Įkraunama...
Įkraunama...

Lėtinio nuovargio sindromas

Sveikos,

Man kilo toks klausimas, o kadangi supermama.lt forumas yra turbūt didžiausias aktyvus forumas, tai pagalvojau, kad bus geriausia čia.

Man įdomu, kiek esat susidūrę(pačios sirgę ar pažįstat ką nors) su lėtiniu nuovargio sindromu. Ligos aprašymą galima rasti čia http://www.medicine....e...59&subid=gm, tačiau esu tikra, kad gydytojai turbūt retai ją diagnozuoja, kaip ir visame pasaulyje greičiausiai priskiria prie psichologinių ligų, kadangi kraujo tyrimai dažniausiai būna geri.

Spėjama, kad JAV šia liga serga bent 1 mln žmonių, švedai skaičiuoja 45 000. Skaičiuojant tarkim pagal švedus, pas mus galėtų būti 15 000 žmonių. Kaip bebūtų keista, kaip autizmas daugiau paplitęs tarp vyriškos giminės, ši liga yra dvigubai dažnesnė tarp moterų. Ligos sunkumas varijuoja nuo pačių sunkiausių atvejų kur žmogus pavargsta nuo šnekėjimo ir jam prireikia keleto dienų, kad nuo to atsigautų (neminint kad visą laiką tegali būti lovoje), kaip pvz. http://dreamsatstake.blogspot.com/ iki lengvesnių, kur žmonės gali retkarčiais netgi pasportuoti.

Kadangi turiu šitą smagumą pati jau daugiau metus, perskaičiau visus mokslinius straipsnius apie atliktus tyrimus, kurie prie jokių konkrečių vaistų ar gydymų nepriveda, visi vaistai yra neišbandyti iki galo ir panašiai. Liga daug kam prasideda nuo konkretaus peršalimo ar gripo, kuriam praėjus prasideda keisti dalykai. Taip pat yra ligonių, kurie ligos pradžią sieja su ekstremaliu ar ilgalaikiu stresu. Treti negali išskirti jokio konkretaus įvykio, tiesiog pamažu ima gesti jų sveikata.

JAV ši liga pastebėta jau prieš kelias dešimtis metų, kai gyvenvietėje prie Tahoe ežero buvo epidemija. Yra manoma, kad ją sukelia XMRV retrovirusas (dar siejamas su prostatos vėžiu), tačiau tyrimų rezultatai prieštaringi. Kitos versijos yra kad ją lemia žarnyno veiklos sutrikimas, imuninės sistemos išbalansavimas, dėl kurios sulėtėja ląstelių metabolizmas taigi žmogus negali pakelti jokio fizinio krūvio. Imuninei sistemai sutrikus, suaktyvinami virusai, nuo kurių žmogus paprastai turi imunitetą iš vaikystės, kaip pvz. EBV, Herpes-6 ar CMV. Nuo to gali atsirasti ir daugiau infekcijų, uždegimų.
Iš savo patirties - galiu nueiti ir atsėdėti kaip daržovė į darbą, tačiau nieko daugiau. Pavargstu nuo šnekų su žmonėmis, o jei bent kiek užsiimu fizine veikla, pvz. pasivaikštau daugiau nei įprastai (man įprasta 30 min lygia vietove), kojų raumenys sekančią dieną siaubingai skauda, skausmas lieka apie 4 dienas, o tada 1 d užeina migrena. Jei iš parduotuves tempiu pilnesni krepšį, tas pats su rankų raumenimis. Man pačiai aišku, kad raumenų taip skaudėti negali nuo psichologinių priežasčių. Nuo ligos sutrinka miegas, iš pradžių miegodavau po 2 k dieną ir naktį bent 8 valandas, vėliau užtekdavo 8,5h per parą, paskui išsivystė nemiga arba net jei miegi, visiškai nepailsi per naktį. Ir tiesa, kas dieną temperatūra iki 37.5. Prieš susirgdama aktyviai užsiėmiau keliais sportais, daug gamtos išvykų, neturėjau jokių migrenų ar didesnių sveikatos problemų.
Liga vadinama Chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis tačiau ja sergančių žmonių bendruomenė tikisi, kad pavadinimas bus greitai pakeistas, kadangi iki šiol darė tik žalą pacientams - jei jau pavargęs, tai pailsėk ir pasveiksi. Kai kurie serga pavyzdžiui 25 metus ir mielai padarytų viską, kad pasveiktų.

