Įkraunama...
Įkraunama...

Pirkimo- pardavimo sutartis

Ieškojau tokios temos, neradau. Nors kažkuriame forume tokia tema lyg ir buvo. Bet irgi seniai.
Noriu padiskutuoti apie pirkimo- pardavimo sutartis. Iš veisėjų pusės- gerai, blogai, kas iš to, ką įrašote/ar įrašytumėte, kuo įsipareigojate, ko reikalaujate?
Iš pirkėjų pusės- taip pat kuo įsipareigotumėte, kokių garantijų norėtumėte, ką jums duotų/davė tokia sutartis?
Kiek realiai ji veiksminga? Įdomu būtų paskaityti ir apie realius atvejus, gal kam pasitaikė ar išgelbėti šunelį nuo nevykėlių šeimininkų, ar atgauti dalį pinigų už brokuotą šuniuką?
Iki šiol, kiek turėjau vadų, pasirašydavome tik privalomąsias LKD šuns perdavimo sutartis ir praktiškai nei aš, nei šeimininkai niekuo neįsipareigodavome vieni kitiems. Dabar gi pradedu mąstyti, kad gal vertėtų apibrėžti smulkiau, kas būtų, jeigu būtų...kad naujieji šeimininkai nepradėtų reikalauti nebūtų dalykų, o ir dėl manęs jiems būtų ramiau, kad aš nedingsiu į krūmus atsiradus kažkokioms problemoms. Ir dabar niekur nebėgu, bet man ant kaktos neparašyta, kad aš sąžiningas žmogus... biggrin.gif Kita vertus, žmonių irgi visokių yra, kaip save apsaugoti, kad nebūtų naudojamasi mano sąžiningumu ir geranoriškumu? blush2.gif
Atsakyti
Beje, dabar, kai privalomi mikročipai, atsirado būtinybė įpareigoti naująjį šeimininką persiregistruoti šuniuką savo vardu, kitaip visi šuniukai ir "kabos" ant veisėjo... ax.gif
Atsakyti
QUOTE(mike-pukuotukas @ 2011 02 07, 18:23)
Beje, dabar, kai privalomi mikročipai, atsirado būtinybė įpareigoti naująjį šeimininką persiregistruoti šuniuką savo vardu, kitaip visi šuniukai ir "kabos" ant veisėjo... ax.gif

Nekabos, nes jie nėra registruojami savivaldybės duomenų bazėje.

Turiu čia tokį sutarties pavyzdėlį:

Šuniukas parduodamas kaip perspektyvus parodoms ir veisimui. Jei šuniukui augant ir vystantis atsirastų genetinių defektų, dėl kurių jis netiktų veisimui, parodoms, pirkėjas privalo tokio šuns nenaudoti veisimui.
Genetinių defektų, dėl kurių šuns negalima naudoti veisimui, sąrašas: trūksta danties (išskyrus P1 ir M3), netaisyklingas sąkandis, kaulų struktūros defektai ir deformacijos, akių defektai, kelio girnelės išnirimai, epilepsija, užsilenkę riešai.
Kai kurie defektai gali atsirasti dėl traumos ar ligos, todėl tokiu atveju būtina abiejų pusių specialistų-veterinarų apžiūra ir diagnozė.
Veisėjas suteikia garantiją pirkėjui įsigyti kitą šuniuką už 30 % kainos tuo atveju, jei atsirado kuri nors iš anksčiau paminėtų problemų, dėl kurių šuo negali būti veisiamas, o pirkėjas pateiks veisėjui raštišką veterinaro patvirtinimą, jog šuo buvo sterilizuotas ir negali būti naudojamas veisimui. Defektas turi būti nustatytas iki šuniui sueis vieneri metai; akių defektai – iki šuniui sueis 1,5 metų. Veisėjas pasilieka teisę patikrint šunį prieš sterilizaciją.
Draudžiamas šuniuko pardavimas tretiesiems asmenims be veisėjo sutikimo.
Pardavimo metu šuniuko sąkandis taisyklingas, išdygę visi pieniniai dantys, uodega be defektų. Šuniukas dehelmintizuotas, paskiepytas, čipuotas, aktuotas, turi vakcinacijos pažymėjimą ir LKD išduotą kilmės liudijimą.
Veisėjas visada priima savo veisimo šuniuką atgal, jei pirkėjas susiklosčius nenumatytoms aplinkybėms negali juo pasirūpinti, tačiau tokiu atveju pinigai negrąžinami.

