Įkraunama...
Įkraunama...

Vandens vėžliukų mylėtojų namučiai

user posted image

Vandens vėžliukų mylėtojos/jai renkasi čia.

Jei kyla klausimų- pasistengsim atsakyti, bet, prieš užduodant klausimą perskaitykit pirmą puslapį, gal rasit atsakymą
O mes tęsiam toliau apie savo šarvuotus ir mylimus augintinius


Sena temauser posted image

Vėžlių, kaip ir visų šaltakraujų gyvūnų, kūno temperatūra priklauso nuo aplinkos ar vandens temperatūros. T.y. jie patys negali reguliuoti savo kūno temperatūros ir ji yra tokia, kaip ir supančios aplinkos. Žemesnėje aplinkos temperatūroje, visos jų organizmo funkcijos sulėtėja, jie sunaudoja mažiau pašarų ir vandens, negali pilnai suvirškinti ir įsisavinti gauto pašaro. Žemoje temperatūroje užmiega žiemos miegu. Vėžlio nepatariama migdyti žiemos miegu, nes tai kenkia jų sveikatai, gali nugaišti!
Jie neturi dantų, bet labai stipriais žandikauliais pašarą ar auką gali plėšyti dalimis.
Vėžlių regėjimas puikiai išvystytas. Jie mato netgi spalvas. Tačiau jie negirdi įprastų garsų, todėl nevarkite galvodami savo augintiniui vardą, nes jis į jį nereaguos.
Poruojasi vėžliai ištisus metus, ypač aktyviai vasario-gegužės mėnesiais. Liepos - rugsėjo mėnesiais vėžliai padeda apie 5-10 kiaušinėlių, esant 26-30°C temperatūrai. Po 150 parų išsirita maži vėžliukai. Per pirmuosius pusantrų metų jie gali pasiekti maždaug 7,5 cm dydį, vėliau jų augimas sulėtėja ir kasmet jie paauga 1-1,5 cm kol pasiekia 20-28 cm dydį. Laisvėje vandens vėžliai lytiškai subręsta 6-8 metų amžiaus, laikant nelaisvėje jie subręsta anksčiau, patinai maždaug apie 4, o patelės apie 5-6 gyvenimo metus.
Mažų vėžliukų lyties nustatyti praktiškai neįmanoma, tačiau suaugę vandens vėžlių patinai būna mažesni už pateles, be to, jų nagai ir uodegos yra ilgesni negu patelių. Taip pat patelės pilvelyje nebūna įdubimo, kurį turi patinai.

VĖŽLIUKO LYTIS
mergytės trumpais nagučiais ir uodegyte
user posted image
user posted image
berniukai ilgais nagučiais ir uodegėlėm

user posted image
user posted image

AKVATERARIUMAS IR JO ĮRANGA
Šių vėžlių laikymui rekomenduojama įrengti specialius akvariumus, 120 – 150 ir daugiau litrų talpos. Tokiuose akvariumuose gali gyventi keletas raudonausių vėžlių, kurių šarvo ilgis 10 – 15 cm.Akvariume reikėtų įtaisyti šildytuvą bei filtrą. Šildytuvas geriausiai būtu su termoreguliatoriumi, kad jūs galėtumėte reguliuoti akvariumo vandens temperatūrą. Vandens temperatūra turėtų būti 22 - 26 laipsniai šilumos. Kuo aukštesnė temperatūra tuo vėžliai labiau nori valgyti. Filtras nebūtinai turi būti pučiantis orą į vandenį, nes vėžliai kvėpuoja iškišę galvas iš vandens.
Būtina įrengti salelę į kurią vėžlys galėtų pilnai išlipti ir pasišildyti po lempa. Virš salelės, šarvui stiprinti, būtina pakabinti specialią ultravioletinę lempą REPTI-GLO 5(tik imkite 5.0, nes iš 2.0 jokios naudos, o 10.0 bus per stipri), kuri turi būti ne aukščiau, kaip 30 cm atstumu ir ne žemiau, nei 25 cm atstumu. Lempa laikoma per žemai gali sukelti akių problemas. Gal ji ir brangi, bet būtina, nes be ultravioleto, nėra vit.D3, o be jo neįsisavina Kalcis. Yra ir liuminescencinės ir paprastos įsukamos. Vėzliams netinka nei SunGlo, nei AquaGlo, nei FloralGlo ir t.t. SunGlo, UV tik A spektro, o Jums reikalingas B spektras. Išskyrus šilumos Jūsų vėžliukui naudos jokios.
Akvariume turėtų būti termometras, kad visuomet galėtumėte žinoti kokia vandens temperatūra. Termometras galėtų būti paprastas, elektroninis arba juostelė priklijuojama ant išorinės akvariumo dalies. Geriausias ir brangiausias elektroninis, kiek prastesnė bei pigesnė juostelė, pigiausias paprastas termometras.

