Įkraunama...
Įkraunama...

Infekcinė mononukleozė

Infekcinė mononukleozė arba monocitinė angina (mononucleosis infectiosa) – tai ūminė infekcinė liga, kuri pasireiškia karščiavimu, angina, limfmazgių ir blužnies padidėjimu, būdingais kraujo pakitimais.

Ligos priežastys: Manoma, kad šios ligos sukėlėjas yra Epštein-Bar virusas, priklausantis herpes virusų grupei. Užsikrečiama nuo sergančiojo infekcine mononukleoze žmogaus. Manoma, kad užsikrečiama tiesiogiai kontaktuojant su ligoniu (pvz., bučiuojantis, naudojantis tais pačiais stalo įrankiais). Virusai plinta ir oru, ligoniui kalbant, čiaudint, kosint. Užkratas į organizmą patenka pro burnos ir nosiaryklės gleivinę, sukelia nosiaryklės ir kaklo limfmazgių uždegiminę reakciją. Toliau infekcija plinta per audinių skystį bei kraują ir sukelia viso organizmo limfinės sistemos, blužnies ir kepenų, kaulų čiulpų reakciją. Dažniausiai infekcine mononukleoze serga vaikai ir jauni žmonės. Imlumas infekcijai priklauso nuo žmogaus organizmo imuniteto – atsparumo infekcinėms ligoms. Šia liga susirgti galima visus metus, dažniau rudenį ir žiemą. Infekcija greičiau plinta dideliuose kolektyvuose: mokyklose, kariuomenės daliniuose, bendrabučiuose.

Simptomai:
Karščiavimas
Šaltkrėtis
Gerklės skausmas
Galvos skausmas
Kaulų „laužymas"
Limfmazgių padidėjimas
Blužnies padidėjimas
Kepenų padidėjimas
Bėrimas
Odos ir gleivinės pageltimas

Ligos eiga:Dažniausiai liga prasideda ūmiai – labai padidėja temperatūra, krečia šaltis, skauda gerklę ir galvą, „laužo” kaulus. Gali atsirasti negausus bėrimas rausvomis dėmelėmis ant veido, liemens, ir galūnių. Oda ir gleivinė kartais truputį pagelsta. Dažniausias ligos simptomas, be karščiavimo, yra daugelio, ypač kaklo, pažastų ir rečiau kirkšnių limfmazgių padidėjimas. Jie būna nuo žirnio iki riešuto dydžio. Blužnis, kepenys taip pat padidėja. Prasideda angina, panaši į difterinę. Tonzilės, adenoidai, nosiaryklės gleivinė paburksta, ant tonzilių atsiranda plėvinis, gelsvai pilkas, sunkiai nuimamas apnašas. Gali būti dantenų, burnos gleivinės uždegimas. Anginos ir limfadenito įkarštyje ligonių, ypač vaikų, išvaizda būdinga: jie prasižioję, kvėpuoja pro burną, kalba pro nosį, veidas paburkęs ir kartais net ryškiai patinęs dėl limfos stazės, kaklas deformuotas dėl padidėjusių limfmazgių. Ligos eiga gali būti sunki, vidutinė ir lengva. Pirmieji ligos požymiai pasirodo po 4-30 dienų nuo užsikrėtimo. Tiek laiko trunka taip vadinamas inkubacinis (slaptasis) periodas. Kartais liga prasideda bendru negalavimu, nuo kelių dienų ir net iki 2 savaičių. Dažniau infekcinės mononukleozės pradžia būna ūminė. Temperatūra kelias dienas gali būti pastoviai aukšta, vėliau nukrinta ir aukščiau 38 oC nepakyla. Karščiuojama nuo 2-7 iki 20 dienų. Trečią dieną prasideda angina. Temperatūrai mažėjant, paprastai silpnėja ir išnyksta anginos reiškiniai. Limfadenitas galutinai išnyksta tik po kelių savaičių ir net po 3-6 mėnesių. Kartu sumažėja kepenys, blužnis. Kartais sergant būna tik neaukšta temperatūra, neryškus limfadenitas ir būdingų kraujo pakitimų.