Šalys neprieštarauja, kad šios sutarties kopija būtų perduota Lietuvos kinologų draugijai.
Atsakyti
Super thumbup.gif Ačiū,Daiva. Apie tą privalomą sterilizaciją/kastraciją, esant brokui ar sveikatos problemoms aš irgi daug mąstau, o čia labai konkrečiai ir aiškiai viskas apibrėžta. Jei aš įsipareigoju kompensuoti kažką, tai ir noriu turėti garantijas, kad to šuns nenaudos veisimui kiekvieną rują ir "nestumdys" šuniukų turguje- ale "veislinius be dokumentų".
Atsakyti
Skaitau panašią temą rusiškame forume. pateiktas pavyzdys- sutartyje parašyta- jei atsiranda diskvalifikuojanti yda, veisėjas grąžina 50 proc. šuniuko kainos. Šeimininkai palaukė, kol pasikeis dantys, išrovė vieną- ir reikalauja savo 50 proc... Yra veislių, kur šuniukai kainuoja braaangiai, tai jei parodos nėra šeimininkų svajonė ir hobis- tai netgi labai neblogas biznis gaunasi- įsigyji superinį šuniuką už peto kainą... blink.gif

P.S įdomu, ilgai dar aš pati su savim diskutuosiu? smile.gif negi niekas neturi jokių minčių šituo klausimu?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mike-pukuotukas: 07 vasario 2011 - 22:41
Nuo to kažin ar apsaugos tokia sutartis.
Aš gal kaip iš pirkėjo pusės galėčiau pakomentuoti pirkimo-pardavimo sutartį. Pirkau iš vieno Lenkijos veislyno savo patiną. Iš pradžių buvo keista, kai veisėjas pradėjo minėti, jog parduosiu su sutartimi ir pan. Dabar, kai šiek tiek daugiau galvoj žinių, nebeatrodo taip baisu. Aišku, pati per metus niekaip nesugebu nueit pas profą ir normaliai išsiverst sutartį, bet bendrus bruožus žinau. Taip, išlindus genetinėms ligoms, šunį galėčiau grąžinti, atsiimti pinigus arba iš jo pirkti šunį pigiau. Tą įsipareigoja veisėjas. Bet aš ta sutartimi, kaip pirkėjas, įsipareigoju su šunimi dalyvauti parodose, veisti (nepamenu tiksliai, manau, tik pirmam kartui) tik gavus veisėjo pritarimą (manau, toks punktas reikalingas tam, kad neįjungčiau veisimo mašinos nuo 6 ar 8 mėn. amžiaus). Taip pat įsipareigojau tinkamai auginti šunį, kitu atveju, veisėjas šunį gali atsiimti.
Kažkaip, gal ir kvailai skamba, tačiau, kai pirkau šunį, jaučiausi saugiau su sutartimi smile.gif
Atsakyti
ooo, kokia tema

Kažkada labai tuo domėjausi. Kiek ieškojau, radau tik sibiro haskių veislyno ir biglių pardavimo-pirkimo sutarties pavyzdžius.
Parašiau variantą savo veislei (vokiečių aviganis). Pabandysiu čia ją įkelti. Be abejo, skaitant reikia nepamiršti, kad sutartis sudaryta iš pirkėjo pozicijos, ją visada galima redaguoti pagal situaciją. Dabar ją rašyčiau dar kitokią.
Nežinau, ar sutarties teisinis formulavimas taisyklingas, nesu teisininkė, tik, kiek domėjausi, dabar dokumentų jau nebūtina tvirtinti pas notarą, kad jie būtų teisiškai veiksnūs, užtenka Šalių parašų.
Sutartis galėtų būti kaip LKD perdavimo sutarties tęsinys, tada joje dar reiktų tai paminėti, ir dar tai, kad trečia kopija keliauja į LKD, kad ši vėliau galėtų nagrinėti ginčus (kaip paminėta ir LKD internetiniame puslapyje).

Beje, mano veislėje yra veisėjų, sutinkančių pasirašyti tokią sutartį, tiesa, nedaug.