MAITINIMAS
1. Gyvas maistas. Galima suleisti gupijų, karosiukų, karpiukų, kardonešių, auksinių žuvelių. Vasarą duoti žiogų (retai), nenuodingų vabalų ir neplaukuotų vikšrų, uodų lervų, sliekų, Gammarus (vandens vėžiukų). Galima veisti miltinių kirminų. Retkarčiais galima duoti laboratorinių pelių ir varlių. Būtina bent retkarčiais sumaitinti gyvas sraiges su kiautu. Labiausiai tinka didžioji pelkinė (Limnaea stagnalis) ir raguotoji sraigė (Planorbis corneus). Pastaroji - maža dažniausiai akvariumuose auginama sraigė. Jas galima vartoti dažnai. Blogiausiu atveju retkarčiais galima duoti ampuliariją arba net sausumos sodo sraigę (Helix Aspersa)
2. Liesa žuvis. Prieš patiekiant, ypač jei žuvis riebi, ją reikia kelias minutes palaikyti
karštame (~80°C) vandenyje. Riebią žuvį galima duoti ne dažniau, kaip 1 kartą per savaitę.
Patiekiant tokiu dažnumu, jos galima ir nelaikyti karštame vandenyje. Geriausia tinka
ešerių šeimos žuvys, jūros lydeka, menkė. Žalią žuvį reikia duoti su kaulais: supjaustyti
gabaliukais skersai, kad kiekviename gabaliuke būtų stuburas; su šonkauliais nemaitinti.
Kaip priedą, galima duoti gabaliuką kalmaro arba krevetės, sraigių mėsą. Mūsų nedidelė šarvuotojų augintojų grupelė
3. Mėsa. Galima maitinti liesa žalia mėsa. Tinka veršiena, arkliena, paukštiena.
Mėsą duoti tik retkarčiais. 1 kartą per savaitę reikia duoti nedaug kepenų.
4. Žalumynai. Noriai valgo salotas, agurkus, apvirtus kopūstus (mažai), morkas,
ropes, moliūgus, obuolius, pienių lapus, dilgėlių ir dobilų lapus, avižų ir miežių daigus,
arbūzų žieves, vynuoges, mėlynes, spanguoles, avietes, gervuoges, melionus, persikus, abrikosus, inžirą. Galima išsiauginti hidrofilas bakopas, ričijas ir visus plaukiojančius vandens augalus. Negalima duoti daug vienos rūšies daržovės ar vaisiaus. Negalima maitinti kalafiorais, grybais, ananasais.
5. Sausas maistas. Būtina retkarčiais, bet pastoviai duoti Gammarus (vandens vėžiukų). Tinka sausos dafnijos. Kaip priedą galima duoti kaulų miltų.
6. Vitaminai. Pageidautina retkarčiais duoti vitaminų “Reptavit”. Vartoti tik aliejiniu
pavidalu pagamintus vitaminus ir lašinti į maistą. Jei per mažai A vitamino, galimi
peršalimai. Juos galima lašinti po 2 lašus kartą per 2 savaites. Jei per mažai D vitamino,gali minkštėti kaulas, o maži vėžliukai susirgti rachitu. Lašinti po 2 lašus per dieną.

Vėžliai gerai skiria spalvas, todėl jiems labiausiai patinka geltonos, oranžinės ir raudonos spalvos maistas.

