Įkraunama...
Įkraunama...

Gražūs parkai, dvarai, kitos žymios lankytinos

Norisi si savaitgali jau praleisti gamtoje ir kartu pasigrozeti Lietuva. Gal galit pasiulyti koki grazu marsruta salia Vilniaus? Kaip pavyzdziui Aukstadvaris, ka ten idomaus galima pamatyti? Mes jau apziurejome nedavaziavus iki Aukstadvario ta velnio duobe ir senuosius pilkapius miske laabai grazu wub.gif o toliau verta vaziuoti? Gal kas zino idomiu vietu apie Trakus?
Atsakyti
Sveika, Noriu būti mama,
kaip supratau, nori kazka aplankyti aplink Vilniu ir Trakus. Stai ka galeciau pasiulyti:
Uzutrakis (uz Traku, link Vievio) - Tiskeviciaus dvaras uzkonservuotas, apylinkes grazios, architekto Andre projektuoti tvenkiniai ir visas landshaftas.
Senieji Trakai (salia Traku) - kunigaikscio Vytauto gimtine, sena baznycia..
Vaziuojant nuo Vilniaus link Traku siulau butinai uzsukti i Traku Voke ir Lentvari (cia dvaru pastatai islike,o Lentvaryje salia dvaro saunus parkelis su upeliuku ir olom - pasivaiksciot thumbup.gif , o ypac kai zibutes prazysta..
Uz Traku link Vievio - Zveju namai - kavine su tvenkiniais, kur duoda meskeres, gali prisigaudyti zuvies ir cia pat iskepa..
Na, o paciuose Trakuose, neprivaziavus Traku pilies desineje, yra senoji piliaviete, kur kadais ir stovėjo pilis- ten grazu pasivaikscioti, is ten galima paejeti "naujuoju Beno Gudelio" tiltu iki jachtu klubo..
Daugiau nieks neateina i galva, bet jei ka prisiminsiu, parasysiu..
Atsakyti
. Čiapkeliu raisto vidurys (keliones į ten draudžiamos)
2. Gudų giria ir joje išlike (nebe ilgam) tikrieji kaimai. (kaimo turizmo deka galima pagyventi vasara tokiam kaime).
3. Pasakiški vaizdai nuo Neringos kopų, Rambyno kalno.
4. Kalnų, bent jau vilniečiams, tikrai toli ieškoti nereikia - jie supa Vilnių bene iš trijų pusių, pradedant vakaruose Šeškinės ozu, Karoliniškių skardžiais, po to Griovių geomorfologinis draustinis (tarp Gariūnų ir Pilaitės, deš.Neries krante), toliau į pietus Panerių kalvynai, pereinantys į Ribiškių (Laimio kalnas), Pavilnio (serpantinas tarp Ž. ir A.Pavilnių, aukščiausias Vilniaus taškas 231m) kalvas ir iš rytų miestą supantys Rokantiškių (piliakalnis su pilies liekanomis, Puškorių skardžiai ir vandens malūnas su kavine) ir Sapieginės (Lygialaukių atragiai) kalnai. Čia rasime ir tokias vietoves, kaip Šveicarija ir Kalnai, kurių pavadinimai kalba patys už save. Kad visa tai pamatyti ir išbandyti (yra ką veikti ir žiemą ir vasarą) tikrai neužteks kelių savaitgalių.
5. Senokai, t.y. pries 10 metu buvau neplanuotai stabtelėjes prie Dotamų ežeriuksčio (jo pavadinimą net knygose sunku rasti). Dabar jis yra Vilkaviškio raj, dešineje kelio Kalvarija-Vištytis puseje (nuo kelio nematyti, nutoles gera kilometra). Nuo kranto viršūnės iki ežero paviršiaus apie 100 m skirtumas. Prie ežero reikia leistis serpentinais (vienintele tokia vieta Lietuvoje). Ežeras gilus, o vanduo sako šaltas (buvau rudeni). Pakrantes neprivatizuotos, galima statyti palapines. Taciau čia geriau pasigrožėti stovint ant šlaito ir įsivaizduoti, kad esi Norvegijoje, ar Šveicarijoje. Ši vieta yra netoli nuo kelio į pasienio posta Kalvarijoje, todel patogu apsilankyti vaziuojant į Vakarus, bet kurios Lietuvos vietoves gyventojui.