Pati įsigydama šunį, sutarties... nesirašiau smile.gif Tiesiog su Veisėju smulkiai viską aptarėme, kad nebūtų staigmenų ir neliktų neaiškumų.
Tiesa, su Veisėju buvau pažįstama ir bendravau nemažą laiko tarpą dar prieš užsisakydama šuniuką nuo jo kalės.

Man irgi įdomūs veisėjų atsakymai į mikes-pukuotuko klausimą.

GSD (vokiečių aviganių) forume buvo įdomi diskusija apie tas sutartis, ji prasideda maždaug ČIA.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo megeja: 07 vasario 2011 - 23:04
Jeigu tarp veisėju ir šeimininku nėra pasitikėjimą ,meiles veislei ,norą spręsti visus problemos kartu, bendradarbiavimą nekoks sutartis nepadės.Aš žinau tik 1 atveja kada sutartis buvo panaudota.Tiesa sakant nei prieš veisėja ar pirkėja.O teisme.Didelis šuo sudraskė mažos veisles šuniuką ir teismas priteisė išmokėti kelis 1000lt. materialinį žalą ( ši suma buvo parašyta sutartį). Moralines nekas nesumokėjo nors šis įvykis labai sukreti visa šeima .Aišku neduok Dieve tokie sutartis panaudojimą .
Atsakyti
QUOTE(saika @ 2011 02 08, 00:45)
Jeigu tarp veisėju ir šeimininku nėra pasitikėjimą ,meiles veislei ,norą spręsti visus problemos kartu, bendradarbiavimą nekoks sutartis nepadės.Aš žinau tik 1 atveja  kada sutartis buvo panaudota.Tiesa sakant nei prieš veisėja ar pirkėja.O teisme.Didelis šuo sudraskė mažos veisles  šuniuką ir teismas priteisė išmokėti kelis 1000lt. materialinį žalą ( ši suma buvo parašyta sutartį). Moralines nekas nesumokėjo nors šis įvykis labai sukreti visa šeima .Aišku neduok Dieve tokie sutartis panaudojimą  .


Nelabai supratau- kokia tai buvo sutartis? Ir joje buvo punktas apie tai, kad jei didelis šuo sudraskys mažą, tai kažkas kažkam sumokės tiek ir tiek? Kas ir kam sumokėjo? blink.gif
Gal čia atvejis apie incidentą Kaune, parodoje? Jei taip, ir jei gerai pamenu,tai ten buvo bendrasavininkystės sutartis ir pagal ją atsakomybę prisiėmė visi bendrasavininkiai ( atitinkamai ir materialinius nuostolius, padarytus šuns)
Bet čia mes ne apie tai. O apie pirkimą- pardavimą. Ir veisėjo bei naujojo šeimininko abipusius įsipareigojimus.
Papildyta:
QUOTE(megeja @ 2011 02 08, 00:01)


GSD (vokiečių aviganių) forume buvo įdomi diskusija apie tas sutartis, ji prasideda maždaug ČIA.


Skaičiau šitą temą. graudi ir pamokanti... verysad.gif
Ačiū už sutarties pavyzdį. Bet man joje užkliūna išvardinti papunkčiui Gyvūnų laikymo taisyklės ( ar ne paprasčiau parašyti, kad joms nusižengus, veisėjas turi teisę imtis kažkokių sankcijų?), bet trūksta šio bei to, kas man atrodo svarbu.
Papildyta:
Pavyzdžiui šitie punktai:
6.8. Jei dėl įgimtos genetinės patologijos, neatitinkančios 6 straipsnio 6.6. punkte nuorodytų atvejų, nustatytos ir patvirtintos veterinarijos gydytojo, Šuniui tektų atlikti eutanaziją, Pardavėjas įsipareigoja gražinti Pirkėjui visą Šuns pirkimo kainą.
Jei veterinarijos gydytojas patvirtina, kad įgimta genetinė patologija, neatitinkanti 6 straipsnio 6.6. punkte nuorodytų atvejų, netrukdys Šuniui gyventi normalaus jo rūšiai gyvenimo, Pardavėjas įsipareigoja gražinti Pirkėjui 30 procentų Šuns pirkimo kainos, o Pirkėjas įsipareigoja Šuns neveisti.