SVEIKATA
Norint sužinoti ar Jūsų augintinis yra sveikas atsižvelkite į sekančius rodiklius:
1. Patikrinkite šarvą. Jis turi būti tvirtas ir nesužalotas.
2. Akys visuomet turi būti atmerktos, blizgančios, be traiškanų.
3. Nosis ir burna privalo būti sausos ir nesulipusios.
4. Išeinamoji anga turi būti švari, išmatos kietos, neaštriu kvapu.
5. Oda turi būti elastinga.
6. Keliant vėžliuką jis turi išsigąsti ir priešintis, nebūti apatiškas.
7. Sveikas vėžliukas nesislėps nuolat savo slėptuvėje, bet plaukios pirmyn ir atgal, kad iššniukštinėtų savo vietovę, nes šie ropliai iš prigimties yra smalsūs.

Vėžliai pavojingi žmogui kaip salmonelių nešiotojai, todėl palietus jų kiautą būtinai reikia rūpestingai plauti rankas tekančiu vandeniu su antibakteriniu muilu.

VĖŽLIO ELGSENA
Vėžlys apibudinamas kaip ramus, atsargus, nepavojingas aplinkiniam augintinis. Vėžlys – protingas gyvūnas, jis atpažįsta savo šeimininką, įsimena maitinimo laiką.
Vėžliai labai nemėgsta triukšmo, vibracijos, staigios ryškios šviesos. Jei nenorite išgąsdinti vėžlio, prie jo visada prieikite iš lėto. Išgąsdintas vėžlys dažniausiai pasislepia savo kiaute – įtraukia į vidų galvą, kojas ir uodegą. Kai vėžlys sulenda į kiautą, jis tūno ten ilgai. Kai kurių rūšių vėžliai kitaip reaguoja į dirgiklius: išgąsdintas vandens vėžlys pirmiausia bando nuplaukti toliau nuo gąsdintojo, kai kurie vėžliai išsigandę ima skleisti nemalonų kvapą, kiti turi stiprias galūnes ir bando mušti užpuoliką.
Vėžliai mielai gyvena po vieną. Paprastai vėžliai taikiai gyvena ir keliese, nors kartais gali kilti nesutarimų dėl teritorijos. Dažniausiai nesutarimų kyla, kai kartu gyvena skirtingų veislių vėžliai.

Informacija imta iš čia dar iš čia

Atsakyti
dekuj uz naujus namucius smile.gif o tesiant tema,tai kai pirkom visa iranga mums nieko panasaus net neparode g.gif reiks pasakyt mb kad pasidometu. o kiek tas daiktas mazdaug kainuoja? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Meshkiukas @ 2011 01 19, 13:09)
dekuj uz naujus namucius smile.gif o tesiant tema,tai kai pirkom visa iranga mums nieko panasaus net neparode  g.gif  reiks pasakyt mb kad pasidometu. o kiek tas daiktas mazdaug kainuoja?  smile.gif

Prašom 4u.gif
Jie nebrangus, kaina svyruoja nuo 10Lt ir daugiau, viskas priklauso nuo firmos Čia galit pažiūrėt preliminarias kainas
Čia video kaip tai daro su elektroniniu nusiurbėju
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nataliuncik: 19 sausio 2011 - 14:08
QUOTE(nataliuncik @ 2011 01 19, 14:58)
Prašom  4u.gif
Jie nebrangus, kaina svyruoja nuo 10Lt ir daugiau, viskas priklauso nuo firmos Čia galit pažiūrėt preliminarias kainas
Čia video kaip tai daro su elektroniniu nusiurbėju


aciu labai 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 01 19, 13:58)
Prašom  4u.gif
Jie nebrangus, kaina svyruoja nuo 10Lt ir daugiau, viskas priklauso nuo firmos Čia galit pažiūrėt preliminarias kainas
Čia video kaip tai daro su elektroniniu nusiurbėju



Reikės ir man paieškoti šito daikto mirksiukas.gif turėtų vėliau labai palengvinti akvariumo priežiūrą mirksiukas.gif
Atsakyti
sveiki 4u.gif atrado mūsų vėžliukas naują pramogą - užlipti ant šakos, nerti į vandenį ir vėl išnaujo lipti ir vėl nerti ir taip be galo bigsmile.gif paguli truputi ir vėl inardo g.gif gal tai kažką reiškia?

