Įkraunama...
Įkraunama...

Obuolių sūris

user posted image

Kad nebučiau apkaltinta plagijavimu, nuotrauka paimta is : stai cia, ir čia galite rasti dar vieno obuolių sūrio receptuką, receptas vadinasi Aktorės B. Bublytės Kalėdinis obuolių sūris 4u.gif

Praejusioje temoje kiek pajegiau radau stai tokius obuoliu surios receptukus

Pagal Gandi:

7 kg obuoliu
1.5 kg cukraus
puse saukstelio malto cinamono

Supjaustytus skiltelemis obuolius uzberti cukrumi, sumaisyti ir laikyti uzdengus kambario temperaturoje 12-24 val. Po to atsiradusias sultis nupilti i emaliuota puoda ir virti, kol liks mazdaug puse. Tada ten supilti didesne dali obuoliu skilteliu, cinamona ir virti pamaisant ant labai stiprios ugnies , o veliau, obuoliams sukritus, virti intensyviai maisant, kol perbraukus mentele- mase greitai nesusilieja. Tada suberti likusias obuoliu skilteles ir dar virti 2-3 min. Karsta mase sukresti i surmaisius, isklotus celofanu( kad nepriliptu). Celofano galus gerai suspausti ir uzristi, gerai paslegti. Jei norit padziovinti, dar 5 dienas laikyti sausai pakabinus. Obuolius galima naudoti ir luptus ir ne. Nelupti graziau atrodys. Skanaus!

Peledziukas patarimai komentuojant Gandi recepta:

As pernai dariau. Panasiai kaip parase Gandi, tik tiek, kad cukraus zymiai maziau dejau - kokiems 5 kg obuoliu apie 6-7 saukstus. Svarbu jo deti tiek, kad susidarytu sultys. Na nebent, zinoma, kas nors labai saldziai megsta
O obuoliu mase dejau ne i surmaisius, o i polietileninius maisiukus produktams saldyti. Drauge sake, kad is viso galima i pacius paprasciausius maisiukus (kur parduotuvese, pvz. darzoves dedames) deti. Tada tuos maisiukus, kaip rase Gandi, paslegiau.

Beje, cinamono dejau masei baigiant virti - likus kokioms 5 min. Taip pat dejau maltu gvazdikeliu ir studentisko riesutu rinkinio (ten kur razinos ir ivairus riesutai, tik isrankiojau anakardziu ir tuos didelius riebius riesutus, nes mano galva, jie ten nelabai butu tike ). Riesutus siek tiek pasmulkinau, nors gal galima deti ir nesmulkintus - jei turit astru peili po to tam suriui pjaustyti

Dute obuoliu suris su kava


6 kg rudeninių obuolių,
1 kg cukraus,
5 šaukštai maltos kavos

viskas taip, kaip parašė Gandi. Baigiant virti suberti kavą ir pavirti dar 3-4 min.

silsta suriukas su komentaru apie gaminima

Jau pradeda kristi antaniniai obuoliai, jau imsim virt surius... Merginos, jau labai seniai verdu as juos, kaip sakoma "atmusta ranka".
Tai vat, imu obuoliu antaniniu (butinai antaniniu) tiek, kad jau supjaustytu butu 7 kg. Uzpilu 1,5 kg. cukraus, isnesu i balkona, ir palaikau ten 1-2 paras uzdengtus. Jei silta balkone, tai uzteks ir vienos paros. Vis pamaisau mediniu saukstu, kad vienodai cukrus tirptu. Kai jau susiruosiu virti, nuo supjaustytu obuoliu nupilu i dideli puoda (aliumini, prie emaliuoto puodo dugno svils) visas sultis, turi visiskai sulciu nelikt obuoliu skiltelese.
Verdu sultis tol, kol ju praktiskai nelieka, tik sirupas putoja.kuo labiau isgarinsit sultis, tuo suris bus geresnis. Kai jau jums atrodo, kad sultys pakankamai isvire, i puoda suverciat skilteles obuoliu. Ir pradedat virti suri. Jokiu budu nepalikite puodo be prieziuros. Na ir mediniu saukstu maisau. Jei sultis gerai nuvirete, tai uzteks 30-40 minuciu virimo, o jei ne - virsit valanda arba pusantros. Suris isvires, kai mase pradeda maisant atsokti nuo puodo krastu.
Kai atvesta mase, imu celofaninius maiselius nuo cukraus, po puse prikratau, gerai pritrambuoju, uzlenkiu maiseli ir kuom nors paslegiu balkone. Joks skystis ar sirupas ten nebega. Palaikau paslegtus para, tada isimu is celofano, nes negauna oro, prade rugti (zirklem perkerpu maiseli), suvynioju i medvinini skuduriuka svaru, ir padedu bet kur dziuti. Jau isimtas is maiselio suris turi blizgeti ir buti kietokas. Po triju dienu jau galima paciai valgyti ir draugus pavaisinti...
Daug prirasiau, bet atrodo, turetu buti aisku mano atidirbta ilgamete suriu virimo praktika....

