Įkraunama...
Įkraunama...

Natūralus šeimos planavimas (VII)

user posted image
Natūralus šeimos planavimas (NŠP) - tai sutuoktinių gebėjimas pasinaudojant vaisingumo pažinimu valdyti (kontroliuoti) savo lytinį elgesį pagal šeimos poreikius: siekti nėštumo, atidėti jį ar, nusprendus dėl rimtos priežasties, daugiau nebeturėti vaikų.
(B. Obelenienė, A. Narbekovas)

Dvylika medaus mėnesių
Patikimumas
Lietuvių kalbaUžsienio kalbomisBilingso metodasPRIEMONĖS

Stebėjimų lentelės
  1. Popierinės:
  2. Pildyti internete (aklai pasitikėti programos nustatoma ovuliacijos data negalima):
Termometrai
  1. Gyvsidabriniai - turguose ir veterinarijos vaistinėse
  2. Galistaniniai (su gyvsidabrio pakaitalu) - kai kuriose vaistinėse (pvz. "Camelia"),
  3. Elektroniniai:
Kitų tipų vaisingumo indikatoriai (tik papildomos priemonės - ne alternatyva NŠP metodų išmanymui!!!)
  1. Hormonų monitoriai, testai:
    • vertinatys liuteinizuojančiojo hormono (LH) koncentraciją (prasmingi nėštumo siekiant):
      • ovuliacijos testai (panašūs į nėštumo testus)
      • monitoriai (pvz. ClearBlue)
    • papildomai vertinantys ir tam tikrų kt. hormonų metabolitų koncentraciją (pvz. Persona)
  2. Seilių kristalizacijos metodui
KURSAINŠP NETIPINĖSE SITUACIJOSE

Bendrieji principaiPo gimdymoPremenopauzėjePo hormoninių kontraceptikų vartojimoKATALIKIŠKASIS POŽIŪRIS (neprivalomas user posted image ):ANKSTESNĖS TEMOS:
  1. Pirmoji tema
  2. Antroji tema
  3. Trečioji tema
  4. Ketvirtoji tema
  5. Penktoji tema
  6. Šeštoji tema
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _Smalsutė_: 09 kovo 2011 - 14:41
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2011 03 09, 17:28)
Manau labai sveikintina iniciatyva. bigsmile.gif Šiaip toks ne pažodinis vertimas jau egzistuoja, bet (tegu nesupyksta jo autorė - tikrai nieko asmeniško 4u.gif ), norėtųsi kiek daugiau konkretumo. Na bent jau aš bijočiau pasitikėti info, pateikta tokia laisva forma, net nenurodant šaltinių.


Truputi paskaiciau, man atrodo, ten nera pilnas vertimas g.gif As galvoju pilna vertima su visais paveiksliukais padaryt. Man asmeniskai tai yra suprantamiausiai isaiskinti nsp pagrindai, noretusi, kad tas tekstas butu prienamesnis susidomejusiems nsp smile.gif
Atsakyti
QUOTE(werde @ 2011 03 10, 00:04)
Truputi paskaiciau, man atrodo, ten nera pilnas vertimas  g.gif As galvoju pilna vertima su visais paveiksliukais padaryt. Man asmeniskai tai yra suprantamiausiai isaiskinti nsp pagrindai, noretusi, kad tas tekstas butu prienamesnis susidomejusiems nsp smile.gif