6.Burbiškio dvaras -
Kaip nuvykti - berods 30 - 35 km kelio Panevėžys - Šiauliai; nuo Panevėžio pusės posūkis į dešinę ir apie 1 km keliuku.
Ko ten yra - stovi dvarelis (viename kambariuky nedidele ekspozicija apie buvusius dvaro savininkus, o kita dalis restauruojama žmogucių nuosavomis lėšomis), ledainė. Pastatai labai įspūdingi, bo statyti iš tašytų akmenų. Bet labiausiai man patinka parkas su kanalų sistema, tiltukais ir salelėmis. Ir dar yra didėliausias gėlynas. O pavasary, kai žydi tulpės (tulpių tame gėlyne daugiausia), ten vyksta šventė.
Kaina - įėjimas kainuoja 2 Lt, kurie yra investuojami tolimesniems tvarkymo darbams.
Baženskių (Burbiškio) dvaras dėl takelio ir pradėkim kultūrinę, pažintinę programą minimas nuo XVII amžiaus ir su parku užima 28 hektarų plotą. Gera medinėje mansardoje žvalgytis po praeities nuotraukas !!! Tačiau ir dabar žavingi akmeniniai rūmai, neaukštas bokštas su balkonu atrodantis lyg apžvalgos aikštelė, kiemelis rūmų viduje ir susimastai ar tik čia ne tvirtovė ?
Bet užtenka apsidairyt aplinkui ir tokios mintis išgaruoja… kai matai nuostabų parką išgražintą tvenkinių, kanalų ir juos jungiančių dvylika tiltelių iš kurių didingiausias liūtų tiltas ant kurio lyg dvaro sargybiniai guli keturi liūtai. Vaikštant po parką akį. Šie liūtai ir tiltas pasitinka dvaro lankytojus džiuginą ir gausybė skulptūrų, kurias XX amžiaus pradžioje sukūrė sklulptorius K. Uljanskas. Nuostabu gali vaikščioti ir vaikščioti po šį nuostabų kogero vieną gražiausių Lietuvos parkų. Gražu čia pavasarį, vasarą, tačiau man gražiausia rudenį, kai krintantis lapai leidžias lyg sukdami valso ratus, pluduriuojantis lapai lyg laiveliai niuniuoja, o eidamas po kojom girdi šlamesį, lyg medžiai noretu tau papasokot dvarininkų Baženskių paslaptis…
Daugiausią lankytojų dvarą užplūsta gegužės pradžioje, kai rengiama tulpių žydėjimo šventė.
Kai pražysta tulpės atrodo vaikščiotum po gėlių jūra kurių čia net 456 rūšys. Nuostabiai gražu, bet galėtu buti dar gražiau jei tulpės būtų susodintos ne lysvėmis, o įvairiosiomis formomis ikomponuotos parke…
Sunku palikti šį nuostabų parką ir dvarą… Kas turi laiko gali išsinuomuotot kambari ( 30 – 40 Lt žmogui ) ir mėgautis šiomis grožybėmis.
7.- Šilutės - Ventės rago kelias -
Teko ten buvoti vasarą, kada aplink žalia ir sausa. Tačiau šilutiškiai pasakojo, kad tuomet kai prasideda potvynis ir kelias dar neapsemtas (tai praktiškai dienos ar keilų valandų klausimas), o aplink grėsmingai kyla vanduo, važuojant tuo keliu įspūdžiai neišdildomi. Tuo labiau, kad tuomet būriais plaukioja gulbės.
Būnat Ventės Rage, būtinai užlikite į švyturį. Nors jis ir nedidukas, bet tai, ką galima pamatyti iš viršaus užima kvapą. Šviturys stovi ant paties Marių kranto. Žvelgi į vieną pusę - matai Rusnės salą, žiūri tiesiai - Marių vandenys, po kita puse - Kuršių nerija.
