Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas nuosavame name - 3

Tesiam toliau

Sena tema

QUOTE(PЄTRVS @ 2010 10 02,)
Seržai, tavo skaičiavime radau klaidų:
Visų pirma pastebėjau, kad skaičiuojant elektros energijos sąnaudas "atjungei" oro pašildymo teną. Aišku tai tavo teisė, bet noriu atkreipti tavo dėmesį, jog esant tokiai oro apykaitai (400 kub.m/h) jei lauke spustelėjo šaltukas, atjungus pašildymą tu labai greitai atvėsinsi savo patalpas. Todėl aš taikiau išgalvotą elektrinio teno veikimo laiką - 10%. Realiai jis gali būti ir didesnis ir mažesis. Natūralaus vėdinimo atveju ši problema nejuntama, nes oro apykaita yra gerokai mažesnė ir tik dėl skaičiavimo objektyvumo taikiau vienodus oro apytakos srautus.

Toliau, skaičiuojant energijos sąnaudas, kai vėdinimas vykstą ištisus metus, tu neteisingai skaičiavai, kad tiek rekuperatoriumi tiek natūraliu vėdinimu tu prarandi tuos pačius 19 ct/kW (šilumos nuostolių). Juk šiltuoju periodu šildyti jau nebereikia. Prie pirmame punkte patiriamų sąnaudų prisideda tik RVS ventiliatorių (2x120W) sunaudojama galia. Natūralaus vėdinimo atveju sąnaudos lieka tik tos, kurios patiriamos šildymo sezono metu.
Taip pat tu sumaišei kur reikia naudoti pataisos koeficientą, skaičiuojant atsipirkimo laiką. (365/183=1,99) reikia dauginti tą laiką, kuris gaunamas vėdinimui veikiant 4392 dienas, o tu taikei priešingai.

Vienintelis netikslumas, kurį tu pastebėjai, tai aptarnavimo kaštų mažėjimo įvertiimas, kai RVS veikia tik pusę metų, nors ir dėl to galime ginčytis, nes filtras turi būti keičiamas kas metus, o kas keik laiko jį keisi priklauso tik nuo tavęs... gali ir kas tris metus keisti.


Tena atjungiau todel, kad nesamone skaiciuoti, jog prarasta siluma kompensuojama bus brangios elektros pagalba, kai gali buti kompensuojama tokiu paciu budu kaip ir prarasta siluma naturalios ventiliacijos budu t.y. uz 19ct/kw. Nesutinku jog naturalios ventiliacijos oro apykaita bus mazesne nei rekuperatoriaus. Kodel? Todel kad jus kaip minejot galima padaryti naturalia ventiliacija taip kad ji tenkintu STR normas. normaliai irengtas rekueratorius dirbdamas minimaliu rezimu irgi tenkins tik STR normas todel oro apykaita bus vienoda. Kai reikes geresnio vedinimo rekuperatorius dirbs vidutiniu rezimu ir keis ora 1x/h., tuo tarpu naturaliai ventiliacijos sistemai jau teks atidaryti orlaides. O kai bus tikrai padidintas sviezio oro poreikis tai rekuperatorius dirbs maximaliai ir keis ora 1,5x/h., o be rekuperatoriaus teks praverti langus, skersvejuoti ir leisti siluma i lauka. Vienu ar kitu atveju sviezio oro reikia taip pat vienu ir kitu budu galima tureti/netureti tiek oro kiek nori.

