Ar būna juodos duonos receptų, kur nebūtų dedamas salyklas ir natūralus raugas? Na ar pavyktų kažką išsikept su ruginiais miltais ir sausom mielėm..? Išbandžiau duonkepėje lietuvišką miltų mišinį juodai duonai, kur tik vandens ir mielių reik dadėt- labai patiko. Galvoju kaip čia kažką panašaus susikonstruoti pačiai.. tik ten buvo dadėta salyklo berods.. o be jo nieko nesigaus?
Gausis, tik duona nebus tokia juoda
QUOTE(Jarga @ 2010 10 28, 19:48)
a kaip pirkt? man reikia daug Po kiek ten susverta?
o kiek reikia? gamykloj po 20kg berods
QUOTE(Nerutė @ 2010 10 28, 20:19)
kazkas man su SM daros.... nematau pvz dabar Margaretos zinutes bet kai paspaudziu atsakyti tada matau
ir dabar irgi matau... nu negeriau gi nu
ir dabar irgi matau... nu negeriau gi nu
ne tau vienai
Aš iš gamyklos pirkau fermentuotą salyklą (atvežė į kitą miestą) po 25kg mažiausia pakuotė, nebent į pačią gamyklą nuvažiavus atsvertų kiek reikia, apytiksliai gaunas po 2,5 Lt/kg.
Sveikos kepejėlės.Sakykit gal kuri galit pakuždėti kuris juodos duonos ir naminio raugo receptas pats lengviausias bendymui kepti duonelę namuose orkaitėje?Labai norėčiau pabandyti.Gal pavyktų.Nors man kažkaip užeina noras tokiais etapais, kai sau pasakau na viskas bandau, kepsiu.Ypač tada kai pasipila jūsų gerosios žinutės kad visoms gaunas, puikiai pavyksta.Bet kol jau prisiruošiu išlenda kokia žinutė kad nesigavo, kad kieta buvo, kad pluta atšoko, kad raugas nepavyksta ir tada sau galvoju joptararai kaip čia viskas sudėtinga..................
Na bet dabar viskas.Noriu išbandyt.Gal kuri patarsit nuo kurio receptuko pradėti kaip pirmam kartui.Labai mėgstam jodą duoną.Ar įmanoma ją iš pirmo karto iškept nepatyrusiai?
Na bet dabar viskas.Noriu išbandyt.Gal kuri patarsit nuo kurio receptuko pradėti kaip pirmam kartui.Labai mėgstam jodą duoną.Ar įmanoma ją iš pirmo karto iškept nepatyrusiai?
QUOTE(SOLI-SOL @ 2010 10 29, 09:10)
Sveikos kepejėlės.Sakykit gal kuri galit pakuždėti kuris juodos duonos ir naminio raugo receptas pats lengviausias bendymui kepti duonelę namuose orkaitėje?Labai norėčiau pabandyti.Gal pavyktų.Nors man kažkaip užeina noras tokiais etapais, kai sau pasakau na viskas bandau, kepsiu.Ypač tada kai pasipila jūsų gerosios žinutės kad visoms gaunas, puikiai pavyksta.Bet kol jau prisiruošiu išlenda kokia žinutė kad nesigavo, kad kieta buvo, kad pluta atšoko, kad raugas nepavyksta ir tada sau galvoju joptararai kaip čia viskas sudėtinga..................
Na bet dabar viskas.Noriu išbandyt.Gal kuri patarsit nuo kurio receptuko pradėti kaip pirmam kartui.Labai mėgstam jodą duoną.Ar įmanoma ją iš pirmo karto iškept nepatyrusiai?
Na bet dabar viskas.Noriu išbandyt.Gal kuri patarsit nuo kurio receptuko pradėti kaip pirmam kartui.Labai mėgstam jodą duoną.Ar įmanoma ją iš pirmo karto iškept nepatyrusiai?
man paprasčiausiai gaunas Terros raugas, o duona iš malsenos psl naminė (tik salyklo būtinai dėkit, jei norit tamsesnės spalvos)
Ir pradžiai nedarykit plikytos, nes jos sunkiau kyla
Sveikos, kepejėlės
Permečiau akimis porą temų, bet atsakymo neradau. Gal kuri žinot kur galima ajero lapų įsigyt? Ar čia mano naivoka viltis apie tokius pirkinius? Nepagalvojau pasirinkt vasarą, o dabar jau vėlu... O gal kuri turi pasidžiovinus ir norėtų truputuką parduot nebrangiai? Šaknų yra pirkt, o va lapų...
Iš anksto dėkoju.