Komplikacijos:Infekcinė mononukleozė gali komplikuotis burnos gleivinės uždegimu (stomatitu), galvos smegenų ir jų dangalų uždegimu (meningoencefalitu), inkstų uždegimu.

Tyrimai:Atliekamas bendras kraujo tyrimas, kuriame randama leukocitų kiekio padidėjimas, limfocitų ir monocitų padaugėjimas. Eritrocitų nusėdimo greitis nelabai padidėja. Diagnozei patikslinti atliekamas specialus kraujo tyrimas – vadinamajai Paulio-Bunelio-Davidsono ar Hofo-Bauerio reakcijai ištirti.

Gydymas: Atsiradus pirmiems ligos požymiams, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Ligoniai dažniausiai gydomi namuose pagal gydytojo nurodymus, sunkesniais atvejais guldomi į ligoninę. Kol pacientas karščiuoja, rekomenduojama gulėti lovoje. Specifinio infekcinės mononukleozės gydymo nėra, vaistai skiriami atsižvelgiant į vyraujančius simptomus: jei temperatūra aukštesnė kaip 38,5oC, skauda galvą, duodama nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (pvz., paracetamolio), jei yra bakterinės infekcijos pavojus, skiriami antibiotikai (benzilpenicilino, tetraciklino grupės), jei ligos eiga labai sunki keletą dienų skiriami geriami gliukokortikoidai (prednizolonas), jei atsiranda alergijos požymių, skiriami antihistamininiai preparatai Būtina duoti gerti daug skysčių, vartoti vitaminus. Burną, ypač pavalgius, skalaukite ramunėlių nuoviru ar furacilino tirpalu.

Patarimai:Ligonį paguldykite atskirame kambaryje, vėdinkite ne rečiau du kartus per dieną.
Drėgnu skuduru valyti dulkes, plauti grindis.
Pasveikus vaikui, geriau vieną savaitę neleisti jo į mokyklą, nes mažylis dar nusilpęs ir gali užsikrėsti nauja infekcija.


Profilaktika:Ligonį reikėtų izoliuoti ir patikrinti su juo bendravusius žmones. Stiprinti organizmo atsparumą infekcinėms ligoms – racionaliai maitintis, laikytis dienos režimo, grūdintis.





Sveikos Mamos♥Nors ir liga tikrai sunki ir klastinga, ir nesinori, kad ja kas nors sirgtų, bet ieškau likimo nuskriaustų draugų, kurie vis dėlto paženklinti šios ligos. Kartu, pasikalbant, pasiguodžiant, juk smagiau ir drąsiau. console.gif
Atsakyti
Labas vakaras , sirgom jau seniai prieš kokius 6-7 metus, teisingiau vaikas mano. Beveik visi simptomai atitinka kurie paminėti temos pradžioj, bet kažkokių liekamųjų reiškinių dabar nepastebim, aišku gydymas buvo ilgas, gulėjome ligoninėje.
Atsakyti
QUOTE(Pušis35 @ 2010 12 15, 21:13)
gydymas buvo ilgas, gulėjome ligoninėje.