As Tiesiog norejau tau parodyt kada ivedamas tas koeficientas todel tiesiog skaiciavau daigto metines sanaudas. Sitaip negalima skaiciuoti jokio daigto kuris priklausomai nuo sezono duoda skirtinga nauda, cia reiktu isskirti sezonus, o kadangi priimam jog rekuperatorius dirba tik sildymo sezonu tai likusio laikotarpio neskaiciuojam ir kai yra 1 tikslus skaicius nereikia ivesti jokio papildomo koeficiento isvedancio bendro koeficiento. Toks skaiciavimas kaip mano tiktu tokiems daigtams kaip automobilis
Jei jau skaiciuot labai tiksliai tai reiktu atsizvelgti ir i tai jog ventiliatoriai nenaudos tu 120w nes maximaliu rezimu dirbs tikrai nedaug per sezona
Dar karta sakau jog pagal si tavo skaiciavima to koeficiento vartoti isviso nereikia. Kai tu skaiciuoji pagal irengimo tikslu veikimo laika tai tu jau ir gauni galutini skaiciu kiek naudos jis dave, o jei turetum jo metini galima naudinguma ir noretum paskaiciuoti kiek jis dave naudos nedirbdamas visus metus tada ir dadedi ta koeficienta kuris isminusuoja nedarbo dienas.
Sakykim automobilis naudojamas kasdien duoda 1000lt naudos/metus, bet jeigu tu ji naudojei tik 100dienu/metus tai skaiciuoji issivezdamas koeficienta 1000/(365/100)=273.97 Tai parodo automobilio metini naudinguma ivertinant jog jis dali laiko nedirbo
Arba skaiciuojam be koeficiento pagal naudingu dienu skaiciu zinodami kiek naudos gaunam per diena (1000/365=~2.74) 2.7397*100=273.97 ir cia tikrai nebereikia ivesti naudingumo koeficiento.
Atsakyti
Seržai, jeigu nurodysi savo el.pašto adresą, aš tau atsiųsiu savo skaičiuoklę, ten įvesdamas skirtingus parametrus, galėsi pamatyti kaip kinta atsipirkimo dinamika:

-Krentant išorės temperatūrai, atsipirkimo laikas trumpėja (aktualu šiaurės šalims, kur vidutinė žiemos temperatūra yra žemesnė nei LT)
-Didėjant oro apykaitai atsipirkimo laikas trumpėja (aktualu didelius plotus ir/arba tūrį turinčius pastatus, kur lankosi didelis kiekis lankytojų)
-Kylant šiluminės energijos kainoms atsipirkimo laikas trumpėja (aktualu tiems kurie šildosi elektra)

Esant priešingoms tendencijoms atsipirkimo laikas labai prailgsta, todėl Lietuvos klimatui, vidutinio dydžio nuosavame gyvenamame name, kuriame šiluma gaunama kūrenant kietą kurą, RVS diegti ekonomine prasme NEAPSIMOKA.

P.S. Nežiūrint į tai, tiems kurie neskaičiuoja namo išlaikymo išlaidų, REKOMENDUOJU diegtis Rekuperacinę Vėdinimo Sistemą.
Atsakyti
QUOTE(PЄTRVS @ 2010 10 04, 17:31)
Ar tik nebūsi aiškiaregis?...

... RVS yra geras, bet neatsiperkantis malonumas, kaip ir geoterminis šildymas...

... RVS diegti ekonomine prasme NEAPSIMOKA.

P.S. Nežiūrint į tai, tiems kurie neskaičiuoja namo išlaikymo išlaidų, REKOMENDUOJU diegtis Rekuperacinę Vėdinimo Sistemą.

Kadangi nenustojate tujintis, ir mėtotės užuominomis apie „rekuperacininkų“ imbicilizmą matematikoje- galime apsieiti be reveransų. Bus tik trumpiau ir aiškiau.

Jūsų postuose kartas nuo karto pasitaikančios keistenybės („"atjungei" oro pašildymo teną“, „susidaro kondensatas kur veisiasi bakterijos“ ir taip kone kiekviename poste) liudija tik vieną: kritikuojate sistemą, kurią labai silpnai pažįstate. Bendras išsilavinimas čia visiškai netinka- o savo inžineriniu tingite pasinaudoti. Kas per įprotis badyti pirštais į rekuperacinės problemas, kurios egzistuoja tik pačiuose pačiuose pačiuose pigiausiuose išpildymuose- neturite kitų argumentų? O „Su natūraliu vėdinimu gaunamas grynas oras“ liudija, kad pinigus tikrai skaičiuojate cm- žadate samdyti etatinį langų darinėtoją? Pats tai 100% pritrūksite kantrybės, ir kol patalpoje oras nepritrokš- vargu ar prisiminsite.