Atrodo viskas aišku. smile.gif
O jei šuniui išsivysto epilepsija? ar kažkokie audinių minkštumo atvejai, kaip minėtame GSD forume? Šunio migdyti nereikia, su vaistais ir papildais jis gyventi gali, bet tai nepavadinsi normaliu jo rūšiai gyvenimu?
Kas tai yra- įsipareigoja neveisti? Šiandien pažadėjo, pinigus pasiėmė- rytoj sukergė...
Atsakyti
QUOTE(mike-pukuotukas @ 2011 02 08, 00:01)
Ačiū už sutarties pavyzdį. Bet man joje užkliūna išvardinti papunkčiui Gyvūnų laikymo taisyklės ( ar ne paprasčiau parašyti, kad joms nusižengus, veisėjas turi teisę imtis kažkokių sankcijų?)

Turbūt paprasčiau smile.gif net nežinau, kodėl rašiau papunkčiui, gal kad ne visi papunkčiui tą įstatymą ir žino
QUOTE
bet trūksta šio bei to, kas man atrodo svarbu.

Galima sužinoti ko? Ne dėl sutarties, bet kas, kaip veisėjai, jums dar svarbu?
Atsakyti
QUOTE(megeja @ 2011 02 08, 01:08)
Galima sužinoti ko? Ne dėl sutarties, bet kas, kaip veisėjai, jums dar svarbu?


Papildžiau aukščiau esantį postą.

Dar:
7.12. Pirkėjas turi teisę per 72 val. nuo Šuns priėmimo-perdavimo gražinti Šunį Pardavėjui, arba jei su Pardavėju per 72 val. neįmanoma susisiekti dėl Pardavėjo kaltės, terminas pratęsiamas iki susisiekimo su Pardavėju ir nuo tada vykdomas iš naujo, ir atgauti už Šunį sumokėtus pinigus, išskyrus sumą, sumokėtą avansu ir nurodytą šios Sutarties 4 straipsnio 1.1 punkte.

Tokio punkto aš nerašyčiau. Aš nežinau, kur ir kokiomis sąlygomis tas 72 val šuniukas buvo laikomas- gal jį vaikai užtampė, gal girdė tik karvės pienu, gal tampė po kiemą ir pažindino su viso kvartalo šunimis?... blink.gif Ir atneš man tokį nusividuriavusį, neaišku kokiom zarazom užsikrėtusį šuniuką, kurį aš turėsiu gydyti, o dar, neduok, Dieve, užsinešiu kokią zarazą kitiems?... doh.gif Mano šuniukai- ne žaisliukai ir ne bandomieji triušiukai. tegu gerai viską apgalvoja ir tik pilnai apsisprendę atvažiuoja jo pirkti.

O štai punkto, kuris privalomas ir pagal LKD nuostatus ( jei gerai pamenu, reiks pasižiūrėt tiksliai)- trūksta. Tai 14 dienų, per kurias, šuniukui susirgus infekcine liga, ir veterinarui nustačius, kad šuniukas užsikrėtė veislyne( pagal inkubacinį laikotarpį), yra kompensuojamas gydymas/ pakeičiamas šuniukas/ grąžinami pinigai (pagal susitarimą)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mike-pukuotukas: 08 vasario 2011 - 00:20
QUOTE(mike-pukuotukas @ 2011 02 08, 00:07)
O jei šuniui išsivysto epilepsija? ar kažkokie audinių minkštumo atvejai, kaip minėtame GSD forume? Šunio migdyti nereikia, su vaistais ir papildais jis gyventi gali, bet tai nepavadinsi normaliu jo rūšiai gyvenimu?
Kas tai yra- įsipareigoja neveisti? Šiandien pažadėjo, pinigus pasiėmė- rytoj sukergė...

Na tai ta sutartis ir nėra "vienintelis ir teisingas" egzempliorius, o tiesiog pavyzdys smile.gif Kaip ir minėjau, dabar pati ją rašyčiau kitokią.
Su tuo neveisimu - taigi visa sutartis ir remiasi iš esmės "pažadėjimu", argi ne? Veisėjas pažada viena, pirkėjas kita. Galima įtraukti kastracijos punktą, arba dar ką nors. Su kalėmis šitu atveju gal lengviau - yra 'vaizdinių įrodymų'.
Atsakyti