Mano penkiolikmetis šiuo metu serga verysad.gif Labai sunkiai, bet, tikiuosi, kad viskas jau pakrypo į gerą. Nuo ligos pradžios jau trečia savaitė, bet, turbūt, kol praeis visos anginos, hepatitai ir t.t. praeis dar keli mėnesiai doh.gif
Atsakyti
Maniškis buvo dar mažas gal kokiu 4-5 metų, kažkur dvi savaites gulėjom ligoninėj , o paskui namie gydėmės, antibiotikų išgėrėm ir suleido kalnus, dar kažkur apie mėnesį darėmės kraujo tyrimus ir stebėjo ar viskas grįžo į savo vietas, tiek kad mes nekarščiavome, o tai nebuvo gerai. Laikykitės ir sveikit. 4u.gif
Atsakyti
Ačiū 4u.gif
Sveikstam, jau nekarščiuoja, bet mane vis dar neramina liekamieji reiškiniai, nes kai pasiskaitau, kad žmonės dar po to ilgai kenčia, nes serga įv. infekcinėm ligom, kol sustiprėja ir atsistato kraujas...
Gal gi kaip nors unsure.gif
Atsakyti
Norėjau paklausti tų kurie turėjo šį vargą...ar kraujo tyrime sergant šia liga visada padaugėja monocitų? man prieš savaitę buvo sutinęs kaklo limfmazgis, po to nežinau ar nuo nervų ar ne, ėmė mausti visus kitus limfmazgius. Mano kraujo tyrimas rodė uždegimą. Monocitų kiekis vos siekia žemutinę normos ribą. Kelis kart jau dariausi kraujo tyrimus. Paskutinysis rodė pamažėjusį limfocitų kiekį ir monocitų kiekį. Gydytoja tik ramina mane ir sako kad viskas gerai, sveikstu. Bet man nerimas kad čia kažkas rimčiau nei uždegimas sad.gif
Atsakyti
Sveikos mergaites, mano sūneliui įtarė šią ligą ... verysad.gif
Gal yra koks gydymas iš homeopatijos pusės?
o kraujo tyrimą liepė pasidaryti po savaitės nuo ligos pradžios, lyg tik tada susidaro antikūniai.
Atsakyti
QUOTE(kaip @ 2011 03 14, 15:19)
Sveikos mergaites, mano sūneliui įtarė šią ligą ...  verysad.gif
Gal yra koks gydymas iš homeopatijos pusės?
o kraujo tyrimą liepė pasidaryti po savaitės nuo ligos pradžios, lyg tik tada susidaro antikūniai.

Užuojauta... 4u.gif Tikėkimės, nepasitvirtins, o jei ir pasitvirtins, gal gi liga lengvai praeis. O gydymas tradicinis, kaip visada susirgus virusinėm ligom: arbatos, vitaminai, imunitetą stiprinantys preparatai ir pan.
Atsakyti
Darė paprastą tyrimą, tai kaip ir nepasitvrtino. Bet jau karščiavo virš 39 ir taip visas 5 paras. Vaje, koks čia virusas užpuolė verysad.gif
Atsakyti
Mononukleozės (monocitų padaugėjimą) sukelėjai: epštein baras (EBV), citomegalas(CMV) arba toksoplazmos (mikroparazitas).

Galiu šiek tiek papasakoti apie EBV. EBV gauname vaikystėje, jei ne iš mamos, tai darželyje. Sklinda per seiles (kaip ir CMV) Yra labai nedaug atvejų, kad vaiką aplenkia šis virusas. Apie jį nieko nežinom, nes jis pasireiškia dažniausiai kaip sloga, taigi nėra toks susirgimas kaip raudoniukė, ar vėjaraupiai. Jei virusas gaunamas paauglystėje (bučiuojantis), jis jau smarkiau puola organizmą. Temperatūra, padidėję limfmazgiai, smarkus gerklės skausmas gali trukti mėnesį, silpnumas gali likti 6 mėn.

EBV virusas suaugusiems sukelia dar ilgesnę ir sunkesnę ligą, jei tai pirminis užsikrėtimas.

Turbūt blogiausias atvejis, kai imunitetas, įgytas vaikystėje dingsta iš organizmo ir EBV infekcija atsnaujina, gali net kelis kartus gyvenimo bėgyje ar netgi būti nuolatinė infekcija. Atsinaujinanti EBV infekcija yra nusilpusios imuninės sistemos ženklas. EBV virusas padeda kitoms ligoms vystytis ir siejamas su Hodzkino limfoma, išsivystančia vėliau.
Keista, tačiau ši liga neretai palaužia sportininkus, turim ir mes vieną - Dianai Žiliūtei kaip tik mononukleozė ir buvo/yra http://kauno.diena.l...iks-liga-265859
EBV dar gali suaktyvinti autoimunines ligas, o stresas padeda EBV virusui laikytis kuo ilgiau organizme.


