo tų mielių "nauda", mat tampa "švari" etiketė jas naudojant...bet kaip suprantu ne ką saugesnės organizmui tos mielės nei tas e621.. O aš dar džiaugiausi radus naturalią vegetą, kuri brangesnė už paprastą, ir joje tikrai yra įrašas - mielių ekstraktas.. beje štai nuoroda:
nuoroda
Ten ir kitų 'pagerintų' produktų yra, pravartu paskaityt.
Atsakyti