Įkraunama...
Įkraunama...

Dantų fluorozė

mano sunui netrukus sueis 12 metu. Jau beveik "pakeiteme" visus dantis i nuolatinius. Tik turime viena beda - visu, ypac priekiniu, dantuku emale sugrauze fluoroze, jie isvagoti rudais grioveliais. Vaikas del to labai skaudziai isgyvena, nes sulaukia patyciu is bendraamziu, kad neva jo dantys nevalomi sad.gif

kazkaip buvau kam pasiulius palaukti, kol prades rupeti merginos. Tada pazadejau ji nuvesti pas stomatologa ir dantukus nuslifuoti bei padengti juos helio plombom. Kitaip tariant,estetiskai juos uzplombuoti. Bet panasu, kad jau dabar tos merginos ir parupo, nes kiekviena diena jos po langais zvygauja, kviesdamos ji i kiema. Todel spaudimas kuo greiciau sutvarkyti jam dantis dar labiau suaktyvejo (kitaip isvis jis sake juos issidauzys ohmy.gif ).

Kokios gali buti pasekmes, jei estetinio plombavimo procedura atliksime butent dabar? Ar neatsitiks tai, jog 18-os sulaukes jis jau isvis liks be priekiniu dantu ir gali tekti juos protezuoti? O gal galima juos balinti? Kokia tikimybe, kad tie rudi grioveliai pabals?
Atsakyti
Aisku reiketu pamatyti, kiek tos demeles pazengusios. Bet manau, kad estetinis plombavimas tikrai nepakenktu, nes tokiu atveju paprastai grezti beveik nereikia, tik pasiurkstinti ir plombyte uzlipinama ant virsaus.
Balinimas tokiu atveju sunkiai ir pagelbetu, be to balinti rekomenduojama sulaukus 18, kai jau mazdaug yra susiformaves kaulinis dantuku audinys.

Tik atsargiai, o po visas wub.gif paneles reikes nuo duru su sluota vaikyti biggrin.gif
Atsakyti
Floras yra labai naudinga medziaga, tiek dantuku tiek kaulu vystymuisi. Todel, jei tarkim floro truksta vandenyje, galima naudoti floruota druska. Taciau, per didelis floro kiekis gali buti toksiskas ir sukelti floroze. Anksciau, vaikams buvo rekomenduojama gerti floro tabletes, dabar gi, butent del florozes pavojaus, sito atsisakoma. Uztenkamai dantukai jos gauna su pastomis, dantu zele, skalavimo skysciais. Maziems vaikuciams pastos gaminamos su mazesniu floro kiekiu, nes jie megejai skanias pastas nuryti. Bet vistiek, geriau jiems kaip nors paaiskinti, kad cia ne valgomas daiktas. smile.gif .
Jei floro gaunama per daug, ant dantuku gali atsirasti balksvos demeles. Jei pazeidimai gilesni, gali atsirasti duobeliu, eroziju, danties vainiko defektu.
Dabar apie florozes profilaktika. Demesio mamytes is Kretingos, Palangos, Klaipedos, Silutes ir Kelmes.
Cia nustatytas padidintas floro kiekis vandenyje. Rekomenduojama gerti piena ir vartoti kuo daugiau pieno produktu. Nes juose esancios medziagos surisa flora. Taip pat virinkite vandeni. Stebekite, kad po dantu valymo vaikutis gerai issiskalautu burna. Naudokite pastas su mazesniu floro kiekiu.
Sekmes ir kantrybes ! smile.gif
Atsakyti
O kaip del Siauliu vandens,Kelme labai jau netoli... g.gif Mano sunus irgi turi ta pacia problema.Dabar lankomes kas menesi pas stomatologa ir gydom dantis...
Atsakyti
Nezinau. Bent jau literaturoje nenurodoma. Na, Kelme is tiesu netoli. Gerkite daugiau pienuko. unsure.gif
Atsakyti
O mano sunus nuo gimimo iki septyneriu metu augo Palangoje. Mes nuo fluorozes nepabegom ir mano sesers dukrytei nepavyko to isvengti. Ir apskritai PAlangoje simtai vaiku su sia problema vaiksto. Tik mano sunui labai stipriai jinai pasireiskus. sad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Smurka: 12 birželio 2004 - 19:53
Yra ir viena geroji florozes puse. Dantukai genda maziau. (kad paguosciau truputeli unsure.gif )
Atsakyti
Aciu uz paguoda smile.gif Vadinasi, jei neturetume fluorozes, tai visi dantys butu iskirmije iki sutrupejimo. Nes ir taip kruminukai pazeisti eduonies sad.gif Neturi mano sunus dantu, kaip ir as sad.gif Abiem sioj vietoj pagaileta.
Atsakyti
QUOTE (Stomatologė @ 2004 06 09, 08:35)
Demesio mamytes is Kretingos, Palangos, Klaipedos, Silutes ir Kelmes.
Cia nustatytas padidintas floro kiekis vandenyje. Rekomenduojama gerti piena ir vartoti kuo daugiau pieno produktu. Nes juose esancios medziagos surisa flora. Taip pat virinkite vandeni. Stebekite, kad po dantu valymo vaikutis gerai issiskalautu burna. Naudokite pastas su mazesniu floro kiekiu.
Sekmes ir kantrybes ! smile.gif

Noriu truputi pridurti rolleyes.gif Pieno produktus vartokite ne is vietiniu karviu wink.gif Geriau is tu vietu, kur fluoro maziau, nes ir karves geria fluoruota vandeni. Kava virkites is pirktinio stalo vandens ar kokio pvz Varenos saltinio rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE (Cheburashka @ 2004 06 09, 09:27)
O kaip del Siauliu vandens,Kelme labai jau netoli... g.gif Mano sunus irgi turi ta pacia problema.Dabar lankomes kas menesi pas stomatologa ir gydom dantis...

Fluoro norma geriamajame vandenyje 0,5-1,0mg litre. Pasiskambink i Siauliu Visuomenes sveikatos centra ar kazka tokio rolleyes.gif ir paklausk, kokia F koncentracija vandentiekio vandenyje.

P.S. labai daug F yra arbatoje (ypac zalioje), juros kopustuose.
Atsakyti
Man atrodo RebekaG mano kolege arba bent jau medike biggrin.gif wink.gif .
Ar ne?
Atsakyti
QUOTE (Stomatologė @ 2004 06 16, 21:08)
Man atrodo RebekaG mano kolege arba bent jau medike biggrin.gif wink.gif .
Ar ne?

Man irgi toks itarimas kilo.
Atsakyti