Čia mano darbas blush2.gif Nepilnas vertimas, bet tiesiog išrinkau pačius svarbiausius dalykus, perleidau per savo praktikos prizmę ir štai toks rezultatas blush2.gif Stengiausi viską kuo aiškiau paaiškinti, o dėl to vertimo... Su paveiksliukais yra problema, o adobe photoshop konvertuoja į neįpatingos kokybės vaizdelį, nes to failo neleidžia redaguoti, o gal pas mane nėra tinkamų programų tam.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Horo: 09 kovo 2011 - 23:23
Matai kaip smile.gif Na tai tu saunuole, kad isvis nsp platini biggrin.gif As zinok pabandziau tiesiog is pdf i worda nukopijuot ir kuo puikiausiai pavyko biggrin.gif todel taip uztikrintai ir sakau, kad su paveiksliukais biggrin.gif Anyway, man to vertimo nereikia, galvojau kazko gero nuveiksiu.... dabar nebezinau, gal vistik pakanka lietuviskai info g.gif
Atsakyti
Sveikos mergaitės 4u.gif
O kokia tema wub.gif kiek pridėta visko, ačiū Smalsutei.
Aš su klausimu, rašoma, kad kraujavimas po gimdymo 56 d. nelaikomas mmm. O jei 55-tą dieną prasideda 2d. patepliojimas, kas tai? Lygiai toks pat buvo 5-ą sav po gimdymo. Iki tol buvo lyg ir baigusi valytis po gimdymo gimda g.gif Aš linkčiau manyti, kad užsivedinėja ciklas, nors teoriškai galėčiau taikyti LAM. Matuoti BT kol kas be šansų unsure.gif Vertinti gleivių pokyčius ar gimdos kaklelį- nepasitikiu savim, kaip man sugaudyti tas vaisingas dienas?
Atsakyti
QUOTE(werde @ 2011 03 10, 00:04)
As galvoju pilna vertima su visais paveiksliukais padaryt. Man asmeniskai tai yra suprantamiausiai isaiskinti nsp pagrindai, noretusi, kad tas tekstas butu prienamesnis susidomejusiems nsp smile.gif

Gal ne visoms aišku, apie ką mes čia kalbame, tai truputėlį paaiškinsiu - apie ganėtinai glaustą, bet ir labai išsamų NŠP metodų išdėstymą, kurį anglų kalba galima rasti pagal antrąją ir trečiąją nuorodas prie "Užsienio kalbomis". Mano nuomone, pagal išsamumą tas tekstas nusileidžia tik pirmajai nuorodai (natūralu, nes ten ir apimtis gerokai didesnė). Beje jų siūloma stebėjimų lentelė yra išversta į lietuvių kalbą (lentelė nr.1). Dabartinėse dviejose lietuviškose svetainėse neaprašomas gimdos kaklelio metodas, pernelyg miglotai užsimenama apie kraujavimą, tik imituojantį mėnesines (dėl ko po jų "iškrenta" pirmoji nevaisingoji fazė - nežinant šio "kabliuko" labai lengva pastoti šventai įsitikinus, kad sąžiningai laikaisi NŠP). Gleivių vertinimą tas tekstukas taipogi daro gerokai suprantamesnį, nes išskirta daugiau jų tipų, nei vien "vaisingas"/"nevasingas".

Na štai - išreklamavau, tai, dabar werde, jau gali eiti verst. biggrin.gif O jei rimtai, tai suprantama, kad čia ne penkių minučių darbas. Galima ir palaukti mastau.gif - ar atsiras pageidaujančių. Tikrai nelabai įsivaizduoju, kiek forumiečių anglų kalba yra kliūtis. Tiesa porą žinau, bet negalėčiau galvos guldyti, kad jos skaitytų net jei tas tekstas būtų išverstas. Bet kuriuo atveju tikrai labai labai palaikau tokią iniciatyvą thumbup.gif , jei tik yra ūpo - pirmyn. 4u.gif

