Įkraunama...
Įkraunama...

Vaisingumo asociacijos narių apklausa

Vaisingumo Asociacijos valdybos iniciatyva buvo alikta Asociacijos narių apklausa, norint daugiau sužinoti apie problemas su kuriomis susiduria nariai spręsdami nevaisingumo problemą. Apklausa vyko paštu 2005 m. gruodžio 1-12 d. Dalyvavo 44 respondentės - V.A. narės.
Išanalizavus užpildytas anketas, paaiškėjo, kad didžioji dauguma V.A. narių (84 proc.) yra Lietuvos didmiesčių gyventojos ir tik 16 proc. narių gyvena miesteliuose. Apmaudu, tačiau V.A. nėra narių, gyvenančių kaimo vietovėse, kuriose nevaisingumo problema tikrai yra aktuali, tačiau slepiama nuo aplinkinių.
Daugiausia V.A. narių yra 25-30 metų (54,5 proc.), 30-35 metų (29,5) proc, 35-40 metų (11,4 proc.) ir tik 2,3 proc. 40-45 metų ir 2,3 proc. 20-25 metų moterų. Iki 20 metų nėra nei vienos moters, kaip ir vyresnių nei 45 metų moterų.
Po apklausos paaiškėjo, kad net 40,9 proc. Asociacijos moterų nevaisingumo problemą turi jau 4-10 metų. 10 ir daugiau metų nevaisingos 9,1 proc. moterų. 0,5 - 1 metus su šia problema susiduria 2,3 proc. V.A. narių ir 1-2 metus - 22,7 proc. 2-4 metus vaisingumo sutrikimų turi kas ketvirta moteris.
Mums buvo labai įdomu sužinoti po kokio nepastojimo, nenaudojant kontracepcijos, laikotarpio V.A. narės kreipiasi į gydytojus. Sužinojome, kad net 38,6 proc. moterų jau po 0,5-1 metų kreipiasi, o jau po 1-2 metų net 50 proc. moterų apsilanko gydytojo kabinete. 2-5 metus kol prisivers sau prisipažinti ir pravers gydytojo kabineto duris laukia 9,1 proc. ir 5-10 metų - 2,3 proc. moterų.
Didesnė pusė V.A. narių niekada savo gyvenime nebuvo pastojusios, o 43,2 proc. moterų yra antrinis nevaisingumas (tai reiškia, kad jos kažkada buvo pastojusios, nepriklausomai kaip baigėsi nėštumas). Akivaizdu, kad daugybė Lietuvos porų kenčia dėl to, kad negali susilaukti antro vaiko.
Kas ketvirta Asociacijos šeima yra nevaisinga dėl vyro sveikatos sutrikimų. Dėl moters sveikatos problemų 31,8 proc. porų nesusilaukia vaikelio. 29,5 proc. šeimų neaplanko gandrai dėl abiejų partnerių vaisingumo sutrikimų ir 13,6 proc. šeimų gydytojai nenustato priežasties dėl kurios jos yra nevaisingos.
Džiaugiamės, kad visos V.A. poros lankosi pas nevaisingumą gydančius specialistus. Manome kad tam nemažą įtaką daro V.A., besistengianti poras, susidūrusias su nevaisingumo problema iškart nukreipti teisinga linkme t.y. į nevaisingumą gydančias klinikas, kabinetus, negaištant taip brangaus žmogui suteikto reprodukcinio amžiaus.
Klausėme porų kaip vaisingumo sutrikimo problema palietė jų santykius šeimose. Paaiškėjo, kad tik kas šeštoje šeimoje santykiai pablogėjo, o niekaip nepakito net 66 proc. šeimų. Galima daryti prielaidą, kad nevaisingumo problema daugumos porų neišskiria, o kaip tik mobilizuoja problemos sprendimui t.y. gydymuisi ir tikslui susilaukti savo biologinio vaikelio.
Deja tokių optimistinių nuotaikų nėra, kai kalbama apie psichinę sveikatą, sužinojus, kad esi nevaisingas. Net 52,3 moterų psichinė sveikata pablogėjo, o 20,5 proc. - labai pablogėjo. Tik kas ketvirta moteris nejaučia, kad psichinė sveikata sutriko. Panaši situacija, kai kalbama apie darbingumą. Beveik pusės V.A. moterų darbingumas pablogėjo, kai jos susidūrė su vaisingumo sutrikimo problema.
Net 92,9 proc. V.A. nariams reikalinga atlikti pagalbinio apvaisinimo procedūras (IVF ar IUI). Niekam nėra paslaptis, kad šios medicininės paslaugos yra brangios, kainuojančios nuo kelių iki keliolikos tūkst. litų. Nepriklausomos Lietuvos vyriausybės, dirbančios jau antrą dešimtmetį nepadarė absoliučiai nieko, kad poroms, kenčiančioms psichologiškai bei fiziškai būtų palengvinama dalia bent jau materialiai t.y. apmokamas nevaisingumo gydymas. Nevaisingumas Lietuvos politikams vis dar neatrodo liga. Didžioji V.A. narių dauguma (74 proc.) nurodė, kad materialinė pusė yra labai aktuali sprendžiant navaisingumo problemą. Lėšų stygius neleidžia atlikti procedūrų tiek kiek jų reikia. Nemažai narių sukaupia ar pasiskolina lėšų tik vienai pagalbinio apvaisinimo procedūrai, o jei po jos nepavyksta pastoti neribotam laikui nuleidžia rankas tik dėl pinigų stygiaus.
V.A. valdyba, dirbanti dar tik metus, labai džiaugiasi, kad net 40,5 proc. narių jau pasinaudojo nuolaidomis, kurios yra taikomos Asociacijos narėms nevaisingumą gydančiose klinikose. Šios nuolaidos yra V.A. valdybos darbo vaisius. Valdyba dirba ir planuoja dar ne vieną akciją, kad tik būtų palengvinamas likimo nuskriaustų porų kelias, einant link susitikimo su savo vaikeliu.
Atsakyti
Renata, puiki apžvalga. Labai įdomu buvo skaityti. Manau, kad galime paplatinti kaip spaudos pranešimą.
Atsakyti
Renata, puikiai padirbėjai thumbup.gif
Ačiū wub.gif
Atsakyti
tikrai labai įdomi informacija
Atsakyti
Info tikrai labai idomi, tik kad respondentu skaicius labai mazas.... Tik 44 anketos...
O kiek yra viso nariu asociacijoje?