Tuo pačiu tiesiog būtina aplankyti ir Rusnės salą ir pabandyti susirasti apžvalgos bokštelį. Žodžiu buvo taip - važiuojam su kolege ir bandom surasti tą apžvalfos pokštelį ( kas yra gerai, kad ten prie kiekvienos lankytinos vietos yra visos salos planelis, bet dar geriau jį turėti su savimi) - keliukai žvyruoti ir tarp nežmoniškai didelių žolių, ta prasme, kad sėdint mašinoje matosi tik gelsvas keliukas, žalios žolių "sienos" ir žydras dangus, ir nieko daugiau. O dar kraują kaitino ir tai, kad užsidegė lepmutė, perspėjanti apie tai, kad kūras baigiasi (artimiausia degalinė Šilutėje). Galų gale radom mes ta bokštelį, tokį visą girgždantį ir nuo vėjo siūbuojantį. O užlipus pasirodė, kad mes atsidūrėme prie pat Marių kranto
8.- Mosėdis -
Tikriausiai visi žino apie akmenų muziejų Mosėdyje. Bet norėčiau dar šiek tiek apie jį, nes iš savo patirties galiu pasakyti, kad pirmu apsinakymu visko neapžiūrėjome. Pagrindinė akmenų dalis yra prie muziejaus, prie bažnyčios. Bet, pasirodo, čia dar ne viskas. Pakilus keliuku aukštyn pro bažnytėle už kokių 200 m. yra sodyba, kurioje gyveno pats akmenų muziejaus iniciatorius, o dabar jo palikuonys. Visas sodas - kompozicijos iš akmenų, kurios man pasirodė išties labai šaunios. Jeigu truputį sukonkretinti tai didžiausia riedulių koncentracija garsėja Skuodo rajonas - per pora vasarų teko aplankyti ten beveik visas įžymybes - akmenų muziejų ir dr.Into sodybą Mosėdyje, Orvydų sodybą, Šauklių geologinį draustinį (miškatundrės peizažas, išlikęs po paskutinio apledėjimo), didžiausią Lietuvoje Barstyčių akmenį ir t.t.
9.Novaraistis (www.sakiai.lt (turizmas)) - sako, labai verta pamatyt, ypac pauksciu migracijos metu.
10.Gedvilo sodyba (Traku raj., Jovariskes, prie Akmenos ezero, tel. 8 528 74494, 8 685 59630), o jis organizuoja ekskursija po pelke su tokiom aerorogem, bet ir pavaikscioti galima (jei nenori, gali nevaikscioti ir visa laika sedet rogese, tik tada maziau pamatysi). Ekskursija trunka apie 4 val. 6 zmonems kainuoja 150 lt atrodo.
11.Rudninku poligonas.
Jis yra prie Vilniaus, zemelapyje langvai rasite.
Buvau ten vakar antrą kartą, siuo metu zydi virziai, tiesa, zydejimas gal jau siek tiek i pabaiga eina ir virziai ziema bisk nusale, taciau vaizdas nepakartojamas, turbus niekur tokio nerasite. Aplink vien virzynai, zemynines kopos, skurdzios pusaites ir berziukai, bombu duobes ismustos (nuo sovietiniu laiku, kai vykdavo pratybos), smelio juosta per viduri, kuri visa bombu skeveldrom nuseta, zodziu, visiskai kitokia aplinka nei esate iprate matyti gamtoje. Jei pasiseks, pamatysite ir kurtiniu.
Taip pat poligono pakrasty yra nedidele aukstapelke, jos vidury tipiskas aukstapelkinis ezeriukas (sulinio, berods, vadinas).
Siulau ten nuvykt dar nepasibaigus virziu zydejimo sezonui.
12.Kedainiai: totoriu minaretas,
13.Paberze - Tevas Stanislovas,
14.Stultiskio malunas ir Linu muziejus,
15.Seduva-Baznycia, evangeliku baznycia, cerkve, Šeduvos vėjo malūnas
Tačiau Šeduva garsi savo vėjo malūne įrengtu restoranu. Šis malūnas garsus dar nuo sovietinių laikų, kai į jį užkasti ir pasigrožėti užsukdavo ne tik lietuvaičiai. Ir šiandien restoranas jūsų nenuvils nei interjeru, nei valgių gardumu ir paliks kuo geriausią ispūdį. Galima čia pat įrengtame viešbutėlyje apsistoti nakvynei.