Vaistų kaip ir nėra, nors internete pilna šarlataniškų 'Mononucleosis cure' knygų. Taigi ligoniui belieka tik sveikai maitintis, gyventi be streso ir tikėtis, kad liga neužtruks ir praeis.
Vaikams mononukleozė pavojinga tik tuo atveju, jei labai smarkiai tinsta kaklo limfmazgiai, galintys užspausti kvėpavimo takus. Pastebėjus, kad vaikui sunku kvėpuoti, reikia vykti į ligoninę, kur daktarai skirs terapija steroidais, mažinančiais tinimą. Po jos vaikai normaliu atveju įgyja imunitetą visam gyvenimui.




Atsakyti
Mano vaiko asmeninė patirtis su šia liga tokia: Susirgo 3m. vaikas, iš pradžių nieko bloga neįtarėm - paprasta virusinė infekcija, paraudusi gerklytė, temperatūra kilo iki 38-38,5 du tris kartus per parą. Po 4 parų vaikui pradėjo blogėti - dažnėti temperatūros kilimai. Sekančią dieną rengenas parodė bronchitą, LOR rado pūlinę anginą. Ir mūsų nelaimei paskyrė Augmentin'ą. Nuo jo pūlinė angina visiškai nemažėjo ir toliau pletėsi. Iš pradžių buvo tokios vagos ant tonzilių, po to iš vis neliko švarios vienos - ištisas balta apnašas, temperatūra pradėjo kilti kas kelias valandas ir virs 39. Galų gale 10-ą parą nuo ligos pradžios naktį vaikui temperatūra sukilo iki 40, užtino veidukas ir išsibėrė. Ligoninėje iš karto jam įtarė monukleozę ( ko mūsų daktarė niekaip nesugebėjo padaryti, nors į polikliniką važinėjom kasdien, nes vaikui vis blogėjo doh.gif ), bet tyrimai neparodė Epštein Baro sukėlėjo. Tai dar dvi paras kankinomės su baisiausia temperatūra ir pūline angina, kabėjom ant lašalinių vos ne ištisą parą. Trečią parą ligoninėj jau buvo padidėjusios ir kepenys, ir blužnis, tai vėl kartojo tyrimus ir tada atrado tą bjaurybę. Bet kadangi ligos eiga buvo tokia sunki, tai vaikui leido metilprednizoloną - ir jau po pirmos dozės vaikui be vaistų nukrito temperatūra, o po antros - beveik neliko apnašų ant tonzilių ir vaikas atsikėlė iš lovos.
Mūsų patirtis parodė, kad aprašyta tipinė ligos eiga nėra tokia lengva ir savaime praeinanti, neužtenka tik gulėti ir daug arbatėlių gerti 4u.gif
Atsakyti
Man ilgą laiką buvo padidėję kaklo limfmazgiai iš pakaušio pusės, laikėsi apie 6 mėn. , o gal ir ilgiau, bet nebuvau pastebėjusi. Prieš tai jutau visokius blogus požymius kaip labai smarki netipiška sloga, gerklės skausmas, kaulų laužymas, silpnumas, temperatūra ir pan.
Galiausiai prieš 2 mėn. pastebėjau, kad man užgulė vieną ausį, kurioje limfmazgis buvo didžiausias ir aš nusprendžiau kreiptis pagalbos. Tuomet ir sužinojau, kad esu jau persirgusi mononukleozinė infekcija (kai sirgau, maniau, kad tai peršalinu eilė).

Dabar man neaišku, ar mano ausis užgulta kaip šios ligos pasekmė, ar tai papildomas naujas sutrikimas. Pradėjau gerti plečiančius tanakan vaistus, bet rodos dar pablogėjo ir atsirado lengvas ūžesiukas ausyje.

Parašykit, jei kam nors ši liga atsiliepė kaip ausų komplikacija, nes vis dar ieškau išeities. Ačiū.
Atsakyti