Permečiau akimis porą temų, bet atsakymo neradau. Gal kuri žinot kur galima ajero lapų įsigyt? Ar čia mano naivoka viltis apie tokius pirkinius? Nepagalvojau pasirinkt vasarą, o dabar jau vėlu... O gal kuri turi pasidžiovinus ir norėtų truputuką parduot nebrangiai? Šaknų yra pirkt, o va lapų...
Iš anksto dėkoju.
QUOTE(nataliuncik @ 2010 10 28, 23:35)
o kur ta gamykla randasi? ar kaip užsisakineti iš ten
QUOTE(žostautė @ 2010 10 29, 09:38)
Sveikos, kepejėlės
Permečiau akimis porą temų, bet atsakymo neradau. Gal kuri žinot kur galima ajero lapų įsigyt? Ar čia mano naivoka viltis apie tokius pirkinius? Nepagalvojau pasirinkt vasarą, o dabar jau vėlu... O gal kuri turi pasidžiovinus ir norėtų truputuką parduot nebrangiai? Šaknų yra pirkt, o va lapų...
Iš anksto dėkoju.
Permečiau akimis porą temų, bet atsakymo neradau. Gal kuri žinot kur galima ajero lapų įsigyt? Ar čia mano naivoka viltis apie tokius pirkinius? Nepagalvojau pasirinkt vasarą, o dabar jau vėlu... O gal kuri turi pasidžiovinus ir norėtų truputuką parduot nebrangiai? Šaknų yra pirkt, o va lapų...
Iš anksto dėkoju.
Pas bobutes turguje galima ir ajerų lapų gauti. Bet Jūsų žinutėje aš "pagavau" idėją apie ajerų šaknis. Vot nusipirksiu truputį patarkuosiu ir įdėsiu į duonos tešlą. Įdomu, kas gausis?
Keistuole, ačiū kad parašyėt.Sakykit kur galėčiau gauti to salyklo?
Dar noriu pasiklaust. Jei darysiu duonos raugą pagal Terros receptuką tai sakykit ar jo daug gaunasi?
Kepsiu juodą lietuvišką naminę duoną iš malsenos puslapio kaip patarė Keistuolė, ten rašo kad reikės 200 g.Kaip suprantu dar 100g. atsidėsiu starteriui.Tai išeina kad iš Terros raugo turėčiau gauti 300g.gryno paruošto po 5 dienų raugo, ar gerai galvoju mergaitės?Gal kuri žinot keik maždaug jo išeina, ar geros proporcijos.Gal reikia daryt iš pusės normos, ar dvigubint, ar palikt taip kaip yra.Na nelabai įsivaizduoju.Patarkit jei kas turit laiko.Ačiū.
Kepsiu juodą lietuvišką naminę duoną iš malsenos puslapio kaip patarė Keistuolė, ten rašo kad reikės 200 g.Kaip suprantu dar 100g. atsidėsiu starteriui.Tai išeina kad iš Terros raugo turėčiau gauti 300g.gryno paruošto po 5 dienų raugo, ar gerai galvoju mergaitės?Gal kuri žinot keik maždaug jo išeina, ar geros proporcijos.Gal reikia daryt iš pusės normos, ar dvigubint, ar palikt taip kaip yra.Na nelabai įsivaizduoju.Patarkit jei kas turit laiko.Ačiū.
QUOTE(SOLI-SOL @ 2010 10 29, 14:58)
Keistuole, ačiū kad parašyėt.Sakykit kur galėčiau gauti to salyklo?
Ne Keistuole, bet atsakysiu Jei norit greitai, tai einat i pirma Maxima, perkat Klingu giros : Klingu gira. Ten yra 3 pakeliai skysto salyklo, 3 pakeliai mieliu. Kaip ir viskas reikalinga,bet kaina 3-4 litai, seniai pirkau, tiksliai neatsimenu. Vienai duonai uztenka vieno pakelio salyklo. Pradzioj kepiau su sitokiu, tiko.
Leciau, bet pigiau gaunasi uzsisakyti is Delonos: Duonos kepimui
dar leciau, bet pigiausia pirkti tiesiai is fabriko: Lietuviskas salyklas, bet cia dideliais kiekiais, reikia kooperuotis
O as kepu sitokia:
1 v.s. sauso salyklo
2 saukstai kmynu
uzpilti 300ml verdancio vandens, atvesinti
300 g ruginiu miltu
200 g kvietiniu miltu
1,5 a.s. druskos
1 v.s. medaus su kaupu
200 ml ruginio raugo arba 2 a.s. mieliu
Kepu duonkepej. Mielines teslos programa, kai pakyla kepimas 50 min.
Siaip cia modifikuotas Nataliuncik receptas, atrodo borodino duonos. Visad gaunasi.
O del raugo, tai neatsakysiu, nes pagal Terra nedariau, bet pabandykit susiskaiciuoti, kiek dedat miltu, kiek vandens ir turi gautis bendras svoris