16.Kurtuvenu RP (Mergazeris, Šilo Pavėžupio buvusi dvarvietė su išlikusiu svirnu ir parku,
Girniko kalnas - is tiesu atsiveria labai grazus vaizdas, verta uzlipt! (bet vat medzius tikrai reiktu pagenet, jei ir toliau taip-greit uzdengs visus vaizdus), baznycia, oficina, kapinaites.
17.Šaukėnai ir Beržėnų dvaras, .Berzenu dvaras restauruojamas,- tikrai kai (jei ) ji atrestauruos- laaaabai įspudingas bus). .Šaukenu baznycia (nauja, sviesi, siuolaikiska, senoji sudege 1986 m.-naujosios buvau ne nemaciusi dar).
18. Svilės šaltiniai, Svilės kryžių kryžkelė, Sviles saltiniai vaikystej atrode ispudingiau-dabar "sukulturinti" (ale vistiek idomu-daug daug mazu "akyciu" ) ir eiles zmoniu atvaziavusiu su kruva indu vandens pasisemti.
19.Juodlės ež. ir pažintinis takas su informaciniais stendais, Kurtuvėnų miestelis, žirgynas, šv. Jokūbo bažnyčia, Rimgailų mauzoliejus, oficina, Juodles ezeriukas (Saukenai),
20. Siūlyčiau aplankyti Šatrijos kalną (Telšių rajonas). Labai įspūdingas.
21.Ventos - Dubysos kanalas, Mirskiškės vandens malūnas, Dengtilčio vandens malūnas, nuo kurio galima pasukti palei Dubysą.
22.Kelme - dvaro rumai ir baznycia. Kelmes baznycia (raudona gotika, panasi i Salantu).
22.Palendres vienuolynas
23.Tytuvenu vienuolynas ir Giliaus ez. pazintinis takas.
24.Siluvos baznycia ir koplycia (labai aukstai lipti galima (jei leidzia Lyduvenu gelezinkelio tiltas (auksciausias Lietuvoj).
25.Pakalniskiu, Kleboniskio, Raginenu kaimai-neislipant is masinos .
26.Kryziu kalnas (tu kryziu vis daugeja ir daugeja ).
27.Juodles ezeriukas ir pazintinis takas (tikrai labai simpatiska vieta, visiems rekomenduociau aplankyt!).
28.Netoli ežero Žeimenys prie Kretuonos upelio miške įsikūres pirmasis vandens malūnas, jis gana grąžus ir manau vertą jį aplankyti. Tiksliau susirasite žemėlapyje jis randasi nedavažiavus Ignalinos (Važiuojant iš Vilniaus) miške. Privažiuoti prie jo galima miško keliuku. Iš ten važiuojat į Ignaliną ir iš jos sukate keliu į Tauragnus, čia šiame kelyje bus trys vandens malūnai Gaveikėnų, Ginučių, Stripeikių. Apžiūrėję juos ir pasigrožėję gamta iš Tauragnų važiuojate į Uteną, iš Utenos pasukate į kelią link Svėdasų, bet jų nedavažiavus beveik pusiaukelėje pasukame į dešinę į Vyžuonas. Pravažiuojame Vyžuonas ir važiuojame link Užpalės. Užpalėje jūs rasite Krokulės šv.šaltinį bei truputi už Užpalės pavažiavę Užpalės atodangą (Konglomerato atodanga). Ledaklnis nuo kurio matyti net 7 ežerai. P.S. Aukštaitijos nacionaliniame parke važiuojant mišku imamas mokestis apie du litus, sustoti prie ežerų galima tik tam paruoštose vietose ir irgi yra mokama, mokestis panašus. Parko administracija randasi Palūšėje. Taip pat jie turi parko detalius planus.
28.Raudondvaryje, kurio dvaro pastatuose įsikūrusi žemės ūkio mokykla. Tačiau mes čia atvykome papramogauti. Kas išalko gali užsukti į kavinukę ir užkasti, o mes važiuojame į miestelio pakraštį ieškoti pramogų kad net ekstremalai nenusivils. Aerouoste savaitgaliais susirenka parašiutininkai ir mėgaujasi debesų ir apylinkių grožybėmis iš paukščio skrydžio, ‚kaifuoja‘ jausdami laisvo kritimo jėgą. Šis malonumas jums kainuos 100 Lt. Jei norit kiek mažiau ispūdžių ir sutaupyt pinigėlių visiškai šalia įsikūręs žirgynas, kuriame galėsyte palakioti ant žirgelio, o gal net su vėju . palenktiniauti.