Taigi, mano klausimas - ar esat susidūrusios su šia liga Lietuvoje? (aš laikinai gyvenu užsienyje, kur ir susirgau)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo tired: 15 liepos 2010 - 16:38
sveikutė smile.gif O kaip tau sekasi gydyti nuovargio sindromą? Ar atmetė įvairias šalutines ligas, nuo kurių taip pat gali kilti nuovargis. ar gerai ištyrė? Aš taip pat dažnai pavargstu, nes tenka eiti į darbą, o kur dar šeima...Tai kada pailsėti? Ar esi skaičiusi apie perdegimo sindromą? Aš sau labiau šitą priskirčiau, nes po atostogų šiek tiek pagerėja...
Atsakyti
Man iš pradžių buvo mononukleozė, nes EBV viruso testai buvo teigiami, tiek aktyvus virusas, tiek antikūnių, taigi - susiaktyvinęs virusas, juo buvau persirgus. Db aktyvaus viruso kraujyje jau nebėra, o aš vis kaip daržovė. Ištyrė viską ir tik kraujo tyrimai šį tą rodo: mažas kraujo tūris, mažai leukocitų (neutrofilų) geležies rezervai išsekinti, gamma globulinas aukštas. Maždaug - infekcija.
Išbandžiau keletą dalykų. Mano dr. man vis skyrė energiją teikiančius vitaminų kompleksus, bet jie jokio rezultato nedave. Paskui, prasidėjus mialginiams skausmams, išrašė dideles dozes B6 ir trišakio nervo uždegimams gydyti skirtus vaistus -skausmų buvo tikrai mažiau. Tada bandžiau internete rekomenduojamus vitaminų rinkinius: A,C,E, B kompleksas, Q10, omega 3, cardo mariano (milk thistle), probiotikus, skystą magnį, L karnitiną, netgi išdrįsau koloidinį sidabrą išbandyti - jokių rezultatų, išskyrus kad nuo mangio mažėjo raumenų traukimas, o pradėjus gerti omega 3 dingo ekstrasistolės.
Magnį geriu ir toliau, vitamino C 1000-2000g muša temperatūrą kokiom 4 padalom, geležies jonus feritinui pakelti.
Kai 5 savaites negalėjau naktį išmiegoti bent 4 val, kad ir kaip buvau pavargus, dr. išrašė SSRI. Rezultate miegoti pradėjau geriau, bet visi kiti dalykai nepasikeitė nė kiek, temp. pirmas 3 sav netgi buvo aukštesnė.
Nors visada maitinausi sveikai ir stengiuosi gaminti namie, net pyragus ir duoną kepu namie, dabar nusprendžiau išbandyti bent du mėnesius maistą be gliuteino ir krakmolo turinčių daržovių, nors nesu alergiška gliuteinui. Dar sunku spręsti, ar man tai naudinga, nes tik savaitę taip valgau.
Skaičiau apie perdegimą, literatūroje jis irgi siejamas su išsivystančiu lėtiniu nuovargiu. Taip kad iš savo kailio patyrimų patarčiau imtis priemonių, kad nedatempti iki ko nors rimtesnio. Papildus reikia rinktis pagal save, kiekvienam žmogui labai skirtingai veikia, o galima ir su dr. pasikonsultuoti. Dar blogiau, kad jų yra visokių formų, dažnai parduodami visiškai neefektyvūs. Reikia būtinai atkreipti dėmesį, kad vieni vitaminai įsisavinami su riebalais, kiti su vandeniu. pvz. Q10 yra labai silpnai įsisavinamas vitaminas, ir tik su riebalais, taigi sausos formos kapsulės neduos jokios naudos. Cinkas be vitC irgi pinigų išmetimas.
Dar yra maisto produktų, kurie žmogui visiškai nenaudingi arba žalingi, pvz., 'baltąja mirtimi' vadinamas cukrus. Lygiai taip ir balti miltai, yra balinami chemiškai ir žmogaus organizmui gali būti sunku apdoroti. Dar galima mėginti sekti, pvz. ką valgius paskui jautiesi labiau pavargus, taip būtų galima kažką pramesti.


Papildyta:
Tiesa, jei gali daryti jogą, keli pratimai gali stipriai atgaivinti. Įsivaizduoju dirbant ir su vaikais to laiko nulis, bet 10 min gali būti labai didelis skirtumas. Aš deja jogos negaliu daryti, nes užtenka atsisėst ant žemės ir ištiesti kojas, kad būtų patempti raumenys ir skaudėtų 3-4 dienas po to. Prieš ligą špagatą beveik padarydavau smile.gif
Atsakyti
Ačiū už patarimus, manau, kad labai nuoširdūs. 4u.gif Man taip pat patinka žinoti apie sveiką gyvenseną, mitybą ir pan. Kartais bandau pritaikyti cool.gif Ar nesidomėjai psichologiniu poveikiu sveikatai?Neseniai skaičiau Valerijaus Simelnikovo knygą "Pamilk ligą savo", Shigeo Haruyama "Tikroji sveikata prasideda galvoje".
Nenuleisk rankų, kovok dėl sveikatos, prašyk daryti visokius tyrimus dėl infekcijos, kad pritaikytų vaistus, nes įsivaizduoju, kad ilgalaikė temperatūra kažkiek tai išvargina organizmą.
Atsakyti
Sveika!