Dar silstos komentaras apie surio virima

Sveiki, noriu truputi aprasyti apie ta suri. Gaila, kad neturiu kuo nufotografuot ir idet nuotrauka, tada butu gal kiek aiskiau.
Pasirodo, kiekviena seimininke verda skirtingai. Taip yra ne tik su suriu obuoliniu, bet ir su visais kitais patiekalais, ar ne?
As anksciau jau buvau aprasiusi visa eiga to virimo, tai vat, labai gerai reikia nuvirti sultis, kurios issiskiria is supjaustytu skilteliu. Kai visiskai pamaisius su sauksu mediniu jau sulciu nesimato, o tik cukrus putoja, tada deti jau skilteles, ir baigti virti. Verdant, maisant su mediniu saukstu visiskai nesitasko ir "nesispjaudo" ta makalose, ir skyscio jokio nebelieka, tik maisyti reikia, kad neprisviltu. Jokiu budu negalima palikti be prieziuros. Kai isvirusi atvesta, as sudedu juos i celofaninius maiselius nuo cukraus, panasiai po puse maiselio. Uzlenkiu ir balkone paslegiu. Po paros ar dvieju isimu is celofano perkirpusi ji su zirklem, suvynioju i svaria drobele ir padedu dziuti. Is jo jau joks skystis neteka. Gatavas suris nepanasus i marmelada, nes lieka sviesiu skilteliu nesuvirusiu, jis toks "margas", kai prapjauni tai labai graziai atrodo, o jei baigiant virti dar idedi riesutu - tai isvis vaizdelis nenusakomas. Is kitokiu obuoliu nesu virusi, tik is antaniniu. Ir taip gal jau 20 metu as juos sekmingai verdu ax.gif
Klausk, jei kas neaisku, butinai pasakysiu..

JOLKA999 receptukas

5 kg uoboliu,siandien viriau is rausvai dryzuotu[kaip vadinas nezinau] 1kg cukraus.uobolius supjaustyti skiltelem ir apipilti cukrum,gerai ismaisyti.palikti 12 val,galima ir ilgiau.pries verdant susidariusi sirupa nupilti ir virinti 20 min.tada sukratyti uobolius ir virti apie pusantros val.baigiant virti idejau cinamono,riesutu ir apelsino nutarkuotos zieveles.sukraciau i maiselius ir paslegiau.jokio vargo,jokio taskymo,kai mase sutirsteja reikia dazniau maisyti.tad sekmes,jei kas virsit.


DUK - dažniausiai užduodami klausimai:

1. Ar obuolius reikia lupti?


Kai kurios lupa, kai kurios ne. Patyrusios virijeles sako kad antaniniu obuoliu tikrai nereikia lupti, zievel suverda.

2. Kiek laiko laikyti supjaustyta ir cukrumi užpiltą masę?

1-2 paras, ilgiau nepatartina nes gali imti rūgti. Masė turi stovėti vėsioje patalpoje kad nekiltų rūgimas. Ar užtenk masę laikyti galima sprėsti iš susidarusių sulčiųl jų neturėtų būti mažai.

3. Kiek laiko nugarinamos sultys?

Tai gali trukti nuo 20min iki 2h priklausomai nuo sulčių kiekio. Nuvirusiomis laikomos tos sultys, kai puodas putoja visas, o skystis virtęs į tiršta sirupą kurio yra vos vos ant puodo dugno.

4. Kokie obuoliai tinkami sūrio virimui?

Geriausi yra antaniniai ir Bogadyr firmos, tačiau yra bandžiusių ir su kitokiais, svarbiausi akad obuoliai būtų kietoki.

5. Kodėl verdama masę taškosi?

Blogai nusunkėte sultis, kai suvertėte obuolius ant sirupo tarp obuolių skltelių liko sulčių, jos masę skystina ir ji taškosi. Jeigu užvertete sausas gerai nusunktas skilteles, masę bus sausa, verdand obuoliai irs, masė taps vientisesnė bet jokiu budu ne skystės, o tik tirštės.

6. Į ką pilstyti išvirtą ir atvėsintą sūrį?


