Įkraunama...
Įkraunama...

Bendri patarimai lavinti dvimetukų kalbą

Labai prašom padėti , kažkur anksčiau mačiau patarimus, bet dabar nerandu, o tada taip ir nespėjau perskaityti.Būčiau labai dėkinga jei įketumėte nuorodą.
Atsakyti
Skaitykite čia smile.gif

PATARIMAI 2-4 METŲ VAIKŲ MAMOMS IR TĖČIAMS

Kaip kalbėti su vaiku?

Dažnai. Kai jūs esate kartu su vaiku, nuolat jam pasakokite, ką jūs veikiate, ką matote ir girdite.
Natūraliai. Jūsų kalbėjimo tempas turi būti pakankamai lėtas, leidžiantis suprasti žodžių reikšmę.
Paprastai. Vaikai nustos klausytis, jeigu kalba bus per daug sudėtinga jiems sekti.


Kaip skatinti savo vaiką kalbėti?
Naudokite pakartojimus. Vaikams patinka šablonai jų nusistovėjusioje veikloje, žaidimuose ir kalboje. Kalbėkite pasikartojimais, kuriuos galima nuspėti: “Simas bėga, Simas dainuoja, Simas valgo”.
Neprievartaukite. Kalba sparčiau vystysis, kai nebus spaudimo. Klauskite “pasirinkimo” klausimų – “Nori arbatos ar pieno?” – bet nereikalaukite, kad jūsų vaikas kalbėtų norėdamas kažką gauti.
Venkite klausinėjimų. Kai vaikai mažai kalba, tėvai stengiasi vis klausti: “Kas tai?”. Vaikai nuo to dažniausiai greitai pavargsta, o kitiems tai visiškai nepatinka.
Venkite pamėgdžiojimų. Daugeliui vaikų nepatinka, kai jų prašo pakartoti žodį, ir spaudimas tai daryti tikrai nepadeda. Jeigu vaikas nori pakartoti, ką jūs sakėte, jis pakartos.
Detalizuokite. Kai jūsų vaikas spontaniškai ką nors pasako, pasistenkite detalizuoti arba išplėsti tai po vieną žodį. Jeigu jūsų vaikas sako “sultys”, jūs sakykite “gerti sultis” arba “skanios sultys”, “daugiau sulčių”. Taip praplėsite vaikų kalbą, turtinsite jų žodyną.
Sugalvokite frazių. Norint paskatinti savo vaiką pabandyti naują žodį, įterpkite tai į frazę – tada pakartokite ir sustokite ten, kur turėtų būti žodis. Tai skatina jūsų vaiką įterpti naują žodį. Jeigu jis arba ji to nepadaro, pabaikite frazę, kaip pavyzdį: “Nori sausainio? Štai skanus _____________”.
Kalbėkite apie savo vaiko pomėgius. Jūsų vaikas greičiausiai išmoks naujų žodžių, jeigu remsis objektais arba veiksmais, kuriais domisi.
Būtinai atsakykite. Įdėmiai klausykite, ką jūsų vaikas stengiasi pasakyti, atsakykite, kai jis kalba su jumis. Parodykite, kad jūs esate labai pamaloninta to, ką jis kalba.
Būkite savo kalbos entuziastais. Kai kalbate su savo vaiku, stenkitės savo balso tonu parodyti, kad jums įdomu tai, ką sakote.
Sėkmingo ir smagaus bendravimo! cool.gif
Atsakyti
Labai ačiū už išsamų atsakymą, šį kartą perskaičiau iškart.Labai malonu , kad patariate.
Atsakyti