Jūsų rekuperacinės atsipirkimo skaičiavimus vis tik laikas įvertinti tinkamai: totalus бред'as. Priežastis, kodėl jie š..o verti, nepastebėti gali tik aklas- sistema traktuojama kaip „nepriklausoma“ (gal greičiau analogu šuns penktai kojai):

* Skaičiavimuose visiškai ignoruojamos kWh, kurias rekuperacinė sutaupo, patalpose palaikydama drėgmę „prikalta“. Rekuperacinės „išsiurbtos“/sausos sienos- tai 10-50(ne riba)% sumažėję šilumos nuostoliai per lauko atitvaras. Kaip bekraipytumėte uodegą- per metus tokiu būdu sutaupytų kWh kartais daugiau, nei tų kWh sutaupoma iš vėdinimo Jūsų skaičiavimuose. Jūsų pasitikėjimas natūralia garo difuzija- daugiau nei keistas. Pasidomėkite kaip atitvarų buterbrodai „darbuojasi“ įvairiomis išorės/vidaus sąlygomis- nustebsite.

* Visiškai iškreiptai lyginami vertės atstatymo kaštai. Pvz. Kondensato problemos sprendimai jau yra normaliame rekuperatoriuje. Kokiais nuostoliais su laiku atsistos apdailos apie langus „grūdinimas“ šaltu oru darinėjant langus šaltą žiemą (ir dėl to susidarančio kondensato)- nei žodžio, nei lito. Aplamai: skaičiavimuose naudojate kokią tai mistinę apibendrintą rekuperacinę. Tai kad jos gali būti netgi labai skirtingos- kaip ir patys rekuperatoriai. O kuo brangesnė rekuperacinė- tuo mažesni vertės atstatymo kaštai (dažniausiai).

* Labai apdairiai išvengėte detalizacijos savo teiginiui „reikiami funkciniai mazgai“. Būtų buvę per daug paprasta įrodyti jau savo teiginį: sandariam namui kokie tai sprendimai vis vien būtini, ir susumavus kaštus visiems „reikiamiems funkciniams mazgams“ įrengti- rekuperacinė atpigtų iki labai netgi priimtinos, ir iki labai netgi greitai atsiperkančios. Vien skirtumas tarp varstomų (gal dar su automatine vedinimo sistema) ir nevarstomų langų (rekuperacinė netgi leidžia rinktis vien tik stiklo paketus)... Tik skirtingai nei „reikiami funkciniai mazgai“- rekuperacinė suteikia pilną komfortą.

Todėl turbūt neverta už gryną pinigą priimti Jūsų reziume: „RVS yra geras, bet neatsiperkantis malonumas“. Dar viena asmeninė nuomonė (į kurią turite visas teises)- ir nič nieko daugiau.

Kiek kainuoja tinkamai įrengta ir pilnai užnavarotinta rekuperacinė, kai ji ne planuojama iš anksto, o bandoma „priklijuoti“ prie jau pastatyto namo? Tuos pačius apie 10.000. Tik €. Priedas už tautiškųjų statybų tradicijų puoselėjimą: architektas → pamatai → dėžutė → ir t.t. Norėtus pigiau? Tereikia perprasti: individualaus namo statybose visą pjedestalą (Nr.1, Nr.2 ir Nr.3) užima planavimas- iki vinies galvutės spalvos parinkimo, prieš kalant kuoliukus išmušimui.

P.S. Nesu joks ekstrasensas ar aiškaregis. Sveikas namas- tėra tik viena iš manijų. O kai daugiau įsigilini į konkrečią temą, pastebi tai, į ką šiaip nekreiptum dėmesio- Google lūžta nuo specializuotos info su garbingiausių institucijų parašais/antspaudais. Kiekvienai temai.
P.S. Savo vaikų tikrai nelaikau prirakinęs. Nuo 4 metų tuo stropiai užsiima kompas. Jei kada susirenka visi trys- net sėdėdami vienoje patalpoje susirašinėja internetu. Vienas iš dvynių pasidavė galutinai- VU bando gilintis į programavimą.
Atsakyti
Gerbiamas EVOY©, kaip sakoma kai baigiasi argumentai, prasideda įžeidinėjimai, bet man visiškai DZIN. Na o dabar, jei leisite, pamėginsiu paneigti Jūsų kritiką:

QUOTE
Kas per įprotis badyti pirštais į rekuperacinės problemas, kurios egzistuoja tik pačiuose pačiuose pačiuose pigiausiuose išpildymuose- neturite kitų argumentų?


