QUOTE(pašnekutė @ 2012 03 06, 16:51)
1. Ne visai supratau klausimo, bet tradicinio audimo nemoku, jei to klausėt.
2. Tai biški kolegės
Mes į meninę tekstilę ritomės. Tai mane žiauriausiai biesino netvarkingas darbas. Kada nėra "amatininkiškų" gebėjimų, bet jau kuriam meną! Ir dėstsytojai to nereikalavo. Bele menas. O kad nugarinėje pusėje bardakas - dzin. Tai va. O man norėjosi ir norisi kad darbe pirma matytusi, kad žmogus moka amatą, o tada tik savo menus demonstruotų. Tai ir bandžiau pasidomėti tradiciniu audimu. Atsakymas - mokančių liko vienetai. O kad kažkas iš jaunesnių to išmoko - labai džiugu. Savo pažįstamų rate tokių nežinau, nerandu. Tai ir liūdžiu.
Klausiau ar audėt tradicinėm senovinėm horizontaliom staklėm
Mes taip pat meninės tekstilė mokėmės. Pagrindus tradicinės tekstilės turim, ir stakles užtaisyti mokėmės ir austi tradicinius pynimus. Labai įdomu kur studijavote
Manau yra tų žmonių, bet jie ieško naujovių. Anksčiau mano paminėta menininkė savo kūryboje pastoviai naudoja kablinio kryžiaus ornamentą. O šiaip būtent aš irgi laikaus tos nuomonės, kad reikia žinoti amatą, bet nereikia likti vien prie jo, reikia tobulėti, ieškoti naujovių, nepamirštant šaknų. Man asmeniškai nieko stebuklingo yra amatininkės, kurios tik moka amatą ir neekperimentuoja, nekuria meno, tai yra monotonija. Taip reikia kantrybės, laiko. Bet tiesiog imi ir darai automatiškai.
" Kauno dramos teatro vestibiulyje iki rekonstrukcijos buvo galima matyti (įdomu, koks bus jų likimas?) dvi menininkės tapiserijas Karalius ir Stovinčioji (1987-1988). Čia pirmą kartą į gobeleno struktūrą buvo įaustos lietuvių tautinės juostos, o jų raštai tapo struktūrine vaizdo dalimi. Senokai priėjusi išvadą, kad audimo būdų, ornamento raštų kilmė archajiška ir nesiriboja lietuvių žeme arba baltų gyvenamuoju arealu, tradicinius ornamentus menininkė ir dabar vertina kaip objektyvų dalyką, audimo klasiką ir siekia tai paversti šiuolaikinio meno dalimi.
Vienas seniausių pasaulio ornamentų kablinis kryžius, arba svastika, L. Oržekauskienės kūryboje pirmą kartą buvo panaudotas gobelene Išsiliejimas (1992). Šiandien šis simbolinis ženklas jau yra jos kūrybos įvaizdžio dalis. Įvaizdžio, į kurį telpa svarbiausieji Rytų ir Vakarų kultūrų filosofiniai štrichai, ir tai, kas žmonių gyvenimuose atrodo laikina, bet iš tikrųjų amžina ir labai svarbu draugystė, pasiaukojimas, meilė. "
Visas straipsnis labai įdomus.
ČIA
QUOTE(grete @ 2012 03 07, 00:07)
Nežinau, kiek šiai audėjai metų, bet amatas nemiršta.
Marija Danilaitienė
Audimo artelė