Beje man kažkada buvo pradėjusi kirbėti mintis net ir Kiplius (pirmoji nuoroda) paversti, bet pristabdė toks dalykas, kaip autorinės teisės... Tas tekstas, apie kurį kalba werde, bent jau tikrai yra prieinamas nemokamai, o už Kiplių knygą prašoma aukos (nors galima parsisiųsti ir už dyką). Na ir žinoma laiko, pastangų tai kainuotų, o ar būtų susidomėjimas - labai klausimas.
Papildyta:
QUOTE(pievu_kamane @ 2011 03 10, 18:15)
Aš su klausimu, rašoma, kad kraujavimas po gimdymo 56 d. nelaikomas mmm. O jei 55-tą dieną  prasideda 2d. patepliojimas, kas tai? Lygiai toks pat buvo 5-ą sav po gimdymo. Iki tol buvo lyg ir baigusi valytis po gimdymo gimda  g.gif Aš linkčiau manyti, kad užsivedinėja ciklas, nors teoriškai galėčiau taikyti LAM. Matuoti BT kol kas be šansų  unsure.gif Vertinti gleivių pokyčius ar gimdos kaklelį- nepasitikiu savim, kaip man sugaudyti tas vaisingas dienas?

Sveika sugrįžusi. 4u.gif (Ir ačiū visoms už tokį teigiamą temos įvertinimą, kurioms dar nepadėkojau. blush2.gif )

O po kiek laiko ciklas atsistatydavo po pirmųjų dviejų gimdymų? Jei esi iš tų moterų, kurioms laktacija labai ilgai slopina vaisingumą, tai gal ir gali dar pasitikėti LAM. g.gif Man buvo panašiai, tik tiek, kad tas pakraujavimas, prasidėjęs prieš pat 56 dienų ribą, truputėlį užsitęsė ir po jos, taigi BT pradėjau matuoti labai anksti (na ne su trim vaikais, bet irgi atrodė, kad bus neįmanoma).

Dėl gleivių ir gimdos kaklelio - ar tiek labai savimi nepasitiki, kad net ir nebandai sekti šių požymių, ar sąžiningai stebi ir užsirašinėji (jau kiek laiko?), bet aišku, kad niekas neaišku?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _Smalsutė_: 10 kovo 2011 - 20:20
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2011 03 10, 21:17)


O po kiek laiko ciklas atsistatydavo po pirmųjų dviejų gimdymų? Jei esi iš tų moterų, kurioms laktacija labai ilgai slopina vaisingumą, tai gal ir gali dar pasitikėti LAM. g.gif Man buvo panašiai, tik tiek, kad tas pakraujavimas, prasidėjęs prieš pat 56 dienų ribą, truputėlį užsitęsė ir po jos, taigi BT pradėjau matuoti labai anksti (na ne su trim vaikais, bet irgi atrodė, kad bus neįmanoma).

Dėl gleivių ir gimdos kaklelio - ar tiek labai savimi nepasitiki, kad net ir nebandai sekti šių požymių, ar sąžiningai stebi ir užsirašinėji (jau kiek laiko?), bet aišku, kad niekas neaišku?

Anksti irgi, maždaug po 2-jų mėn, tik tiek, kad po antro gimdymo, dukart mmm pasirodė ir pusmečiui dingo. Po tos pertraukos iš gleivių labai nesunkiai nuspėjau artėjančią ovuliaciją, kas atrodė bus neįmanoma. Kai planavom pirmąjį, irgi vaisingos gleivės buvo lengvai atpažįstamos. Bet kai su trečiu pastojau, tai atrodė visiškai sausa. Ir dabartinis ciklas , jei čia ištikrųjų jau normalus ovuliacinis ciklas, tai ką aš žinau, visiškai sausas. GK nepasiekiu aš arba nesuprantu, ką čiuopiu. Nesižymiu aš gleivių pokyčių, net normalių grafikų nebraižau, BT tik susipaišau.
Atsakyti
QUOTE(pievu_kamane @ 2011 03 10, 23:27)
Anksti irgi, maždaug po 2-jų mėn, tik tiek, kad po antro gimdymo, dukart mmm pasirodė ir pusmečiui dingo. Po tos pertraukos iš gleivių labai nesunkiai nuspėjau  artėjančią ovuliaciją, kas atrodė bus neįmanoma. Kai planavom pirmąjį, irgi vaisingos gleivės buvo lengvai atpažįstamos. Bet kai su trečiu pastojau, tai atrodė visiškai sausa. Ir dabartinis ciklas , jei čia ištikrųjų jau normalus ovuliacinis ciklas, tai ką aš žinau, visiškai sausas. GK nepasiekiu aš arba nesuprantu, ką čiuopiu. Nesižymiu aš gleivių pokyčių, net normalių grafikų nebraižau, BT tik susipaišau.