Na jei matei mano skaičiuoklę, aš ten ir jos kainą labai "nučiulptą" įrašiau, nes jei didinsi įdiegimo kainą, atsipirkimo laikas negailestingai nutolsta...

QUOTE
O „Su natūraliu vėdinimu gaunamas grynas oras“ liudija, kad pinigus tikrai skaičiuojate cm- žadate samdyti etatinį langų darinėtoją?


Juokas man ima iš Jūsų samprotavimų, nes matau, kad visiškai neturite supratimo apie vėdinimo procesą: Jei yra įrengti ventiliaciniai kanalai, tereikia langų atidarymą nustatyti į trečią padėtį (mikroventiliacija) ir vėdinimas vyksta savaime, kurio parametrus gali reguliuoti prisukant difuzorių, arba pilnai uždarant kai kuriuos langus. Aš kas tris dienas matuoju savo ventiliacijos trauką (oro judėjimo greitį kanaluose) ir tik vieną dieną jis buvo < 0,4 m/s. Paprastai, jei oro pritekėjimas yra geras, o lauke yra bent koks vėjelis, oro judėjimo greitis ortakyje yra 0,8...1,2 m/s. Jei tai nėra sporto salė, jo pilnai užteka, o daugeliu atveju yra net per didelis, siekiat išlaikyti normatyvinius parametrus.

QUOTE
Skaičiavimuose visiškai ignoruojamos kWh, kurias rekuperacinė sutaupo, patalpose palaikydama drėgmę „prikalta“


"Prikalta" drėgmė, jei neesate brangus ir ypač tikslus matavimo prietaisas, visai nereikalinga, nes jos pokyčių tam tikrame diapozone tiesiog nepajusite. Neveltui šiluminiam komfortui užtikrinti, normatyve yra numatytos plačios šio parametro ribos...

QUOTE
Rekuperacinės „išsiurbtos“/sausos sienos- tai 10-50(ne riba)% sumažėję šilumos nuostoliai per lauko atitvaras.


Mes (dar kol kas) gyvename bute, kur vėdinimas įmanomas tik per atidarytus langus, tai šildymo sezono metu oras tiek išsausinamas, kad mes turime naudoti drėkintuvus, kad oras nebūtų per sausas, todėl be reikalo RVS įrašėte šį "privalumą", nes oro drėgnumas mažesnis nei 30% yra diskomfortas.

QUOTE
Savo vaikų tikrai nelaikau prirakinęs. Nuo 4 metų tuo stropiai užsiima kompas. Jei kada susirenka visi trys- net sėdėdami vienoje patalpoje susirašinėja internetu. Vienas iš dvynių pasidavė galutinai- VU bando gilintis į programavimą.


Na aš tuomet sutinku, kad Jūsų šeimai RVS yra būtinybė, bet tai, kad visi būdami namuose bendraujate tik internetu - absoliutus "pravalas" (mano nuomone)
Atsakyti
QUOTE(PЄTRVS @ 2010 10 04, 15:31)
Seržai, jeigu nurodysi savo el.pašto adresą, aš tau atsiųsiu savo skaičiuoklę, ten įvesdamas skirtingus parametrus, galėsi pamatyti kaip kinta atsipirkimo dinamika:

-Krentant išorės temperatūrai, atsipirkimo laikas trumpėja (aktualu šiaurės šalims, kur vidutinė žiemos temperatūra yra žemesnė nei LT)
-Didėjant oro apykaitai atsipirkimo laikas trumpėja (aktualu didelius plotus ir/arba tūrį turinčius pastatus, kur lankosi didelis kiekis lankytojų)
-Kylant šiluminės energijos kainoms atsipirkimo laikas trumpėja (aktualu tiems kurie šildosi elektra)

Esant priešingoms tendencijoms atsipirkimo laikas labai prailgsta, todėl Lietuvos klimatui, vidutinio dydžio nuosavame gyvenamame name, kuriame šiluma gaunama kūrenant kietą kurą, RVS diegti ekonomine prasme NEAPSIMOKA.