Sumanios šeimininkės jšv pilsto į cukraus maišelius. Aš asmeniskai naudojau sumuštinių plievele, tik ją susisluoksniavau po kelis sluoksnius. Šiaip reikalingas tvirtesnės plievelės maišeliai arba kad ir plievelės gabalėliai, nes paslėgus sūriukas plonesnė plievelė gali suplyšti. Beje kitos virėjėlės masę sudeda į indelius pvz nuo margarino ar kokius plastikinius indelius, tik tada nereikia slėgti o palaikyti 4-5 paras kad masė sustengtų o tik tada išimti ir džipvinti.

7. Kiek laiko sūris verdamas?


Sūrį nuolat maišant mediniu šaukštu reikia virti 1-2h, tikslaus laiko nusakyti negalima, priklauso viskas nuo sulčių nugarinimo, nuo taip kaip nupylete sultis. Sūris jau išviręs jeigu šaukštu praskverbiame masę ir ji negryžta į pradinę padėtį. Pabandymui galima dėti maža gabalėliį masės ant lėkštutės ir jį pamęginti at vėsinti. jeigu gabalėlis stingsta sūris išviręs.

8. Kaip žinoti ar sūris pavyko?


Maždaug po paros laiko po paslėgimo sūriukai vartomi jau išlaiko formą, išėmus iš plievelės jie neištyžta nors ir nebūtina labai kieti.

9. Jeigu masė nestingsta, kaip pataisyti padėtį?


Sūriukus galit pervirti. Viska kratoto iš maišelių į puodą ir intensyviai maišant verdat vėl.

10. Kaip džiovinami sūriai?


Po paslėgimo sūriukus dėkit šiltoje vietoje, tam puikiai tinka saulėta palangė. Patieskite balta popieriaus lapą, ant jo marlės. Ant marlės išdėliokit sūriukus, ir vel juos užklokit marle. Stebėkit marlė ir popierių po sūriais, kai jie sudrėksta, keiskit sausais. Aš dar sūriukus ir vartau. Taip laikyti silsta pataria apie 2 savaites, o tada vynioti juos i tą marlė kur džiuvo, kišti į nbeiloninę kojinę ir kabinti kur šiltai, bet jokiu būdu ne drėgnai, kad nepelytu.

11. Ar būtina sultis nupilti, jas nuvirnti ir sukrėtus obuolius vėl virti? Negi negalima visos masės užkaisti ir tiesiog virti?

Ne negalima, nupiltas sulčių nugarinimas yra svarbiausias obuolių sūrio virimo proceso dalis. Nuo puikiai nugarintų sulčių priklauso kaip puikiai išvirsite sūrį.

12. Ar negalima virti su mažesniu kiekiu cukraus, jeigu nemėgstame saldžiai?


Yra bandžiusių, pavyko, todėl galima, tačiau virti reikia ilgėliau, nes cukrus duoda tirštumą ir stingimą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo laizanika: 12 spalio 2010 - 10:45
QUOTE(juratata @ 2010 10 11, 12:38)
jau prisipjausciau 4.5kg antaniniu obuoliuku, nelupau ir radau kazkurios parasyta kad antaninniu lupt nereikia smile.gif uzpyliau 1kg cukraus
klausimas butu:
kiek laio geriausia dabar laikyti juos? ar uztenka 24val?
kazka cia maciau uzsiminet apie puodu didi ir obuoliu kieki. prisipjausciau pilna puoda, ar eis man isvirt ar imti kita puoda. turiu dar viena didesni bet aliuminis. ar galima virti aliuminiame puode?


As irgi is antaniniu viriau ir abu kartus nulupau ri lupsiu ateotyje. Nepernesu kai jauciasi skureles, nors sake kad nesijaucia suverda, bet zinai 2h darbo maisant butu gaila per niek jeigu man vistiek tos skureles jaustusi doh.gif
Del puodo, as irgi pripjausciau pilna su kaupu beveik ,bet tirpstant cukruj obuoliai slugo ir sumažejo kiekis, o kai nupyliau ir nuvirinau sultis, sukrėčiau skilteles, normaliai viskas tilpo. Antra partija ir as laikiau vos daugiau nei 24h, buvo silta, bijojau kad nesurugtu. Cukraus nemazai buvau uzpylus tai sulciu susidare nemazai.


QUOTE(juratata @ 2010 10 11, 20:33)
i ka dar galima pilti siutius, nuo cukraus maiseliu tiek neturiu, celofana pabaugiau, o maiseliu kur turiu sonai ilenkti tai galvoju negraziai gausis.
kazkas rase i sumustiniu maiselius dejo, ar jie ne popieriniai buna? a jei vyniociau i kepimo popieriu?


Ne sumustiniu maiselius, o sumustiniu plievele, nu maistine plievele kitaip. As ja susiluoksniuoju po 5 kokius sloksnius kad butu tvirtesne, tada darau tokias ale desrytes, uzlenkiu galiukus, suvynioju, o kai paslegiu gaunasi tokie pailgi ploksti suriukai.