29. Gedimino pilies kalnas Vilniuje
30. Aikštelė prieš pilį Trakuose
31. Kernavės piliakalnių kopleksas
32. Merkinės piliakalnis
33. Šatrijos kalnas šalia Luokės
34. Kopgalis Klaipėdoje
35. Aikštelė ant Parnidžio kopos Nidoje
36. Aleksoto šlaitas Kaune
37.Japonoškas sodas Telšiuose. A. Jonušo žemaitiška-japoniška sodyba-muziejus:
Muziejaus g. 88, Telšiai Tel. (8 444) 70763, 51367 Vaikams padaro nemažą įspudį.
38. Siaurukas Anykščiuose. VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ siūlo įvairiais maršrutais užsakomąsias keliones keleiviniais vagonais, vagonais-restoranais, motodrezinomis. Traukinuko keleiviai kelionės metu gali degustuoti „Anykščių vyną“, linksmintis su kaimo kapela. Jų laukia smagios staigmenos: kaimiškas turgus stotelėje ar Tado Blindos plėšikų būrio užpuolimas.
Telefonai kontaktams: +370 45 463527, +370 614 12370, +370 612 26143
Manau cia labai patiktu vyresniems vaikams. Kiek teiravausi, vienam zmogui - 6 Lt. Netoli Anykščių yra Vorutos (Šeimyniškėlių) piliakalnis,sakoma ,kad ten Mindaugo pilis stovėjusi.Tikriausiai žinot Liudiškių piliakalnį - Laimės žiburio kalną ,kurio viršūnėj palaidotas J.Biliūnas,į patį kalną lipant reikia sugalvoti norą ir jis išsipildys. Ten dar galima aplankyt Puntuka, Puntuko brolį, Laimes ziburi, Arkliu muzieju (pajodinet irgi galima).
39. Grūto parkas prie Druskininkų. Aplankėme ir Grūto parką, ten įdomiai išdėstytos rusiškos statulos, yra daug įdomių žvėrelių ir labai daug smagių, mūsų laikų sūpynių, net mes, suaugusieji, supomės ant tokių laivelių.
40. Šiaip man vienas iš šaunesnių maršrutų yra Panemunės pilys. Seredžiaus piliakalnis patiko.. šalia dvaro rūmai, toliau dar yra Raudonės pilis, kurioj dabar mokykla, Veliuona, Panemunės pilis. rudenį, gelstant lapams, ypatingai gražu.
Atsakyti
jau kazkurioje kitoje temoje minejo kad yra knygele "Aplink Lietuva"-ten nuo iki visos lankytinos Lietuvos vietos (su miesto zemelapiais ir kitom nuorodom)

Va radau:
Info apie lankytinas vietas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gitulka: 06 balandžio 2004 - 12:00
tai va nepatingejau atsinesti ta knygute biggrin.gif

Kelioniu vadovas po lietuva amziu sanduroje (a. semeska)
leidykla "algimantas"

kur pirkti nezinau nes ja gavau dovanu thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gitulka: 06 balandžio 2004 - 12:49
Noriu papildyt Carmen.Netoli Burbiškių dvaro(Radviliškio raj.)yra Kleboniškio kaimelis(mažas etnografinis kaimukas).Ten nemažai įvairių eksponatų iš Šiaurės ir vidurio Lietuvos.Primena Rumšiškes.
Mums patinka knygutė"Gamtoje.Kviečia nacionaliniai ir regioniniai parkai".aŠ joje radau daug intriguojančių dalykų.
Atsakyti
Nusipirkau knygą A.Semaškos "Po Lietuvą". Nebloga knyga, bet pasigedau joje kai kurių aukščiau išvardytų mano vietovių:
1.Utenos raj.Užpaliai - Konglamerato atodanga;http://www2.omnitel....liai/gamta.html
http://www.utenainfo.lt/kongl.htm
2.Vilkaviškio raj. Dotamų ežeras;
3.Vilnius ir Vilniaus raj. Pučkorių atodanga ir vandens malūnas...
Tiagi manau, kad dar yra daug puikių Lietuvos vietų apie kurias ir knygose nerasi...