P.S. Nežiūrint į tai, tiems kurie neskaičiuoja namo išlaikymo išlaidų, REKOMENDUOJU diegtis Rekuperacinę Vėdinimo Sistemą.


Na man jusu skaiciuokles tikrai nereikia nes ji skaiciuoja neteisingai, jei man prireiks, lengvai pasidarysiu skaiciuojancia teisingai.
Puikiai suprantu nuo ko priklauso rekuperatoriaus naudingumas ir atsipirkimas, neskaitant visu ne pinigais skaiciuojamu privalumu.
Kadangi jus nelabai skaitot ir kreipiat demesi i tai ka as rasau, pateikiau daugybe skaiciavimo variantu, kartojau ta pati per ta pati, o jus vistiek apie savo, tai baigiu diskusijas su jumis ir nebesuku sau galvos, jei manot jog jums rekuperatorius atsipirktu po 23 metu, tebunie, as pagal jusu isgalvotus skaicius gaunu 7.5 tai 3x mazesnis skaicius, o jus net nesistengdamas i tai isigilinti teigiate jog esat teisus.

Smagiu skersveju
Atsakyti
QUOTE
Na man jusu skaiciuokles tikrai nereikia nes ji skaiciuoja neteisingai


Suprantu Tave. Ir kai kurioms moterims taip būna: jei negražiai atrodo , tai kaltas būna veidrodis biggrin.gif

Ir Tau geros rekuperacijos!
Atsakyti
Sveiki,

kalbant apie vedinima, gal kam teko susidurti su siais gamintojais (bent jau taip teigia)
http://www.alasca.lt...-rekuperatorius.

150 vedinamu kvadratu, tai kubais kazkur 420.

Ar kazka geresnio galima rasti rinkoje??
Atsakyti

Mes (dar kol kas) gyvename bute, kur vėdinimas įmanomas tik per atidarytus langus, tai šildymo sezono metu oras tiek išsausinamas, kad mes turime naudoti drėkintuvus, kad oras nebūtų per sausas, todėl be reikalo RVS įrašėte šį "privalumą", nes oro drėgnumas mažesnis nei 30% yra diskomfortas.
Na aš tuomet sutinku, kad Jūsų šeimai RVS yra būtinybė, bet tai, kad visi būdami namuose bendraujate tik internetu - absoliutus "pravalas" (mano nuomone)
[/quote]
Is esmes, individualaus namo su daugiabuciu, neverta lygnti. Per daug skirtumu. Vienas is tu skirtumu, oro sausumas, ypac kai daugiabutis yra senesnes statybos. Toks pastatas yra senai isdziuves. Jei tikrai name ant langu ir sienu nesirenka kondensatas, belieka vedinimo poreikis zmogui. Tokiu atveju galimi mazesni oro kiekiai bei paprastesni sprendimai.
Atsakyti
QUOTE(Pylenskis @ 2010 10 13, 13:47)
Sveiki,

kalbant apie vedinima, gal kam teko susidurti su siais gamintojais (bent jau taip teigia)
http://www.alasca.lt...-rekuperatorius.

150 vedinamu kvadratu, tai kubais kazkur 420.

Ar kazka geresnio galima rasti rinkoje??

Alasca irenginiai jau ganetinai senai rinkoje. Zvilgtelekite i ankstesnes "vedinimo" temas. Ka Jus turite galvoje geresnio? Efektyvumo, ekonomiskumo ar geresnes kainos? Jei ekonomiskesniu, tai yra dar keleta. Jei panasios sudeties ir pigesniu, nelabai.
Reiketu atkreipti demesi, kad irenginys yra parenkamas pagal esama situacija: jam skirta vieta (pagal ja atkris puse varijantu), vedinamo namo didi, vedinamu patalpu specifika (dregnos, sausos ir kt) Tad galutiniame taske liks 2-3 varijantai. Todel zvelkite giliau, irengini reikia parinkti pagal patalpas, o ne patalpas irenginiui. Jei jums parinko specialistai "Alasca", tiketina, kad jis labiausiai ir tinka. Nebent kiti parinko, kitoki. Tada reikes ir trecio pasiulymo.
Cia galima daug rasyt, tikiuosi atsakiau i klausima. Jei ju dar yra, mielai atsakysiu.
Papildyta:
QUOTE(PЄTRVS @ 2010 10 04, 17:31)
Seržai, jeigu nurodysi savo el.pašto adresą, aš tau atsiųsiu savo skaičiuoklę, ten įvesdamas skirtingus parametrus, galėsi pamatyti kaip kinta atsipirkimo dinamika:

-Krentant išorės temperatūrai, atsipirkimo laikas trumpėja (aktualu šiaurės šalims, kur vidutinė žiemos temperatūra yra žemesnė nei LT)
-Didėjant oro apykaitai atsipirkimo laikas trumpėja (aktualu didelius plotus ir/arba tūrį turinčius pastatus, kur lankosi didelis kiekis lankytojų)
-Kylant šiluminės energijos kainoms atsipirkimo laikas trumpėja (aktualu tiems kurie šildosi elektra)

Esant priešingoms tendencijoms atsipirkimo laikas labai prailgsta, todėl Lietuvos klimatui, vidutinio dydžio nuosavame gyvenamame name, kuriame šiluma gaunama kūrenant kietą kurą, RVS diegti ekonomine prasme NEAPSIMOKA.

P.S. Nežiūrint į tai, tiems kurie neskaičiuoja namo išlaikymo išlaidų, REKOMENDUOJU diegtis Rekuperacinę Vėdinimo Sistemą.

Man mestelk jei nesunku. Ivertinsim yra tiesos ar ne. etsistemos@gmail.com arba info@etsistemos.lt
Atsakyti
QUOTE(tomas13 @ 2010 10 17, 15:58)
Man mestelk jei nesunku. Ivertinsim yra tiesos ar ne. etsistemos@gmail.com arba info@etsistemos.lt


Aš pirmadienį tau išsiunčiau savo skaičiuotę adresu etsistemos@gmail.com . Norėčiau išgirsti atsiliepimus ir pastabas...
Atsakyti
Reiketu patarimo.
Sunku apsispresti del gartraukio ir WC ventiliacijos.

Abi ventiliacijas yra galimybe isvesti per siena, nepazeidziant stogo. Bet klausimas, ar pakankamai funkcionuos gartraukio ventiliacija? Ar visgi geriau projektuoti ventiliacijos kamineli per stoga? Su WC gal pakaks ir sienoje?

Projektuojamas vieno auksto namas.

Aciu uz pagalba.
Atsakyti
QUOTE(egis_klp @ 2010 10 20, 22:39)
Reiketu patarimo.
Sunku apsispresti del gartraukio ir WC ventiliacijos.

Abi ventiliacijas yra galimybe isvesti  per siena, nepazeidziant stogo. Bet klausimas, ar pakankamai funkcionuos gartraukio ventiliacija? Ar visgi geriau projektuoti ventiliacijos kamineli per stoga? Su WC gal pakaks ir sienoje?

Projektuojamas vieno auksto namas.

Aciu uz pagalba.


Dėl to, kad išvesite ortakį nuo gartraukio per sieną, jo funkcionalumas tikrai nepablogės, nes tai betkuriuo atveju yra priverstinė ventiliacija ir jos efektyvumas priklauso nuo gartraukyje sumontuoto ventiliatoriaus našumo. Faktoriai, kurie gali įtakoti tokį priverstinį oro ištraukimą yra ortakio skersmuo ir ilgis. Jei nutiesite per mažo skersmes ortakį, ar nutęsite jį pernelyg toli, tai gali kristi efektyvumas. Bet visgi abejoju, kad gyvenamajame name jums reikės ortakį tęsti labai toli, o ortakio skersmenį naudokite tokį pat, kaip ir išėjimas iš gartraukio. Na ir veskite ortakį kuo tiesiau - kiekvienas pasisukimas didina pasipriešinimą orui.
Atsakyti