Vėžlys jau atrado sraiges ir pradėjo jas kibinti, tai jos artimiausiu metu keliaus pas MB mamą į akvariumą gyventi su žuvytėm mirksiukas.gif maži padariukai, bet gaila, kad nenuskriaustų doh.gif
Atsakyti
Labas visoms ir visiems 4u.gif

turiu klausima, neseniai suleidau savo porele i didesni akvariuma ir "blyn" mergina mielai sildosi po lempa is vis naujose valdose jauciasi kaip karaliene ! O vaikinas kaip isprotejes duodasi po visa akva doh.gif beveik nesiilsi ir jau net nekalbu, kad i salos puse net ziureti nenori unsure.gif visa laika praleidzia vandeny!!! Dabar sakysit , kad kai nematau sedi saloj, bet tikrai ne, nes net nakti buvau atsikelus ir maciau, kad snaudzia vandeny!!! Kelis kartus vis uzkeliu i salele, palaikau po lempa, kad pamatytu kaip silta ir gera, paziuretu kaip mylimoji istiesus kojas sildosi wub.gif , bet tik truputi atleidziu, tai kaip raketa sauna i vandeni doh.gif ir ardosi ten duodasi kiek gali!!! stumdo visus aparatus kaip isprotejes lotuliukas.gif jau juokas per asaras. Gal kam yra taip buve....?!
Atsakyti
de emilia,palaukit dar pora dienu, jei nieko nepasikeis, pabandykit kuriam laikui atsodint patele
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 01 28, 13:33)
de emilia,palaukit dar pora dienu, jei nieko nepasikeis, pabandykit kuriam laikui atsodint patele


Supratau, bandysiu taip! Aciukas aciuks.gif
Nes gaila man, Jis toks ir siaip yra ziopliukas ir patele Ji pastumdo.... doh.gif Pranesiu kaip mums seksis drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(de emilia @ 2011 01 28, 12:09)
Labas visoms ir visiems  4u.gif

turiu klausima, neseniai suleidau savo porele i didesni akvariuma ir "blyn" mergina mielai sildosi po lempa is vis naujose valdose jauciasi kaip karaliene ! O vaikinas kaip isprotejes duodasi po visa akva doh.gif  beveik nesiilsi ir jau net nekalbu, kad i salos puse net ziureti nenori unsure.gif  visa laika praleidzia vandeny!!! Dabar sakysit , kad kai nematau sedi saloj, bet tikrai ne, nes net nakti buvau atsikelus ir maciau, kad snaudzia vandeny!!! Kelis kartus vis uzkeliu i salele, palaikau po lempa, kad pamatytu kaip silta ir gera, paziuretu kaip mylimoji istiesus kojas sildosi wub.gif , bet tik truputi atleidziu, tai kaip raketa sauna i vandeni doh.gif  ir ardosi ten duodasi kiek gali!!! stumdo visus aparatus kaip isprotejes lotuliukas.gif  jau juokas per asaras. Gal kam yra taip buve....?!



pas mus dar mazuciai vezliukai,bet vienas is ju irgi daznai sildosi mes ji pavadinom mergaitiski vardu,o musu sportininkas pavadintas berniuko vardu irgi mazai ant saleles lipa plaukioja nenuilsdamas duodasi po visa akvariuma,net miega nakti vandenyje. tai net nezinau nuo ko cia tai priklauso g.gif
Atsakyti
O gal yra galimybė padaryt dvi salelės skirtinguose kampuose? g.gif nebus konkurencijos
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 01 28, 14:15)
O gal yra galimybė padaryt dvi salelės skirtinguose kampuose?  g.gif nebus konkurencijos


na pas musiskius tai nera konkurencijos,nebent kaip maitinam tai vienas is kito atimineja,o siaip jie sulipe vienas ant kito kartais salelej sildosi smile.gif bet tai tada didelis akva turi buti kad atskirai dvi saleles daryti g.gif
Atsakyti