Visų pirma tai nepanikuok. 4u.gif

Kadangi po ankstesnių gimdymų mmm sugrįžo labai netrukus, greičiausiai ir šįkart nėra ko dėti vilčių į LAM. Bet jei aš teisingai prisimenu, trečiasis jūsų vaikelis pasibeldė ne dėl to, kad neteisingai interpretavai gleivių požymius, o kad jau taikei kalendorinę taisyklę, bet neatsižvelgdama į ciklo ilgių statistiką iki gimdymo (po gimdymo, kaip žinia, ciklai pailgėja ir palaipsniui grįžta prie įprasto ilgio). Užsirašinėjimas gal ir atrodo pernelyg pedantiškas dalykas, bet kai esi "priversta" kažką įrašyti, ima ir pasirodo, kad šiokių tokių pokyčių visgi yra. Šiuo metu Tau reikėtų nusistatyti savo pagrindinį nevaisingumo modelį (tam reikalingi bent 14 dienų užrašai).

Dėl gimdos kaklelio nemanau, kad jis nepasiekiamas (taip gali būti pačiomis vaisingiausiomis dienomis, o jei bandai stebėti jau kuris laikas - vargu). Na dar gali būti, kad pasirenki netinkamą dienos metą (ryte GK būna kiek aukščiau) ar kūno padėtį. O Kiplių knygoje skyrelį apie GK skaitei? Man asmeniškai tai tik iš ten labiausiai ir paaiškėjo.

Apskritai tai po gimdymo visada situacija sudėtingesnė - tokia matyt naujos gyvybės kaina. Ilgesni susilaikymo laikotarpiai (ar kiti saugojimosi būdai) neišvengiami, bet tai laikina. console.gif
Atsakyti
Sveikos, gal dar pamenat tokį gyvūnėlį surikatą biggrin.gif

Va kaiptik susimąsčiau apie NŠP ypatumus po gimdymo, pagalvojau gal jau laikas, kur reiktų pasiskaityt, susirast senas nuorodas.. Užeinu ir žiūriu nauja tema ir viskas taip šauniai sudėta thumbup.gif Ačiū, Smalsute 4u.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif

Smalsute, ačiū 4u.gif - nauja tema tiesiog nuostabi, tiek apipavidalinimu, tiek informacijos gausa!

Suri kata, mieloji, kiek jau nedaug Tau beliko iki didžiosios dienos bigsmile.gif Ir kur taip lekia laikas?..


Ar man vaidenasi, ar kovo pabaigoje bus įvedamas vasaros laikas? g.gif Kadangi pradedu naują ciklą, tai kovo pabaigoje kaip tik turėtų būti ovuliacija... Taigi, jau dabar reikėtų pagalvoti apie matavimo laiko pareguliavimą. mastau.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jazza: 12 kovo 2011 - 08:08
Labas 4u.gif as cia naujoke smile.gif pradejau matuotis temperatura, bet tik nuo 4 ciklo dienos ar nieko tokio? blush2.gif ar jau bus sunku kazka pastebeti? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Akva17 @ 2011 03 12, 10:04)
Labas  4u.gif  as cia naujoke smile.gif pradejau matuotis temperatura, bet tik nuo 4 ciklo dienos ar nieko tokio?  blush2.gif ar jau bus sunku kazka pastebeti?  g.gif


Sveiki smile.gif
Jei jūsų ciklai nėra labai trumpi, tai nieko tokio. Mano ciklai ne patys ilgiausi (25-27), matuoju nuo 5CD ir visada užtenka 6 temperatūros reikšmių iki pakilimo smile.gif
Atsakyti