Antroji mano partija sekmingai dziusta su riesutukais. Pirmoji jau greitai keliaus i kojines ant radijatoriaus nes siandien pajunge sildyma. O kazkada kai prigausiu dar antaniniu obuoliu butinai dar virsiu thumbup.gif
Atsakyti
Laizanika super temą padarei smile.gif Visa info vienoje vietoje 4u.gif Ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(medlink @ 2010 10 12, 12:58)
Laizanika super temą padarei smile.gif Visa info vienoje vietoje  4u.gif  Ačiū  4u.gif


Oi nera uz ka, is tikruju perskaityti 50 psl kazko ieskant sunku, o pacios kartais pykstam kai uzdavinejami tie patys n kartu nuskambeje ir aptarti klausimai.
beje, uzmirsau esminy dalyka.

Senaja tema rasite stai cia.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo laizanika: 12 spalio 2010 - 14:47
Šaunuolė, laizanika, didelį darbą sugalvojai padaryti. Palengvinai moterškėm sūriukų virimą.
Atsakyti
QUOTE(silsta @ 2010 10 12, 16:51)
Šaunuolė, laizanika, didelį darbą sugalvojai padaryti. Palengvinai moterškėm sūriukų virimą.


irnesakyk.gif Tik ko tais kalbu dabar mazai, daug info is karto pateikta, nera ko klausti. Kalbekit drasiau, idekit savo sedevru foto, as butinai rytoj saviskius nufotografuosiu besiplezinancius ant palanges lotuliukas.gif
Atsakyti
Aciu, labai grazi temele 4u.gif

Kai prisiruosiu, nufotkinsiu savo suriukus smile.gif
Atsakyti
Sveikutės,
na va, kaip gražu, visą fotosesiją padarysit su savo sūriukais.
Aš jau beveik gailiuosi, kad tik tris virimus dariau po 5 sūriukus, labai jau greitai šįmet jie valgosi... Nė vienais metais nebuvo jie tokie populiarūs, kaip šįmet. O antaninių obuoliukų jau niekas nebeturi mūsų giminėlėj...
Lauksim nuotraukikių bigsmile.gif
Atsakyti
labas rytas, nera man nuotaikos siandien, vakar isviriau suriukus, jau dziaugiaus kad gavosi, o siandien nueinu paziuret kad jie minkstoki...
o viriau tikraij iki putu tas sultis, jau i lekstute ilasinus sustingo... o paskui sudejus obuoliukus dar viriau apie 30-40min. niu jau nuo sauksto vos krito ta mase. ant puodo krastu likuciau sutringo is kart...
niu nesekme... doh.gif negi reiks pervirti. nervas ima tai kaip zinot iki kiek reik virt ta suri unsure.gif
o dar ir su riesutais padariau, kaip dabar su jais virti....
Atsakyti
juratata, sveikute
tu tik nekrisk į paniką, juk viskas ištaisoma. Ar bandei išimti iš maišiuko? Gal tik atrodo, kad minkšti? Na, o jei visdėlto minkšti, nieko čia nepadarysi, teks pervirti. Nieko tokio, kad su riešutais, jie tik sušus daugiau, truputuką patamsės, bet skonis tai jų nedings.
Giliai įkvėpk ir tik nesinervok mirksiukas.gif Viskas bus gerai.
Atsakyti
aciu kad paguodei smile.gif
bandziau paziuret kas maisiuke daros, tai tikrai jie nesukieteje, matos kad obuoliene o ne suris. ir turbut jie jau nebesustings daugiau.
dar tada klausimas... tai kaip zinot kada tos sultys isgaravo gerai g.gif ar as permazai paviriau pacius jau obuoliukus?
niu tikrai kai garinau tas sultys jos jau putojo puode ir atrode jok garas nebeeina, bet tiesa pasakius man tai uztruko apie 1val laiko, uzdejau ant didziausios ugnies ir galvojau kad galeja jos greiciau isgaruot nei jus raset.
Atsakyti
juratata, sunku tau pasakyti kiek virti, čia turbūt reikia "atmušti ranką", atidirbti savo virimo technologiją. Reikia tiesiog žiūrėti, ar visiškai nupiltos sultys iš skiltelių, nuvirtas sultis vis pamaišyti kad viskas išgaruotų, kokia masė verdamų obuoliukų yra.
Kągi, tu tik nepergyvenk, viskas ištaisoma, versk atgal į puodą ir dar pavirk. Visoms juk visko pasitaiko, tu ne pirma, kuriai nepavyko, ir man taip yra buvę, ir kitos rašė apie tai... Tik ant labai didelės ugnies nevirk, kad neprisviltų.
Atsakyti