Ar neteko girdeti apie toki metoda?
http://www.lightning...ss.com/Landing/

As asmeniskai nieko apie ji nezinau, tik tiek, kad jis taikomas Londone, Norvegijoj, Vokietijoj ir kai kur kitur. Girdejau apie viena stebuklinga mergaites pasveikimo atveji (tikra), kai buvo taikytas sis gydymas (per 3 dienas apmoke 13 metu mergaite, po to ji turejo nurodymus testi. Cia Norvegijoj.) . Mane domina sitas gydymo metodas, tad jeigu ka nors apie ji zinai ar suzinosi, butu idomu paskaityti tavo atsiliepimus.

Linkiu sveikatos! 4u.gif
Atsakyti
Ačiū, pasidomėsiu. Esu girdėjus tik pavadinimą, bet nesu perskaičius, kas tai konkrečiai yra. Man ypač svarbu išgirsti apie konkretų išgijimo atvejį, nes motyvuoja toliau skaityti ir tikėtis, kad įmanoma išgyti smile.gif

Kol kas turiu teigiamų rezultatų iš savo mitybos pakeitimo - po to, kai nustojau valgyti miltinius, krakmolinius ir vaisių produktus, nebeskauda šono, nors nuovargis padidėjęs (tai galėtų būti bakterijų išmirimo efektas, reikia palaukti ir žiūrėti toliau). Suvalgius porą vaisių skausmas grįžo ir vėl nebuvo įmanoma atsigulti ant pilvo. Iš pradžių maniau, kad ten išsiplėtusi blužnis, kaip kad nutinka turint EBV virusą, bet tyrimai parodė, kad blužnis normos ribose, taigi panašu, kad greičiausiai visgi buvo pralaidi plonoji žarna toje vietoje, kaip kad būna tiems 'nuvargėliams'. Sugijus turėtų būti lengviau, nes į organizmą nebepateks toksinai. Žodžiu, kažkoks progresas yra smile.gif

Bet mane labiausiai stebina, kad forume kaip ir nėra lietuviškų chroniško nuovargio atvejų - taigi keliu tokias teorijas:
- Lietuvoje XMRV virusas yra galbūt nepaplitęs
- Lietuviai galbūt turi imunitetą (bet tada aš kažkaip iškrentu iš konteksto sad.gif )
- Galbūt llietuviški produktai apsaugo nuo ligos išsivystymo, ar yra kažkas kitas susijęs su gyvenamąja vieta, kas apsaugo
- Galbūt žmonės, kurie chronišku nuovargiu serga nesinaudoja(gyvena kaime) ar neturi energijos naudotis internetu (sunkiais ligos atvejais būna visiškai pririšti prie lovos)
- Liga Lietuvoje diagnozuojama kaip kokia psichologinė liga, taigi realiai pacientai neegzistuoja.

Tokie štai pamąstymai, ką gi, mėginu dirbti smile.gif
Atsakyti
idomi cia liga.. kadangi mane kankina ziauri nemiga jau puse metu intensyviai, o ir pries tai visko buvo su miegu, tai skaitau viska ka galiu.. todel ir cia uzsukau smile.gif tired, rasei, kad 5sav nei 4val naktim neismiegodavai sad.gif ir kas po to? ka ten tau israse nesupratau..
o ligos aprasas idomus, atseit trukme kazkiek ten metu (2--7)ar kiek, ir kas tada? tipo neisgyveni toliau ar pasveiksti?
Atsakyti
Ligos pradžioje miegodavau po du kartus dienos metu, nes nuovargis mane slėgė kaip kalnas, ir nors išmiegodavau bent 8 valandas visą naktį, ryte jausdavausi kaip visą naktį bėgus krosą. Pamažu perėjau prie 9 val miego naktį. po kelių mėn. prasidėjo toji nemiga. Atsigulus vakare imdavo smarkiai mušti širdis - taip, kad verčiau jau gulėt ant šono, ir net jei būdavau labai pavargusi ir ilgiausiai neišsimiegojusi užmigti būdavo labai sunku. Tada ėmiausi arbatų - čiobrelių ir melisos, arba ajurvedinės miego arbatos. Be to, kūnas atsipalaiduoja, kai vėsta - taip būtent vyksta po arbatos, arba šilto dušo. Toji arbata mane užmigdydavo toms kelioms valandoms, turbūt kol minimalus miego poreikis patenkintas, o paskui jau naktį vėl vartymaisi, širdis daužosi, miegas negilesnis nei snaudimas. Žodžiu, naktį laukdavau ryto, ryte iš nuovargio laukdavau vakaro.
SSRI - selektyviniai serotonino inhibitoriai, naudojami kaip naujos kartos antidepresantai. Jie nėra pats serotoninas, tačiau neurotransmiteris. Kaip suprantu, nėra tokie stiprūs kaip įprastiniai antidepresantai. Man juos gydytoja išrašė, nusprendusi, kad man "nerimas " (anxiety). Pasiskaičiau vėliau aprašymą, dalis teisybės buvo - aš dažnai stipriai kąsdavau dantis, negalėdavau atsipalaiduoti, įdomiausia, kad prieš tai to nesuvokiau. Dabar miegu 6-7 valandas, o likusias porą ryte jau prasnaudžiu, bet panašu, kad tiek pakanka. Akylai stebiu save, kad jausčiausi gerai, nebūtų sukandimo, streso. Dar kartais pasitaiko tų nemigos naktų, bet bent jau jaučiuosi daugiau žmogus nei zombis.