Todėl dalinkimės informacija. clap_1.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Carmen: 08 balandžio 2004 - 14:39
as galeciau daugiau pakalbet apie zemaitija biggrin.gif musu graziaja zemaitija...atvaziuokit i Platelius prie ezero ir pamatysit kaip cia grazu...puse gyvenimo cia praleista smile.gif
o pati noreciau aplankyt Burbiskiu dvara, tevai buvo praejusiais metais-sake tikrai labai grazu clap_1.gif
Atsakyti
Praeita savaitgali nuvaziavom Aukstadvario link. Apsistojom ties Strevos kaimeliu(miesteliu?) Senovinis toks kaimelis,turi savaja autentika, apziurejom velnio duobe thumbup.gif tikrai ispudingas reginys, po to pestute iki senoviniu pilkapiu thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif Va ten tai mistines vietos.Visas miskas atrodo nusetas senovinem kapavietem. Visos sios grozybes apsuptos labai graziais ezerais thumbup.gif Apziurejom 3 ezerus. Kitoj pusej plento turejo but piliakalnis, bet ten jau nespejome :)Na zodziu super buvo. Si savaitgali vaziuosi i Druskininku rajona si kart ja su nakvyne. wink.gif
Atsakyti
biggrin.gif

Quote:

38. Siaurukas Anykščiuose. VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ siūlo įvairiais maršrutais užsakomąsias keliones keleiviniais vagonais, vagonais-restoranais, motodrezinomis. Traukinuko keleiviai kelionės metu gali degustuoti „Anykščių vyną“, linksmintis su kaimo kapela. Jų laukia smagios staigmenos: kaimiškas turgus stotelėje ar Tado Blindos plėšikų būrio užpuolimas.
Telefonai kontaktams: +370 45 463527, +370 614 12370, +370 612 26143
Manau cia labai patiktu vyresniems vaikams. Kiek teiravausi, vienam zmogui - 6 Lt. Netoli Anykščių yra Vorutos (Šeimyniškėlių) piliakalnis,sakoma ,kad ten Mindaugo pilis stovėjusi.Tikriausiai žinot Liudiškių piliakalnį - Laimės žiburio kalną ,kurio viršūnėj palaidotas J.Biliūnas,į patį kalną lipant reikia sugalvoti norą ir jis išsipildys. Ten dar galima aplankyt Puntuka, Puntuko brolį, Laimes ziburi, Arkliu muzieju (pajodinet irgi galima).




kadangi pati esu is to krasto galiu prideti, kad dar galima aplankyti A. Vienuolio muzieju ir prie jo esancia A. Baranausko kletele...taip pat dar yra Buivydaites muziejus...dar galima pasivaikscioti po Anyksciu sileli (prie Puntuko akmens). o Aplankant Arklio muzieju (Niuroniu kaimas) nepamirskit uzsukti i J.Biliuno teviske...vasara galima pailseti prie rubikiu ezero ar Nevezio (ten rodos ir vandens sokiu tokiu atrakciju yra)..o jei norit patogumu uzsukit su nakvine i "Silelio "poilseviete-nuostabus maistas sale teka Sventoji ir yra dainu biggrin.gif slenis+grynas oras ir grazi gamta=gera nuotaika...Sekmes!
Atsakyti
Na mamytes, pameskit ideju apie Druskininku rajona clap.gif clap.gif clap.gif Merkines piliakalni aplankiau, Cepkeliu raiste vaiksciojau, senobinius kaimus su senaisiais koplytstulpiais apziurejau, net aplankiau akmens amziaus stovyklavietes kazkokias. Kas dar?
Atsakyti
Sveikos,
mudvieju su vyru rudeni atrasta vieta-Duksto azuolynas thumbup.gif Tiksliausias adresas-vaziuojame i Kernaves puse, ir kazkur uz 30 km-gyvenviete-Dukstos, pravaziavus-desineje-prie pat kelio-parkelis.Mums labai patiko-per miskeli nutiesti mediniai keliukai(tokie, kaip per kopas biggrin.gif ).Ten dar kazkokiu skulpturu pristatyta, suoliuku, pavesiniu, supyniu. su vezimeliu galima laisvai tais mediniais takeliais pasivazineti, ir grynu grynu oru pakvepuoti wink.gif
Atsakyti