Renata, puikiai padirbejai, nemazai cia skaiciuoti visko reikejo !
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo garnelis: 23 vasario 2006 - 10:14
QUOTE(garnelis @ 2006 02 23, 10:13)
Info tikrai labai idomi, tik kad respondentu skaicius labai mazas.... Tik 44 anketos...
O kiek yra viso nariu asociacijoje?

Renata, puikiai padirbejai, nemazai cia skaiciuoti visko reikejo !



Narių dabar yra link 80. Kai vykdėm apklausą buvo gal 60, bet ne visų prisiprašėm, kad užpildytų anketas.
Atsakyti
QUOTE(garnelis @ 2006 02 23, 10:13)
Renata, puikiai padirbejai, nemazai cia skaiciuoti visko reikejo !


ne aš skaičiuoju, o SPSS programa biggrin.gif
Atsakyti
zinot, siunciu sita teksta visiems ka pazhystu..tegu zhino..kaip yra smile.gif
lenkiu galva priesh Renata.. smile.gif

Atsakyti
Didelis dėkui už tokią apžvalgą. Tikrai tai gali būti kaip pranešimas spaudai.

Darbas atliktas labai didelis. Ačiū, Renata.
Nesu asociacijos narė (nespėjau įstoti, pavyko susilaukti vaikelio po 7 metų - IUI ir IVF istoriją turiu), bet esu stipriai prijaučianti, todėl ateityje į bet kokią anketą galiu atsakyti ar dar kokią pagalbą suteikti (pagal asociacijos poreikį).

Sėkmės merginos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo klina: 23 vasario 2006 - 16:02
Renata thumbup.gif ,tikrai geras pranešimas.
Atsakyti
Man irgi atrodo, kad publikacija būtina thumbup.gif . Renata, šaunuolė thumbup.gif
Gal reikėtų ir apie mokslinę publikaciją pagalvoti? 44 aišku neperdaugiausia, bet statistiškai patikimas pirminis skaičius 30... ax.gif
Atsakyti
labai visoms ačiū už komplimentus, bet man labai dėl jų nepatogu, nes tikrai tai labai kuklutis darbelis. Būtinai jį paskelbsime spaudai.
Natali, ačiū už pasiūlymą, reikės rimtai apsvarstyti. Narių daugėja, galima ir rimtesnį ir longitudinį tyrimą atlikti.
Atsakyti