Liga pagal aprašymus žmonėms praeina, tačiau yra labai mažai medžiagos apie ligonių mirtingumo statistiką. Esu mačius straipsnį, kad visgi jų mirtingumas didesnis dėl vėliau išsivystančių ligų, pvz., vėžio, neurologinių ligų. Forumuose galima sutikti žmonių, sergančių jau 25 metus sad.gif





Atsakyti
Ar gali nuovargis, nerimas įtakoti vėžio atsiradimą organizme? doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Medute35 @ 2010 08 02, 20:34)
Ar gali nuovargis, nerimas įtakoti vėžio atsiradimą organizme? doh.gif

Normalus fizinis nuovargis yra priešingas dalykas, jis turi gydomojo poveikio, organizme išsiskiria endorfinai, kurie atpalaiduoja, prakaituojant pasišalina toksinai.
Aš labai pasiilgstu tokio nuovargio, kai pasportavus ar po dienos gamtoje griūni į lovą.

Lėtinio nuovargio sindromas visgi yra siejamas su kai kurių rūšių vėžio rizika. Pvz., http://chronic-fatig...and-cancer-risk
O dėl nerimo, aš niekada nemaniau pati, kad perdėtas rūpinimasis kažkuo gali būti sveikatos problemų priežastis. Tačiau po to, kai mano liga prasidėjo po ilgalaikio streso ir finansinių rūpesčių, kurių greitai negalėjau išspręsti, kiekvienam galėčiau patvirtinti - ilgalaikis stresas yra žudikas smile.gif
Streso metu išsiskiria kortizolis, adrenalinas ir turbūt krūva kitų cheminių medžiagų, kurios ima veikti imuninę sistemą. Google lengva rasti straipsnelių apie streso ir vėžio sąsają, kaip pvz. http://psychcentral....ause-of-cancer/
Tačiau dabar esu tikra, kad žmogus gali išmokti kitaip reaguoti į tuos pačius įvykius. Jei mes visi žinotume, kad jei nervinsimės dėl kažko, tikrai susirgsim, pasikeistų mąstymas. Yra sunku išmokti stebėti savo emocijas, pvz., kada ir dėl ko jos atsiranda, tačiau išanalizavus, galima valdyti. Gaunasi įdomus rezultatas - liga tarsi pakeičia žmogaus charakterį, mes emocijas priskiriam charakteriui.


Atsakyti
sveikos 4u.gif kai man atsirado chroninio nuovargio reiškinia po gimdymo tai pasiskundžiau sanvoakuserei . Jio pasakė krauja pasidaryt tyrimus ir ką, kalio, mamadnio ir kitū elementu buvo labai mažai, iki žemutines ribos, Tai ji man liepe pagert toks NON ZALT yra, tai uzteko savaites kad pasijusčiau savim, tai dar savaite pageriau. labai liuks buvo po jū bigsmile.gif
Atsakyti
manau, kad pas mus tokia liga net nediagnozuoja ax.gif

arba klaidingai diagnozuoja.. man yra tu simptomu ir nemazai.. bet kai pasakyciau daktarei, sakytu eik daugiau pasivaiksciok gryname ore, mesk svori ir pan..
pas mane feritinas zemiau normos, bet liepe gerti gelezi ir sake per pusmeti turetu atsistatyti..

o tetai dar daugiau pozymiu, bet jai diagnozavo depresija smile.gif geria antidepresantus, bet jie nepadeda.. nemiega naktim, dauzosi sirdis
Atsakyti